+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11313
Latest: ms nana
New This Month: 93
New This Week: 5
New Today: 3
Stats
Total Posts: 452636
Total Topics: 7612
Most Online Today: 250
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 13
Guests: 203
Total: 216

Author Topic: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)  (Read 274307 times)

Offline permatahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
    • nurulain91loveislam.blogspot.com/
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #650 on: January 14, 2012, 04:48:42 PM »
Salam,kak,kalu keluar darah macam period pun boleh mengandung juga ke?


lydianajihah

  • Guest
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #651 on: January 14, 2012, 07:31:41 PM »
Salam,kak,kalu keluar darah macam period pun boleh mengandung juga ke?

salam permata hati..
kalau darah keluar macam period, heavy flow kan..
tak pernah dengar lagi la setakat ni.
kalau cuma spot2 tu ada. dan itu pula jika hamil, tanda2 threatened abortion.

Offline kiroro_yat

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #652 on: January 15, 2012, 10:07:02 AM »
salam ... yatt nak tnya pendapat kengkawan dekat ratu hati nie... yatt ada keliru sedikit..
pada 10 hb 12 baru nie yatt ada pergi mengurut sebab jatuh tangga, bidan tu urut seluruh badan, sambil urut tu dia pun bagithu yatt yang yat nie dah hamil dekat 1 bulan, yat macam tak percaya sebab bulan sebelum itu yatt period macam biasa, dia kta rahim yat padat n membesar... n bidan tu cakap lagi kalu tu tunggu dlm tempoh 5 minggu selepas tarikh mari berurut,

selang 4 hari( 14 hb 12 2111) dari tarikh berurut yat mari period macam biasa tp hari 1-2 sedikit je darah dia, tp hari 3 banyak n hari ke 4 serdahana tp hari 5 langsung tak ada... biasanya yat mari period 7 hari nie hari ke 5 pun dah tak ada...

yat dah buat UPT tapi negetif.... pada 7 hb 01 2012 baru nie period datang lagi tp sama mcm bln 12..  hari ke 5 je tak ada period... macam mana tu yaa.. adakah yat nie bunting pelanduk? sbb rahim yat nie makin buncit rasanya...  nie tengah pening ...


Offline ila_erry

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2483
  • Suka? +3/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #653 on: January 15, 2012, 12:37:35 PM »
yatt...pergila buat scan untuk sahkan...bile scan nanti boleh nampak kantung kalau preggy or rahim kosong kalau tak preggy kan...:) jangan tunggu tau, yela klau betul preggy takut ape2 hal kan....


Offline kiroro_yat

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #654 on: January 15, 2012, 02:06:34 PM »
tulah yat pun ada tnya kengkawan... dia semua suruh g try scan.. yat rasa nak pergi esok..
ila_erry dan kengkawan doakankan mudah2han esok mendapat berita yg gembira... Amin :)


Offline Mimiewex

  • Topaz
  • *
  • Posts: 32
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #655 on: January 29, 2012, 04:09:46 PM »
riena,
tau tak per... a'ah.. embah tu pun cakap camtu.. kdg zie kat umah pun cek gak denyutan tu... embah dah ajar aritu... hihihihi... tu ler... kalau tau camtu nk carinyer.. sebelum g jmp embah dah cek kan riena... hehehe...

salam..zie..sy org baru..sy nk tnye cmaner nk tau denyut tu? camane nk detect? leh ajar tak? sbb nk blajar gak mane tau kot2 preggy ke ade denyut2 hihi

lydianajihah

  • Guest
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #656 on: January 29, 2012, 05:03:39 PM »
salam ... yatt nak tnya pendapat kengkawan dekat ratu hati nie... yatt ada keliru sedikit..
pada 10 hb 12 baru nie yatt ada pergi mengurut sebab jatuh tangga, bidan tu urut seluruh badan, sambil urut tu dia pun bagithu yatt yang yat nie dah hamil dekat 1 bulan, yat macam tak percaya sebab bulan sebelum itu yatt period macam biasa, dia kta rahim yat padat n membesar... n bidan tu cakap lagi kalu tu tunggu dlm tempoh 5 minggu selepas tarikh mari berurut,

selang 4 hari( 14 hb 12 2111) dari tarikh berurut yat mari period macam biasa tp hari 1-2 sedikit je darah dia, tp hari 3 banyak n hari ke 4 serdahana tp hari 5 langsung tak ada... biasanya yat mari period 7 hari nie hari ke 5 pun dah tak ada...

