+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10874
Latest: maz jamal
New This Month: 96
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 445267
Total Topics: 7434
Most Online Today: 192
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 5
Guests: 102
Total: 107

Author Topic: Duphaston  (Read 59773 times)

ainnajmi

  • Guest
Duphaston
« on: November 14, 2010, 11:03:55 AM »
salam...
ain ada kemusykilan berkenaan duphaston, kalo kawan-kawan boleh membantu harap dapat bantu ain. adakah selepas kita stop dari mengambil duphaston, period kt akan jd tak betul? dan sejauh mana keberkesanan duphaston ni sbg ubat turun darah?  ???


Offline naz liana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1307
  • Suka? +0/-0
Re: Duphaston
« Reply #1 on: November 15, 2010, 12:00:58 PM »
ain...dulu naz pernah makan duphaston ni....sebab dlu naz pernh peknen tapi bleeding...so setahu naz duphaston ada 2 fungsi untuk kuatkan rahim kalau kita mengandung...tapi kalau kita x mengandung dia akan turunkan darah peyed kita....
so msa doc bagi naz makan duphaston tu naz terus turun banyak darah dan akhrnya gugur juga.......

msa naz makan tu...pastu alhamdulillah la..peyed naz seterusnya xde apa2 masalah.........

ainnajmi

  • Guest
Re: Duphaston
« Reply #2 on: November 15, 2010, 12:02:18 PM »
kiranya period naz ok cam biasa jelah biala stop mkn duphaston? biasanya kalo utk bertindak sbg ubat turun darah, berapa lama kt mkn baru dia akan turun yerk. naz tahu tak

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Duphaston
« Reply #3 on: November 15, 2010, 12:07:32 PM »
sama lah naz masa yun mengandung yang ke-2, doktor bagi pil duphaston sebab dia cakap kalau ada cyst time mengandung dia akan kuatkan rahim... tapi malangnya turun banyak darah... teruk sampai keluar janin... sakit ada lah... kadang2 pk ubat ini menyakitkan yun je .. itu yang kekadang serik.

Offline cumi

  • Nilam
  • *
  • Posts: 350
  • Suka? +1/-0
Re: Duphaston
« Reply #4 on: November 15, 2010, 12:08:56 PM »
ain..

kalau ubat turun period jenis provera cumi ambil 5 biji untuk 5 hari pas 3 hari makan period akan turun tapi duphaston ni tak tau la bepa lama baru nak turun periodnya..banyak jenis sebenarnya ubat turun period ni..




Offline naz liana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1307
  • Suka? +0/-0
Re: Duphaston
« Reply #5 on: November 15, 2010, 12:11:46 PM »
tu la sama la..naz pas mkn duphastin tu terus turun darah...dgn banyaknya...sampai kua la janin tu sume....sakitnya..erm ALlah je tau...
dah memg bukan rezeki kita.........

ainnajmi

  • Guest
Re: Duphaston
« Reply #6 on: November 15, 2010, 12:18:25 PM »
cumi.. maknanya 3 hr mkn ubat turun period tu terus period ek? hehe.. bukan apa, doc suh mkn duphaston bg turun period. ain nak rancang biar hr subur tu jatuh waktu cuti sbbnya cuti ku dah hampir habis.. tambah pulak bru nak mencuba clomid. tu yg tanya sapa pernah mkn duphaston utk turun period. nak tahu berapa hr keberkesanannya.  ;D ;D

Offline cumi

  • Nilam
  • *
  • Posts: 350
  • Suka? +1/-0
Re: Duphaston
« Reply #7 on: November 15, 2010, 12:20:09 PM »
ain..

hari ke 8 lepas makan untuk 5 hari baru turun period..duphaston yang doc bagi kat ain ni kena makan bepa hari?




ainnajmi

  • Guest
Re: Duphaston
« Reply #9 on: November 15, 2010, 12:31:51 PM »
sama cam cumi..
5 hr mkn
setiap kali mkn sebiji.

Offline villiant (Siti Munirah)

  • Delima
  • *
  • Posts: 537
  • Suka? +2/-0
Re: Duphaston
« Reply #10 on: November 15, 2010, 02:20:34 PM »
salam...
ain ada kemusykilan berkenaan duphaston, kalo kawan-kawan boleh membantu harap dapat bantu ain. adakah selepas kita stop dari mengambil duphaston, period kt akan jd tak betul? dan sejauh mana keberkesanan duphaston ni sbg ubat turun darah?  ???

pernah makan duphaston nie..
rahim vill nipis dan tak kuat
doc bagi pil nie fungsi dia untuk kuatkan rahim...
tapi tak pasti plak utk trunkan drah..

kne tnya gynae la kot?

