+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11199
Latest: Chajielaa
New This Month: 128
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 450493
Total Topics: 7579
Most Online Today: 214
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 197
Total: 205

Author Topic: Mengapa Wanita Istimewa???  (Read 974 times)

Offline Dieyna

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
    • Ruangku Berkongsi
Mengapa Wanita Istimewa???
« on: November 23, 2010, 11:55:27 AM »
Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata.. "..I letih la..dah lewat ni, I nak tido lah....". Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..Dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..Rendam lepas makan tadi..Basuh jap... Susun pinggan kat rak, lap dapur coz terpercik kena sambal masa masak tadi...Check air panas dalam flusk..Takut habis pulak nanti malam anak nak susu...Memang dah kering pun flusk ni, jerang la air... Sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....Salin la gula...Check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..Nasib baik ade lagi...Ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...Dah beku dah...Basuh la kejap....Pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...Penat dah ni, besok je la basuh...Sidai kaian lap je lah...TIIIKKK...tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok, settle...!!! Baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...Nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...Check. ..baju 2, pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....Alamak..telupa pulak masukkan botol...Basuh botol jap...ok settle..!!! Ternampak pulak beg g keje...Emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 dlm beg coklat...Cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...Hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...Rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...Ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...!!! Tetiba dengar suara papa..."..U buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.." " ..Yelah nak tido la ni..Nak smayang jap..." Masuk toilet...buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...Adoi..gosok gigi...Smayang. ..Pakai toner...pakai treatment cream...Nak lawa and maintain punya pasal lah ni... Nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..Bukak almari...Emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..Check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...Lla, napa komputer ni tak tutup ni..Gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...Gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..Dgr suara papa lagi..."..I dah ngantuk ni.."..Dalam pada nak masuk ke bilik...Owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...Ok, siram jap...Check jap pintu ni...Sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup.Ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...Bukak lampu luar..Ni mainan ni sepah2...Masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyaknya...Sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...!! Ok dah boleh baring...Adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...Selimutkan die...La..napa basah ni...??? Eemm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25hb ni beli la skali...Ok sayang tido k...Kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..Tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...Aaahh...sedapnya dapat baring...Mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..Ahh...boring. ..Panas pulak lotion nih..Dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...Papa pun bangun tutup tv..."...I dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni,..bola pun takde..." Selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...Dah agak dah....
So?....apa yang peliknya..?? Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu!!!


krsty

  • Guest
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #1 on: November 23, 2010, 01:24:20 PM »
i like this!
sangat true!
jadi perempuan sangat difficult ok..

Offline noorshafila

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
    • me-hachi
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #2 on: November 23, 2010, 04:11:40 PM »
yep..semuanya true.

Selagi tak selesai semua urusan2 tu memang tak boleh nak tido.
Even dah baring nak lelapkan mata pun kalau tiba2 teringat ada yang tak selesai lagi, bingkas je bangun.

TQ cik suami kerana menghargai isterimu ini.

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #3 on: November 26, 2010, 07:47:49 PM »
i like this!
sangat true!
jadi perempuan sangat difficult ok..

betul.. sangat setuju..
l]

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #4 on: November 26, 2010, 07:55:26 PM »
kita sbg wanita sgt istimewa kerana org lelaki xboleh mengandungkan anak selama 9 bulan, xdpt menyusukan anak.. Org perempuan senang dpt pahala and masuk syurga  :) TP senang jugak dpt dosa n paling ramai masuk NERAKA :'(




Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #5 on: November 26, 2010, 10:49:20 PM »
mmg susahkan, bila baca cerita tu, saya kata pada diri sendiri, "macam tu la saya. walapun saya tak keje, tapi kehidupan saya lebih kurang begitu." hehehe.....
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #6 on: November 27, 2010, 02:03:21 AM »
suami saya pernah cakap dgn saya, "abang tak mampu jadi macam fiza." huhuuhu...terharu tau! sebab apa, dia tgk saya buat kerja, sambil masak, boleh basuh pinggan, boleh lap dapur dan kadang2 siap basuh kain buruk di sinki. sambil masak jugak boleh kemas2 dapur, sapu dapur....

dia kata lagi, saya ni sambil basuh kain boleh pulak sidai kain yg dah siap dibasuh, sambil menyapu halaman, boleh juga stop kejap, menyusukan anak, dan kdg2 sambil basuh kain tu, siap berlari ke dapur sebab masak sup ikan. (mesin basuh saya kat luar rumah)

dia kata lagi, saya sambil kemas rumah, buat byk benda, sambil kemas rumah tu boleh lagi layan anak tgh menangis, sambil menyapu sampah....