yat dah buat UPT tapi negetif.... pada 7 hb 01 2012 baru nie period datang lagi tp sama mcm bln 12..  hari ke 5 je tak ada period... macam mana tu yaa.. adakah yat nie bunting pelanduk? sbb rahim yat nie makin buncit rasanya...  nie tengah pening ...



salam yatt,
rujuk pada doktor ya..
kadang2 ia adalah sintom2 atau gejala lain.

sagitarius

  • Guest
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #657 on: February 13, 2012, 04:07:32 PM »
salam.
hai saya masih baru lagi kat sini. tp selalu baca komen² kat sini. jadi teruja je.hehehe :)

Offline umyrah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 114
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #658 on: February 15, 2012, 04:00:49 PM »
salam nk ty kat warga RH
Kalu check semalam + ve then esoknye peyed.. ader kemungkinan mengandung ke atau.. x? huhuhuhu.......

Offline monnel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 11
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #659 on: February 15, 2012, 09:51:35 PM »
assalamualaikum semua...
saya baru lagi disini...
saya jumpa page neh masa cari2 topik tuk cari ketenangan hati..
saya baru je abes nangis sbb dtg period lagi bulan neh..
saya kawen bulan 11 tahun lepas..masa bulan 12 period saya lewat seminggu..ingatkan da pregnant masa tuh tp tgk2 after seminggu dtg period, pastuh seminggu after period tuh means ari ke 17 after 1st day period tetbe kuar sket darah tp wana coklat, sket sgt, seari je..igtkan da pregnant tp tgk2 ujung bln 1 rituh dtg jugak period..penah buat upt -ve...sedey sgt..hurmmm....seminggu before period kali neh mcm ada tanda2 pregnant...breast sakit, lenguh2 n kebas2 tangan, sakit pinggang, sembelit..so saya pun wat la upt tp -ve jugak..sdey btol...bulan nie period saya dtg awal pulak sbb selalu kitaran 28 ari..kali neh 26 ari...saya sedey la....nape ada tanda2 pregnant tp xpun sbnrnye......hurmmm..sesunggu hnya Allah yg lebih tahu kan kengkawan........

lydianajihah

  • Guest
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #660 on: February 15, 2012, 09:54:06 PM »
salam nk ty kat warga RH
Kalu check semalam + ve then esoknye peyed.. ader kemungkinan mengandung ke atau.. x? huhuhuhu.......

salam umyrah.. itu sintom chemical pregnancy

Offline umyrah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 114
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #661 on: February 16, 2012, 09:07:23 AM »
lydiana aduh! dah byk kali... jadi mcm nie.. wuwuwuwuu... mcm ner kite nk.. elok supaya ia tidak berlaku...

Offline sagitarius

  • Topaz
  • *
  • Posts: 18
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #662 on: February 17, 2012, 09:47:41 AM »
salam semua. saya nak mintak pendapat la. kalau peod boleh peknen ke ek? saya tengah kompius skrg ni. bulan ni saya peod cuma 3 hari je tp byk. tp sblm ni pon byk juga tp hari ke 5 baru abis peod. tp bulan ni cuma 3 hari je. pas tu sy selalu pening², pas tu lenguh² kaki n tgn, kdg²pas makan ase nak muntah je. tp x muntah pon. kenapa ek?

