+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10630
Latest: zainie
New This Month: 99
New This Week: 5
New Today: 0
Stats
Total Posts: 441669
Total Topics: 7332
Most Online Today: 111
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 7
Guests: 95
Total: 102

Author Topic: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?  (Read 4253 times)

lindariko

  • Guest
Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« on: January 02, 2013, 02:23:41 PM »
Salam semua,

Maaf kalau thread ni dah dikeluarkan sebelum ni. linda nak tanya, linda rasa berbeza la pada perut linda. buncit semacam, seperti orang mengandung 2 bulan. sepatutnya cik P keluar semalam, sekarang sudah delay 2 hari. berat makin bertambah-tambah. tolong ya kawan-kawan.. ni buncit disebabkan period atau disahkan mengandung??

tq



Offline umi-abah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #2 on: January 02, 2013, 04:53:01 PM »
try la jumpa doc....umi pun rasa perut mengeras tp umi nak tgk sebulan dulu...skrng nie umi dah delay 21 ari....tp umi jenis peroid iiregular

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #3 on: January 02, 2013, 09:26:01 PM »
tadi ada terdengar iklan di radio....kalau x silap radio suria fm....

perut buncit pasti akan berlaku pada wanita yang telah berumur 20 tahun ke atas...semakin berumur....semakin buncit la perut kite...apatah lagi tiada senaman dilakukan...

kalau buncit disebabkan hamil....itu sudah tentu...tapi apabila usia kehamilan menjangkau 16 w dan ke atas....

kalau buncit disebabkan period??...itu salah...
saya sendiri tidak alami period dalam 3 bulan....kata doktor....dinding endometrioum tebal disebabkan x period....ttp hanya boleh dilihat melalui scan.....perut buncit...itu bukan faktornya...alahai...

Offline No-alin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #4 on: January 03, 2013, 10:28:46 AM »
hi sume...

alin pon gemuk & buncit gak....bbeza sgt sblm & slepas kawin...org ckp bahagia sgt..hehe
p biasanya kalo pregnt tu kena pstikan ada buat upt....bru tau pregnt ke tak kan...

lin dulu penah xdtg haid delay 3 hri mcm tu..so lin nih kira jenis nak tahu la samada lin pregnt ke tak...
alin buat upt , tgok -ve...hurm...belum masanya lagi kot...dh tu suami ckp la...tu bukan pregnt, tu buncit sgt..
hehe..tgelak lin dgr...slps tu lin period la mcm  biasa..3 bulan bturut nih lin period ok jer....kalo ms remaja muda mudi dulu
period lin awl lak...kitaran 28 hri..huhu

still ok la buat msa ni..apa2 pon sapa2 yg meragui tu, cuba buat upt k...kkdg kalo badan lenguh2, mmg period menghampiri...


lindariko

  • Guest
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #5 on: January 03, 2013, 12:39:12 PM »
kawan linda, dia 8 weeks pregnant perut dia da nmpk macam 2 bulan. so sekarang terjadi pada linda. dah buat UPT tapi negatif. sekarang baru cik P da 3 hari delay for 2nd months after kahwin. hehe.

Offline ainul mardiah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #6 on: January 03, 2013, 05:01:03 PM »
sama macam ainul, perut mengeras dan buncit, nak pakai seluar pun dah tak selesa.... due period lambt lgi... hrp2 ada la good news..

Offline Puan Gegurl_finie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 33
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #7 on: January 03, 2013, 05:06:03 PM »
 kalo saya bila nk period memang perut buncit sgt...sbb mmg already buncit pun lepas bersalin 3 thn dulu..  :)hehehe...




Satu-satu saya sayang Allah, Dua-dua sayang Rasullulah Tiga-tiga saya sayang ibu, Empat-empat saya sayang ayah

Blog yang yang on-off  www.finieisnajla.blogspot.com

Offline mummy cute

  • Topaz
  • *
  • Posts: 51
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #8 on: January 03, 2013, 05:22:47 PM »
saya pun alami benda yg sama, perut ni buncit macam org pregnant 2 bulan.. sampai semua uniform dah kena tukar.. seluar jeans mmg dah tak boleh pakai la.. skrg kena pakai skirt jer.. sampai org pun tanya ingat saya pregnant.. ketara sgt buncit tu.. tp xmungkin la pregnant sbb baru lepas period jer.. hurmm ntah la kuasa tuhan mana nak tau kan, kot2 betol pregnant.. sbb bila tekan keras jer rasa.. ada juga dengar orang cakap selalu lepas kawin mmg perut akan buncit.. tp mungkin sbb x senaman juga kot.. hehe

lindariko

  • Guest
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #9 on: January 04, 2013, 08:55:53 AM »
sama macam ainul, perut mengeras dan buncit, nak pakai seluar pun dah tak selesa.... due period lambt lgi... hrp2 ada la good news..

sama dgn linda.. mak linda suruh tggu sampai 2 minggu dulu. baru pi check klinik. masih awal kalo nak buat UPT lagi. huhu.

