+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11207
Latest: raysha
New This Month: 136
New This Week: 12
New Today: 8
Stats
Total Posts: 450651
Total Topics: 7584
Most Online Today: 176
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 59
Total: 62

Author Topic: HB low, anemia  (Read 18527 times)

lydianajihah

  • Guest
Re: HB low, anemia
« Reply #50 on: October 28, 2011, 08:27:49 AM »
oh... iron dengan iberet tak sama eh..
ingatkan sama. thehehe... rupa2nya..


Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #51 on: October 28, 2011, 08:43:09 AM »
oh... iron dengan iberet tak sama eh..
ingatkan sama. thehehe... rupa2nya..


he he...xsama najihah...makan obimin pun x menjadi jgk...tapi ni depend pada seseorang jugak..kalau serasi menjadi..kalau tak serasi..makan satu paket pun x tentu HB naik...

lydianajihah

  • Guest
Re: HB low, anemia
« Reply #52 on: October 28, 2011, 09:02:41 AM »
ada terbaca.. kalau ikut urutan vitamin dari ranking pertama ke ketiga.
1. iberet
2. vitamin 4 serangkai
3. obimin

katanya iberet juga ada multivitamin tapi amat bagus untuk hb low.
obimin paling rendah ranking sebab walaupun lengkap dalam 1 tablet tapi dos tak tinggi.
itu katanya lah..

Offline nurza shah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 148
  • Suka? +0/-0
  • Peace no war...
    • My family blog
Re: HB low, anemia
« Reply #53 on: October 31, 2011, 03:33:29 PM »

mmemang betul..iberet folic mmg berkesan..makan aje dah naik 12.4...
najihah...iberet tak dibekalkan di klinik biasa...mmg kita yg beli sendiri...cam najihah sebut tu yg ubat 4 serangkai tu mmg dibekalkan ...tapi xberkesan bagi ieda...HB duk 9.8 tang tu jugak..last2 kena ambik lg darah sebotol kt lengan tu...

ye najihah..betul ubat yang klinik bekalkan pun xcukup kuat utk saya... xnaik pun hb.. sebab tu beli iberet.  nurse dekat klinik juga yang cadangkan. risau jugak dah banyak bulan hb xnaik2.

Offline umi_sayang

  • Delima
  • *
  • Posts: 1125
  • Suka? +6/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #54 on: October 31, 2011, 03:53:26 PM »
ada terbaca.. kalau ikut urutan vitamin dari ranking pertama ke ketiga.
1. iberet
2. vitamin 4 serangkai
3. obimin

katanya iberet juga ada multivitamin tapi amat bagus untuk hb low.
obimin paling rendah ranking sebab walaupun lengkap dalam 1 tablet tapi dos tak tinggi.
itu katanya lah..


salam, nak tanye, iberet tu nak beli di mana ye.... :)


lydianajihah

  • Guest
Re: HB low, anemia
« Reply #55 on: October 31, 2011, 04:53:46 PM »
umi sayang,
boleh beli dari farmasi je tu.

Offline nurza shah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 148
  • Suka? +0/-0
  • Peace no war...
    • My family blog
Re: HB low, anemia
« Reply #56 on: October 31, 2011, 06:39:59 PM »
umi sayang, saya beli kat guardian. harga lagi murah dari kat farmasi. tapi guardian tempat saya beli kecik je kena pi survey awal sebab stok xbanyak. saya suka beli banyak2. dah lupa harganya.. ;D

Offline mazaya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +0/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #57 on: November 09, 2011, 08:24:11 AM »
salam, boleh ke kita amik iberet + obimin pada masa yg sama? atau memadai amik iberet sahaja satu tablet sehari?

second pregnancy ni menyesal x jaga makan betul2. dulu first pregnancy jaga makan ,hb naik mencanak2 smpi 15. kembang kempis dipuji nurse.. tp skang hb level atas pagar je.. so nurse syorkan iberet. br nk cuba. harap berkesan.