Offline Isya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #663 on: February 18, 2012, 12:06:43 AM »
Salam..
Saya baru di sini..saya amat tertarik dgn topic bunting pelanduk ni..mmg sy baca suma post dr awal.dn sy agak terkejut dgn diskusi pasal mbah urut dkt kg dato Abu bakar baginda tu.cukup popular mbah tu ye..last 2 week sy pun Ada prgi berurut dgn mbah tu atas sbb nk mengandung lg.anak sulung dh 5 thn.sblm ni merata dh g urut.tu pun atas cadangan mak sy suruh berurut ngn mbah ni.mak sy prnah berurut pantang ngn mbah ni 20 thn lepas,dn skrg kami anaknya pula berurut ngn mbah ni.kepercayaan zaman berzaman..hehe.
Sama juga jawapan dr mbah mngatakan sy pregnant sbb dia kata peranakan sy keras Dan denyutan nadi di bahagian kiri Dan kanal rahim kuat.sy happy dengar..tup..tup..16hb feb 2012 yg period.flow 2 hr ni xla bnyk mcm last month.tapi penuhla pad..
Cuma sy x meletakkan harapan yg tinggi sy pregnant..sy nk kongsi pada suma,sy rasa dlm rahim sy ni kekadang rasa denyutan yg kuat dn rasa mcm benda gerak2(rasa mcm cacing menguit2)..apa kah itu?nk scan?xkot.sy nk try g urut ngn org lain dulu dn dngr lak apa kata yg lain...

Offline lynnamill

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #664 on: February 24, 2012, 03:53:08 PM »
saya penah p berurut kat 1 makcik tu, dia kata peranakan ok, tp yg bikin confuse dia kata rahim keras cam ada isi.. dia kata saya mgandung tp x mgandung pun, sebab dtg haid juga.. terus pastu saya buat scan takut ada apa yg tumbuh kat dlm tp alhamdulillah xda pa.. mama saya kata kdg2 klu nak period ari-ari tu cam rasa keras jg.. tp selalunya klu pregnant 5,6 minggu blh rasa keras di rahim, mak saya kata klu kita tekan blh rasa keras2. tp saya memang x pandai nak rasalah x tau hehe..

ok cite pasal bunting pelanduk ni.
kak ipar saya tahu dia pregnant masa minggu ke-30. dia da mgandung 7bulan baru tau ada baby dlm perut. itupun sebab dia terkejut ada benda tendang2 kat dlm perut dia, baru g klinik cek hehe.. tp ini anak ke3 dia dalah.
sebelum tu memang dia heran napa perut dia besar. pastu dia mgadu kat mak mertua saya napa ada benda keras2 kat perut dia. mak mertua kata mungkin dia mgandung. tp dia x caya sebab dia ckp dia dtg haid, pastu x tanda2 pun dia mgandung yg dia rasa. tp x sangka rupanya ada baby kat dlm perut tu :).
darah haid dia tu x byk sgt, ckit jak keluar setiap bln.
mak mertua pun penah jg kuar drh ckit2 masa mgandung :)
« Last Edit: February 24, 2012, 03:57:09 PM by lynnamill »

Offline huda87

  • Delima
  • *
  • Posts: 531
  • Suka? +0/-0
  • ~luv u muhammad haziq rayyan~
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #665 on: March 08, 2012, 10:03:44 AM »
salam..saya nak tanya ni.sy due period 23/2 tp xdatang on that time.tp b4 tu ade secalit darah dekat panty liner but esok2 nye xde dah.jumaat baru ni sy buat upt dpt 2 line tp kabur sgt.pergi clinic doc suh tggu lagi sminggu mcm tu.ahad sy buat lagi n naik 2 line tp jelas ckit kabur dia.dpt faint line.sy akn attachkan sekali.tapi ptg tu sy keluar brownish.bile pakai pad xde pn smp la isnin sy dh keluar keputihan semula.mlm tu bersama dgn suami,esoknye keluar mcm darah tp x heavy bile saya kencing.stitik dua je wrna mcm brownish ckit.then dkt pad still xde.smp la ke arini mcm tu jugak.tp darah x heavy pn.tu period ke??kalo period xpe.blh cuba next time.tp semalam sy buat upt naik 2 line sama mcm ahad juga.cume gambar xde ambil.minta tlg kwn2 ye.tu period ke ape ek??


