+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10638
Latest: nojiejim
New This Month: 3
New This Week: 13
New Today: 2
Stats
Total Posts: 441771
Total Topics: 7335
Most Online Today: 156
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 7
Guests: 133
Total: 140

Author Topic: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil  (Read 1196859 times)

sue_nyi

  • Guest
Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« on: November 12, 2010, 06:52:20 PM »
Salam Semua Ibu-Ibu dan kawan2 RH....

Rasanya Topik ni dah ada masa RH lama dulu. Xtahula dah ade yang bukak belom topik ni kt rumah baru ni???Kalau dah ade sorry ye...terdouble lak!hehee

Aniway Jom kongsi Tanda-Tanda Kehamilan Yang Dirasakan Sebelum Doktor sahkan Anda Hamil?

Memang banyak info yang boleh kita dapat dari internet..Tapi lebih best kalau ibu2 kt cni citerkan pengalaman masing2. Setiap oang lain kan simptom2 nye....atleast bakal2 ibu leh dapat info dari topik ni. ;D :D ;) :)




Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1 on: November 12, 2010, 07:41:24 PM »
period confirm lewat sebab saya ni period regular
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #2 on: November 12, 2010, 08:19:02 PM »
lepas je kawen period memang swing..badan asyik berangin je..period memang last bln 1.masa tu bulan 3 dah..cek UPT tapi _ve..sampai ke9 buat UPT baru +ve..bayangkan le sblm +ve tu,makan macam2 ubat kampung n berurut untuk buang angin..rupanya angin lain..haha.lepas dh tau +ve tu,mulala susah hati takut ubat2 yang dh dimakan sebelum ni effect pada janin..selalu gakla scan..selagi tak kuar baby duk susah hati..alhamdulillah sihat walafiat..

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #3 on: November 12, 2010, 08:29:04 PM »
period confirm lewat sebab saya ni period regular

sama dengan sue, my period memang regular.. so bila tak datang tu... adalah tanda tanda utama...
pastu selalu rasa seram sejuk.... tak boleh langsung kena air sejuk..
yang mensahihkan lagi bila angin satu badan....

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #4 on: November 12, 2010, 08:32:07 PM »
kalau badan rasa sakit,lenguh tu adakah itu tanda-tanda awal??


Offline aan1512

  • Nilam
  • *
  • Posts: 319
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #5 on: November 12, 2010, 08:35:55 PM »
kalau badan rasa sakit,lenguh tu adakah itu tanda-tanda awal??

xpenah pulak rasa mcm tu..

yg pasti period lewat..coz saya pun sama period sharp..on time...

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #6 on: November 12, 2010, 08:37:04 PM »
kalau badan rasa sakit,lenguh tu adakah itu tanda-tanda awal??

salah satu tanda gak tu.... kalau dah rasa lain macam je... badan rasa tak macam selalu tu... mungkin dah hamil....

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #7 on: November 12, 2010, 08:40:41 PM »
period memang on time..hehhehe..bulan ni lom lewat lagi..tapi badan sakit2..perut rasa kembung..harap-harap ada rezeki bulan ni..amin

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #8 on: November 12, 2010, 08:52:07 PM »
Amin... K. hani turut doakan buat anggerik ungu... :)

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #9 on: November 12, 2010, 08:54:51 PM »
period memang on time..hehhehe..bulan ni lom lewat lagi..tapi badan sakit2..perut rasa kembung..harap-harap ada rezeki bulan ni..amin

semoga ada berita gembira...

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #10 on: November 12, 2010, 09:00:18 PM »
Amin... TQ semua..mudahan-mudahan semua doa kawan2 dimakbulkan ALLAH S.W.T :)

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #11 on: November 12, 2010, 10:54:07 PM »
sama dengan sue, my period memang regular.. so bila tak datang tu... adalah tanda tanda utama...
pastu selalu rasa seram sejuk.... tak boleh langsung kena air sejuk..
yang mensahihkan lagi bila angin satu badan....

sama dengan kak sue n kak hani..
dua kali pregnant ni, tanda utama adalah period lewat..

cuma, masa pregnant anak pertama dulu,
selain dari period lewat, ayu juga demam2 + batuk2 & selsema..
pendek kata badan memang penat + lemah je..
time tu memang boleh dikatakan tiap2 hujung minggu travel balik kg jumpa suami..
so, lepas 1 minggu demam tak baik2 juga, pergi la klinik bersama2 suami kat kg..(ngada2 sikit, kat KL tak mau plak pi klinik.)
lepas doc check tu, doc tanya juga nak buat tak pregnancy test..
tengok2 dapat result positive...ayu dah blur2 sedangkan suami happy sungguh..^_^


yang kedua plak, memang dah boleh bajet sebab period lambat..selalu kalau lambat pun dalam 2-3 hari je, ni dah lebih 8 hari ...
so, tunggu la lagi sampai 2 minggu...
then baru la beli pregnancy test tu..
check sendiri kat rumah..
bagitau suami, dia plak macam tak cayo..aduyai..
last2 tunggu lagi 2 minggu baru la g klinik..
alhamdulillah..memang ada...^_^


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #12 on: November 12, 2010, 11:01:47 PM »
yang pertama selsema, dan macam nak demam

yang kedua, demam tiba-tiba + nipple rasa pedih bila anak menyusu + susu ibu kurang gila2 punye, 1 oz sekali perah pun susah dapat

Offline nuyue

  • Moderator (Board)
  • Delima
  • *
  • Posts: 691
  • Suka? +3/-0
    • http://nuyue22.blogspot.com/
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #13 on: November 12, 2010, 11:19:35 PM »
tanda utama ialah lewat period...
lewat seminggu..check sendiri kat umah..
sebelum tuuu ada laa demam & badan pun lemah jer






jangan malu,jangan segan..jom klik
http://nuyue22.blogspot.com/

lydianajihah

  • Guest
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #14 on: November 12, 2010, 11:30:25 PM »
lidah rasa pahit.
lepas tu lewat period.
lepas tu tak ada selera nak makan.

