+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11222
Latest: Solehahkhirul
New This Month: 151
New This Week: 27
New Today: 2
Stats
Total Posts: 451179
Total Topics: 7589
Most Online Today: 164
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 1
Guests: 64
Total: 65

Author Topic: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??  (Read 10938 times)

Offline meeralala

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 101
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #25 on: February 08, 2013, 12:21:33 PM »
Ye la..harap2 da ada..insyallah...


Offline anilas

  • Topaz
  • *
  • Posts: 80
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #26 on: March 10, 2013, 12:21:43 AM »
Ye la..harap2 da ada..insyallah...

Apa perkembangan awak now ni? Harap semua ok2 dan mggembirakan

Offline mizzA

  • Nilam
  • *
  • Posts: 493
  • Suka? +1/-0
  • May ALLAH bless our life
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #27 on: March 10, 2013, 12:35:19 AM »
salam...

sy pulak scan 89w dah nmpk heartbeat bby dah

Offline farisya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 27
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #28 on: April 10, 2013, 06:49:12 PM »
salam,

saya plak 1st scan masa 9 week 5 day.dah nampak bentk dan heartbeat..:)

Offline Athirah Sam

  • Delima
  • *
  • Posts: 852
  • Suka? +1/-0
    • Korean Fashion Wholesale
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #29 on: April 10, 2013, 06:59:26 PM »
salam...

sy pulak scan 89w dah nmpk heartbeat bby dah

Masa MizzA mula2 dapat tahu baby twins.. Scan berapa minggu ye??? Twin kantung sama or berlainan???


Offline mizzA

  • Nilam
  • *
  • Posts: 493
  • Suka? +1/-0
  • May ALLAH bless our life
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #30 on: April 10, 2013, 09:44:43 PM »
Masa MizzA mula2 dapat tahu baby twins.. Scan berapa minggu ye??? Twin kantung sama or berlainan???

Kalau x salah dlm 12w or 14w mcm 2 la...kantung sama...

Offline Athirah Sam

  • Delima
  • *
  • Posts: 852
  • Suka? +1/-0
    • Korean Fashion Wholesale
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #31 on: April 10, 2013, 09:54:06 PM »
Kalau x salah dlm 12w or 14w mcm 2 la...kantung sama...

Mizza 1st time scan pregnancy ni minggu kebrapa??? awal2 doc tak nampak lah ada twin??? cerita lah kat sy..

Offline mizzA

  • Nilam
  • *
  • Posts: 493
  • Suka? +1/-0
  • May ALLAH bless our life
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #32 on: April 10, 2013, 09:58:46 PM »
Mizza 1st time scan pregnancy ni minggu kebrapa??? awal2 doc tak nampak lah ada twin??? cerita lah kat sy..

1st time scan masa 2 br 5w...mmg x nmpk lg...agaknya dia menyorok kot masa 2...bl bt next check up nurse pelik sbb perut besar dr yg sepatutnya...bl scan nmpk ada 2 heartbeat...

Offline Athirah Sam

  • Delima
  • *
  • Posts: 852
  • Suka? +1/-0
    • Korean Fashion Wholesale
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #33 on: April 10, 2013, 10:07:31 PM »
1st time scan masa 2 br 5w...mmg x nmpk lg...agaknya dia menyorok kot masa 2...bl bt next check up nurse pelik sbb perut besar dr yg sepatutnya...bl scan nmpk ada 2 heartbeat...

Next check up MizzA masa tu berapa kandungan mizzA berapa minggu???

Offline mizzA

  • Nilam
  • *
  • Posts: 493
  • Suka? +1/-0
  • May ALLAH bless our life
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #34 on: April 10, 2013, 10:13:22 PM »
Next check up MizzA masa tu berapa kandungan mizzA berapa minggu???

1st checkup 5w++
2nd checkup 10w++
3rd checkup x ingat sgt...tp rasanya 14w...masa ni br tau ada twin...

Offline Athirah Sam

  • Delima
  • *
  • Posts: 852
  • Suka? +1/-0
    • Korean Fashion Wholesale
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #35 on: April 10, 2013, 10:24:23 PM »
1st checkup 5w++
2nd checkup 10w++
3rd checkup x ingat sgt...tp rasanya 14w...masa ni br tau ada twin...

