+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10783
Latest: DiyanaR
New This Month: 4
New This Week: 6
New Today: 3
Stats
Total Posts: 444042
Total Topics: 7401
Most Online Today: 167
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 51
Total: 54

Author Topic: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve  (Read 22211 times)

Offline nurul akma

  • Delima
  • *
  • Posts: 638
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah..aku redha dengan ketentuanMu.........
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #100 on: July 13, 2012, 10:03:20 AM »
cik hana,

kakpah dah g jumpe makcik urut tu..pah mmg dah ada isi..cume die tersorok...so semalam die betulkan peranakan pah...die kate da 2bulan...cik hana g cr tukang urut..atau datang sini lah...g ngn pah..pah nak test upt hujung bulan ni...meh lah datang sini cek perut...


kak pah delay period wape hari?UPT till -ve ke?


Offline mummy dyla

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 230
  • Suka? +0/-0
  • UsaHA SeLaGi MamPu
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #101 on: July 13, 2012, 11:52:29 AM »
pening dyla sekarang nih...period dah 8bulan delay..cek upt -ve...nk kna scan ke???atau mkn je ubat turun darah..minta pendapat... :'(
cinta itu milik kita...

Offline Mama jaja

  • Delima
  • *
  • Posts: 714
  • Suka? +1/-0
  • cintakasihsayang
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #102 on: July 13, 2012, 12:25:09 PM »
pening dyla sekarang nih...period dah 8bulan delay..cek upt -ve...nk kna scan ke???atau mkn je ubat turun darah..minta pendapat... :'(
dyla. apa kata dyla try jumpa bidan berpengalaman @ ustaz2 yang arif. Manala tahu kan. Kalo xsilap eza sebelum ni ada sorang post kt RH xingat eza baca kt mana kandungan dia dilindung. so g klinik memang -ve walaupun dia dah mengandung 5bulan time tu. dia jumpa ustaz yang bagitahu ada yang lindungi kandungan dia

Offline mummy dyla

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 230
  • Suka? +0/-0
  • UsaHA SeLaGi MamPu
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #103 on: July 13, 2012, 12:34:24 PM »
dyla. apa kata dyla try jumpa bidan berpengalaman @ ustaz2 yang arif. Manala tahu kan. Kalo xsilap eza sebelum ni ada sorang post kt RH xingat eza baca kt mana kandungan dia dilindung. so g klinik memang -ve walaupun dia dah mengandung 5bulan time tu. dia jumpa ustaz yang bagitahu ada yang lindungi kandungan dia

owh ea ke kak eza..itu la td pg test upt still -ve tu yg tension sesgt..period x turun2..bayangkan la last period bulan 10 tahun lepas...dyla betul tgh serabut skrg ni..
cinta itu milik kita...

Offline Mama jaja

  • Delima
  • *
  • Posts: 714
  • Suka? +1/-0
  • cintakasihsayang
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #104 on: July 13, 2012, 12:39:32 PM »
owh ea ke kak eza..itu la td pg test upt still -ve tu yg tension sesgt..period x turun2..bayangkan la last period bulan 10 tahun lepas...dyla betul tgh serabut skrg ni..
Akak pun banyak blajar dari RH ni. Banyakkan berdoa pada Allah moga apa yang terselindung tu dibukakan hijabnya. Kalo x akak suggest dyla minta refer pakar sakit puan. buat ultrasound ke tvs ke?dyla xrasa apa2 ke? pergerakan baby ke?


Offline mummy dyla

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 230
  • Suka? +0/-0
  • UsaHA SeLaGi MamPu
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #105 on: July 13, 2012, 12:45:29 PM »
Akak pun banyak blajar dari RH ni. Banyakkan berdoa pada Allah moga apa yang terselindung tu dibukakan hijabnya. Kalo x akak suggest dyla minta refer pakar sakit puan. buat ultrasound ke tvs ke?dyla xrasa apa2 ke? pergerakan baby ke?

dyla dh chekup hosp 2 kli kak...scan atas bwh sume dah...doc kte sume ok..rahim normal.
x tahu la kak sbb dyla sdri pun x tau cm ne rasa2 tu...berat betul dugaan dyla bab ank ni kak..
cinta itu milik kita...

Offline nurul akma

  • Delima
  • *
  • Posts: 638
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah..aku redha dengan ketentuanMu.........
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #106 on: July 13, 2012, 03:03:11 PM »
dyla try la pg dekat bidan or ustaz dulu..kemudian try check up doktr or pakar plak....

Offline Puan Cla Epu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Lewat period tapi upt negative
« Reply #107 on: July 13, 2012, 03:59:39 PM »
salam nk tanya. saya masih baru lagi dalam forum ni. 2 minggu lps saya demam, selesema, sakit kepala, loya, penat, bdn makin mengembang, tak lalu makan tapi cpt lapar.

Tapi sy buat upt -ve 5 july hari tu. last sy period 31 mei. saya baru kahwin 16 june. Tapi sampai hari ini saya tidak period lagi. demam da tak ada. cuma ari-ari ni rasa macam kena cucuk. tulang rusuk sakit. Semalam saya check upt masih -ve. Mama kata kemungkinan besar mengandung. Tapi saya keliru sama ada hamil atau period.

