+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10624
Latest: inur
New This Month: 93
New This Week: 16
New Today: 3
Stats
Total Posts: 441630
Total Topics: 7326
Most Online Today: 183
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 5
Guests: 141
Total: 146

Author Topic: Susu untuk ibu mengandung  (Read 55409 times)

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Susu untuk ibu mengandung
« on: November 12, 2010, 01:34:17 PM »
masa 1st pregnancy dulu, wina rajin jugak minum susu

mula


Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #1 on: November 12, 2010, 01:35:20 PM »
my choice:
first, Enfamama
second, Anmum

tapi kalau skip, cari susu segar
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline ~nadia~

  • Topaz
  • *
  • Posts: 42
  • Suka? +0/-0
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #2 on: November 12, 2010, 01:39:39 PM »
saya pulak, masa 1st pregnancy, sy minum enfamama..suka gile..pagi petang malam mesti minum..

tp yg 2nd ni, semua susu xnak masuk..enfamama, anmum, mamil mama sume saya try...tp takmau jugak telan..bukan susu je, vitamin pun liat nk telan..obimin adalah 10 biji yg bjaya masuk spanjang pregnant dh 32wks ni..tpaksela sy gantikan susu n vitamin dgn makanan2 harian yg bkhasiat je..

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #3 on: November 12, 2010, 01:44:05 PM »
ikut gynae akak dulu, tak yah susu khas utk ibu mengandung ni.. susu fresh milk dah ok, dan lebih bagus..
tapi dia ada bagi sample le masa check up bebulan tu... utk second pregnancy tak checkup dgn dia, tak de la dapat sample :D Dan akak sendiri tak beli pun.. bila baca pendapat lain pun susu ini memang tak perlu...

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #4 on: November 12, 2010, 01:45:10 PM »
saya ni memang penggemar susu
tak pregnant pun minum susu jugak hehehe...
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)


Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #5 on: November 12, 2010, 01:47:04 PM »
ikut gynae akak dulu, tak yah susu khas utk ibu mengandung ni.. susu fresh milk dah ok, dan lebih bagus..
tapi dia ada bagi sample le masa check up bebulan tu... utk second pregnancy tak checkup dgn dia, tak de la dapat sample :D Dan akak sendiri tak beli pun.. bila baca pendapat lain pun susu ini memang tak perlu...

yalah Kak As...tak perlu sangat sebenarnya kan?

ade yang kata baby x cukup kalsium nanti atau tulang baby lemah nanti...entahlah
yang penting kite makan makanan berkhasiat...

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #6 on: November 12, 2010, 01:47:46 PM »
saya ni memang penggemar susu
tak pregnant pun minum susu jugak hehehe...

wina memang tak suke minum susu, especially susu yang fresh tue huhuhuuu

susu perisa ni ok sket...

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #7 on: November 12, 2010, 01:52:04 PM »
yalah Kak As...tak perlu sangat sebenarnya kan?

ade yang kata baby x cukup kalsium nanti atau tulang baby lemah nanti...entahlah
yang penting kite makan makanan berkhasiat...



baby akan ambik drp kita...
yg penting utk kita sebenarnya
kalsium kalu boleh ambik dari sumber lain pun okay... tak semestinya susu.. cuma susu ni agak kaya la kalsium nya...

akak sama dgn sue
suka susu, fresh milk tu sehari sekotak pun boleh habis
tapi susu serbuk2 bancuh2 ni tak berapa rajin nak membancuhnya
even masa anak no 1, jarang rasanya minum ssusu


yang menarik untuk dibaca
http://www.compleatmother.com/milk.htm
« Last Edit: November 12, 2010, 02:04:15 PM by ummi »

Offline Rozy

  • Delima
  • *
  • Posts: 1103
  • Suka? +10/-0
  • Nice Knowing You!
    • R.U.M.A.H.K.A.M.I
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #8 on: November 12, 2010, 02:06:57 PM »
masa 1st rajin minum Anmum... tp badan naik mendadak..stop minum HL..
second minum HL sahaja dan fresh milk...tp badan naik jugak..hehehhe
R.U.M.A.H.K.A.M.I - http://arryrozy.blogspot.com
Rozy - wifey to  Hazari and Ummi to Hadiff Raef (30.9.08) and Husna Raihannah (1.7.10)