Offline nurul88

  • Delima
  • *
  • Posts: 511
  • Suka? +1/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #58 on: November 11, 2011, 09:14:51 AM »
salam semua... nurul pun mengalami masalah hb low.... masa cek up kt KK, dorang siap highlight dengan pen merah... pas tu nurse tu nasihat kita... hb nurul 10 jerrr.... tapi nurul tak dapat pulak vitamin iron.... just dapat obimin dari awal pregnant sampai sekarang..... nurul nak beli kat farmasi je laa... tapi boleh tahu tak brand apa yang ok..? 2 bln lepas masa cek hb 11, nurse tu bg pulak iron.. yang colour coklat tu... nurul telan dgn oren jus sebab nk cepatkan proses.... tapi nurul rasa vitamin tu macam tak ada effect sebab makin turun... now dah jd 10.... pas tu nurse pulak tak bagi vitamin iron tu...



Offline nurfely

  • Delima
  • *
  • Posts: 566
  • Suka? +0/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #59 on: November 11, 2011, 09:47:05 AM »
sy pun de masalah hb low.. mse mengandung ank 1st dulu pun mcm tu jugak.. skrg tgh mengandungkan ank ke 2.. hb masih low jugak.. x tau dh nk buat cam ner.. selalu 9 10 jer.. huu

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2031
  • Suka? +5/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #60 on: November 11, 2011, 10:21:34 AM »
HB sy dah naik..dari 10.4 jd 11..
sy amik pil ferous tu awal pg mase perut kosong.sejam sebelum sarapan.
mgkn sbb raye korban baru2 ni byk sangat makan daging.tu yg mencanak naik tu..nk kene menten pasni.

Offline nurul88

  • Delima
  • *
  • Posts: 511
  • Suka? +1/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #61 on: November 11, 2011, 11:59:35 AM »
a
HB sy dah naik..dari 10.4 jd 11..
sy amik pil ferous tu awal pg mase perut kosong.sejam sebelum sarapan.
mgkn sbb raye korban baru2 ni byk sangat makan daging.tu yg mencanak naik tu..nk kene menten pasni.

ayu, pil tu ayu beli kat farmasi ke..?



Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2031
  • Suka? +5/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #62 on: November 14, 2011, 10:05:09 AM »
a
ayu, pil tu ayu beli kat farmasi ke..?

pil tu saya dapat dari KKIA..pil tu bulat kaler coklat.klinik nurul tak bagi pil tu ke?

Offline aishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 92
  • Suka? +0/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #63 on: November 14, 2011, 02:23:04 PM »
sha pun hb low....dulu masa awal preg, elok ja 12 ++ . lama2 makin turun...sekarang tinggal 10 ++. dari makan ferous, dah tukar makan iberet plak...bila hb low ni, selalu la kena g klinik ambik darah..

Offline nurul88

  • Delima
  • *
  • Posts: 511
  • Suka? +1/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #64 on: November 15, 2011, 11:56:51 AM »
pil tu saya dapat dari KKIA..pil tu bulat kaler coklat.klinik nurul tak bagi pil tu ke?

owhh yang tu... tu laa.. mse hb 11 die bagi... pas tu dah makin turun ke 10 tak ade pulak die bagi.... tapi nurul makan yang tu macam tak ada effect laa... yelaa... turun je... lagi 1 nurul perasan nurul makan vitamin tu buat kepala nurul pening sangat...



Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Re: HB low, anemia
« Reply #65 on: November 15, 2011, 12:36:18 PM »
nurul88->try makan iberet folic,hani time ngandung haritu anemia,sampai nurse datang rumah check,hehehe...paling tinggi last b4 besalin 11 je hb...tue pun naik sejak amal makan iberet folic,makannye kene ngan cara yang betul,2jam sebelum makan kene makan iberet folic ni dulu,1kali 1hari,try le hani nyer hb sampai 7....pastu da cukup bulan baru naik..alhamdulillah...


Offline paefaizah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 98
  • Suka? +0/-0
  • i love my family
Re: HB low, anemia
« Reply #66 on: December 19, 2011, 03:42:30 PM »
pae ada masalh makan iron tablet yg klinik kesihatan bagi tu.. ari tu try la makan jgk,pas tu habis keluar semua isi dalam perut.sampai demam-demam lar.. skrng pae xmakan pun ubat yg klinik bg tu..takut lar mesti HB pae xnaik ni.. boleh ke pae try makan iberet tu,coz pae ada masalah gastrik yg agak teruk..