Di harap sesiapa dapat membantu mengenai kemusykilan saya. terima kasih

nad_dieya

  • Guest
Re: Lewat period tapi upt negative
« Reply #108 on: July 13, 2012, 04:05:35 PM »
salam nk tanya. saya masih baru lagi dalam forum ni. 2 minggu lps saya demam, selesema, sakit kepala, loya, penat, bdn makin mengembang, tak lalu makan tapi cpt lapar.

Tapi sy buat upt -ve 5 july hari tu. last sy period 31 mei. saya baru kahwin 16 june. Tapi sampai hari ini saya tidak period lagi. demam da tak ada. cuma ari-ari ni rasa macam kena cucuk. tulang rusuk sakit. Semalam saya check upt masih -ve. Mama kata kemungkinan besar mengandung. Tapi saya keliru sama ada hamil atau period.

Di harap sesiapa dapat membantu mengenai kemusykilan saya. terima kasih

Puan Cla Epu boleh rujuk thread yg sblm nie.. tajuk mngenai ini sudah ade... byk faktor sbnrnye, mybe hormon berubah lepas kawen.. n mybe prgnant.. try cari thread n puan cla epu boleh baca sebagai rujukan..

Offline liza81

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • ku yakin Anugerah darimu Ya Allah..
Re: Lewat period tapi upt negative
« Reply #109 on: July 13, 2012, 04:08:42 PM »
trylah g cek gn doktor..ataupun scan.. tvs atau buat ujian darah..
shaliza81


Offline Puan Cla Epu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Lewat period tapi upt negative
« Reply #110 on: July 13, 2012, 04:09:43 PM »
Puan Cla Epu boleh rujuk thread yg sblm nie.. tajuk mngenai ini sudah ade... byk faktor sbnrnye, mybe hormon berubah lepas kawen.. n mybe prgnant.. try cari thread n puan cla epu boleh baca sebagai rujukan..

saya da baca semua. cuma ingin dapat kepastian.mekasih ye :)

Offline Puan Cla Epu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Lewat period tapi upt negative
« Reply #111 on: July 13, 2012, 04:12:01 PM »
trylah g cek gn doktor..ataupun scan.. tvs atau buat ujian darah..

saya ada pergi jumpa doktor. doktor marah. dia kata saya over excited. baru kahwin. biasa la kalau lambat period. sy buat scan dia just kata rahim saya penuh je. doktor kata lagi kalau upt negative mesti tak hamil. kecewa juga bila doktor cakap macam tu. rasa down.

tvs tu apa ye? tak sama dengan scan?

nad_dieya

  • Guest
Re: Lewat period tapi upt negative
« Reply #112 on: July 13, 2012, 04:15:22 PM »
saya da baca semua. cuma ingin dapat kepastian.mekasih ye :)

Cuba buat test lepas 2minggu.. kalau upt -ve n xperiod juga, better pergi klinik.. takut ade sakit lain,susah juga kan..

Offline Mama jaja

  • Delima
  • *
  • Posts: 714
  • Suka? +1/-0
  • cintakasihsayang
Re: Lewat period tapi upt negative
« Reply #113 on: July 13, 2012, 04:22:02 PM »
saya ada pergi jumpa doktor. doktor marah. dia kata saya over excited. baru kahwin. biasa la kalau lambat period. sy buat scan dia just kata rahim saya penuh je. doktor kata lagi kalau upt negative mesti tak hamil. kecewa juga bila doktor cakap macam tu. rasa down.

tvs tu apa ye? tak sama dengan scan?
eza xpasti nama penuh tvs. yang pasti dia proses masukkan alat scan melalui faraj. kalo kat perut kita buat ultrasound je

Offline Puan Cla Epu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Lewat period tapi upt negative
« Reply #114 on: July 13, 2012, 04:28:32 PM »
Cuba buat test lepas 2minggu.. kalau upt -ve n xperiod juga, better pergi klinik.. takut ade sakit lain,susah juga kan..

cla nk tunggu genap 2 weeks. igt nk check lg. cla pn base wt upt petang. cuma cla ada bc xbole minum air n buang air kecil dalam masa 4 jam. tapi cla jenis cepat rasa nak buang air kecil. boleh effect upt test ke?

Offline Puan Cla Epu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Lewat period tapi upt negative
« Reply #115 on: July 13, 2012, 04:29:39 PM »
eza xpasti nama penuh tvs. yang pasti dia proses masukkan alat scan melalui faraj. kalo kat perut kita buat ultrasound je

insyaALLAH kalau cla x period lagi. cla cuba cara tu. mekasih ye sebab membantu :)

Offline maya_cute

  • Delima
  • *
  • Posts: 704
  • Suka? +0/-0
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #116 on: July 13, 2012, 04:42:39 PM »
eza xpasti nama penuh tvs. yang pasti dia proses masukkan alat scan melalui faraj. kalo kat perut kita buat ultrasound je

TVS ==> trans vaginal scan. Masuk camera ikut Miss V. Lagi accurate daripada scan perut tu, especially if nak detect pregnancy yang sangat2 baru macam 4-6 weeks gitu. TVS ni jugak boleh guna untuk scan ovari tengok ada cyst ke tak, ada telur terhasil tak, rahim normal ke tak, etc. Kena tanya la klinik tu ada TVS tak.

