+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11219
Latest: eida18
New This Month: 148
New This Week: 24
New Today: 6
Stats
Total Posts: 451110
Total Topics: 7588
Most Online Today: 258
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 13
Guests: 189
Total: 202

Author Topic: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)  (Read 266284 times)

Offline confuse10

  • Topaz
  • *
  • Posts: 52
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #375 on: December 27, 2010, 09:19:28 AM »
salam

aha BP ni ada banyak nama, bunting pelanduk,bunting harimau,bunting gajah hehehe. tapi bunting gajah ni dahulu kala ada makna sendiri.kabar nya orang dahulu kala pernah gak preggy sampai 12bulan. mana ada doktor zaman dulu,diaorg tak paksa kalau 9bulan tak melahirkan juga. akak ada gak beberapa kawan yang melahirkan anak lebih dr 10 bulan kandungan diaorg.ada tu 11 bulan :)


Offline zie.qm

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #376 on: December 27, 2010, 10:05:00 AM »
kak confuse10,

waalaikumussalam...
ha??? ade gak ke kak pai 10-11 bulan baru bersalin?? camne yerk tu? baby ok tak?

Offline alkashah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 374
  • Suka? +1/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #377 on: December 27, 2010, 10:11:42 AM »
ye ke kak confuse..bkn bb bleh lemas ker? kuasa Allah kan..

kasha nak gtau..ada sorang kwn kasha nie dah 6thn xdpt anak lg..cam2 dia berubat..moden, islam n trdisional..dia pun ada pie jmp mbah..kwn kasha nie sengugut, ada cyst tp xserius lah..tiub blocking..pastuh baru2 nie dia pie jmp sorg ustaz kat Bangi..Ustaz Noh org panggil..dia muda lg 25thn..blajar ilmu zuriat kat arab..dia mmg minat bab2 zuriat nih..sblm dtg dia suh bwk  kalu xsilap daun sireh mlayu (jgn beli sireh india erk), limau nipis, buah klapa muda n air mineral..daun sireh tue dia nak tguk apa masalah hsbd&wife..kwn kasha ok xde masalah cuma pyh nak lekat..so ustaz suh dia minum, mandi dgn air limau..ustaz tuh suh tguk dlm 2bln..kalu xlekat dia suh dtg blk berubat cara lain lak..skang nie dlm percubaan lah..kwn kasha ckp ada smpe 8thn kawin, jmp ustaz nie trus lekat n dia letak nama anak dia ustaz noh ;)

bg kasha, xsalah mencuba kan..lgpun dia ustaz..tp pd pendapat kasha, xsumer dr kita nie akan serasi ngan bidan yg kita jmp wpun bidan tuh terkenal..sbb tue kita kena jmp rame bidan/ustaz sehgg kita serasi ngan dia..apa2pun sume ketentuan terletak dibwhNYA..yg penting jgn putus asa n trus berusaha k..tp pesan doc kasha, jgn pk sgt sbb dikhautiri hormon terganggu..tp pempuan bnd kecik pun pk ;) cuma kita kena pandai kawal..

Offline zie.qm

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #378 on: December 27, 2010, 10:32:54 AM »
betol tu kasha.... tak semua kita akan serasi.. tu yg kene betol2 pandai cari kan.... tu ler.. pmpn nie mmg camni.. hihihi... asyik dok pk je kan.... hehehe.... kasha, zie nk tanya.. masa pas berurut dr tempat embah tu kan.. sebelum kasha chek +ve... masa tu perot kasha asyik mengeras je tak kdg2?

Offline alkashah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 374
  • Suka? +1/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #379 on: December 27, 2010, 10:45:06 AM »
zie: mmg mengeras..kembong...tp xsempat membesar lah ;)


Offline confuse10

  • Topaz
  • *
  • Posts: 52
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #380 on: December 27, 2010, 10:56:03 AM »
kasha,
mmg pun kita tak boleh pergi satu tmpt je tak semua yg org pergi serasi akan serasi dengan kita juga. akak pun dah puas merata pergi.biarla dulu nk rehat sementara. betul tu kalau kita byk fikir pun akan ganggu semua tu.tapi kalau tak fikir benda tu dlm diri kita kan. fuhhh

baby tu tak lemas pun kasha,malah sihat dan besar dan agak dewasa sikit kot dari baby yg normal sbb lama sgt dlm perut ibunya hehehe. ada org kata pulak kalau baby mcm ni susah nk demam dan susah nk kena sihir org,ituy  yg kawan akak kata pasal anak dia.