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #9 on: November 12, 2010, 02:10:23 PM »
yana dulu minum enfamama.tp 1st trimester ja.huhu.xlalu nak masuk tekak padahal masa x nandung hantu susu.so secara alternatifnya gynae prescribe calcium pil.dia kata xpe x minum susu pun.tp sekali sekala 2 minum gak la fresh milk


Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #10 on: November 12, 2010, 02:11:48 PM »
baby akan ambik drp kita...
yg penting utk kita sebenarnya
kalsium kalu boleh ambik dari sumber lain pun okay... tak semestinya susu.. cuma susu ni agak kaya la kalsium nya...

akak sama dgn sue
suka susu, fresh milk tu sehari sekotak pun boleh habis
tapi susu serbuk2 bancuh2 ni tak berapa rajin nak membancuhnya
even masa anak no 1, jarang rasanya minum ssusu


yang menarik untuk dibaca
http://www.compleatmother.com/milk.htm


contoh kalsium dari sumber lain - bayam

saya tak de susu ni, perisa atau tidak, rasa cam tak lengkap
husband saya mesti belikan sekali susu coklat & segar 2 kotak besar
anak saya pun dok tumpang
kekadang dok berebut dengan dia orang ni
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #11 on: November 12, 2010, 02:20:07 PM »
saya petnan pertama pun x minum. Kedua pon x minum.
Bukan sbb x suka. X cukup duit nak beli susu. Boleh gitu?
Hahahahaha

dr gynea saya kata x penting. Saya gantikan susu dgn tulang ikan keli dan ikan bilis.

Offline izh_na

  • Delima
  • *
  • Posts: 795
  • Suka? +4/-0
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #12 on: November 12, 2010, 02:22:40 PM »
Masa pregnant Nurul minum susu jenama apa lupa da.Tapi nak telan memang bercinta la..Masa Afiq minum dutch lady coklat jer tapi selalu Nurul yang pandai tolong habiskan..Yang no 3..Tak lalu nak telan susu langsung makan obimin jer la...

Offline kiah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1618
  • Suka? +3/-0
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #13 on: November 12, 2010, 02:28:13 PM »
kiah pulak ambik horlick..hehee..sampai la skrg tuk myusu lak..
 

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #14 on: November 12, 2010, 02:31:38 PM »
saya petnan pertama pun x minum. Kedua pon x minum.
Bukan sbb x suka. X cukup duit nak beli susu. Boleh gitu?
Hahahahaha

dr gynea saya kata x penting. Saya gantikan susu dgn tulang ikan keli dan ikan bilis.

hahahaa berterus terang
sama la kita aris
akak yg 1st tu minum pasal dapat sample free
tapi akak tengok sama je tulang dia org ni kuat heheee

kalau dikira kecerdasan pulak, akak rasa yg 2nd tak minum susu mengandung tu lebih cepat tangkap kalau diajar .. bukan le bandingkan anak, cuma bagi akak berbeza setiap anak.. dan anak 1st pulak ada kelebihan lain..

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #15 on: November 12, 2010, 02:36:41 PM »
saye suka susu
hari hari saye minum susu
badan saye pon dah macam botol susu
erksss pagi2 mulakan hidup ngan susu nespray
kalau tak anlene...

opss lupa..ni pasal ibu mengandung kan
semua anak2 pon masa ku mengandungkan mereka ku pasti minum susu (anmum)
dah pregnant kan konon2 mengadalah milih susu
sampai susu pon takut asik kena minum dengan aku neh:)

Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #16 on: November 12, 2010, 02:42:49 PM »
hahahaa berterus terang
sama la kita aris
akak yg 1st tu minum pasal dapat sample free
tapi akak tengok sama je tulang dia org ni kuat heheee

kalau dikira kecerdasan pulak, akak rasa yg 2nd tak minum susu mengandung tu lebih cepat tangkap kalau diajar .. bukan le bandingkan anak, cuma bagi akak berbeza setiap anak.. dan anak 1st pulak ada kelebihan lain..