Maya ada terbaca dalam RH ni jugak, ada forumer tu UPT -ve sepanjang 3 bulan miss period, pegi scan kat klinik nampak dah heartbeat baby. Sihat je baby lahir. Subhanallah!
« Last Edit: July 13, 2012, 04:47:29 PM by maya_cute »
"Ya ALLAH! Kau kurniakanlah kepada kami dari sisi-MU zuriat yang soleh & solehah. Sesungguhnya ENGKAU Maha Pendengar Doa."

"Ya ALLAH! Janganlah ENGKAU biarkan diriku seorang diri tanpa zuriat. Sesungguhnya ENGKAU sebaik-baik yang mewarisi."

AMIN YA RABBAL 'ALAMIN.

Offline Puan Cla Epu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #117 on: July 13, 2012, 04:44:35 PM »
TVS ==> trans vaginal scan. Masuk camera ikut Miss V.

sakit tak kalau buat tvs?

Offline maya_cute

  • Delima
  • *
  • Posts: 704
  • Suka? +0/-0
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #118 on: July 13, 2012, 04:49:58 PM »
sakit tak kalau buat tvs?

Hehe tadi ter-click post. Sebenarnya panjang lagi cerita, tengok atas tu ye.. Maya dah modify post. Tak sakit pun TVS. Tak rasa apa2, rasa canggih je boleh tengok dalam rahim & ovari & telur semua tu. Hehe.
"Ya ALLAH! Kau kurniakanlah kepada kami dari sisi-MU zuriat yang soleh & solehah. Sesungguhnya ENGKAU Maha Pendengar Doa."

"Ya ALLAH! Janganlah ENGKAU biarkan diriku seorang diri tanpa zuriat. Sesungguhnya ENGKAU sebaik-baik yang mewarisi."

AMIN YA RABBAL 'ALAMIN.

Offline liza81

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • ku yakin Anugerah darimu Ya Allah..
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #119 on: July 13, 2012, 04:53:59 PM »
tvs ni rasa senak skit jer..takde pe2 la..kalo pegnent, masa tvs tu bleh tau pegnent atau tidak..ataupun buat ujian darah beta hcg..
shaliza81


Offline Puan Cla Epu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #120 on: July 13, 2012, 04:55:46 PM »
Hehe tadi ter-click post. Sebenarnya panjang lagi cerita, tengok atas tu ye.. Maya dah modify post. Tak sakit pun TVS. Tak rasa apa2, rasa canggih je boleh tengok dalam rahim & ovari & telur semua tu. Hehe.

hehe. cla da bc. kira maya da pernah buat tvs ye? mahal tak maya? cla masih menunggu genap 2 minggu. tapi cla kira kitaran 35 hari. lama sangat ke cla kira kitaran tu ye maya?

Offline Puan Cla Epu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #121 on: July 13, 2012, 04:57:18 PM »
tvs ni rasa senak skit jer..takde pe2 la..kalo pegnent, masa tvs tu bleh tau pegnent atau tidak..ataupun buat ujian darah beta hcg..

nanti cla cuba kalau tak period lagi dalam beberapa hari. kecewa kena marah dengan doktor. rasa macam tak nak da pergi klinik.

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #122 on: July 13, 2012, 05:01:14 PM »
Hormon tak stabil kot.. nanti datangla period tu



Offline liza81

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • ku yakin Anugerah darimu Ya Allah..
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #123 on: July 13, 2012, 05:05:31 PM »
jgn p klinik biase..d klinik pakar sakit puan atau gynekologi..
shaliza81


Offline maya_cute

  • Delima
  • *
  • Posts: 704
  • Suka? +0/-0
Re: Period dah lewat, tp upt -ve , scan -ve
« Reply #124 on: July 13, 2012, 05:08:22 PM »
hehe. cla da bc. kira maya da pernah buat tvs ye? mahal tak maya? cla masih menunggu genap 2 minggu. tapi cla kira kitaran 35 hari. lama sangat ke cla kira kitaran tu ye maya?

Maya buat kat LPPKN dulu masa nak scan telur untuk buat IUI. Tak perasan pulak berapa ringgit sebab boleh claim semula. Huhu. Cycle day period ni tak sama semua orang. Ada yang panjang, ada yang pendek. Cla baru kawen kan, boleh la lepas ni record setiap 1st day period, lama2 kenal la pattern body sendiri.
"Ya ALLAH! Kau kurniakanlah kepada kami dari sisi-MU zuriat yang soleh & solehah. Sesungguhnya ENGKAU Maha Pendengar Doa."

"Ya ALLAH! Janganlah ENGKAU biarkan diriku seorang diri tanpa zuriat. Sesungguhnya ENGKAU sebaik-baik yang mewarisi."

AMIN YA RABBAL 'ALAMIN.

 

Powered by EzPortal