+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10617
Latest: iwanshima
New This Month: 86
New This Week: 9
New Today: 2
Stats
Total Posts: 441522
Total Topics: 7322
Most Online Today: 264
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 13
Guests: 211
Total: 224

Author Topic: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...  (Read 20912 times)

Offline winda

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« on: November 16, 2010, 08:21:24 AM »
Salam...

Sesiapa yang ada pengalaman atau nak beri petua tentang scrub dan mask cara tradisional... jom share... nak beralih angin plak sebab sekarang banyak sgt bahan chemical yg boleh merosakkan kulit wajah....


Offline izh_na

  • Delima
  • *
  • Posts: 795
  • Suka? +4/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #1 on: November 16, 2010, 08:55:49 AM »
Dulu masa zaman sekolah2 rajin buat tradisional punya sebab mak yang siapkan bahan..Untuk muka biasa tempek timun @ tomato untuk kesegaran wajah..Badan plak guna hampas kelapa buat scrub..Pati kelapa simpan semalam pastu bila naik pati kat atas tu guna sapu kat rambut..
Sekarang tak buat lagi tapi ada mood datang sesekali buat ler...tupun berapa lama sekali daa...

Offline villiant (Siti Munirah)

  • Delima
  • *
  • Posts: 537
  • Suka? +2/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #2 on: November 16, 2010, 10:16:12 AM »
salam...
nak kongsi yag dulu selalu amalkan buat mask pakai putih telur...
he..he..untuk haluskan kulit muka dan bagi tegang

sedikit info

Perawatan ini juga bisa menghilangkan bintik2 hitam krana terbakar matahari dan juga mengatasi kulit berminyak maupun kering. Putih telur biasa mengecilkan pori-pori. Setelah melakukan masker putih telur, wajah terasa lebih tegang dan halus. Buktikan sendiri.

Protein dalam telur membantu melembabkan kulit dan mempercepat proses regenerasi kulit wajah.

cara-caranya
Pecahkan telur ke dalam mangkuk. Asingkan kuning dan putih telur. Gunakan putihnya saja. sapukan putih telur ke seluruh bagian wajah, elakan  kelopak mata  serta  sekitar bibir.

insya allah..

Setelah tunggu 30 mnit hingga putih telur mengering dan kulit wajah terasa tegang. Kemudian bersihkan masker putih telur dengan air suam Wajah pun terasa lebih tegang, lembut
« Last Edit: November 16, 2010, 10:17:55 AM by villiant (Siti Munirah) »

Offline ayuni

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +0/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #3 on: November 29, 2010, 10:42:33 AM »
salam...
nak kongsi yag dulu selalu amalkan buat mask pakai putih telur...
he..he..untuk haluskan kulit muka dan bagi tegang

sedikit info

Perawatan ini juga bisa menghilangkan bintik2 hitam krana terbakar matahari dan juga mengatasi kulit berminyak maupun kering. Putih telur biasa mengecilkan pori-pori. Setelah melakukan masker putih telur, wajah terasa lebih tegang dan halus. Buktikan sendiri.

Protein dalam telur membantu melembabkan kulit dan mempercepat proses regenerasi kulit wajah.

cara-caranya
Pecahkan telur ke dalam mangkuk. Asingkan kuning dan putih telur. Gunakan putihnya saja. sapukan putih telur ke seluruh bagian wajah, elakan  kelopak mata  serta  sekitar bibir.

insya allah..

Setelah tunggu 30 mnit hingga putih telur mengering dan kulit wajah terasa tegang. Kemudian bersihkan masker putih telur dengan air suam Wajah pun terasa lebih tegang, lembut
macam best je kan...bila muka tegang

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #4 on: December 20, 2010, 08:42:29 PM »
zie selalu buat lulur guna beras di hancurkan campur kunyit blh lulur 1 badan hasil nya badan jadi lembut & wangi  :)

kalau muka zie suka letak lendir lidah buaya bagi kering & cuci ada kala zie guna putih telor gak time buat kuih jer la  ;D ;D

rambut guna santan utk hitam kan rambut & lembut kan

skrg semua tu tak sempat nka buat lg  :'( :'(




Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #5 on: December 20, 2010, 08:53:33 PM »
Wah bagus thread ni.. Biasa pakai scrub skincare je, tak pernah try yang traditional.. Hehehe..

