+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10630
Latest: zainie
New This Month: 99
New This Week: 5
New Today: 2
Stats
Total Posts: 441666
Total Topics: 7332
Most Online Today: 92
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 69
Total: 73

Author Topic: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil  (Read 1194296 times)

Offline nani84

  • Topaz
  • *
  • Posts: 43
  • Suka? +0/-0
  • Hidup ini tak mudah...tapi still indah....
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1175 on: June 23, 2011, 12:43:50 PM »
salam sume...

nani nak share jugak la tanda-tanda awal pregnant ni....

Nani lepas kawin (november 2010) hari-hari kira kitaran haid...hari2 duk belek kalendar, x senang duduk betul slagi x pregnant sebab ramai betul duk tanya. Kakak ipar yang kawin skali pun dah pegnen...setiap bulan mesti demam n ingat pegnen dah sebab peod asik ting tong je lepas kawin.

Bulan April : Peod lambat seminggu...sakit perut cramp...konfuse pregnant ke nak peod...tapi peod x kuar2 jugak....pastu elok petang cek UPT result -ve, malam tu trus peod....(frust nonggeng)..

Bulan Mei : 2 aribulan sptutnya peod tp x peod jugak..tapi sebab kitaran haid dah ting tong (skejap 38 hari, sekejap 39 hari) x pk langsung pasal pegnen n just pk maybe peod lambat lagi kot...macam2 aktiviti buat...p keje naik moto laju2 je n trjun lubang selamba je(tp ada jgk rs skit prut)...pstu aktiviti mcm biasa je...2 minggu lepas tu peod x dtang jugak...tapi dah syak sebab asik sakit prut je.wat keje rumah xleh lama-lama, kena rehat kejap2 sebab prut asik cramp mcm nak peod..tp x peod2.demam n batuk+sakit gusi+gusi bdarah bila gosok gigi..then, 18 may - bangun pagi2 wat upt naik 2 line, stu line tu blur...tp x caya lagi...20 May - g klinik swsta lps keje, -ve plak...frust...25 May - bangun pagi wat lagi UPT naik terang trus p klinik krajaan..n cnfirm pegnen....

sebelum cnfirm pegnen x rs sgt tanda-tanda..lps cnfirm mcm2 ler dtg ngan skit pnggang, lenguh bahu,xleh tido malam,x slera mkn, ngntuk, letih n rs nak muntah tp x muntah pun....


Offline Sue_A

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1176 on: June 23, 2011, 03:24:08 PM »
tahniah nani...skrg dh bape bln?sue 2 3 hr ni asyik sengal gigi n gigi yg hjg tu berdenyut2...dah lama dh xpenah sakit gigi tiba2 lak sakit..

Offline mutiara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 166
  • Suka? +2/-0
  • Menanti 'buah cinta' kurniaan Allah :)
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1177 on: June 23, 2011, 03:28:14 PM »
salam sume...

nani nak share jugak la tanda-tanda awal pregnant ni....

Nani lepas kawin (november 2010) hari-hari kira kitaran haid...hari2 duk belek kalendar, x senang duduk betul slagi x pregnant sebab ramai betul duk tanya. Kakak ipar yang kawin skali pun dah pegnen...setiap bulan mesti demam n ingat pegnen dah sebab peod asik ting tong je lepas kawin.

Bulan April : Peod lambat seminggu...sakit perut cramp...konfuse pregnant ke nak peod...tapi peod x kuar2 jugak....pastu elok petang cek UPT result -ve, malam tu trus peod....(frust nonggeng)..

Bulan Mei : 2 aribulan sptutnya peod tp x peod jugak..tapi sebab kitaran haid dah ting tong (skejap 38 hari, sekejap 39 hari) x pk langsung pasal pegnen n just pk maybe peod lambat lagi kot...macam2 aktiviti buat...p keje naik moto laju2 je n trjun lubang selamba je(tp ada jgk rs skit prut)...pstu aktiviti mcm biasa je...2 minggu lepas tu peod x dtang jugak...tapi dah syak sebab asik sakit prut je.wat keje rumah xleh lama-lama, kena rehat kejap2 sebab prut asik cramp mcm nak peod..tp x peod2.demam n batuk+sakit gusi+gusi bdarah bila gosok gigi..then, 18 may - bangun pagi2 wat upt naik 2 line, stu line tu blur...tp x caya lagi...20 May - g klinik swsta lps keje, -ve plak...frust...25 May - bangun pagi wat lagi UPT naik terang trus p klinik krajaan..n cnfirm pegnen....