Offline mama alaha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #666 on: March 24, 2012, 09:56:56 AM »
salam.... sy baru kt sni... masa tgh browse2 topik ni terjumpa forum ni dan tergerak nak share...
mmg ada org period tp mengandung... perkara ni sdg berlaku kat saya.
org kata klau bunting pelanduk drh kuar sikit2 je, tp kes saya ni saya heavy period mcm biasa..
sbb tu sy x perasan sy pregnant.. this is my 2nd pregnancy.. anak yg sulung br 8 bln..
saya period sejak hari ke 41 kelahiran dia julai 2011 dan period regular every month without fail except in december 2011.
sy lewat 2 mggu... bila buat upt, result -ve. 27 december 2011 sy period. sy pun buat x tau jelah. then bln berikutnya, 30 januari 2012 sy period. bila blk kg utk urut sminggu lepas tu iaitu pd 7 februari 2012, tukang urut(pakcik sy) kata sy pregnant..
sy kata x mungkin, sy br pas period a week before that. dia siap  tekan kat ari2 sblh kanan, terasa ada sesuatu. tp sy masih teragak2, sy buat upt result -ve.
badan terasa letih, sdikit pening tp sy wat x tau je. 27 februari 2012 sy check dgn doctor, scan x nampak apa2 maybe cos perut sy byk lemak. tp upt +ve cuma linenya samar2... doktor kata kemungkinan pregnant ada..
tiba2 pd 2 mac 2012 iaitu 22 hari yg lepas sy period mcm biasa, heavy mcm biasa.
sy g kat pakcik sy tukang urut tu, dia kata sy masih pregnant dan yakin sy mmg pregnant.
menurut pengalaman dia lebih 40thn mengurut mmg dia ada jumpa beberapa org yg period sewaktu mengandung. ada yg smpai 6bln period.
sy buat x tau je smpailah minggu lps adik sy tegur perut sy dah besar.
pastu sy rs ada benda bgerak dlm perut dan rs mcm baby menendang2. sy bgtau suami, dia kata angin agaknya.. x kan dah besar baby smpai menendang2..
awal mggu ni sy kerap rasa dan skrg pun rasa lagi baby's movement menendang2...
akhirnya smlm sy g scan 3D sbb scan biasa x nampak utk org bdn besar dan perut blemak mcm sy ni, mmg sy mgandung...dan rupanya baby dah besar, dah 18minggu....
kpd sesiapa yg percaya sgt dgn sains akan berkata mustahil pregnant tp period tp ini smua kejadian Allah, tiada apa yg mustahil di sisi Allah...  ;)

