+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 1
New This Week: 38
New Today: 1
Stats
Total Posts: 448341
Total Topics: 7525
Most Online Today: 183
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 11
Guests: 172
Total: 183

Author Topic: Duphaston  (Read 62535 times)

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #150 on: January 14, 2011, 02:13:14 PM »
salam semua..semalam pas wat iui..doc ada bagi duphaston 10 mg..ima kena makan sehari 2 biji,1biji pagi 1 biji petang..selama 14hari..doc kata untuk kuatkan rahim..ada kawan2 pernah makan duphaston untuk kuatkan rahim x?


Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Duphaston
« Reply #151 on: January 14, 2011, 02:18:29 PM »
salam semua..semalam pas wat iui..doc ada bagi duphaston 10 mg..ima kena makan sehari 2 biji,1biji pagi 1 biji petang..selama 14hari..doc kata untuk kuatkan rahim..ada kawan2 pernah makan duphaston untuk kuatkan rahim x?

Salam ima,

Mummy sedang makan Duphaston sekarang. Mummy skang baru masuk 10 weeks pregnant and doctor dah bekalkan Mummy ubat ni since Week 4 lagi i.e. semasa Mummy pi check untuk confirmkan pregnant.

Sebabnya, Mummy ada PCOS and doktor kata orang PCOS ni hormonnya tak stabil. So perlukan support dari Duphaston untuk kuatkan rahim.

Adik Mummy pulak pernah keguguran 2 kali. Masuk kali ke-3, dia pergi hospital swasta dan bagitau la yang dia penah gugur 2 kali. Terus doctor prescribe Duphaston untuk selama 14 hari, sama cam ima kot. Dan Alhamdulillah, kandungannya bertahan dan dah keluar pun sorang baby boy. Skang dah 6 bulan dah babynya.... :)

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #152 on: January 14, 2011, 02:25:42 PM »
kiranya mmg makan duphaston yea mummy untuk kuatkan rahim?kalau yang normal xde PCOS atau Cyst xpe ke makan duphaston..ima xtanya lak doc sbb staff nurse yang bagi..tapi mesti doc yang suruh bagi ubat tu kan..

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Duphaston
« Reply #153 on: January 14, 2011, 04:17:23 PM »
kiranya mmg makan duphaston yea mummy untuk kuatkan rahim?kalau yang normal xde PCOS atau Cyst xpe ke makan duphaston..ima xtanya lak doc sbb staff nurse yang bagi..tapi mesti doc yang suruh bagi ubat tu kan..

Adik Mummy tu takde PCOS pun, tapi doctor prescribe juga Duphaston. So kesimpulannya, Duphaston tu tak semestinya untuk orang PCOS tapi untuk support rahim, supaya rahim lebih kuat. Orang PCOS lebih-lebih lagi la, sebab hormon memang semulajadi tak stabil.

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #154 on: January 14, 2011, 04:29:25 PM »
owh..thanks mummy..

mummy dah berapa lama kawin?mummy pun wat treatment ke?


Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Duphaston
« Reply #155 on: January 14, 2011, 04:38:53 PM »
owh..thanks mummy..

mummy dah berapa lama kawin?mummy pun wat treatment ke?

Mummy kahwin dah masuk 7 tahun. Sebelum ni memang dah banyak buat treatment tapi baru sekarang Allah bagi rezeki. :) Nak tahu lebih lanjut, boleh baca medical history mummy kat thread PCOS - Bolehkah Saya Mengandung kat Page 19. Atau baca blog Mummy. Sama jer lebih kurang dalam tu..... :)

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #156 on: January 14, 2011, 04:40:38 PM »
alhamdulillah..akhirnya usaha mummy diberkati Allah..mummy jaga kesihatan baik2 yea..jaga pemakanan dan kesihatan :)

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Duphaston
« Reply #157 on: January 14, 2011, 08:41:04 PM »
ima...
dupaston byk kegunaannye...miza sndiri xde pcos...tp miza on dupaston..tp miza on coz utk regular kan period...

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #158 on: January 15, 2011, 09:13:51 AM »
miza makan yg berapa mg?

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Duphaston
« Reply #159 on: January 15, 2011, 09:53:23 PM »
miza makan 10mg...kene makan 1 biji 2 kali sehari...

