+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11303
Latest: Ayien
New This Month: 83
New This Week: 27
New Today: 4
Stats
Total Posts: 452442
Total Topics: 7609
Most Online Today: 182
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 87
Total: 93

Author Topic: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil  (Read 7006 times)

Offline kiera87

  • Nilam
  • *
  • Posts: 324
  • Suka? +0/-0
  • ya allah,perkenankanlah doa kami
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #50 on: February 20, 2013, 07:23:18 PM »
Ninami,
Belum cek upt lg..takut la huhu hubby suh wat upt
tapi xtau la cm mana..tgk dulu la..harap2 ada la rzki,
amin..
Selalu lewat period,ni dah tlebh plak dah..2 y jadi risau 2.

Kwn2 y period xteratr,boleh la try makan suplemt cam
EPO, sbp die boleh cepatkan telur kita matang, n
cntik kn hormon.
Tp epo makan time period aje..huhu boleh la cube tau.
Mana tau bkesan kan..ada forumer kt rh ni bjya prggy
tau,


Offline ticer_ati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 69
  • Suka? +0/-0
  • Just us two....for now.
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #51 on: February 20, 2013, 07:23:35 PM »
Kawan2 cube try pakai lumiglow plk, mungkin ok ke lps nie, apa yg boleh cuba kite cuba, jgn mudah give up tau..... Insyallah one day akan nmpk smua hasil tu, yg pntg kite kene sabar n jgn give up..... Always think positive

Kalau bnyk fikir n stress pun punca masalah jugak tau, so  chill jerk hehehe

Lumiglow ye ninami?
Me dah telan mcm2...rase gv up dah nk telan pape lg.
apetah lg Lumiglow yg hanya usap sapu di perut jer..huhu

Offline ninami

  • Topaz
  • *
  • Posts: 37
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #52 on: February 20, 2013, 07:30:39 PM »
Lumiglow ye ninami?
Me dah telan mcm2...rase gv up dah nk telan pape lg.
apetah lg Lumiglow yg hanya usap sapu di perut jer..huhu

Yup lumiglow..... Jgn la give up, cube la mana tau serasi, sy pun dh mcm2 cuba, kita kne tawakal, jgn bile nmpk xdk hasil so kite pun give up.... Kne bnyk bdoa dan sambil2 kne cuba apa yg boleh cuba slagi xmelanggar syarak sbgai org islam...
Mmmm maaf ye kalau sy bertanya, dh berapa lama ye awak kawin?

Offline ninami

  • Topaz
  • *
  • Posts: 37
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #53 on: February 21, 2013, 01:11:35 AM »
Ninami,
Belum cek upt lg..takut la huhu hubby suh wat upt
tapi xtau la cm mana..tgk dulu la..harap2 ada la rzki,
amin..
Selalu lewat period,ni dah tlebh plak dah..2 y jadi risau 2.

Kwn2 y period xteratr,boleh la try makan suplemt cam
EPO, sbp die boleh cepatkan telur kita matang, n
cntik kn hormon.
Tp epo makan time period aje..huhu boleh la cube tau.
Mana tau bkesan kan..ada forumer kt rh ni bjya prggy
tau,
Sorry kiera, boleh terlepas pndg plk awaknye comment hehe.....
Owh xpela awak cube jerk mana tau kot2 kali nie ada rezeki awak, klo result negative pun awak jgn la plk frust tau, yg pntg awak dh berusaha.....

Owh sy pun ada dgar gak psl epo nie, tp xtry lgi, skg tgh berusaha nak cri opk yg harga xberapa mahal sgt, beselah klo dh duduk k.l nie serba serbi mahal hehe.....
Nanti klo awak dh buat upt test n dh dpt result bg tau sy erkh hehe.....

Offline meeralala

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 101
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #54 on: February 21, 2013, 07:48:26 PM »
Saya pun period x teratur..guna lumiglow dah ok sikit..now dah 7 weeks... :D


Offline ninami

  • Topaz
  • *
  • Posts: 37
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #55 on: February 21, 2013, 08:00:29 PM »
Saya pun period x teratur..guna lumiglow dah ok sikit..now dah 7 weeks... :D

Awak guna bpe botol erkh bru ada hasilnye?

Offline kiera87

  • Nilam
  • *
  • Posts: 324
  • Suka? +0/-0
  • ya allah,perkenankanlah doa kami
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #56 on: February 21, 2013, 10:14:23 PM »
Ninami,
xpe..huhu nanti sy try erk..huhu
insyalh,harap2 ada rzki,tp klu blm masanya,try lagi kn.
Huhu
a,ah epo n royal jely,2 2 blh cntik kan hormon n
matangkan telur tau..tp lpas sbur smua xblh makan tau
sbp blh sebpkan kegugurn if dah lekat tau..xpe ninami,
kita try sdaya upaya kita kan..insyalh ada rzki kita smua
nanti,

Meeralala,
dh pregy eak..doakan kami jugak tau,thniah

Offline Nanako

  • Topaz
  • *
  • Posts: 34
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #57 on: February 22, 2013, 11:23:50 AM »
Assalamualaikum, saya baru kawin 2 bulan. Last month period ok. Bulan 2 , sy dtg period 2-18 feb. Tibe2 18 feb dtg balik period , kenapa jd cmtu ek. Cycle da xbtul. Susah nk kira waktu subur :(

Offline ninami

  • Topaz
  • *
  • Posts: 37
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #58 on: February 22, 2013, 01:42:29 PM »
Assalamualaikum, saya baru kawin 2 bulan. Last month period ok. Bulan 2 , sy dtg period 2-18 feb. Tibe2 18 feb dtg balik period , kenapa jd cmtu ek. Cycle da xbtul. Susah nk kira waktu subur :(

Owh beselah tu nanako klo bru kawin mb sbb bile dh bcmpur hormon so kite punye cycle period pun lari2,  klo kes mcm kite nie mmg ssh ckit nk cri waktu subur, cube bace review yg lepas cari nama mshappy, mb dier boleh tlong dlm bab tu...