Sy 1st check up at exact 7 week 0 day... nampak kantung.. heartbeat still very slow.. but at this time doc ada mention mcm ada 2 heartbeat... so doc suruh dtng scan lagi 2 weeks after.. which is 9 weeks 0 day... Baru2 je after scan.. isnin minggu ni.. but doc nampak 1 je... so dia dah subject single baby... sy check kat gov je... 2D scan..Kat sini dia cuma scan 2 kali je.. masa daftar and at 36 weeks.. Kalau ikut pengalaman mizzA ni.. means still ada harapan doc tu silap la..hehe... nanti sy nak scan at klinik swasta bila baby dah msuk 14 weeks... hehe.. Thanks mizzA sudi share.. maaf banyak tanya.. :(

Offline mizzA

  • Nilam
  • *
  • Posts: 493
  • Suka? +1/-0
  • May ALLAH bless our life
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #36 on: April 10, 2013, 10:29:25 PM »
Sy 1st check up at exact 7 week 0 day... nampak kantung.. heartbeat still very slow.. but at this time doc ada mention mcm ada 2 heartbeat... so doc suruh dtng scan lagi 2 weeks after.. which is 9 weeks 0 day... Baru2 je after scan.. isnin minggu ni.. but doc nampak 1 je... so dia dah subject single baby... sy check kat gov je... 2D scan..Kat sini dia cuma scan 2 kali je.. masa daftar and at 36 weeks.. Kalau ikut pengalaman mizzA ni.. means still ada harapan doc tu silap la..hehe... nanti sy nak scan at klinik swasta bila baby dah msuk 14 weeks... hehe.. Thanks mizzA sudi share.. maaf banyak tanya.. :(

X per..sharing is caring...kalau ada apa2 nk tau tny jer...kalo bleh tolong sy tolong...tp sy pn 1st time pregnant...so x dak pengalaman pn...

Offline Anne ahmad

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 234
  • Suka? +0/-0
  • anne.ahmad.9@facebook.com
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #37 on: April 10, 2013, 10:38:53 PM »
1st time scan masa 2 br 5w...mmg x nmpk lg...agaknya dia menyorok kot masa 2...bl bt next check up nurse pelik sbb perut besar dr yg sepatutnya...bl scan nmpk ada 2 heartbeat...
anne pn prt bsr dah..hihi bncit kot..wlupn br 5w tp da mcm 2/3 month..

Offline mizzA

  • Nilam
  • *
  • Posts: 493
  • Suka? +1/-0
  • May ALLAH bless our life
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #38 on: April 10, 2013, 10:42:26 PM »
anne pn prt bsr dah..hihi bncit kot..wlupn br 5w tp da mcm 2/3 month..

Hehehe...sy pn ms 14w mcm perut 5bln jer..

Offline Athirah Sam

  • Delima
  • *
  • Posts: 852
  • Suka? +1/-0
    • Korean Fashion Wholesale
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #39 on: April 10, 2013, 11:13:11 PM »
Hehehe...sy pn ms 14w mcm perut 5bln jer..

Thanks ye mizzA... sy agak pelik juga.. because masa 7 weeks perut kempis lagi... tetiba minggu ni mengejut terbojol ke depan, baru passed 2 weeks.. Tp badan sy still kurus... seluar still size 25.. thats why sy tak rasa perut sy mcm tu sbb sy gemuk... Sy ada baca.. yang boleh menyebabkan kehamilan kembar ni ubat kesuburan dan keturunan kan??? sy tak ada pula makan ubat subur semua tu.. but hubby sy kembar... mizzA pulak ada saudara kembar ke???

Offline mizzA

  • Nilam
  • *
  • Posts: 493
  • Suka? +1/-0
  • May ALLAH bless our life
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #40 on: April 10, 2013, 11:17:33 PM »
Thanks ye mizzA... sy agak pelik juga.. because masa 7 weeks perut kempis lagi... tetiba minggu ni mengejut terbojol ke depan, baru passed 2 weeks.. Tp badan sy still kurus... seluar still size 25.. thats why sy tak rasa perut sy mcm tu sbb sy gemuk... Sy ada baca.. yang boleh menyebabkan kehamilan kembar ni ubat kesuburan dan keturunan kan??? sy tak ada pula makan ubat subur semua tu.. but hubby sy kembar... mizzA pulak ada saudara kembar ke???

Sy pn x mkn ubat apa2 n family sy or hubby pn x sak yg kembar...2 yg pelik gak 2...

Offline Athirah Sam

  • Delima
  • *
  • Posts: 852
  • Suka? +1/-0
    • Korean Fashion Wholesale
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #41 on: April 10, 2013, 11:31:43 PM »
Sy pn x mkn ubat apa2 n family sy or hubby pn x sak yg kembar...2 yg pelik gak 2...

Wah.. memang rezeki mizzA... bertuahnya... :)

Offline mizzA

  • Nilam
  • *
  • Posts: 493
  • Suka? +1/-0
  • May ALLAH bless our life
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #42 on: April 10, 2013, 11:51:05 PM »
Wah.. memang rezeki mizzA... bertuahnya... :)

Yup..rezeki..