ada nenek bekas bidan kerajaan dari Thailand yang akak jumpa tu dia kata dia pernah beberapa kali sambut baby yang masih dlm kantung.baby tu keluar dlm keadaan berbungkus.sbb tu takut juga ada kes,scan tk nmpk sbb baby masih dlm bag dia. itu anak saudara dia sendiri. masa kecil kena patuk ular, tak ada kesan apa2 langsung.sihat segar je,orang lain kelam kabut ketakutan.

semua kuasa tuhan kan.

zie
kesian lahai kat kita ni kan,tertanya2 memanjang. sabar la byk2 mudahan allah bagi kita petunjuk ye. amin

Offline zie.qm

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #381 on: December 27, 2010, 11:09:32 AM »
kasha,
tak per lah... mane tau pasni rezeki kasha.. terus je lekat kan... kita tak tau semua nie.... rezeki sentiasa ade jer.. cuma kita tak leh putus asa usaha.. hehehe...  :)

kak confuse10,
tu ler.. mintak2 kita diberi petunjuk dr ALLAH.... dan dipermudahkan segala urusan kita.... amin...

Offline alkashah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 374
  • Suka? +1/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #382 on: December 27, 2010, 11:13:57 AM »
zie: thanx..kasha amin kan..kasha doakan zie gak..next peod zie biler?

Offline zie.qm

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #383 on: December 27, 2010, 11:18:19 AM »
tak tau ler kasha.. sekarang dah ting tong peod... png.. huhu.. sabtu lepas zie g berurut kat shah alam... mak cik tu kata nk masuk 3 bulan dah.. tp tak tau ler.. aduyaiii.. perot nie asyik2 mengeras je...

Offline alkashah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 374
  • Suka? +1/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #384 on: December 27, 2010, 12:19:53 PM »
yee..hepi dgr..xper tungu lg k..tguk dlm 4-5bln biasanya perot dah leh nmpk..

Offline zie.qm

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #385 on: December 27, 2010, 12:46:26 PM »
nie pun perot dah membulat dah kasha... org dah ramai tegur... zie kan kurus.. ble kurus senang ler nampak.. huhu... tah ler.. bingungggg... doa je lah nie byk2..  :-\

Offline Puan Elga

  • Topaz
  • *
  • Posts: 25
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #386 on: December 27, 2010, 06:51:22 PM »
salam semua....

zie: harap2 ada good new dr zie nnt....
zie nak tanya g urut kat bidan tuh ..shah alam kat mana ek....

kasha: nak tanya...ustaz Noh dok bangi ek...kena kol dulu ker,...kalu nok g berubat...awak ada no fon dia tak...mana tau ..skrg ni sy mencuba jer mn2 ...
ikhtiar ...kot2 serasi ngn sy ....tq ye kasha..

Offline alkashah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 374
  • Suka? +1/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #387 on: December 28, 2010, 11:32:08 AM »
elga: kasha dh mtk kwn tp dia xreply lg..dh dpt kasha gtau k..

Offline zie.qm

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #388 on: December 28, 2010, 12:23:43 PM »
puan elga,
tu ler... cuma berdoa je kak nie... hehehe.. kat seksyen 7.... akak dok kat s.alam ke?

Offline Puan Elga

  • Topaz
  • *
  • Posts: 25
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #389 on: December 28, 2010, 05:26:22 PM »
salam semua...

kasha: takpa...sy tgu..

zie: tak...sy dok kat putrajaya...zie dok shah alam yer.....saya baru jer balik dari nilai....teman mak beli brg kawen tuk adik...penat sesangt...skrg ni sy tak leh jln terlalu laju...cepat penat....dulu masa 3-4 bulan takpa...jln pun tak kisah..skrg ni nak jalan adoii...berat nyer lak...penat sesangt....mengah jer....huh...banyak kali bb mengeras..kat dlm pewut nie...sikit2 mengeras bila mengah....betui ker org mengandung mcm nie???? keadaan jalan pun mengah.....wat keje tak leh laju2...kaki punya la sakit....huhuhu

