+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10766
Latest: DailyW
New This Month: 130
New This Week: 27
New Today: 9
Stats
Total Posts: 443863
Total Topics: 7403
Most Online Today: 148
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 46
Total: 49

Author Topic: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI  (Read 5541 times)

Offline Mama Jay

  • Delima
  • *
  • Posts: 705
  • Suka? +2/-0
  • http://norulez83.blogspot.com/
    • http://norulez83.blogspot.com/
FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« on: July 18, 2012, 07:11:12 AM »
Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia (macam PM pula) ;D

Selalu kita mendengar salah satu cara untuk mengesan ovulasi awal ialah dengan menggunakan OPK (Ovulation Predictor Kit) iaitu fungsinya untuk mengesan hormon LH yang akan memuncak paras hormon itu sebelum ovulasi berlaku. Tetapi, cara ini hanya dapat mengesan O dalam 1,2 hari sahaja menyebabkan 'intercourse time score' kite tidak dapat 'high'.

Tetapi, ada lagi satu cara yang lebih yang agak asing iaitu Ferning @Saliva test iaitu menggunakan air liur waktu pagi untuk mengesan hormon estrogen yang akan memuncak sebelum sebelum paras LH memuncak menandakan ovulasi akan berlaku. Ia memberi tanda lebih awal daripada OPK dalam 3,4 hari.

Saya juga baru beli kit ini Boleh google Fertile Focus atau Julia Ovulation Test. Kebaikannye, ia lebih jimat sebab boleh digunakan berulang kali. Tp, blom sempat guna sbb da terlepas waktu ovulasi. Tetapi, sempat menggunakan OPK yang terakhir.  ;D Sesiapa yang mempunyai pengalaman dan pertanyaan, mari kita tanyakan di sini.

Kita kongsi bersama. Jika sesiapa yang mengamalkan BBT Chart ( Basal Body Temperature) ada satu ruangan di 'Test' iaitu 'Ferning Test'. Inilah ruang untuk Saliva Test digunakan.

Sekian, terima kasih.
Siapa nak beli OPK dan UPT murah Xlebih RM1.50.. Boleh whatsapp atau text ke 0172182911 (Jehan). Genie bra murah untuk breastfeed mum dan hamil pon ada.

Sila ke FB kami di:-

http://www.facebook.com/FelinnaMurah


Nieta Shairi

  • Guest
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #1 on: July 18, 2012, 08:35:14 AM »
mana nak beli ni? berapa ye? cam best je :)


Offline za zarina

  • Topaz
  • *
  • Posts: 73
  • Suka? +2/-0
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #3 on: July 18, 2012, 09:25:48 AM »
salam..

nak tanye benda ni yang guna slide kaca kan? letak air liur kat slide kaca then alat tu akan tunjukkan corak air liur tu yang menandakan waktu subur ke tak..

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #4 on: July 18, 2012, 09:29:38 AM »
saya ada ovulation microscope ni.saya beli x silap 150 jugak 2 tahun lepas..mmg dia reusable..tp bg saya agak tricky nk dpt ferning pattern 2..saya prefer OPK lg..




Offline mayazam (a_maya)

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 975
  • Suka? +2/-0
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #5 on: July 18, 2012, 09:37:14 AM »
oh...1st time dengar pasal benda ni..
dah google tgk benda alah ni...
menarik gak...
sesuai utk org yg kitaran haid tak teratur macam maya.
tapi agak mahal ek harga dia...
nnt nak survey harga dulu lah...



Offline jajai

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
    • thelittlecikpink
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #6 on: July 18, 2012, 10:22:57 AM »
saya pernah guna! bagi saya, saya suka fertile focus ni. sebab saya jenis irregular period. kalau nak guna OPK agak susah bagi saya sbb saya tak tahu nak agak bila saya subur. fertile focus ni just beli sekali dapat guna sampai bila2. tapi agak mahal sikit la. saya beli tahun lepas dalam rm100++. lupe exact price. hehe.

Offline mayazam (a_maya)

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 975
  • Suka? +2/-0
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #7 on: July 18, 2012, 11:32:13 AM »
kat farmasi ada jual ke ek???