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 438
  • Suka? +4/-0
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #43 on: April 14, 2013, 08:35:25 AM »
Ultrasound



Setiap kali pregnant, soalan yang biasa ditanya dah scan? Baby boy or girl? Kebanyakkan ibu bapa teruja untuk menjalani uijian ultrasound sebaik disahkan hamil kerana mereka ingin mengtahui jantina anak yang bakal lahir. Pengalaman saya sendiri selain dari untuk mengetahui jantina anak, ingin tahu juga keadaan kesihatan perkembangan anak dalam kandungan.

Selain untuk mengetahui jantina anak, skop ultrasound itu lebis luas, ultrasound membantu doktor membuat penilaian tentang perkembangan dan tumbesaran bayi. Mengetahui jantina bayi merupakan 1 bonus sahaja apabila ultrasound digunakan untuk tujuan perubatan. Antara kepentingan ultrasound untuk ibu hamil ialah

1. Pengesanan kehamilan

Doktor menggunakan ujian ultrasound untuk mengesahkan seseorang wanita itu positif hamil. Biasanya  kehamilan sudah dapat dikesan seawal minggu ke 4 dan ke 5

2. Mengesan masalah ibu hamil

Melalui ujian ultrasound, denyutan janin dapat dilihat pada minggu ke 6. Jika ibu mengalami sebarang masalah seperti pendarahan maka punca dan rawatan akan akan dikenal pasti. Peratusan untuk ibu meneruskan kandungan sangat tinggi kerana masalah dikesan sejak awal.

3. Memantau perkembangan bayi

Doktor dapat melihat keadaan janin dalam kandungan seperti melihat usia dan saiz janin dan memerhatikan pertumbuhannya normal atau tidak. Selain itu struktur bayi daripada kepala hingga kaki dapat diketahui saiznya.

4. Dengan mengetahui usia bayi, doktor boleh menentukan dengan lebih tepat tarikh bayi dijangka lahir.

5. Mengesan ketidaknormalan janin

Doktor dapat melihat sebarang kecacatan pada janin seperti sumbing, tiada tempurung kepala, kaki pendek melalui ujian ultrasound. Selain itu imbasan yang dilakukan dapat mengesan kecacatan seperti down sindrom, jadi doktor boleh melakukan siasatan lanjut melalui ujian amniosentisis (memeriksa sampel cecair amniotik bagi masalah-masalah genetik tertentu)

6. Melihat posisi plasenta/uri

Ia sangat penting kerana jika kedudukan plasenta tidak normal, ia boleh membahayakan kehamilan ibu

7. Melihat kuantiti air ketuban

Ujian imbasan boleh membantu doktor mengukur samada jumlah air ketuban ibu berada pada paras normal atau tidak.

8. Kehamilan kembar

Melalui ultrasound, doktor dapat mengetahui si ibu hamil satu atau lebih janin. Lebih awal doktor mengetahui ibu hamil anak kembar maka pemantauan menyeluruh dapat diberikan kepada kehamilan bayi kembar terdedah kepada pelbagai risiko.

9. Lain-lain masalah seperti kematian janin dalam rahim, pergerakan janin atau masalah pada rahim dan pelvik ibu dapat dikesan menerusi ultrasound.
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

Offline nada

  • Nilam
  • *
  • Posts: 278
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #44 on: April 15, 2013, 01:03:44 PM »
Sy at 7 week da nmpk heartbeat

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #45 on: April 15, 2013, 01:27:29 PM »
Sy at 7 week da nmpk heartbeat

same :) dot berkelip2, laju!

Offline nora yahya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +0/-0
  • my little one
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #46 on: April 16, 2013, 10:01:44 AM »
salam semua.. nad nak tanya biasenye kite scan baby,minggu ke berapa baru boleh nampak heartbeat baby??

6-8w dah blh nmpk sis
NT, detaill n 3D/4D scan available in Klang Valley area...pls PM me

Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #47 on: April 16, 2013, 10:16:05 AM »
Teringin nak scan ,tapi cni xde klinik swasta,nak tunggu kkia lame lagi..


Offline suzy85

  • Topaz
  • *
  • Posts: 98
  • Suka? +1/-0
  • newbies to mum's world...
    • my fb page
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #48 on: April 16, 2013, 10:37:24 AM »
 :) :) :) As-salam suma...suzy dah scan kat klinik kesihatan..2 D jer...dh nmpk HEARTBEAT baby :) :) :) :) :-* ;D...skang dh 28weeks++ dan posisi baby dah x songsang...kepala dia dah kat bawah...law previous scan sblm nhe kedudukan baby still songsang,kepala dia kat atas,tp skang kepala dia kat bawah dah......syukur Alhamdulillah ;)


Offline i_shah85

  • Topaz
  • *
  • Posts: 92
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan boleh nampak HEARTBEAT baby??
« Reply #49 on: April 16, 2013, 12:08:24 PM »
saya 1st time scan masa 7w dh nmpk n dgr heart beat..laju je.. :D


tickers" />[/url]

 

Powered by EzPortal