Offline adisufiz

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 109
  • Suka? +3/-0
  • keikhlasan&cinta kita ku harap hingga ke syurga...
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #390 on: December 29, 2010, 12:03:58 PM »
salam..zie..sory saya dah  lama tak on9.bcoz saya baru nie bz sikit kerja luar outstation..
masalah saya lebih kurang macam zie..saya tak tahu antara saya prgnent ke tak..saya baru kawin 6 bulan..pada usia pengkahwinan saya 2 bulan saya megalami simtom2 kehamilan..tapi bila cek doktor neg(-).saya pi doktor swasta negatif..sampai saya rasa putus harapan..dlm masa tu saya masih megalami alahan..sampailah saya cek sendiri kat umah (+)tif .pastu saya cik hospital after 1 week..ternyata(+)tif..lepas tu doktor suruh sya datang 1 minggu lagi..pada hari rabu minggu seterusnya nak ke hospital.malam tu saya sakit pet mcam senggugut..perut sakit sangat..pagi tu bagun tido tgok darah banyak kat katil.suami pun terkejut..saya masuk bilik mandi jatuh seketul darah tapi besar..orang cakap ketulan tu  janin..suami bawa hospital..doktor sahkan saya gugur..
waktu tuhan je yang tahu betapa hancur nya hati saya...baru rasa bahagia 1 week pastu berita sedih plak datang..saya masuk hospital 2 hari..doktor bagi cuti sakit 2 week..

the next bulan saya datng period macam biasa..tapi 12 baru nie tak datang perioad tapi pada 20.12.10 nie da kuar darah coklat-coklat hitam tai satu hari je..saya wisau n pi hospital kata tak de apa2..esoknya saya gi bidan..dia kata saya megandung..dia tanya saya da pening2 ke,payudara hitam tak,perut slalu megeras tak? saya kata da...dia urut perut say dia kata ada bb dalm kurang 1 bln lebih..saya rasa seronok sgt ptg tu gi klinik chek urin (-).saya dan suami pening kepala..tak tahu man satu betul..sejak akhir2 nie..perut saya makin membesar..klu ikut pengiraan kakak saya nurse tu dia kata saya pgnent dlam 7 minggu...saya berharap sangat kali nie saya pgnent..
saya n suami tawaqal je pada allah dan harap allah menjaga kami dalam apa jua keadaan pun..

saya harap zie akan dapat bb yang comel..amin
semoga allah Kabulkan doaku,peliharaku,keluargaku dan kurniakan ku zuriat yang diberkati didunia& akhirat

http://www.fertilityfriend.com/ttc/index.php
http://zahraadisufiz-collection.blogspot.com/

Offline ibu_aisy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 354
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #391 on: December 29, 2010, 12:18:39 PM »
adisufiz...mula2 cek -ve kat klinik swasta...
lepas brp ari pulak wat upt +ve..?

mudah2an adisufiz pregnant...InsyaAllah

Offline zie.qm

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #392 on: December 29, 2010, 12:32:34 PM »
puan elga,
ape2 pun jaga diri elok2 yer... insya-ALLAH.. berkat kesabaran tu ALLAH akan menjaga kandungan tu... cuma dr segi mata kasar kita je tak nampak lagi.. setiap org ade dugaan masing2 kan.. zie doakan agar kandungan puan elga sihat... amin... yang penting jangan berhenti putus asa tuk bersabar yer..

zie pun kdg2 pk zie nie preggy ke tak... tp tu ler.. dgr je lah ape yg mak pesan.. mak suh je jaga makan minum semua & tak buat keje berat2... zie ade cerita kat kawan khidmat negara zie pasal masalah zie... dia pun alami benda yg same.. tp period dia dah stop masa 3 bulan preggy... doc cakap dia preggy kembar darah.. tu yg period sebelum2 tu... dia pun suruh sy sabar je lah...  mungkin nie dugaan tuk zie & suami kan.. hehehe...  :)

adisufiz,
tu ler.. kami kat sini semua menghadapi teka-teki... huhu..  :-\
mcm2 yer kisah bunting pelanduk nie... adisufiz sbr yer byk2... mane tau betol2 ade ke kan... doc nie pun tau dr mesin je... hehee... kita pun tak leh nk nafikan keje doc & keje bidan nie... msg2 ade kepakaran msg2... rezeki tu sentiasa ade... cuma kita kene byk sabar.. jaga makan minum & jgn angkat berat2 yer... ape2 pun cuba tuk jmp bidan lain.. kita kene cari mane yg serasi dgn kita.... byk cara kene wat.. tradisional, moden & secara islam...  :)

byk plk berceloteh.. huhu.. zie & husband pun pening gak adisufiz... tak tau nk wat pe.. cuma jaga je lah semuanya...  ???

Offline alkashah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 374
  • Suka? +1/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #393 on: December 29, 2010, 12:42:22 PM »
adisufiz:

kasha nk tny,

1) adi buat d&c or gugur natural?
2) bila gugur n after gugur bp bln lekat balik?
3) slps kuar coklat2 slama 1 hr, ada turun darah/coklat2 tak pastu?
4) bidan tuh nurse ker?