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #15 on: November 12, 2010, 11:32:39 PM »
ha ya, dan lewat period...

Offline Mrs A.H

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 194
  • Suka? +0/-0
  • Always Be Positive!
    • "World is Temporary"
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #16 on: November 13, 2010, 01:58:31 AM »
tetiba aje bangun pagi kami suami isteri 2,2 sakit tekak.. pastu demam+batuk+selsema.. husband su akan demam sekejap je.. x sempat jumpa doktor die dah sembuh.. su la yg akan sakit makin teruk.. ape lagi.. rasa macam ngandung je.. sbb 1st time ngandung dulu jadi mcm ni dah.. buat UPT, Alhamdulillah +ve.. walaupun masa tu baru lepas period..

kejadian yang sama berlaku masa 1st n 2nd time ngandung, tp, yang 1st tu xde rezeki.. sempat ngandung 3 bulan je.. pastu gugur..  :(
http://mrsah.blogspot.com/

"World is Temporary"

Offline fiza8303

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #17 on: November 13, 2010, 11:13:28 AM »
ms tak tau tgh pregnant, rasa mcm pemalasssssssssss sgt2. sampai mak mertua pun bising hehehhee...rupa-rupanya pregnant..yang peliknya ade bleeding, ingatkan period.tapi sikit sangat, sbb tu syak. bila buat test, positif :)

sue_nyi

  • Guest
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #18 on: November 13, 2010, 01:16:47 PM »
ms tak tau tgh pregnant, rasa mcm pemalasssssssssss sgt2. sampai mak mertua pun bising hehehhee...rupa-rupanya pregnant..yang peliknya ade bleeding, ingatkan period.tapi sikit sangat, sbb tu syak. bila buat test, positif :)


ada 3orang kawan sue pregnant tp period datang. sorg tu 2hari, yang sorang lg 3hari...darah sikit je..yang sorang lg bunting pekanduk...masa lewat period dia check +ve...pastu kuar darah ketul2..ingat gugur..tp check masih ada....sampai 9bulan darah kuar mcm period...masa 9bulan siap kuar ketul lg darah tuh..tp baby dlm perut ok je. skang baby dia dh 7buan..sihat walafiat...mcm2 simptom setiap orang ye?

sue seronok tgk orang pregnant walaupun sue belum rasa lagi... :-[

Offline CikZura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #19 on: November 13, 2010, 09:34:23 PM »
cam sy..2mngu sblom period lewat, sakit pinggang yaaaaaa amat..serba x kena..siap mkn ponstan..pastu time period due, sakit prot..cramp semacam..tp x period..




Offline hema9095@

  • Nilam
  • *
  • Posts: 377
  • Suka? +1/-0
  • mama dan damia
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #20 on: November 13, 2010, 11:30:18 PM »
Dulu masa x tau dah peknen...
saya demam 1mggu....tubuh rasa ltih sgt..
perut rase mcm msuk angin jer...
masa tu saya buat x tau je...yela,masa tu xada pgalaman lgi..
period plk mmg b'terabur..
pastu selang brape mggu saya x leh nk mkn nasi...
mkn je muntah....masa tu la saya syak saya peknen...
pergi klinik check...dktor sahkan saya dah peknen 3blan..
tkejut sgt.... :o

url=http://lilypie.com][/url]

ainnajmi

  • Guest
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #21 on: November 14, 2010, 09:06:17 AM »
lepas je kawen period memang swing..badan asyik berangin je..period memang last bln 1.masa tu bulan 3 dah..cek UPT tapi _ve..sampai ke9 buat UPT baru +ve..bayangkan le sblm +ve tu,makan macam2 ubat kampung n berurut untuk buang angin..rupanya angin lain..haha.lepas dh tau +ve tu,mulala susah hati takut ubat2 yang dh dimakan sebelum ni effect pada janin..selalu gakla scan..selagi tak kuar baby duk susah hati..alhamdulillah sihat walafiat..

ibu.. ain nak tanya, ibu last period bulan 1? pastu delay sehingga bulan 3 ke? period ibu ok tak?

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #22 on: November 14, 2010, 12:27:40 PM »
salam ain...ain lom period lagi ker??berapa hari dah delay??

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #23 on: November 14, 2010, 01:17:14 PM »
ibu.. ain nak tanya, ibu last period bulan 1? pastu delay sehingga bulan 3 ke? period ibu ok tak?

a'ah..last period bulan 1..sampai bln 3 tak period2..masa tu la dh rasa angin tu..bulan 4 buat UPT baru +ve..so,kalau ikutkan due bln 10la(kalau ikut last period bln 1)tapi,ikut scan,bln 12 baru delivered..

ainnajmi

  • Guest
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #24 on: November 14, 2010, 01:55:08 PM »
so skrg ibu ngah pregnant ke? atau kandungan yg dulu? sepanjang bulan 1-3 ibu wat upt mmg -ve? ada wat scan x? maaf ain byk bertanya..
 :(
ibu ada apa-apa tanda tak sepanjang 3 bulan tu?

 

Powered by EzPortal