kadang tgh2 makan, boleh stop makan sebab anak2 berak, basuh berak, cuci tangan dan sambung makan...

kalau kemas barang2 nak balik kampung, suami sgt mengaharap pada saya, sebab saya akan completekan semua barang suami dan anak2. kdg2 brg2 peribadi saya pulak yg tak complete. kalau suami saya yg kemas, ada je benda yg tertinggal...hehehe.

tu sebab suami saya kata saya ni superwoman....hahaha. nak gelak je kalau dia cakap cam tu.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline hasrisa

  • Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #7 on: November 30, 2010, 11:00:42 AM »
adehhhh aku yg pening baca
kalau buat perenggan by perenggan kan elok sikit
ekekeke
tapi wanita memang istimewa kan

cuma dalam cerita diatas tu tentang wanita yg agak kelam kabut:P
kalau buat ikut jadual takdelah macam tu kan
hehehe..kena ada sistematik
dan wanita sekarang tak bersendirian
sama2 buat semua kerja ngan suami
kan kan kan kan
sangat2 kesian kalau semua kena buat sendiri:)

Offline umiDee

  • Nilam
  • *
  • Posts: 264
  • Suka? +1/-0
    • Coretan Umi
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #8 on: November 30, 2010, 03:08:41 PM »
Wanita sangat istimewa..
sangat-sangat istimewa
sebenarnya masa kecik2 dulu pun dah terbayangkan
macam mana kalau aku dah besar nanti
dan jadi macam makku..

takkan tidur selagi anak2 dan suami tak balik rumah
kemas2 apa yg patut
bakul sampah bawah sinki dia tutup ngan besi dan bata
takut 'Kak Ti' selongkar
tempayan utk simpan beras pun dia letak lesung batu
juga kerana takut Kak Ti masuk

tuala-tuala yg disangkut kat ampaian luar rumah
dia angkut bawak masuk rumah
selipar kasut2 kat luar pun sama

lain-lain tugas jangan cerita la
semua mak yg buat
mak memang Superwoman bagiku dan abang kakak

ku jadi takut masa tuh sebab ku tau aku tak serajin mak
tapi bila dah besar, dan ada anak
tanpa sedar, ku juga buat benda yg sama
bezanya mak sorang surirumah
ku pula bekerja di siang hari dan jd suri pd petang dan malam

memang asben tak pernah puji dan cakap cam suami Fiza tuh
tapi dia pernah bagitau anak2
kesian kat umi, penat bekerja cari duit
balik rumah kena buat banyak kerja tanpa merungut
anak2 pula sampaikan pada kita
juga bagitau cikgu kat sekolah
nanti dah besar nak cari org gaji utk umi..errr..sedih pulak dengar  :(
Ku pegang amanahMu Tuhanku..mendidik anak2 ku jd insan cemerlang dunia & akhirat..permudahkanlah segala urusanku,


Offline reese

  • Delima
  • *
  • Posts: 592
  • Suka? +3/-0
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #9 on: November 30, 2010, 03:35:03 PM »
dieyna, leh x nk share kat fb?


RABBI, la tazarni fardan, wa anta khairul warithin...
 My Ovulation Chart

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #10 on: November 30, 2010, 03:47:37 PM »
sukanya baca.sgt setuju la! xabis2 kan kerja jadi ibu n isteri ni..yana pagi td mcm ni la bgn pukul 4.00am niat satu je.nak pam susu pas2 nk tido balik.tp tgk mcm2 xbuat.kemas beg ayesha, mesin baju, lipat kain, basuh botol ayesha, kemas umah bla bla bla.mcm2.2 pun bkn buat satu2.3 4 benda dlm satu masa.

buat semua sedar2 dh subuh.huhu.en.suami bgn cakap "sian u..bgn awal.." jawab yana, "2 la nk buat mcm mana macam 2 la jadi mak ngn isteri" hehe.

jadi betul la..mmg WANITA ITU ISTIMEWA ;)


Offline Dieyna

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
    • Ruangku Berkongsi
Re: Mengapa Wanita Istimewa???
« Reply #11 on: December 01, 2010, 09:12:07 PM »
dieyna, leh x nk share kat fb?
ambiklah.. dieyna pun copy dr fb mmber gak...

 

Powered by EzPortal