sebelum cnfirm pegnen x rs sgt tanda-tanda..lps cnfirm mcm2 ler dtg ngan skit pnggang, lenguh bahu,xleh tido malam,x slera mkn, ngntuk, letih n rs nak muntah tp x muntah pun....

tahniah nani..
kan best saya pn mcm tu..saya pn dah lame delay ni..cuma beza saya ngan awak...saya sepatutnya 2hb Jun saya period..tp smp skg xperiod2..
berangan je saya ni..hehehe.. :D

Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 399
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1178 on: June 23, 2011, 04:57:42 PM »
salam sume...

nani nak share jugak la tanda-tanda awal pregnant ni....

Nani lepas kawin (november 2010) hari-hari kira kitaran haid...hari2 duk belek kalendar, x senang duduk betul slagi x pregnant sebab ramai betul duk tanya. Kakak ipar yang kawin skali pun dah pegnen...setiap bulan mesti demam n ingat pegnen dah sebab peod asik ting tong je lepas kawin.

Bulan April : Peod lambat seminggu...sakit perut cramp...konfuse pregnant ke nak peod...tapi peod x kuar2 jugak....pastu elok petang cek UPT result -ve, malam tu trus peod....(frust nonggeng)..

Bulan Mei : 2 aribulan sptutnya peod tp x peod jugak..tapi sebab kitaran haid dah ting tong (skejap 38 hari, sekejap 39 hari) x pk langsung pasal pegnen n just pk maybe peod lambat lagi kot...macam2 aktiviti buat...p keje naik moto laju2 je n trjun lubang selamba je(tp ada jgk rs skit prut)...pstu aktiviti mcm biasa je...2 minggu lepas tu peod x dtang jugak...tapi dah syak sebab asik sakit prut je.wat keje rumah xleh lama-lama, kena rehat kejap2 sebab prut asik cramp mcm nak peod..tp x peod2.demam n batuk+sakit gusi+gusi bdarah bila gosok gigi..then, 18 may - bangun pagi2 wat upt naik 2 line, stu line tu blur...tp x caya lagi...20 May - g klinik swsta lps keje, -ve plak...frust...25 May - bangun pagi wat lagi UPT naik terang trus p klinik krajaan..n cnfirm pegnen....

sebelum cnfirm pegnen x rs sgt tanda-tanda..lps cnfirm mcm2 ler dtg ngan skit pnggang, lenguh bahu,xleh tido malam,x slera mkn, ngntuk, letih n rs nak muntah tp x muntah pun....

tahniah nani..
nani kawin tahun lepas yerk?alhamdulillah dah po pregnant..
sy po kawin november tahun lepas jugak..tp xde rezeki lg..
tp tetap berusaha ngan gigih..
doakan kami kat RH ni..mane tau melekat nanti..hehehehhe.. ;)

Offline nani84

  • Topaz
  • *
  • Posts: 43
  • Suka? +0/-0
  • Hidup ini tak mudah...tapi still indah....
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1179 on: June 24, 2011, 12:19:43 PM »
tenkiu sume...

suriati : a'ah..sy kwin november...memang kena usaha dgn sgt gigih...kira waktu subur n jaga makan segala... ;)
mutiara : x priod lagi ke?...ke mmg period ting tong?...alert la ek ngan tnda2..mana tau ada...klau ada 'isi' xleh la ganas2 sangat.... :D
Sue-A : skang nani dah 2 bulan lebih...mmg tetiba je bgkak gusi.gtau kawan, dia ckp pregnant ni...sbb x penah2 bgkak gusi smpai rs nak ngis...

nani doakan sume murah rezeki....yang belum bjaya lagi, usaha dgn gigih n usaha tu wat time subur je la ek..klu bukan time subur susah jugak nak lekat.... ;D...tapi kena ingat jugak sume tu kuasa Allah. Kalau Allah izin, ada la tu..kalau x izin lagi, mesti ada sebab musababnya...

klau mcm nani mmg rs tharu sgt pk cmne la bleh lekat sebab mmg lasak...g keje balik keje naik moto...leh lagi sblum tu g main futsal, pegi mndi air tjun, n brsama ngan suami pun mcm biasa je walaupun dh syak mcm ada 'isi'...yg pnting usaha n tawakkal je...insyaAllah.... :)