Offline waterlily

  • Topaz
  • *
  • Posts: 75
  • Suka? +0/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #67 on: December 28, 2011, 10:44:57 AM »
oh ye eks?
ku memang anemia..
dulu 1st preg 7/8 saja my hb..
now 10.7..masih low rite?
so kene amik pil kalsium eks?

Iberet Folic.. good for your HB.. air kelapa muda yg pure lagi bagus... waterlily xpreggy lg,tp ambik pengalaman kakak duk dlm wad hmpir 2mggu..sbb bby melintang then hb rendah.. hubby die bawak air kelapa muda yg pure.. bile nurse dtg checkup,wowww,hb dah naik...n smkin stabil...

Offline ieda_ayu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 76
  • Suka? +1/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #68 on: December 30, 2011, 10:30:58 AM »
ieda pun hb low aritu..10.4 je.. nurse bagi ferrous,vit. C, B complex & folic asid.. ubat2 ni kena makan samada 1jam before makan atau 3jam selepas makan..
second month check hb naik jadi 13.. tapi ieda tak la bergantung pada ubat je.. ieda memang minum air kelapa muda(walaupun mak mertua tak bagi)..pastu everyday memang makan kurma sebab tinggi iron.. buah2 kering yang lain macam aprikot, kismis & etc..pun bole amik gak..

Offline husna86

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1200
  • Suka? +3/-0
    • Healthy Vita Garden
Re: HB low, anemia
« Reply #69 on: December 30, 2011, 02:54:31 PM »
saya plak sebelum kwen pun pernah smpai 9.8...masa pregnant 9.9-10.9 je...makan sume ubt tmbah darah...tp sbb saya pembawa thallesemia,doktor cakap 10.5 pun dah ok...

elok makan kismin,madu,kurma...

Offline ieyoe

  • Topaz
  • *
  • Posts: 10
  • Suka? +0/-0
    • Our ? Stories
Re: HB low, anemia
« Reply #70 on: January 03, 2012, 09:17:47 AM »
stakat ne alhahmdulillah HB ok.. cume nak share tips yang ofismate share..

nak Hb ok, amalkan minum susu segar full milk marigold..

Offline mama adam

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #71 on: January 11, 2012, 12:33:11 PM »
masalah HB low ni sentiasa membelenggu sy..dah xblh buat apa2 dah... ms 3 bulan preegy buat test ader thallesemia..sedih jgk. mcm2 pk. alhamdulillah masa deliver HB naik 11.6. xingat makan aper ms tu. skrg preg lg..makin teruk HB..huhu...masalahnyer xlalu nk makan..susah hati gak memikirkannyer

Offline mommythaqif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1824
  • Suka? +4/-0
  • mrs.taufiq
Re: HB low, anemia
« Reply #72 on: January 11, 2012, 01:02:12 PM »
mama adam : nk HB ok makan iberet folic.tu pun nurse yg bgthu...kt farmasi ada
hi boy

Offline mama adam

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #73 on: March 27, 2012, 03:08:56 PM »
alinrahman: mmg sy makan iberet folic pun sepanjang kehamilan..tp dah lumrah ader thalesemia..mmg HB 10 kebawah normal kata doktor.. cuma jgn kritikal jer..

Offline tilasha

  • Nilam
  • *
  • Posts: 288
  • Suka? +1/-0
Re: HB low, anemia
« Reply #74 on: April 06, 2012, 03:42:12 PM »
saya masa buka buku dulu 10.9..nurse cakap hb low,tapi thalassemia mmg hb xkn tinggi..skli g checkup 11.4 plk..nurse pun terkejut hb blh naik..checkup yang lepas turun 9.7...nurse brutal ckp die xnk bg obimin lg..xkuat..kna makan 4 serangkai 2..mkn 1 hari sebiji je..awak ni thalassemia,mkn 1ari 4x pun xguna..hampeh je nurse 2..semalam checkup hb 10.6..nurse 2 tnye makan pe hb blh naik?

 

Powered by EzPortal