Offline mama khairina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3303
  • Suka? +10/-0
  • hidup mesti terus
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #8 on: July 18, 2012, 11:37:09 AM »
macam menarik je....mksdnye boleh digunakan selama mana yg kita nak guna ke
<a href="http://www.fertilityfriend.com/home/mamakhairina" style="font-size:smaller;" >


 My Ovulation Chart[/url]

Offline cikgusmk

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 196
  • Suka? +0/-0
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #9 on: July 18, 2012, 11:38:00 AM »
ada lg rupenye alat test utk o ni..mcm2 ek..dh jd pakar mama2 kt sini..mcm doktor..huhu

nad_dieya

  • Guest
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #10 on: July 18, 2012, 11:45:41 AM »
Mcm menarik tapi next year la nad gune tapi nad boleh suggest kat kawan2 nad.. kat farmasi ade jual x? harge memang 100++ yer?

Offline anis_abu

  • Delima
  • *
  • Posts: 611
  • Suka? +1/-0
  • i am ms. lemon, mr. ribena's companion :)
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #11 on: July 18, 2012, 11:56:59 AM »
kalau tak silap dekat blog hamilcomel pun ada. RM85.00 je. tapi sekarang out of stock.

ni link dia.
http://hamilcomel.blogspot.com/2012/04/julia-ovulation-tester-penguji-ovulasi.html
:: positive thinking will do you more good than evil ::


Offline Mama Jay

  • Delima
  • *
  • Posts: 705
  • Suka? +2/-0
  • http://norulez83.blogspot.com/
    • http://norulez83.blogspot.com/
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #12 on: July 18, 2012, 01:39:56 PM »
Salam, alhamdulillah.. Banyak pertanyaan dan pengalaman yang dikongsi di sini. Mama Jay beli dengan www.iwantababy.com.my. Harganya RM118 dr Fairhaven Health.

Ma Jay xbeli Julia Ovulation Test sbb xbanyak lagi testimonial samada dr Malaysia atau oversea. So, Ma Jay pon beli Fertile Focus. :D

Xguna lagi.. Tp, Ma J ade guna sehari lepas O, mmg ade ferning. Tp, tinggal sikit sbb hormon progesteron sudah menggantikan hormon estrogen.  ;D

Kena la jadi saintis sikit. Laras sikit dia punya microscope.

Kat farmasim xjmp g. Baik beli kat web Ma J ckp tu. Skang,ade diskaun. ( bukan promote tau, just recommend). hehe...

Mahal sikit, tp berbaloi beli. Bentuknye pon comel, macam lipstick.

Haah, mmg gunanye letak air liur kat slide, tekan lampu dan laras mikroskopnye kasik terang. Nnti, ada nampak fern pattern. ;D

*maafye, Ma Jay jawab sekali arung..
Siapa nak beli OPK dan UPT murah Xlebih RM1.50.. Boleh whatsapp atau text ke 0172182911 (Jehan). Genie bra murah untuk breastfeed mum dan hamil pon ada.

Sila ke FB kami di:-

http://www.facebook.com/FelinnaMurah

nad_dieya

  • Guest
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #13 on: July 18, 2012, 01:49:12 PM »
Wow macam menarik la.. hehehe

Offline Mama Jay

  • Delima
  • *
  • Posts: 705
  • Suka? +2/-0
  • http://norulez83.blogspot.com/
    • http://norulez83.blogspot.com/
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #14 on: July 28, 2012, 04:31:42 PM »
Kat sini ada beberapa contoh gambar kesinambunagn ujian fern pada Saliva tester dalam beberapa hari dari None to Full Fern.

Lehla skodeng2..  :D

http://www.pregnancyforum.org.uk/showthread.php/219879-Saliva-Ferning-Thread/page2

http://thefertilityblogs.com/product-reviews/saliva-ferning/149/
« Last Edit: July 28, 2012, 04:42:59 PM by Mama Jay »
Siapa nak beli OPK dan UPT murah Xlebih RM1.50.. Boleh whatsapp atau text ke 0172182911 (Jehan). Genie bra murah untuk breastfeed mum dan hamil pon ada.

Sila ke FB kami di:-

http://www.facebook.com/FelinnaMurah

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #15 on: July 29, 2012, 08:33:51 AM »
setuju ngan yana.. ain pon ada beli gak hari tue.. sampai kesudah tak jumpa ferning. last2 guna opk dapat gak +ve. hihi.. btw, ain pon period irregular. tp xtahulah kalo ain yg tak reti nak beza bentuk ferning tu. kikiki

Offline Mama Jay

  • Delima
  • *
  • Posts: 705
  • Suka? +2/-0
  • http://norulez83.blogspot.com/
    • http://norulez83.blogspot.com/
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #16 on: July 29, 2012, 10:55:57 AM »
setuju ngan yana.. ain pon ada beli gak hari tue.. sampai kesudah tak jumpa ferning. last2 guna opk dapat gak +ve. hihi.. btw, ain pon period irregular. tp xtahulah kalo ain yg tak reti nak beza bentuk ferning tu. kikiki

Mmg pon agak tricky.. melalui pembacaan, sambil tu kena ada supporting kit.. macam sambil tu uat Body Basal Temperature ke, bila rasa da banyak fern, test ngan OPk.. tule, Ma Jay pon leh konfius. hehehhe..