tang kecerdasan mmg x dinafikan, ayip pantas belajar.
Umo setahun 6 bulan dah tau sebut eyes, nose mouth sambil tunjuk part2 itu. Tulang pun kuat je asenyer.. Hehehehe pstt kak as, mahal ler susu. Mana cukup duit muahahaha

krsty

  • Guest
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #17 on: November 12, 2010, 02:52:33 PM »
saya yang first and 2nd ni minum anmum..
kadang2 ganti dengan yogurt,susu soya,fresh milk..
tak kisah,janji bagi kalsium..
cuma nak tau la kan,kalau kita asik sakit2 belakang masa preg ni,sebab kurang kalsium atau kurang rehat?

Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #18 on: November 12, 2010, 02:56:34 PM »
saya yang first and 2nd ni minum anmum..
kadang2 ganti dengan yogurt,susu soya,fresh milk..
tak kisah,janji bagi kalsium..
cuma nak tau la kan,kalau kita asik sakit2 belakang masa preg ni,sebab kurang kalsium atau kurang rehat?

krsty sakit belakang macamana tu?
kalau bahagian bawah ke tengah tu tanda2 plasenta previa. kalau bahu tu tanda2 penat

Offline Rozy

  • Delima
  • *
  • Posts: 1103
  • Suka? +10/-0
  • Nice Knowing You!
    • R.U.M.A.H.K.A.M.I
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #19 on: November 12, 2010, 03:00:10 PM »
Hadiff panggil fresh milk dalam kotak IBU <--gara2 iklan fernleaf budak2 nyanyi tu..
sambil minum cawan kat mulut..dia nyanyi..IBU...IBU... ulang2..
dah penat betulkan SUSU KOTAK..dok IBU IBU lagi..
kalau nak minum..mesti cakap "nak IBU!".

sorry..off topic ...*cabuuuuuuuuutt!!
R.U.M.A.H.K.A.M.I - http://arryrozy.blogspot.com
Rozy - wifey to  Hazari and Ummi to Hadiff Raef (30.9.08) and Husna Raihannah (1.7.10)

krsty

  • Guest
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #20 on: November 12, 2010, 03:04:00 PM »
krsty sakit belakang macamana tu?
kalau bahagian bawah ke tengah tu tanda2 plasenta previa. kalau bahu tu tanda2 penat

sat...bawah maksud aris camne?
bawah yang di depan atau belakang?
coz mine is belakang bawah sakit..

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #21 on: November 12, 2010, 03:05:12 PM »
sambung sini utk sakit belakang heheee
http://ratuhati.com/forum/index.php?topic=618.0

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #22 on: November 12, 2010, 03:06:32 PM »
Hadiff panggil fresh milk dalam kotak IBU <--gara2 iklan fernleaf budak2 nyanyi tu..
sambil minum cawan kat mulut..dia nyanyi..IBU...IBU... ulang2..
dah penat betulkan SUSU KOTAK..dok IBU IBU lagi..
kalau nak minum..mesti cakap "nak IBU!".

sorry..off topic ...*cabuuuuuuuuutt!!

tangkap dia!! org cakap pasal susu dia cakap pasal len ;P

ye la kak aris susu2 2 mmg mahal la.ku ada setin lg enfamama x minum.huhu bazir je.

tp bg yana susu ni nk supplement kalsium intake je.so xlalu susu ganti la dengan benda lain.selalunya gynae bg caltrate la.kurang kalsium masa mengandung ni la penyebab krem kaki, gigi rosak 2


Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #23 on: November 12, 2010, 03:09:27 PM »
kalsium pun booster untuk sel darah merah jugak
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: Susu untuk ibu mengandung
« Reply #24 on: November 12, 2010, 03:16:07 PM »
sambung sini utk sakit belakang heheee
http://ratuhati.com/forum/index.php?topic=618.0


alamak dah kene halau..hahahaha

 

Powered by EzPortal