Offline chepot2954

  • Nilam
  • *
  • Posts: 415
  • Suka? +0/-0
    • belog ku
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1180 on: June 24, 2011, 12:42:08 PM »
As salam, nak tanya la..kebiasaan klu tanda-tanda pregnant breast sakit sekitar berapa minggu? chepot dh more than 3weeks sakit pada breast,kalau nak period pun rasanya tak sesakit sekarang ni. Baring mengiring kalau breast tersentuh bantal pun sakit , nak mandi kene air dari shower pun sakit, nak pakai bra lagi la sakit..chepot nak tau la dari berapa minggu kehamilan kita boleh rasa sakit pada breast. skang chepot tunggu due period 7/7/2011

Offline nani84

  • Topaz
  • *
  • Posts: 43
  • Suka? +0/-0
  • Hidup ini tak mudah...tapi still indah....
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1181 on: June 24, 2011, 02:24:50 PM »
As salam, nak tanya la..kebiasaan klu tanda-tanda pregnant breast sakit sekitar berapa minggu? chepot dh more than 3weeks sakit pada breast,kalau nak period pun rasanya tak sesakit sekarang ni. Baring mengiring kalau breast tersentuh bantal pun sakit , nak mandi kene air dari shower pun sakit, nak pakai bra lagi la sakit..chepot nak tau la dari berapa minggu kehamilan kita boleh rasa sakit pada breast. skang chepot tunggu due period 7/7/2011
salam...sbnrnya tanda-tanda ni lain orang lain cara nya...mcm nani rs skit kat breast lps je thu prgnen...dalam 2 minggu selepas ari spatutnya period...mcm kwn nani, sakit breast 2 minggu sbelum trikh period, dia dah doa2 harap pegnen tapi x jugak sebab priod...chepot tunggu sampai delay period la bru wat UPT....

Offline chepot2954

  • Nilam
  • *
  • Posts: 415
  • Suka? +0/-0
    • belog ku
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1182 on: June 24, 2011, 02:27:44 PM »
salam...sbnrnya tanda-tanda ni lain orang lain cara nya...mcm nani rs skit kat breast lps je thu prgnen...dalam 2 minggu selepas ari spatutnya period...mcm kwn nani, sakit breast 2 minggu sbelum trikh period, dia dah doa2 harap pegnen tapi x jugak sebab priod...chepot tunggu sampai delay period la bru wat UPT....

tu la nani chepot mmg tunggu due period...klu xde cuba lagi... :)

Offline Cik Puan MarNan

  • Delima
  • *
  • Posts: 621
  • Suka? +1/-0
  • ~~ Kita Mengkitakan Kekitaan Kita ~~
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1183 on: June 24, 2011, 02:29:46 PM »
yer betul tu lain org lain tandanya...mar plak dr minggu ke4 sampai skrg breast masih sakit..
jemput singgah kedai saya FB: aloverra eshop

Offline izadlyn

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1184 on: June 24, 2011, 03:10:25 PM »
Salam semua....please advice me....

Kalau awal2 kena demam campak macamane? tapi masa check upt time 2 still -ve.....
3 minggu pastu baru check upt ada +ve....

doakan kandungan iza selamat dan baby sempurna & sihat....

amin...

Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1185 on: June 24, 2011, 05:22:35 PM »
Nupa pulak masih b'harap yg upt doktor tu tak silap.. mungkin masih terlalu awal nak +ve terang. Scan pun tak nampak pasal awal sangat lagi.. ~saja ayat untuk menyedapkan hati~ apa pun kena tunggu peyet bulan depan 9.7.11 :)

Offline mem blur

  • Topaz
  • *
  • Posts: 23
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1186 on: June 24, 2011, 06:03:01 PM »
 ??? hai seme kakak yang adew...sye ni baru lg skung ni tgh confius......kalau tgk dari tanda2 yang u all dicuss mmg cm preggy tapi kite tak uat test lagi sbb takot frust lg hheheheh sebelum ni rase cm ni jugak tapi lepas test jew misti cik p coming hhehehe...cme kali rase tak sedap badan 2 lebih teruk dari sebelum ni hhehehehe

Offline Sue_A

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1187 on: June 25, 2011, 03:37:51 PM »
nupa sy pon hrp cam awk...hrp upt sy sy wat ni xdpt detect lg hormon tu sbb tu -ve....slagi period kuar..jah disudut ht masih lg menaruh hrpan...sama2 la kita berdoa yer moga Allah medgr isi ht kita ni..amin

Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1188 on: June 25, 2011, 09:44:23 PM »
nupa sy pon hrp cam awk...hrp upt sy sy wat ni xdpt detect lg hormon tu sbb tu -ve....slagi period kuar..jah disudut ht masih lg menaruh hrpan...sama2 la kita berdoa yer moga Allah medgr isi ht kita ni..amin
sue.. tak scan ke..... upt mungkin silap

Offline Sue_A

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1189 on: June 25, 2011, 11:03:28 PM »
nupa:sue xg scan lg...td suami kena keje...tgk la mggu dpn lak cmana...risau tul la..period ni main2 lak..

