+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11194
Latest: azfar88
New This Month: 124
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 450441
Total Topics: 7573
Most Online Today: 199
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 127
Total: 135

Author Topic: Perut nampak kecil semasa mengandung  (Read 34525 times)

Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Perut nampak kecil semasa mengandung
« on: May 17, 2012, 09:15:51 PM »
Assalamualaikum,biasanya perut mula besar minggu ke berapa ya?sebab saya dah 17minggu tapi perut xnampak sangat,bila duduk bersila baru nampak bulat,risau lah pula.. :(..makan sebelum nipun memang xada selera Alhamdulillah sekarang dah boleh makan nasi,sehari sekali kadang2 2kali sehari makan nasi..Nurse hari tu suruh minum susu tapi asal minum susu mesti muntah balik,tak tau apa sebab..Yang bestnya dah mula rasa pergerakan baby dalam perut,tapi bila duk tengok perut kecik jadi risau..ada sesiapa tak alami macam ni?


Offline mokidz

  • Delima
  • *
  • Posts: 831
  • Suka? +0/-0
Kih april may jun
« Reply #1 on: May 17, 2012, 11:12:58 PM »
Saya yang da 9 bulan ni tunggu hari pun pwot nampk mcm 6 7 bulan jek..hehehe..kecik mcm x cye da nk bsalin...

Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 746
  • Suka? +5/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #2 on: May 17, 2012, 11:13:49 PM »
hi..saya trim pertama samala macam awak, tak nampak pon perot. tapi masuk minggu ke 18 gitu barula nampak besar sikit perut.  lepas tu tak sedar perut membesar dan membesar.

asalkan bila pergi checkup, baby ok, kita pon ok itu dah ok. dun worry yupss :-)

Offline SUEILA ISMAIL

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #3 on: May 18, 2012, 09:30:30 AM »
saya sueila..walaupun dah empat kali hamil..ke empat2 kandungan saya kecik jer.walaupun dah masuk 9bulan macam 7 bulan jer kawan2 tegur...as long as beby sihat bila monthly check up..size doesn't matter.. ;)



Offline nurulda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 100
  • Suka? +0/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #4 on: May 18, 2012, 10:49:06 AM »
Saya dh 7 bln perut xnampak sgt...mmg ramai yg tegur...
2 kali g klinik luar..2 kali doc tegur peruk kecik...
Alhamdulillah scan masa 6 bln baby besar ikut minggu dia..kalu xrisau jer manjang...


Offline ecah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 231
  • Suka? +0/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #5 on: May 18, 2012, 12:39:43 PM »
saya pun dulu risau sesangat perut tecik je..dah tunggu hari pun nampak mcm 6/7 bulan

maybe baby girl kut..baby saya alhamdulillah membesar mcm baby lain lepas dah lahir

baby saya lahir 2.6kg..itu pun susah dah nak teran,kena vakum

jgn risau ye kecuali kalau doktor suruh risau...


Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #6 on: May 18, 2012, 11:30:34 PM »
Alhamdulillah,rasa risau dah berkurangan,hari 2 scan waktu 15minggu baby ok,cuma bila tengok tang perut yang kecik ni jadi risau..sekarang baby dah pndai gerak2..harap2 semuanya selamat..sebab usia kandungan 8-10 minggu hari 2,spotting,memang doktor kata ada risiko baby jatuh,masa tu rasa nak putus asa,tapi Alhamdulillah banyakkan doa n tawakal,sampailah sekarang 4bulan,tapi spotting tu dah xada..

Offline husna86

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1200
  • Suka? +3/-0
    • Healthy Vita Garden
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #7 on: June 04, 2012, 04:07:08 PM »
sama la saya..semua orang tegur perut kecik tak macam 5 bulan...tapi tadi scan Alhamdulillah saiz baby memang 21 weeks++...doktor siap cakap,baby saya skema,saiz dia ikot EDD...hee

Offline elleyana

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 468
  • Suka? +0/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #8 on: June 04, 2012, 04:09:35 PM »
salam...
saya dulu pun time ngndung perut kecik gak...xnmpk biler dri jauh...biler dh msuk bulan ke-7, time 2 perut nmpk...



Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #9 on: June 13, 2012, 11:59:38 PM »
salam...
saya dulu pun time ngndung perut kecik gak...xnmpk biler dri jauh...biler dh msuk bulan ke-7, time 2 perut nmpk...
Wasalam,sekrang dah masuk 21minggu,perut ada nmpak bulat sikit hehe,dan bby aktif gerak..

Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #10 on: June 14, 2012, 12:01:41 AM »
sama la saya..semua orang tegur perut kecik tak macam 5 bulan...tapi tadi scan Alhamdulillah saiz baby memang 21 weeks++...doktor siap cakap,baby saya skema,saiz dia ikot EDD...hee
hehe,samalah 21 minggu dah..baru nmpak bulat sikit perut..
selera makan dah ok,Alhamdulillah..

Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #11 on: June 14, 2012, 12:03:40 AM »
saya pun dulu risau sesangat perut tecik je..dah tunggu hari pun nampak mcm 6/7 bulan

maybe baby girl kut..baby saya alhamdulillah membesar mcm baby lain lepas dah lahir

baby saya lahir 2.6kg..itu pun susah dah nak teran,kena vakum

jgn risau ye kecuali kalau doktor suruh risau...
sekarang dah masuk 21 minggu,19minggu dah asa baby gerak2..memang aktif,tapi xtau la baby lelaki ke pempuan..lagi satu baby suka duk belah kanan hehehe..
harap2 semuanya selamat aminn..

Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #12 on: June 14, 2012, 12:05:47 AM »
saya sueila..walaupun dah empat kali hamil..ke empat2 kandungan saya kecik jer.walaupun dah masuk 9bulan macam 7 bulan jer kawan2 tegur...as long as beby sihat bila monthly check up..size doesn't matter.. ;)
Alhamdulillah kak,2lah yang penting baby sihat kan..
terima kasih kak hehe

Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #13 on: June 14, 2012, 12:07:55 AM »
Saya yang da 9 bulan ni tunggu hari pun pwot nampk mcm 6 7 bulan jek..hehehe..kecik mcm x cye da nk bsalin...
hehehe,Alhamdulillah..
tahniah kak,smoga selamat bersalin

Offline dila

  • Delima
  • *
  • Posts: 834
  • Suka? +5/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #14 on: June 14, 2012, 08:33:04 AM »
dila pulak, dah nk masuk 6 bln ari tu baru nmpk perutnya...
kalau tak, sebelum tu orang asik tegur je perut kecik...ha ni, amik kau.. perut dh ke depan je..siap org expect baby boy lg...hehe...

Offline elleyana

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 468
  • Suka? +0/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #15 on: June 14, 2012, 02:43:34 PM »
sekarang dah masuk 21 minggu,19minggu dah asa baby gerak2..memang aktif,tapi xtau la baby lelaki ke pempuan..lagi satu baby suka duk belah kanan hehehe..
harap2 semuanya selamat aminn..

ibu saya kata,kalo kita suka tido sblh kanan, maybe baby boy...



Offline umi_sayang

  • Delima
  • *
  • Posts: 1125
  • Suka? +6/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #16 on: June 14, 2012, 03:03:49 PM »
budak 1 opis pun ade gak macam tu, ingatkan lagi 1-2bulan, rupanye dah sarat, ahad lepas dah selamat deliver pun dia,  ;D

Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #17 on: June 14, 2012, 03:15:13 PM »
ibu saya kata,kalo kita suka tido sblh kanan, maybe baby boy...
2lah,selalau juga dengar baby duk belah kanan kmgkinan baby boy,memang nk baby boy pun InsyaAllah..
yang penting baby sihat..
27hb ni wat xtau doktor scan ke x,rindu nak tengok baby,nak tau keadaan baby dalam perut ni..

Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #18 on: June 14, 2012, 03:20:30 PM »
budak 1 opis pun ade gak macam tu, ingatkan lagi 1-2bulan, rupanye dah sarat, ahad lepas dah selamat deliver pun dia,  ;D
hehe,mesti baby 2 keluar kecik ja kan ummi..
ingatkan selalu orang mengandung perut mesti besar

Offline elleyana

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 468
  • Suka? +0/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #19 on: June 14, 2012, 04:19:09 PM »
2lah,selalau juga dengar baby duk belah kanan kmgkinan baby boy,memang nk baby boy pun InsyaAllah..
yang penting baby sihat..
27hb ni wat xtau doktor scan ke x,rindu nak tengok baby,nak tau keadaan baby dalam perut ni..

permatahati..yg penting kesihatan anak...



Offline ummiaisysulaiman

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #20 on: June 15, 2012, 01:06:16 AM »
saya pun sama....pregnant dah hampir 9 bulan, tapi perut nampak cam org 6-7bulan.memula kecik hati jugak orang cakap perut kecik, mesti baby kecik...tapi tiap kali gi checkup, doc cakap baby membesar seiring ngan usia kandungan...takderla risau sangat.

Offline anim

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +2/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #21 on: June 15, 2012, 09:13:39 AM »
saya pun ramai orang tegur perut kecik.. selalu tya husband.. anak kita sihat kan? hehe... minggu lepas baru nampak perut.. sekarang ni macam membesar dengan cepat.. dah banyak baju tak boleh pakai...

Offline elleyana

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 468
  • Suka? +0/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #22 on: June 15, 2012, 09:16:28 AM »
biasalah...lain org.lain ragamnya semasa mengandung...xsemestinya perut kecik, baby pun kecik...



Offline cik kekapisz

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +1/-0
  • Syukur Pada Mu Ya Allah
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #23 on: June 15, 2012, 09:22:00 AM »
betul tu liyanasokri. perut kecik takpe janji baby membesar sihat.. ;)

perut cik kekapisz pn kecik gak walaupun dh 21 weeks. last week scan doc kata panjang & berat baby ikut minggu. so tak risau la. maybe perut jenis lambat meregang kot.. tp cik kekapisz still sapu gak losyen pureen yg cocoa butter tu.. takut merekah.. hehehe

Offline elleyana

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 468
  • Suka? +0/-0
Re: Perut nampak kecil semasa mengandung
« Reply #24 on: June 15, 2012, 09:44:40 AM »
yea...yana dlu,alhmdlh...perut xmerekah dan xperlu sapu losyen...ibu yana kata, perut yana menarik ke punggung time mengandung...2 yg nmpk kecik..



 

Powered by EzPortal