Offline ainul mardiah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #10 on: January 04, 2013, 03:10:01 PM »
sama dgn linda.. mak linda suruh tggu sampai 2 minggu dulu. baru pi check klinik. masih awal kalo nak buat UPT lagi. huhu.
takut buat upt nanti -ve, kita gak sedih.. mak ainul pun suruh tunggu seminggu 2 lagi, tpi yang kelakarnya mak ainul boleh cakap " dah ada ni.. sebab punggung hang dah lebar.. "

lindariko

  • Guest
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #11 on: January 04, 2013, 03:20:47 PM »
takut buat upt nanti -ve, kita gak sedih.. mak ainul pun suruh tunggu seminggu 2 lagi, tpi yang kelakarnya mak ainul boleh cakap " dah ada ni.. sebab punggung hang dah lebar.. "

mudah-mudahan masin mulut mak ainul. hehe..
sabar je la ni. lagi dipikir, lagi stress nanti. hehe.

Offline ainul mardiah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #12 on: January 04, 2013, 03:35:58 PM »
mudah-mudahan masin mulut mak ainul. hehe..
sabar je la ni. lagi dipikir, lagi stress nanti. hehe.
amin... harap2 doa ibu tu tmakbul...ye lah lagi di pikir lagi stress...
harap2 adalah rezeki kita nanti..

Offline Mama jaja

  • Delima
  • *
  • Posts: 714
  • Suka? +1/-0
  • cintakasihsayang
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #13 on: January 04, 2013, 07:15:46 PM »
Pada pendapat mama, maybe perubahan hormon. Mama pun mula2 perut nmpk buncit mmg pikir samada preggy ke x? Period dtg mcm biasa tp jadi panjang. kalo sebelum ni period dalm 6,7 ari. sekarang smp 10 ari. dah 2cycle + bulan ni(tgh period). Bila jmp doc kebetulan doc tu sndr pernah alami situasi yg sama dia ckp kerana perubahan hormon. Skrg ni dah xnk pikir pasal preggy dulu. nk maintainkan balik berat asal. mama naik 5kilo dlm masa sebulan lbh je. mungkin foktor tekanan kerja sama. Habis semua tunggang langgang.

P/s: sorry panjang sgt crite.

Offline farida

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 166
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #14 on: January 04, 2013, 07:26:29 PM »
Sebelum sy tau sy preggy kali ni mmg bdn sy naik mendadak.. perut pun buncit semcm.. preggy 2 anak seblm ni x pulak mcm tu.. Tapi kali ni.. semua org tegur & tanya preggy ke? Disebabkn masa tu mmg belum due period lg.. beriye2 la kita kata tak.. X sangka pun preggy sebenarnya.. sebelum tau mmg le mcm2 usaha nak kasi x nampak sgt perut yg buncit tu.. pakai girdle la, pakai corset la.. tp bila dah tau preggy, terus biarkan je.. tp kwn2 hairan gak.. preggy br 3 bln tp perut mcm dah 5 bln.. huhu....

Offline umi-abah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #15 on: January 06, 2013, 08:31:56 AM »
try la jumpa doc....umi pun rasa perut mengeras tp umi nak tgk sebulan dulu...skrng nie umi dah delay 21 ari....tp umi jenis peroid iiregular


skrng nie umi dah delay 56 ari bukan 21 ari, umi silap kira...heheh....smlm jumpa doc...still -ve........tgh tunggu cik p mai....huhuhu

Offline Mama jaja

  • Delima
  • *
  • Posts: 714
  • Suka? +1/-0
  • cintakasihsayang
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #16 on: January 06, 2013, 09:26:33 PM »
Sebelum sy tau sy preggy kali ni mmg bdn sy naik mendadak.. perut pun buncit semcm.. preggy 2 anak seblm ni x pulak mcm tu.. Tapi kali ni.. semua org tegur & tanya preggy ke? Disebabkn masa tu mmg belum due period lg.. beriye2 la kita kata tak.. X sangka pun preggy sebenarnya.. sebelum tau mmg le mcm2 usaha nak kasi x nampak sgt perut yg buncit tu.. pakai girdle la, pakai corset la.. tp bila dah tau preggy, terus biarkan je.. tp kwn2 hairan gak.. preggy br 3 bln tp perut mcm dah 5 bln.. huhu....
farida, saya nk tanya awak, sblm awak dtg period mcm biasa ke waktu berat badan awak naik mendadak tu. Saya period tp jd panjang. kali ni dah masuk 10 ari tp mkn byk pula :(

Offline KakMelah81

  • Delima
  • *
  • Posts: 609
  • Suka? +4/-0
    • I Wana Be Emak... Insya Allah
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #17 on: January 06, 2013, 11:30:46 PM »
oooh kalau masalah ni saya pun ada. dah lama. hohoho..buncit dan boroi. tapi kalau preggy first month tu tak buncit kot. tapi bila nak period tu memang biasa perut akan buncit dan mengeras. walaubagaimanapun harap2 buncit awak tu buncit 'berisi' lah ye. hikhik

Offline ainul mardiah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #18 on: January 07, 2013, 08:14:26 AM »
perut still buncit dan mengeras... hari2 rasa loya,, semalam sesaja chek upt.. -ve lagi, menitis air mata... sedih dan macam2 perasaan muncul... kenapa buncit dan mengeras lagi????