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1190 on: June 26, 2011, 08:09:57 AM »
Salam semua....please advice me....

Kalau awal2 kena demam campak macamane? tapi masa check upt time 2 still -ve.....
3 minggu pastu baru check upt ada +ve....

doakan kandungan iza selamat dan baby sempurna & sihat....

amin...

iza dah +ve ek?? tahniah2..

Offline izadlyn

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1191 on: June 26, 2011, 10:53:51 AM »
iza dah +ve ek?? tahniah2..
dah matabintang, alhamdulillah.....
dia lambat sikit...heheheh.....thanx k dear....

Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1192 on: June 26, 2011, 04:52:26 PM »
nupa:sue xg scan lg...td suami kena keje...tgk la mggu dpn lak cmana...risau tul la..period ni main2 lak..
sue nanti update tau.. :)

Offline Sue_A

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1193 on: June 26, 2011, 04:58:41 PM »
nupa:xtau nk gambarkan perasaan skrg ni...cma xder perasaan pon ade..

Offline Arni Ninie

  • Delima
  • *
  • Posts: 865
  • Suka? +2/-0
  • Im Not Single
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1194 on: June 26, 2011, 08:09:24 PM »
Arni masuk hari ni dah delay 10 hari...belum cek UPT lg...tanda2 nak peyed pun takda..selalunya breast sakit..tapi kat bahagian bawah perut dkt ngan ari2 ni mcm ada yg mencucuk2 tapi on off jer..perut arni sekarang mcm berangin...rasa nak cirit birit..sorry yer hihih

Nak tanya ni..selalunya korang makan asid folic bila kencing ada bau tak?
ARni perasan sejak kebelakangan ni..kencing arni tak bau asid folic lg..napa ek?

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1195 on: June 26, 2011, 09:04:21 PM »
arni:haa...sama ngan ida..baik cek..ida bila kencing dah tak bau ida cek wpun lum due period lagi ida dah leh tau +ve..ida dpt rasa arni dah lekat...tak sabar lak ida nak tau....esok g wat UPT ek..

Offline Arni Ninie

  • Delima
  • *
  • Posts: 865
  • Suka? +2/-0
  • Im Not Single
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1196 on: June 26, 2011, 09:12:14 PM »
arni:haa...sama ngan ida..baik cek..ida bila kencing dah tak bau ida cek wpun lum due period lagi ida dah leh tau +ve..ida dpt rasa arni dah lekat...tak sabar lak ida nak tau....esok g wat UPT ek..


Ida : tu la...Arni makan asid folic urine mesti ada bau..tapi 2, 3 hari ni takda pla bau...siap hidu2 lg...hehe..InsyAllah besok nak beli UPT dlu..harap2 la good news kan...

Offline amanda81

  • Topaz
  • *
  • Posts: 56
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1197 on: June 26, 2011, 09:17:57 PM »
arni dah lewat 10 hari...amanda dah lewat 2 bulan ntah brapa hari ntah..last period 17.04.2011 sampai skrg amanda tk g check doktor lg....:(

Offline Arni Ninie

  • Delima
  • *
  • Posts: 865
  • Suka? +2/-0
  • Im Not Single
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1198 on: June 26, 2011, 09:22:13 PM »
arni dah lewat 10 hari...amanda dah lewat 2 bulan ntah brapa hari ntah..last period 17.04.2011 sampai skrg amanda tk g check doktor lg....:(

Amanda : UPT dah cek ke blom..ada tanda2 nak preggy tak...

Offline amanda81

  • Topaz
  • *
  • Posts: 56
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-Tanda Awal Kehamilan yang Anda rasa sebelum Disahkan Hamil
« Reply #1199 on: June 26, 2011, 09:25:36 PM »
amanda takut nk g cek doktor...hari ke 19 amanda ada buat test..second line blur..samar2..hari ke 25 amanda cuba test lg....tapi second line tk de....sampai skrg period amanda tk dtg2....amanda malas nk pk...tp dalam hati tuhan jeh yg tau....:(

 

Powered by EzPortal