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #6 on: December 20, 2010, 08:54:15 PM »
suka petua Vill & shazie (mengimbau kenangan masa kecil)
lagi satu susu pun elok untuk kulit
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline kitty

  • Nilam
  • *
  • Posts: 413
  • Suka? +1/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #7 on: March 11, 2011, 02:00:22 PM »
Cuba try ni, scrub untuk tangan: caranya campurkan gula dengan olive oil kemudian gosok2 kat tangan.. InsyaAllah nanti lembutttt je tangan.. Hehe

Offline mama_iries

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 109
  • Suka? +1/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #8 on: March 11, 2011, 10:12:58 PM »
pernah gak try sapu putih telur kat muka...slalu buat mase bln pose jer coz banyak telur putih yg xdigunakan mase buat kuih tart nenas...memang halus jer muka lepas buat...

tapi my aunty ade bagi petua untuk sapu yogurt kat muka setiap pagi untuk awet muda

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +16/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #9 on: June 08, 2011, 11:54:31 PM »
Dah lama tak back to nature..

Dulu mak saya suka letak putih telur dekat muka sebagai mask, tapi dia campur perahan limau skit, saya tak sure apa fungsi limau tu, tapi lebih2 yang dia pakai tu saya pun tempek sekali kat muka sampai kering lepas tu kitorang lawan sape yang gelak dulu time muka tengah tegang tu haha..

Lepas tu mak saya selalu minum air rebusan inai.. Katanya untuk naikkan seri, idak la muka pucat lesi, muka dia memang kemerahan lelebih lagi kalau ketawa atau nangis keke, yang ni saya tak ikut sebab malas, tapi saya suka pakai inai, minum air rebusan daun inai saya tak suka heheh..

Lepas tu untuk muka jugak sebulan sekali camtu mak saya petik pucuk daun bunga melur, giling lumat, campur bedak sejuk dan tempek di muka sampai kering, bila kering lembapkan skit kemudian gosok sebagai scrub pulak.. Kira macam two in one lah.. Mak saya kata benda hijau tu bagus untuk kulit, tapi chlorophyll memang bagus pun sebagai antioksidan kan.. Wallahualam..

Scrub badan saya suka scrub rambai, beli dari kedai jamu, tapi itu dulu la now sudah malas keke..

Scrub pakai kelapa parut tu pun sangat bagus, saya pernah trynonce masa dekat spa, dia campurkan sekali dengan frangipani aromaterapi oil.. Lepas scrub kulit rasa extra moist..

Kunyit muda pun ayah saya pernah giling untuk sapu di muka sebab ada satu ketika tu muka saya fuh jerawat memang menggerunkan keke, lepas pakai sapuan kunyit muda yang digiling tu terus jerawat takut nak singgah, jerawat yang ada masa tu memang laju jer mengecut.. Agaknya kunyit ada antiseptik asli kotkan, selain tu ayah saya jugak buatkan jamu dari daun apa ntah yang pahit tu, campur kunyit, saya makan sehari 1-2 biji.. Sekarang idak payah makan lagi, takde jerawat alhamdulillah..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #10 on: June 09, 2011, 12:07:32 AM »
btl ke lady pakai scrub kunyit blh hilang kan jerawat nak cuba la tapi batu giling dah tak da lg skrg kisar boleh tak  ;D ;D

zie ada terbaca psl kulit kayu manis bagus utk hilangkan parut jerawat ada gak cuba tapi tak tahan panas  ;)



Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #11 on: June 09, 2011, 06:56:50 AM »
suka petua vill...
dulu rajin buat, tapi la ni... aduhai malas je rasanya.

petua shazie, pun saya suka.... rajin gak buat. kat rumah ada pokok lidah buaya, seminggu 2 kali, saya sapu lendir lidah buaya kat muka.

untuk skrub badan, dari anak dara, sampai sekarang saya gunakan bedak bunga tanjung. yg peket kaler hijau kuning tu....

cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #12 on: June 09, 2011, 08:57:05 AM »
sama la kita umie.. dulu time anak dara laju bukan main kalau
bab petua kecantikkan ni.  dulu mak saya rajin wat bedak sejuk
dari beras pulut hitam, kunyit, cekur yg lain2 tak ingat dah..
semuanya digoreng hingga garing pastu tumbuk sampai halus..
tapi ikut kemalasan diri tapi teringin nak cantik.. saya lumur muka
ngan putih telur atau letak timun kat mata ajer.. sometime rajin
suka letak lendir lidah buaya supaya bulu mata panjang..

sekarang??  hampehh.. :P

 