Offline iman_mujahid

  • Nilam
  • *
  • Posts: 251
  • Suka? +0/-0
  • == In a mid of struggling in completing my life =)
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #667 on: March 24, 2012, 12:04:28 PM »
salam.... sy baru kt sni... masa tgh browse2 topik ni terjumpa forum ni dan tergerak nak share...
mmg ada org period tp mengandung... perkara ni sdg berlaku kat saya.
org kata klau bunting pelanduk drh kuar sikit2 je, tp kes saya ni saya heavy period mcm biasa..
sbb tu sy x perasan sy pregnant.. this is my 2nd pregnancy.. anak yg sulung br 8 bln..
saya period sejak hari ke 41 kelahiran dia julai 2011 dan period regular every month without fail except in december 2011.
sy lewat 2 mggu... bila buat upt, result -ve. 27 december 2011 sy period. sy pun buat x tau jelah. then bln berikutnya, 30 januari 2012 sy period. bila blk kg utk urut sminggu lepas tu iaitu pd 7 februari 2012, tukang urut(pakcik sy) kata sy pregnant..
sy kata x mungkin, sy br pas period a week before that. dia siap  tekan kat ari2 sblh kanan, terasa ada sesuatu. tp sy masih teragak2, sy buat upt result -ve.
badan terasa letih, sdikit pening tp sy wat x tau je. 27 februari 2012 sy check dgn doctor, scan x nampak apa2 maybe cos perut sy byk lemak. tp upt +ve cuma linenya samar2... doktor kata kemungkinan pregnant ada..
tiba2 pd 2 mac 2012 iaitu 22 hari yg lepas sy period mcm biasa, heavy mcm biasa.
sy g kat pakcik sy tukang urut tu, dia kata sy masih pregnant dan yakin sy mmg pregnant.
menurut pengalaman dia lebih 40thn mengurut mmg dia ada jumpa beberapa org yg period sewaktu mengandung. ada yg smpai 6bln period.
sy buat x tau je smpailah minggu lps adik sy tegur perut sy dah besar.
pastu sy rs ada benda bgerak dlm perut dan rs mcm baby menendang2. sy bgtau suami, dia kata angin agaknya.. x kan dah besar baby smpai menendang2..
awal mggu ni sy kerap rasa dan skrg pun rasa lagi baby's movement menendang2...
akhirnya smlm sy g scan 3D sbb scan biasa x nampak utk org bdn besar dan perut blemak mcm sy ni, mmg sy mgandung...dan rupanya baby dah besar, dah 18minggu....
kpd sesiapa yg percaya sgt dgn sains akan berkata mustahil pregnant tp period tp ini smua kejadian Allah, tiada apa yg mustahil di sisi Allah...  ;)

Wah..bestnye mcmtu.. ni yg nak  harap nih hehe..smuanya kuasa Allah kan..sains pn kdg2 bkn tepat
~Allah Maha Berkuasa Ke Atas Tiap2 Sesuatu.Kurniakan daku dariMu zuriat yang soleh dan solehah.Amin~

lydianajihah

  • Guest
Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #668 on: March 24, 2012, 12:19:48 PM »
salam.... sy baru kt sni... masa tgh browse2 topik ni terjumpa forum ni dan tergerak nak share...
mmg ada org period tp mengandung... perkara ni sdg berlaku kat saya.
org kata klau bunting pelanduk drh kuar sikit2 je, tp kes saya ni saya heavy period mcm biasa..
sbb tu sy x perasan sy pregnant.. this is my 2nd pregnancy.. anak yg sulung br 8 bln..
saya period sejak hari ke 41 kelahiran dia julai 2011 dan period regular every month without fail except in december 2011.
sy lewat 2 mggu... bila buat upt, result -ve. 27 december 2011 sy period. sy pun buat x tau jelah. then bln berikutnya, 30 januari 2012 sy period. bila blk kg utk urut sminggu lepas tu iaitu pd 7 februari 2012, tukang urut(pakcik sy) kata sy pregnant..
sy kata x mungkin, sy br pas period a week before that. dia siap  tekan kat ari2 sblh kanan, terasa ada sesuatu. tp sy masih teragak2, sy buat upt result -ve.
badan terasa letih, sdikit pening tp sy wat x tau je. 27 februari 2012 sy check dgn doctor, scan x nampak apa2 maybe cos perut sy byk lemak. tp upt +ve cuma linenya samar2... doktor kata kemungkinan pregnant ada..
tiba2 pd 2 mac 2012 iaitu 22 hari yg lepas sy period mcm biasa, heavy mcm biasa.
sy g kat pakcik sy tukang urut tu, dia kata sy masih pregnant dan yakin sy mmg pregnant.
menurut pengalaman dia lebih 40thn mengurut mmg dia ada jumpa beberapa org yg period sewaktu mengandung. ada yg smpai 6bln period.
sy buat x tau je smpailah minggu lps adik sy tegur perut sy dah besar.
pastu sy rs ada benda bgerak dlm perut dan rs mcm baby menendang2. sy bgtau suami, dia kata angin agaknya.. x kan dah besar baby smpai menendang2..
awal mggu ni sy kerap rasa dan skrg pun rasa lagi baby's movement menendang2...
akhirnya smlm sy g scan 3D sbb scan biasa x nampak utk org bdn besar dan perut blemak mcm sy ni, mmg sy mgandung...dan rupanya baby dah besar, dah 18minggu....
kpd sesiapa yg percaya sgt dgn sains akan berkata mustahil pregnant tp period tp ini smua kejadian Allah, tiada apa yg mustahil di sisi Allah...  ;)