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #160 on: January 17, 2011, 09:02:53 AM »
miza makan 10mg...kene makan 1 biji 2 kali sehari...

sama cam ima..ubat dia warna putih kan?
ima kena makan sehari 2biji pagi&petang..selama 14 hari..miza sama gak ke?

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Duphaston
« Reply #161 on: January 17, 2011, 09:31:01 AM »
yun kena cari la ubat nie .. kat farmasi boleh ke cari

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #162 on: January 17, 2011, 09:47:20 AM »
xtau la kak..maybe ada kot..

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Duphaston
« Reply #163 on: January 17, 2011, 09:48:36 AM »
tu la ingat nak cari la nie

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #164 on: January 17, 2011, 10:07:14 AM »
sebelum ni akak dapatkan dekat mana?

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Duphaston
« Reply #165 on: January 17, 2011, 02:16:53 PM »
yun kena cari la ubat nie .. kat farmasi boleh ke cari

yun,

Better tanya doktor dulu kot sebab Duphaston ni banyak fungsinya. Mummy takut kalau yun amik just melalui farmasi je, takut tak sesuai atau mungkin ubat ni ada function lain yang kita tak tahu.

Btw, harga Duphaston agak mahal.... Farmasi kat tempat mummy ni charge RM47 untuk sekotak (20 biji = 10 hari). Pheewww......

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #166 on: January 17, 2011, 02:21:58 PM »
mummy pernah wat iui?
mummy makan duph sebelum preggy la yea?

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Duphaston
« Reply #167 on: January 17, 2011, 03:28:36 PM »
mummy pernah wat iui?
mummy makan duph sebelum preggy la yea?

Mummy tak penah buat IUI. Mummy cuba cara lain.

Btw, Mummy makan Duphaston selepas Mummy disahkan pregnant. Doktor kata untuk kuatkan rahim sebab orang PCOS cam Mummy ni, risiko keguguran agak tinggi sebab hormon tak berapa stabil.

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #168 on: January 17, 2011, 03:31:58 PM »
ooo..bole x ima tau mummy cuba cara ape?
tradisional ke?
sebelum preggy mummy makan ubat ape?

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Duphaston
« Reply #169 on: January 17, 2011, 03:36:20 PM »
yun pernah makan mummy masa mengandung no 2... tapi dia turun sendiri.. yun pun pcos gak.. emm nie tengah delay.. ingat nak pie klinik nak tanya doktor lepas tu baru tanya okay tak makan ubat tu

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Duphaston
« Reply #170 on: January 17, 2011, 03:36:39 PM »
ooo..bole x ima tau mummy cuba cara ape?
tradisional ke?
sebelum preggy mummy makan ubat ape?

Nak cerita Mummy cuba cara apa, kang panjang lebar pulak thread nih. Hehehe....

Ima boleh baca kat blog Mummy, tajuknya Tips untuk Mengandung & Tips Untuk Mengandung II.

Atau ima boleh tengok kat thread PCOS - bolehkah saya mengandung? Page 19.

Semoga dapat membantu. :)

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Duphaston
« Reply #171 on: January 17, 2011, 03:37:55 PM »
yun pernah makan mummy masa mengandung no 2... tapi dia turun sendiri.. yun pun pcos gak.. emm nie tengah delay.. ingat nak pie klinik nak tanya doktor lepas tu baru tanya okay tak makan ubat tu

Apa yang turun yun? Baby ke? Masa makan tu, doctor yang suggest yer?

Macam-macam eh kita ni.... Nama je sama PCOS, tapi bila makan ubat yang sama, semua efx lain-lain.

Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Duphaston
« Reply #172 on: January 17, 2011, 03:39:24 PM »
ok mummy..hehe

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Duphaston
« Reply #173 on: January 17, 2011, 03:40:13 PM »
turun janin la mummy... benda tu tak ada jantung... makan duphaston la mummy... sama je doktor explain

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Duphaston
« Reply #174 on: January 17, 2011, 08:23:54 PM »
sama cam ima..ubat dia warna putih kan?
ima kena makan sehari 2biji pagi&petang..selama 14 hari..miza sama gak ke?
miza makan utk 3 bulan....makan mcm pil perancang...krenye dlm mse 3 bulan ni miza x akan prgnt la...tp mase bulan pertama miza makan...miza bleeding teruk..3 mggu...so..miza dah stop....syhhh..jgn habaq dgn DR miza tau...diammmmm....

 

Powered by EzPortal