Maksud Ma Matabintang tu xnampakmlngsung eyh fern pattern tu? Dah laras2 kan lense tu?  :o
Siapa nak beli OPK dan UPT murah Xlebih RM1.50.. Boleh whatsapp atau text ke 0172182911 (Jehan). Genie bra murah untuk breastfeed mum dan hamil pon ada.

Sila ke FB kami di:-

http://www.facebook.com/FelinnaMurah

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #17 on: July 29, 2012, 12:56:39 PM »
dia nampak garis2 gtu je.. tak jumpa pon ferning pattern tu. xkan lah ain x ovulasi kot. ni bila tgk thread ni rasa mcm nak guna balik je. tp mcm nak snap gambar tu ma jay snap mcm mana ek?

Offline Mama Jay

  • Delima
  • *
  • Posts: 705
  • Suka? +2/-0
  • http://norulez83.blogspot.com/
    • http://norulez83.blogspot.com/
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #18 on: July 29, 2012, 02:24:28 PM »
dia nampak garis2 gtu je.. tak jumpa pon ferning pattern tu. xkan lah ain x ovulasi kot. ni bila tgk thread ni rasa mcm nak guna balik je. tp mcm nak snap gambar tu ma jay snap mcm mana ek?


Ma Jay pakai kamera hf je.. hihi.. tupon xclear.. ;D Kat lense kamera tu letak betol2 kat lubang kita tgk patterntu n on kan lampu.. Mmg susah sikit. Kena adjust slalu. Nnt, leh la Ma Matabintang updatenkat sini, uat tatapan n pengetahuan semua. ;D

Ma J pon konfius. semalam ade pattern sikit, baru2 nak 'tumbuh' pokoknye. ;D Tp, baru CD8. Xmungkin sbb Ma J mmg O lambat. Ikut pembacaan Ma Jay, dalm berbelas hari juga nak nampakmfull pattern. Betolla kot. Arini uat test lagi, NoN Fertile lak.. Langsung xde fern. hehehhe...  :o
Siapa nak beli OPK dan UPT murah Xlebih RM1.50.. Boleh whatsapp atau text ke 0172182911 (Jehan). Genie bra murah untuk breastfeed mum dan hamil pon ada.

Sila ke FB kami di:-

http://www.facebook.com/FelinnaMurah

Offline fiza_ismail

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 170
  • Suka? +0/-0
  • Laa Tazarnii Fardan Wa Anta Khoirul Waarisiin.Amin
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #19 on: August 02, 2012, 10:58:00 PM »
ma fiza dah pon beli fertile focus kat iwantababy.com. baru guna 3 hari tp baru CD 9. mmg belom ada ferning patern lgsung lg. suhu BBT pon belom menurun nak O. harap2 boleh tgk la ferning patern tu dgn jelasnya menjelang O nanti..pakai OPK bulan lepas agak tidak membantu mencari O pasal tak dpt agak bila. period irregular. kalu nak dpt +ve kene sedia stok OPK berdozen2 kot. bankrup ooo..kalau berjaya conceive dgn 1 cycle takpe..kalu tak..hadoi..pada ma fiza, kalu period irregular ada baiknya guna saliva test ni. jimat daripada OPK sbb boleh pakai hari2 sepanjang cycle dan smpai bile2 dgn harga cuma rm117. cuma tak pasti bateri utk lampu tu kalau habis boleh ganti ke?? tak tau kat mne kedudukan bateri..