alhamdullilah...
terima kasih kerana berkongsi pengalaman.
p/s selamat berforum di RH.
sama2 lah kita berkongsi ilmu ilmiah.
sila baca juga topik adab berforum ya..


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline suria_hati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +1/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #669 on: March 25, 2012, 12:05:31 AM »
salam.... sy baru kt sni... masa tgh browse2 topik ni terjumpa forum ni dan tergerak nak share...
mmg ada org period tp mengandung... perkara ni sdg berlaku kat saya.
org kata klau bunting pelanduk drh kuar sikit2 je, tp kes saya ni saya heavy period mcm biasa..
sbb tu sy x perasan sy pregnant.. this is my 2nd pregnancy.. anak yg sulung br 8 bln..
saya period sejak hari ke 41 kelahiran dia julai 2011 dan period regular every month without fail except in december 2011.
sy lewat 2 mggu... bila buat upt, result -ve. 27 december 2011 sy period. sy pun buat x tau jelah. then bln berikutnya, 30 januari 2012 sy period. bila blk kg utk urut sminggu lepas tu iaitu pd 7 februari 2012, tukang urut(pakcik sy) kata sy pregnant..
sy kata x mungkin, sy br pas period a week before that. dia siap  tekan kat ari2 sblh kanan, terasa ada sesuatu. tp sy masih teragak2, sy buat upt result -ve.
badan terasa letih, sdikit pening tp sy wat x tau je. 27 februari 2012 sy check dgn doctor, scan x nampak apa2 maybe cos perut sy byk lemak. tp upt +ve cuma linenya samar2... doktor kata kemungkinan pregnant ada..
tiba2 pd 2 mac 2012 iaitu 22 hari yg lepas sy period mcm biasa, heavy mcm biasa.
sy g kat pakcik sy tukang urut tu, dia kata sy masih pregnant dan yakin sy mmg pregnant.
menurut pengalaman dia lebih 40thn mengurut mmg dia ada jumpa beberapa org yg period sewaktu mengandung. ada yg smpai 6bln period.
sy buat x tau je smpailah minggu lps adik sy tegur perut sy dah besar.
pastu sy rs ada benda bgerak dlm perut dan rs mcm baby menendang2. sy bgtau suami, dia kata angin agaknya.. x kan dah besar baby smpai menendang2..
awal mggu ni sy kerap rasa dan skrg pun rasa lagi baby's movement menendang2...
akhirnya smlm sy g scan 3D sbb scan biasa x nampak utk org bdn besar dan perut blemak mcm sy ni, mmg sy mgandung...dan rupanya baby dah besar, dah 18minggu....
kpd sesiapa yg percaya sgt dgn sains akan berkata mustahil pregnant tp period tp ini smua kejadian Allah, tiada apa yg mustahil di sisi Allah...  ;)


Subhanallah...memang hebat kuasa Allah swt...

Offline nurul akma

  • Delima
  • *
  • Posts: 638
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah..aku redha dengan ketentuanMu.........
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #670 on: March 26, 2012, 07:44:27 PM »
Salam.....saya nak tanya,saya baru 4 hari period after delay 8 hari..saya pernah wak UPT, and result -ve..period saya macam biasa heavy flow..tapi sampai sekarang, perut macam ada sesuatu..dekat bahagian ari2..saya sendiri pun cepat penat je..nak muntah or loya masih ade..ke cuma perasaan je.saya memang x menaruh harapan pregnant..tapi tu la yang saya alami..sape2 pernah alami macam saya.apa tanda2 orang yang bunting pelamin ye???xkan xleh detect awal....