Offline amierza84

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 197
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #394 on: December 29, 2010, 06:10:55 PM »
zie,ibuconfuse,pn elga : mierza doa2kan sumenyer selamat...kadang2 org kater naluri keibuan tuh tggi...kalo doc kater -ve tp mmg rase kehadirannyer,ape yg penting jaga kesihatan...insyallah Tuhan tuh maha esa,ramaila dalam forum nih peggy,excited lak dgr :)..tak sabo tggu giliran :)

Offline Puan Elga

  • Topaz
  • *
  • Posts: 25
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #395 on: December 29, 2010, 09:41:03 PM »
betui tuh mierza....naluri ibu mmg kuat,,,jd percaya lah kata naluri kita...insyallah...semua nya selamat...
mierza: sy doakan satu hari nnt...aku pun preggy..insyaallah berkat tahun baru tak lama lagi ni kan...byk2 berdoa

Offline adisufiz

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 109
  • Suka? +3/-0
  • keikhlasan&cinta kita ku harap hingga ke syurga...
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #396 on: December 30, 2010, 10:17:35 AM »
adisufiz:

kasha nk tny,

1) adi buat d&c or gugur natural?
2) bila gugur n after gugur bp bln lekat balik?
3) slps kuar coklat2 slama 1 hr, ada turun darah/coklat2 tak pastu?
4) bidan tuh nurse ker?

alkashah
:masa sy prgnent pertama tu gugur natural..janin keluar sekali gus.tak perlu cuci..cuma saya perlu berpantang je..alhamdulilah gak tak cuci sbb kawan saya cuci dia kata sakit..saya keguguran pada 30.9.2010 pastu sya period bulan 10..macam biasa bulan 20.12.2010 sya keluar darah coklat 1 hari.sehingga sekarang saya alhamdulilah ok tak de kuar darah lagi..
bidan yang saya pergi tu bidan kampung..dah pangkat nenek pun..dia pakar gak bab2 bidan nie.kakak ipar sya yang syorkan pi kat citu..sbb dia besalin je dia berurut dgn bidan tu..

terima kasih banyak2 atas nasihat zie saya rasa akan jadikan panduan..saya nie baru je dlam kehidupan rumah tangga jadi banyak nasihat dan panduan yang saya perlu belajar.. :)

 :)ibu aisy after 2 week neg(-) saya chek kat umah (+)ve..
harap2 doa ibu aisy makbur.amin.......... :o.sya harap saya saya di kurniakan zuriat...baru2 nie kakak sya bersalin..comel sunggu anak dia..rasa seronak sangat bila balik umh suami ckap klu la kita da bby mesti seronakkan..sayu hati saya dengar kata2 suami..dlm hati saya menagis dgn kata2nya..saya harap saya boleh kurniakan zuriat untuknya..
semoga allah Kabulkan doaku,peliharaku,keluargaku dan kurniakan ku zuriat yang diberkati didunia& akhirat

http://www.fertilityfriend.com/ttc/index.php
http://zahraadisufiz-collection.blogspot.com/

Offline alkashah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 374
  • Suka? +1/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #397 on: December 30, 2010, 10:36:30 AM »
adisufiz: pas kuar coklat2 tuh, ada simptom lain x? mual ker muntah? pening? maybe doc blum dpt detect lagi..mana tau lekat cepat kan..aminn..jaga dri k..

Offline adisufiz

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 109
  • Suka? +3/-0
  • keikhlasan&cinta kita ku harap hingga ke syurga...
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #398 on: December 30, 2010, 12:48:54 PM »
terima kasih alkashah...harap2 gitu la..
pening2 tu selalu..cepat penat..klu bau cepat je detect..rasa tak selesa...mual tu ada tapi kadang- kadang  je....
sy harap semua kawan2 kat cini akn dikurniakan zuriat yang sihat,yang dilindungi allah..........amin.......... ................. ;D :D :o
semoga allah Kabulkan doaku,peliharaku,keluargaku dan kurniakan ku zuriat yang diberkati didunia& akhirat

http://www.fertilityfriend.com/ttc/index.php
http://zahraadisufiz-collection.blogspot.com/

Offline confuse10

  • Topaz
  • *
  • Posts: 52
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #399 on: December 30, 2010, 02:55:56 PM »
kasha,zie,elga,adisufiz dan lain2

tak pe jangan putus asa,doktor tu manusia biasa yg diaorg tu belajar ikut buku dan pengalaman melalui mesin2 diaorg,bidan pun ada kemahiran masing2,ustaz dll pun membantu kita juga.Tapi jangan kita lupa hanya satu2 yg paling pasti ialah kerja Allah.tak ada siapa yg tahu.ada 3 perkara yg hanya Allah yang Maha mengetahui. Ajal Maut,Jodoh Pertemuan dan Anak di dalam kandungan ibu. Tidak ada siapa yg lebih mengetahui dariNya.