Offline umi-abah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #19 on: January 07, 2013, 08:17:53 AM »
perut still buncit dan mengeras... hari2 rasa loya,, semalam sesaja chek upt.. -ve lagi, menitis air mata... sedih dan macam2 perasaan muncul... kenapa buncit dan mengeras lagi????

jgn la ainul sedih, kami yg senasib ngan ainul pun akan bertambah sedih nanti.......huhuhu.....jgn sedih yer

Offline ainul mardiah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #20 on: January 07, 2013, 08:24:34 AM »
jgn la ainul sedih, kami yg senasib ngan ainul pun akan bertambah sedih nanti.......huhuhu.....jgn sedih yer
thanks umi-abah, ainul sedih bila impian suami belum tiba.. semalam sebelum beli upt ainul teringin nak makan jeruk anggur, puas kami cari kedai.. suami ainul cakap demi yang tersayang sambil pegang perut ainul, tapi bila check je upt still sama.. tu yang membuat kan ainul bertambah sedih..

Offline umi-abah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #21 on: January 07, 2013, 08:37:30 AM »
thanks umi-abah, ainul sedih bila impian suami belum tiba.. semalam sebelum beli upt ainul teringin nak makan jeruk anggur, puas kami cari kedai.. suami ainul cakap demi yang tersayang sambil pegang perut ainul, tapi bila check je upt still sama.. tu yang membuat kan ainul bertambah sedih..


sbr yer ainul....kate seorng lg rakan kite (mimi)....mgkin ia  masih bersembunyi lg kot...apa yg penting kite jga pemakanan kite dulu...mana tau dah ada kot....kakaknya dah masuk 4 bln baru tahu +ve....

Offline mimi_syafiqah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 103
  • Suka? +0/-0
    • http://cikqa.blogspot.com/
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #22 on: January 07, 2013, 08:41:40 AM »

sbr yer ainul....kate seorng lg rakan kite (mimi)....mgkin ia  masih bersembunyi lg kot...apa yg penting kite jga pemakanan kite dulu...mana tau dah ada kot....kakaknya dah masuk 4 bln baru tahu +ve....

Yup..pk psitif n jge makan...ainul...kurangkan makan asam n jeruk tau...

Offline ainul mardiah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #23 on: January 07, 2013, 08:53:31 AM »

sbr yer ainul....kate seorng lg rakan kite (mimi)....mgkin ia  masih bersembunyi lg kot...apa yg penting kite jga pemakanan kite dulu...mana tau dah ada kot....kakaknya dah masuk 4 bln baru tahu +ve....
aa..kadang2 pk macam tu jugak..mana tau dia nak main nyorok2...rasa macam nak pegi scan jer, tapi boleh ke dan di mana?
 
Yup..pk psitif n jge makan...ainul...kurangkan makan asam n jeruk tau...
baik mimi, ainul sebelum ni memang tak suka jeruk sebb tu rasa pelik pada diri sendiri..

Offline umi-abah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: Gemuk, Buncit disebabkan nak period atau Mengandung?
« Reply #24 on: January 07, 2013, 09:05:58 AM »
aa..kadang2 pk macam tu jugak..mana tau dia nak main nyorok2...rasa macam nak pegi scan jer, tapi boleh ke dan di mana?

baik mimi, ainul sebelum ni memang tak suka jeruk sebb tu rasa pelik pada diri sendiri..


pasai scan nie...umi x dpt nak jawb la...sbb umi x ada pgalam....sabtu lpas umi g jumpa doc n ia hanya check air kencing je n result still....umi ingat nak minta ia scan jgak tp lpas doc kate usia perkahwinan umi ini awal lg....jd umi tkut la nak minta ia scan tp lpas blik dari jumpa doc....tel ke hubby d kg....mgadu kat dia..myesal lak x minta doc wat scan je...kalo dah wat scan, mgkin kite rasa puas hati....kalo belum ada isi lg...mgkin kite gemuk n perut buncit sbb hormon n x excersice.....umi plan ujung minggu nie blik kg nak ajak hubby g klinik lain la plak...minta2 ada bite baik la.....hehhee

 

Powered by EzPortal