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Duphaston
« Reply #11 on: November 15, 2010, 02:23:28 PM »
kena tanya doktor pakar

ainnajmi

  • Guest
Re: Duphaston
« Reply #12 on: November 15, 2010, 02:42:30 PM »
doc yg sarankan makan utk turun darah, cuma nak pastikan bila dah mkn wape hr baru period. tu je. (kalo ada sapa2 yg dah ada pengalaman). boleh kongsi

Offline imanmutiara

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3556
  • Suka? +16/-0
Re: Duphaston
« Reply #13 on: November 21, 2010, 09:59:56 AM »
iman pun pena makan ubat turun darah ni...xsilap iman selang 3 ari pas abis ubat yg terakhir br period kuar..

ainnajmi

  • Guest
Re: Duphaston
« Reply #14 on: November 21, 2010, 10:03:54 AM »
iman makan ubat turun darah nama apa? duphaston gak ke?

Offline imanmutiara

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3556
  • Suka? +16/-0
Re: Duphaston
« Reply #15 on: November 21, 2010, 10:06:07 AM »
iman
iman makan ubat turun darah nama apa? duphaston gak ke?

iman xingat pl nama ubat turun darah tu..

ainnajmi

  • Guest
Re: Duphaston
« Reply #16 on: November 21, 2010, 10:10:06 AM »
oh yeke.. doc suruh ain guna stok duphaston yg ada ngan ain je kalo nak bg turun darah.. xpelah. ain assume 3 hari gak lah baru period akan turun

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Duphaston
« Reply #17 on: December 03, 2010, 09:49:18 PM »
dupaston mmg byk kegunaannye...klu utk period...mmg kne makan utk 5 hari...pastu period akan turun dgn byk...ramai yg cakap bile kte stop dupaston...period akan jdi x regular juga...ada sesiapa leh share????

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Duphaston
« Reply #18 on: December 04, 2010, 09:20:32 AM »
oo ya ke hamizah...

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Duphaston
« Reply #19 on: December 04, 2010, 09:56:39 AM »
ye bonda..same gak mcm pil perancang..ble kte stop..period x regular semula...stress la..

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Duphaston
« Reply #20 on: December 04, 2010, 10:04:45 AM »
ye bonda..same gak mcm pil perancang..ble kte stop..period x regular semula...stress la..

ya la hamizah...bonda stop pil perancang badan bonda naik mendadak..smpai bonda terkejuk skgn ni...
ya la semua ubat skrg ni ada kesan sampingan la..hubby bonda dulu tak bagi bonda makan pil perancang dia ckp tak elok bonda ambil jg ..skrg ni padan muka kena kat diri sndiri baru tahu... :'(

Offline naz liana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1307
  • Suka? +0/-0
Re: Duphaston
« Reply #21 on: December 04, 2010, 10:08:46 AM »
erm asbn naz pun sama juga bonda...dia kata payah ambik pil perancangan nanti kalo dah ada ank...rancang sendri jek...

Offline irmarizal

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
  • I Love My Family Very Much..
    • Proudly Being Mama & Ayah
Re: Duphaston
« Reply #22 on: December 04, 2010, 10:29:05 AM »
irma mkn duphaston tuk stop bleeding masa pregnant..kalau yg tuk period x tahu plak..

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Duphaston
« Reply #23 on: December 04, 2010, 10:33:32 AM »
irma..dupaston byk kegunaan..miza tye DR pakar gynea...utk period..utk kuatkan rahim..mcm2 ada..hr tu miza mkn dupaston...period selama 3 mggu..byk sgt darah..nsb hemoglobin darah ok..klu x dh anemia lak..

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Duphaston
« Reply #24 on: December 04, 2010, 11:18:45 AM »
erm asbn naz pun sama juga bonda...dia kata payah ambik pil perancangan nanti kalo dah ada ank...rancang sendri jek...

tu la naz...rancang sendiri lagi bagus...
bonda menyesal la ..

 

Powered by EzPortal