Akak sekarang ni nekad tak nk dengar segala fitnah,hinaan,kutukan orang,ckp yang bukan2 membuatkan kita sedih,putus asa,terluka, malu dan terhina,dah malas dah nk fikir dengan komen apa doktor kata.

Semua tanda2 preggy tu ada,perut pun makin membesar,gerakan baby ada,tapi tetap -ve kalau buat UPT. period tetap ada wlupun 2hr tu agak byk tapi yg lain2 coklat2 sikit2 dan ekor2 je.

Tunggu sampai masa nanti, kalau Allah izinkan insha allah ada rezeki. Kalau tak ada juga kena la reda bak kata kakak tea lady tu. Terima apa pun yg allah bagi jgn sedih2.

Adik2 akak yg ada ni masih beruntung sebab masih muda2 wlupun ada yg baru keguguran, akak ni dah 40an baru nk ada rezeki utk nk ada baby dan pernah keguguran. Jadi, ini semua jadikan kekuatan bahawa awak semua masih muda,masih ada jalan,masih ada masa, ikhtiar dan berdoa moga allah bagi rezeki semula secepat mungkin dan bagi yg ada tanda2 pelik kandung, mcm bunting pelandok,bunting gajah,bunting harimau kita teruskan hidup kita insha allah ada rezeki nanti. kita sama-sama berdoa ye.

Bagi orang yang tak pernah melalui tetap sinis mengatakan bahawa doc tu lebih tahu,kalau doc kata tk preggy apa nk dipertikaikan,ada yg kata kalau period tu makna nya tk preggy la apa nk dipersoalkan.doc dan mesin tak boleh nk tipu. masha allah

tahu tak? doktor itu adalah manusia, mesin itu adalah robot yg diprogram oleh manusia.mesin tu boleh rosak,mesin boleh lari dr system yg dah diformatkan.doktor pun boleh keliru wlupun belajar wlupun dan berpuluh tahun jadi pakar sakit puan,bedah orang beranak,wlupun dah beribu2 menyambut kelahiran baby.

tahu tak, pakar2 ni juga buat kesilapan? ada beberapa kes keguguran suruh buat D&C tapi sebenarnya kalau kes mcm bunting pelanduk ni,manatahu baby tu selamat dah buat D&C terbuangla benih yg baru nk membesar.tahu tak ada pakar yang tersilap buat operation,buang fibroid dan terdapat kesilapan terbuang ovari dan organ penting wanita yg mana buat org tu tak boleh beranak buat selama2nya?kawan akak tu doc advise buang fibroid dan tak susun balik organ perut dia,bila doc lain scan dia dah terbuang ovari org tu sekali.keadaan perut kelam kabut sbb tu buat period huru hara,dan sakit dlm perut.doc pakar tu ingat dia dah terlalu teror dan cepat buat kerja sbb nk dpt kes lain dan dpt tambah duit byk lagi hingga tak concentrate kat satu2 pesakit. malangkan
jiran akak,buat operation bersalin. lps bersalin makin sakit perut ,jahitan menanah sebab apa?tuala tertinggal dlm perut. terpaksa bedah sekali lagi buang tuala pula.

kawan kat office akak,doc pakar tu kata confident baby kecil boleh beranak normal,dah hmpr 2hr tak boleh beranak cuba2 rupanya baby 4kg lebih. dia paksa beranak normal tangan baby patah kot masa melahirkan,berapa bulan tk boleh nk angkat nasib baik, pergi urut dan sebagainya kalau tidak dah lumpuh sebelah badan baby tu. ada mat saleh kat internet tu pun kata dia bleeding,doc sahkan dia keguguran,doc advise buat d&c dia tak nk.lps 5 bulan dia disahkan keguguran tiba2 ida ada benda bergerak2 dlm perut,bila jumpa doc lain,doc sahkan baby dah berusia 5 bulan.
 
kesimpulannya bg orang yg tk pernah lalui masalah mcm kita2 ni baik jgn bagi kesimpulan yg bukan yg boleh melukakan hati kita kan. Allah tu maha mengetahui segalanya. Zaman dulu pun tk ada doktor, tak ada mesin2 3D ni ke 4D ni la, tp dah ramai umat nabi muhammad dah selamat di lahirkan kat dunia ni dan ramai dr mereka yg dah jadi pemimpin dan org yg terpelajar dan terkenal mengikut bidang masing2.


Mudahan2 kita yg dalam kesedihan ni allah bagi kita petunjuk dan hidayah ye. amin, amin dan amin.

 

Powered by EzPortal