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #20 on: August 03, 2012, 12:42:03 PM »
mama ada .. da lame beli sampai dah rosak lampunya xmo on sudah .. suiznya rosak kate asben ..

pakai x pernah dapat ferning .. give up terus simpan dalam laci .. heheh :P
mungkin kanta pon da rosak .. sebab try letak kat mane2 tmpat bercahaya still x nampak ferning .. uhwaa .. .. so memang tersimpan jek beli mahal2 ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline Mama Jay

  • Delima
  • *
  • Posts: 705
  • Suka? +2/-0
  • http://norulez83.blogspot.com/
    • http://norulez83.blogspot.com/
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #21 on: August 03, 2012, 05:58:27 PM »
Ma jay da mula pakai this cycle.. dah CD14. Ferning semakin banyak+crystallize pattern tu.. Tp, sbb baru festaim guna xsure kalo cam kite nampak tu, dah konsider fertile atau transitional. Sbb CM dah watery abes ni.. Mmg slalu O lambat. Tp, tanda2 O dah banyak, macam kuo EW n W, cramp2.. hermm.. takut makan EPO dia jadik cepat O. huhu.. Mama Jay pon ade amik gambo. Tp, xclear la.. hmmm.. untuk simpanan sendiri boleh ler.. hehe...

Kalao dah kenal pattern saliva kite time subur, senang, Mmg agak tricky tapi leh pakai bila2..

Baca kat review fasal FF ade tulis, cara2 battery nak ditukar. Battery nya macam bateri jam. Nnt, da kong baru baca.. hehhe..

Gud luck ye pada Ma Fieza.. :D Harap penggunaan FF ni, memberi berita gembira untuk kita.
Siapa nak beli OPK dan UPT murah Xlebih RM1.50.. Boleh whatsapp atau text ke 0172182911 (Jehan). Genie bra murah untuk breastfeed mum dan hamil pon ada.

Sila ke FB kami di:-

http://www.facebook.com/FelinnaMurah

Offline fiza_ismail

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 170
  • Suka? +0/-0
  • Laa Tazarnii Fardan Wa Anta Khoirul Waarisiin.Amin
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #22 on: August 04, 2012, 08:52:48 AM »
hope so la mama jay..bestnye ma jay dah nmpk patern ferning tu.. hrp2 la ma fiza pon boleh nmpak nti. kalu x nampak ferning,  'fening' la jawabnyee..huhuhu  ;D

Offline Mama Jay

  • Delima
  • *
  • Posts: 705
  • Suka? +2/-0
  • http://norulez83.blogspot.com/
    • http://norulez83.blogspot.com/
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #23 on: August 04, 2012, 10:49:23 AM »
hope so la mama jay..bestnye ma jay dah nmpk patern ferning tu.. hrp2 la ma fiza pon boleh nmpak nti. kalu x nampak ferning,  'fening' la jawabnyee..huhuhu  ;D

Tp, Ma Jay pon fening sudey sbb dari lepas period ade sikit.. ala2 'transitional' atau 'Partial Ferning' tuh.. until now.. Xfull2 lagi. Tp, estimate O mmg lambat lagi. hehehehhe..  :P

Ma Fiza lom nampak ape2 g ke? Masih 'bubbles' aka sel2 tu ke? Means lom fertile tu. Xpon, Ma Fiza tunggu or simpan lama sikit sample air liur tu. Ma Jay pernah sekali simpan air liur tu dalam setengah hari, baru nampak fernnye. dia macam hidupla pulak.. Ngeri.. hehhe.. Mula2 dlu, air liur tu cume sikit je fern, macam akar2 baru nak tumbuh. Sekali, pastu mula banyak n clear akar2 nye.

Kekadang ade jugak crystallize pattern. Fern pattern pon ade. Cuma belum memberangsangkan.. huhu.. mao try banyak kali. ;D
Siapa nak beli OPK dan UPT murah Xlebih RM1.50.. Boleh whatsapp atau text ke 0172182911 (Jehan). Genie bra murah untuk breastfeed mum dan hamil pon ada.

Sila ke FB kami di:-

http://www.facebook.com/FelinnaMurah

Offline fiza_ismail

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 170
  • Suka? +0/-0
  • Laa Tazarnii Fardan Wa Anta Khoirul Waarisiin.Amin
Re: FERNING TEST @ SALIVA TEST UNTUK MENGESAN OVULASI
« Reply #24 on: August 04, 2012, 09:30:25 PM »
aah ma jay..blom nmpak ape2 msih buble2 cm sel2 tu..yeke kalu tgl lme sket liur tu boleh nmpk lebih clear. esok nak cuba la..hihi..ma fiza pon takut fening jgk sbb 1st time n tafsir sendiri2. mnetau salah tafsir. tp boleh double chek dgn bbt n cm la kn

 

Powered by EzPortal