Offline ninazrul

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #671 on: March 28, 2012, 11:49:17 PM »
saya dah kahwin setahun lebih tp masih blum ade rezki.. :'(   walaupun period teratur dan normal, sy selalu berharap akan bunting pelanduk. sejak kahwin, badan makin naik..sedih sgt  :'( :'( :'(

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #672 on: March 29, 2012, 02:47:42 PM »
saya rasa saya mengalami bunting pelanduk ni... macam ni kisah saya...

period saya pada bulan 2, adalah pada 11/2/2012. masa tu dah lewat 3 hari sebenarnya.. sangat frust bila peyed kuar...

jadi bila bulan 3, saya tidak berapa memikirkan tentang period, kerana agak sibuk dan tidak mahu stress tentang ini.

walaubagaimanapun saya berharap period datang lewat sikit sebab 10/3/2012 tu saya cuti sekolah dan saya akan bertemu suami di kl... (saya dan suami pjj)

sayangnya darah keluar pada 8/3/2012, 2 hari sebelum cuti sekolah. Dan ia berterusan selama 12 hari. Sesuatu yang saya tak perasan masa tu, darah yang keluar hanya sedikit-sedikit.... memang bukan seperti biasa memandangkan biasanya saya selalu menggunakan pad overnite.

namun begitu, darah haid yang berterusan tak berhenti-henti ni membuatkan saya risau dengan apa yang berlaku pada badan saya. nasib baik kawan saya mencadangkan saya buat pregnancy test..

jadi saya beli upt yang celup tu 2... bila buat, memang cepat dua jalur naik. kemudian saya buat sekali lagi, juga keputusan yang sama...

keesokannya, saya beli clearblue digital dan result nya +3 bermakna 5 minggu ke atas.

lepas tu saya pergi klinik swasta dan scan. syukur dah ada kantung tapiu baby belum nampak.... doktor beri ubat kuatkan rahim...

itulah pengalaman saya yang ingatkan period, rupanya pregnant...


Offline Irsileola

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #673 on: March 30, 2012, 03:40:42 AM »
Salam akak2 RH. Sy baru kat sini.  ;D terpanggil utk syg menulis sbb perubahan pd period sy. Biasanya akan heavy flow smpai bocor2 la tapi last period sy (21/3/12) 1st day tu dia spot je..sikit sgt dan xberbau, 2nd day mmg keluar darah period tapi xheavy then next2 day terus kering. sblm2 nie mmg ada mengurut dgn makcik ni, sy tanya dia blk, dia kata nak lekat dah, suruh tggu next period mcm mana. Sy harap dptla jadi mcm akak2 yg lain, bunting pelanduk...  ;) skrg nie tgh berserah dan tawakal je. Berdebar2 jugak, harap ada la rezeki kali nie  :D :D

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Bunting Pelanduk (mengandung tapi datang haid)
« Reply #674 on: March 30, 2012, 09:49:09 AM »
Salam akak2 RH. Sy baru kat sini.  ;D terpanggil utk syg menulis sbb perubahan pd period sy. Biasanya akan heavy flow smpai bocor2 la tapi last period sy (21/3/12) 1st day tu dia spot je..sikit sgt dan xberbau, 2nd day mmg keluar darah period tapi xheavy then next2 day terus kering. sblm2 nie mmg ada mengurut dgn makcik ni, sy tanya dia blk, dia kata nak lekat dah, suruh tggu next period mcm mana. Sy harap dptla jadi mcm akak2 yg lain, bunting pelanduk...  ;) skrg nie tgh berserah dan tawakal je. Berdebar2 jugak, harap ada la rezeki kali nie  :D :D

ada kemungkinan tu, cepat-cepat buat upt tau...

 

Powered by EzPortal