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +16/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #13 on: June 09, 2011, 07:14:34 PM »
btl ke lady pakai scrub kunyit blh hilang kan jerawat nak cuba la tapi batu giling dah tak da lg skrg kisar boleh tak  ;D ;D

zie ada terbaca psl kulit kayu manis bagus utk hilangkan parut jerawat ada gak cuba tapi tak tahan panas  ;)

lady tak pakai scrub kunyit, tapi kunyit hidup yang muda tu dihancurkan dan sapu pada muka khasnya tempat yang berjerawat.. berkesan pada lady.. tapi dengar kata ada jual serbuk kunyit khas untuk sapu di muka, bukan serbuk kunyit yang digunakan dalam masakkan tu yer..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #14 on: June 09, 2011, 09:12:32 PM »
oh ada ya serbuk kunyit khas utk muka nti nak try cari la tak pun buat sendiri ja baru fresh kan  ;)

mamas mcm ner nak buat bedak sejuk ajar zie blh tak  ;D

fiza dulu zaman anak dara zie suka bedak bunga tanjung skrg jgn harap la tak smepat nak berlulur, nak guna lidah buaya pun dah malas  ::)



Offline ar_dini

  • Nilam
  • *
  • Posts: 286
  • Suka? +1/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #15 on: June 10, 2011, 01:36:14 AM »
baru2 ni dini tengok kat youtube, buat topeng muka pakai kertas tisu..gunting/lubangkan kertas tisu tu untuk bahagian mata, hidung dan mulut..lepas tu lipat2, rendamkan dalam air basuhan beras...lepas air beras dah meresap kat tisu, tampal kat muka...ni dini cakap je tak pernah cuba lagi, tiap kali basuh beras asyik lupa nak simpan air dia..huhu..tapi orang kata air beras kan elok untuk cerahkan dan tegangkan kulit muka...biasa dengar orang terus cuci macam tu je, rasanya kalau guna teknik kertas tisu ni ok jugak kot

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #16 on: June 10, 2011, 09:54:11 AM »
zaman muda2 dulu mmg rajin cuci muka dgn air beras skrg tak sempat  ;)



Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #17 on: June 10, 2011, 02:06:52 PM »
suami saya pun suka guna skrub bunga tanjung tu... hehe
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #18 on: June 10, 2011, 02:16:39 PM »
suami saya pun suka guna skrub bunga tanjung tu... hehe

wow.. tak pernah dgr lagi org lelaki skrub badan.. rajin juga ya
suami umie.. bagus begitu tandanya dia ambil perhatian penampilan
dirinya..

 

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #19 on: June 11, 2011, 12:43:58 AM »
ya la mamas jarang kita tgk org laki suka buat keja2 mcm tu kiranya suami fiza nie mmg rajin la ek



Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #20 on: June 11, 2011, 02:47:45 PM »
ya la mamas jarang kita tgk org laki suka buat keja2 mcm tu kiranya suami fiza nie mmg rajin la ek

shazie.. ramai org yg dah celik penampilan dan kesihatan..  budak2
sekolah rendah pun tahu tau.. ;)

 

Offline SuSayang

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
  • Sentiasa ingin yang terbaik.
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #21 on: August 02, 2011, 11:50:51 PM »
byk gk yg bg petua pasal putih telur.. Kene try nih...muka dah kusam sangat. ramai org tegur. Tp adoiiii nak tahan bau telur yg xbleh tu... mesti husbnd bising.. aaaa................... :'(

Offline nurza shah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 148
  • Suka? +0/-0
  • Peace no war...
    • My family blog
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #22 on: August 17, 2011, 01:16:47 PM »
malas gak kalo psl putih telor.. bau x best la... prefer aloe vera or air beras... sesekali bole la putih telur.
 :)

Offline vanillaven0m

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +0/-0
Re: Scrub & Mask Cara Tradisional... Ada Petua?.. Jom Share...
« Reply #23 on: September 13, 2011, 12:42:47 PM »
Hi,

V nak tumpang cerita pasal skrub ni, tapi untuk skrub badan ye bukan muka, sbb bhgn muka V kulit sensitif...so x berani nak letak kat muka.

Skrub guna coffee beans yg siap grind oleh coffee machine. At least benda tu x lah membazir boleh jadi skrub.

Lagi satu skrub jenis untuk tangan, cuba letak gula ngan mentega...gosok lembut between hands and fingers, biar letak kat tangan 10 minit camtu pastu bilas...akan rasa lembut sgt tapi bau mentega la haha...pastu letak je lotion untuk conceal moisture.

Selamat mencuba!

Skrub ni pun amalkan at least 2-3 kali seminggu.

 

Powered by EzPortal