Offline shikinnur

  • Topaz
  • *
  • Posts: 77
  • Suka? +0/-0
    • Beautecology
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #59 on: February 23, 2013, 12:54:49 AM »
drpd pembacaan saya, byk pendapat ckp cycle period kena tetap dulu. kalau cycle tak betul, mmg kita tak tahu bila kita ovulate. byk faktor menyumbang kpd period tidak teratur ni antaranya stress, cyst dll. ramai juga yg kongsi cara2 mereka improve period cycle dan berjaya pregnant. yg paling common sekali, makan supplemen yg mengandungi GLA dan b-complex. GLA boleh berfungsi utk betulkan cycle period dan even kecutkan cyst. B-complex pulak boleh stabilkan hormon dan kurangkan stress. Sy dah cuba makan GLA, memang period saya kembali tetap dan tempoh period 7 hari tak kurang. kalu tak sblm ni, 3-4 hari je.

Kalau google, Dr Hamid Arshat ada cadangkan pengambilan vitamin yg boleh bantu kesuburan spt Vit C, Vit E, Zinc & Selenium. Herba mcm flaxseed oil dan vitex juga boleh betulkan period yg tak teratur.

Offline meeralala

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 101
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #60 on: February 23, 2013, 08:08:25 AM »
Ninami : 3 botol je..memang mahal tapi serasi ngan saya...

Kiera : ha'ah...insyallah...

Offline zahzara

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #61 on: April 02, 2013, 10:50:58 AM »
http://redcomelmall.blogspot.com/2012/10/sukar-mengandung-akibat-period-tak.html

salam .. boleh cuba GLA komplex dari shaklee .. saya ada jual kalau berminat leh hubungi saya 0196536303

Offline Sutra Qaseh

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
  • Menanti perancanganNya dengan penuh kesabaran
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #62 on: June 19, 2013, 09:32:48 PM »
Salam dan slmt sjhtera kwn2 RH  :)
 saya cume nk tanya satu soalan, betul ke walau kita period irregular pon means dah 4bulan tak period boleh hamil..? maksud saya, dlm masa tak period pon boley lekat...? sbb sy pernah terbaca, tapi mcm ye ke tak je..heheh..
awal tahun haritu saya delay period 4bulan..then makan ubat turun darah.. then period utk bulan tu je.. next month n until now still tak timbul2 lg period.. risau, tak tau dah nk ikhtiar.. sume klinik da rujuk... :(
Ya Allah, permudahkanlah rezeki untuk pasangan Aimy Nadia & Shahrizan.

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #63 on: June 19, 2013, 09:37:06 PM »
Boleh jer.. munvkin jgk ovulasi lmbt dan kebetulan masa ovulasi tu ada bersama ada lah rezekinya

Offline Mami Mia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1338
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #64 on: June 19, 2013, 09:45:12 PM »
Salam dan slmt sjhtera kwn2 RH  :)
 saya cume nk tanya satu soalan, betul ke walau kita period irregular pon means dah 4bulan tak period boleh hamil..? maksud saya, dlm masa tak period pon boley lekat...? sbb sy pernah terbaca, tapi mcm ye ke tak je..heheh..
awal tahun haritu saya delay period 4bulan..then makan ubat turun darah.. then period utk bulan tu je.. next month n until now still tak timbul2 lg period.. risau, tak tau dah nk ikhtiar.. sume klinik da rujuk... :(

insyaAllah..ada rezeki,.ada la...saya pernah macam tu...delay period 4bulan....bila dah rasa macam tanda2 pelik jer...try buat upt,.+ve..walhal,.sebelum tu,dh byk kali upt..tapi,.tak lama,.semnggu lepas saya tau preggy,terus keguguran...doc cakap,.mungkin baru 3minggu kalo melihat dr ketulan darah yg keluar..pelik kan..?? delay 4 bulan,.preggy 3minggu...maksudnya,.selagi tak period,.selagi tu la ada harapan..

Offline winniey

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #65 on: June 21, 2013, 12:45:07 PM »
pernah guna, sy pon period tak teratur jgk, mmg sangat susah nak jumpa. seingat saya banyak2 sy buat hanya 2 kali je dapat +ve. kali kedua dpt +ve tu baru lekat. tp sy usaha bukan semata2 dengan opk tu jer, banyak lagi usaha sy buat. awk dah lama ke kahwin?
Ape usaha mata bintang selain opk...??? Sy nk tau jugak....sebab period pun tak teratur ni.....

Offline naina

  • Nilam
  • *
  • Posts: 469
  • Suka? +0/-0
  • ya musawwir,ya baari,ya khaliq..
Re: period tidak teratur punca masalah susah nak hamil
« Reply #66 on: June 22, 2013, 12:14:34 PM »
Boleh jer.. munvkin jgk ovulasi lmbt dan kebetulan masa ovulasi tu ada bersama ada lah rezekinya


Ain,naina nk tnya mse ain dpt opk postive tu cd ke bpe? Naina dh dua bln try tp xpnh dpt lg..kali ni tgh tggu hr subur.naina pon period xteratur

 

Powered by EzPortal