+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11032
Latest: Sherry11
New This Month: 113
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 447620
Total Topics: 7504
Most Online Today: 195
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 1
Guests: 80
Total: 81

Author Topic: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati  (Read 6915 times)

Offline yati ty

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 125
  • Suka? +0/-0
badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« on: February 11, 2013, 03:58:24 PM »
salamrakan sume..
Sy sedang alami perkara tersebut sudah 5hr..baru hari ni sy rasa selera utk makan nasi. Yg menjadi persoalan sy, 2hr lepas ada sorag makcik ckp sy ni ada tanda2 pregnant. Tapi due period lambat lg.
Kta makcik tu badan brangin,cirit n pedih ulu hati pn tanda jgk..adakah kwn2 pernah alami spt sy n smemangnya disahkn preggy?


Offline lamar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 142
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #1 on: February 11, 2013, 04:59:42 PM »
salam yati
ape yg kita alami sama n ade sorang kwn ni ckp tnda preggy tu.sy tgh tnggu period esok.cuma kali ni sy xrasa nk period tp tanda2 mcm yati yg ade dsamping mual,pening,lenguh pinggang n len2.
moga ade rezeki kita ye,Amin ;-)

Offline mawarcullen9

  • Delima
  • *
  • Posts: 1026
  • Suka? +1/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #2 on: February 11, 2013, 05:33:51 PM »
sama la yati..sy org baru di sini..tgh ttc utk 2nd baby..tanda2 yg awak alami sama mcm sy skrg..tgh tggu result end of month..due period pun lama lg..on 20-22hb..dub dab dub dab jugak..

Offline yati ty

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 125
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #3 on: February 11, 2013, 11:07:35 PM »
lamar,
mawar,

Tapi sblm ni yt xpernah pulak ada tanda2 ni..tu yg rase pelik bila ingat smula apa yg makcik tu cakap..
Kalau betul tanda2 tu,maknanya yt dapat tanda2 preggy yg tbaru lh cmtu.
Amin..moga2 rezki kita yek lamar.
Sama lh, yt pun bdebar tunggu hari delay ni mawar..

Offline yati ty

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 125
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #4 on: February 11, 2013, 11:18:14 PM »
erm..brape lama agaknya keadaan ini berlaku yek?
Rase cam xtahan pedih ulu hati ni..petag tadi yt bertungku, rase lega jap n lawas angin kuar.hehe..tapi xpe ke x ek?


Offline lamar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 142
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #5 on: February 12, 2013, 01:15:05 PM »
erm..brape lama agaknya keadaan ini berlaku yek?
Rase cam xtahan pedih ulu hati ni..petag tadi yt bertungku, rase lega jap n lawas angin kuar.hehe..tapi xpe ke x ek?

yati brtungku ke? risau jgk klu pregnant.cuba sapu&urut2 je ngn minyak panas.stiap org,ragam lain2 simtom.mse last period aritu,sy dok muntah2 n ade yg tnye ade isi ke.trgelak sy jwb sbb masih period tp hari last.pastu akk tu ckp die klu nk lekat bulan tu,dr hari2 last period lg dh nmpk simtom.

Offline mawarcullen9

  • Delima
  • *
  • Posts: 1026
  • Suka? +1/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #6 on: February 12, 2013, 03:28:37 PM »
masa peknen anak sulung kene pedih ulu hati n perut kembung gak..tp time tu da 6weeks..disusuli morning sickness yg teruk mggu lepas tu..then br tau da peknen 6 weeks..tak bertungku pun..just makan ubat angin tu je...makan dekat sebotol abis..tp x baik2 gak..ckp kat husband psl tu..dia ckp sbb i da lama x bersukan..sbb tu bdn byk angin..hehe..apa kene mengena kan..tp ikut jugak la ckp dia..i siap masuk gym pi main futsal bagai..

time tu x terlintas nk check upt..tp bdn still berangin..walaupun aktif balik bsukan..last2 tatau apa nk buat..buat upt -ve plak..pi jumpa doc..tgk2 doc scanned..da 6weeks..speechless kejap..

Offline mawarcullen9

  • Delima
  • *
  • Posts: 1026
  • Suka? +1/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #7 on: February 12, 2013, 03:36:46 PM »
now tgh ttc for 2nd baby..last period 22jan lepas,da abis waktu subur pun (based on ovulation test last week) biasa la..yg 1st tak tertggu2 camni..yg 2nd ni sbb duk tggu..itu mcm duk perasan body changes day by day..perasaan bercampur ni hah..

symptom2 ringan da kene..salah satunya kembung perut ni la..malam2 rasa heat xleh tido ngan perut rasa cramp/kebas2 kat ari2 tu...siap rasa cam nk ceri beri lg..duk ulang ke toilet smpi pg xde pun kuar..hehe..last2 now tiap2 malam kul 5pg br leh lena..ssh hati gak..sbb da nk keje ni esok :(..xde plak rasa loya ke muntah2 ke..cuma mcm xde selera makan due to perut yg sentiasa kembung ni..asik sendawa je..

skrg asal malam je ssh hati..sbb selalu xleh tido..duk check temp..xde dmam pun..suhu 37'c je..2-3 hari lepas buat BBT chart..suhu mmg ade menaik setiap hari..hari 1st 37.12, 2nd 37.22 and semalam 37.36..kwn ckp kalau suhu cecah 37.8'c makna nya da peknen..sbb kalau nk period suhu around 36'c je..

tatau la..suspen je..da check upt..tp opkos -ve..huhu..sbb kalau ikut kan tarikh subur smpi hari ni..baru 10days (kalau ada rezeki lah..)upt sure xleh detect lg..

Offline yati ty

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 125
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #8 on: February 12, 2013, 05:08:29 PM »
o, lamar bese sapu minyak angin ke..
Pagi2 lagi mak coll yt tnya pasal cirit..masuk hari ni dah 6hari..mak suh cari buah pir untuk jadikn ubat hilangkn cirit. Katanya tengok dlm buku..tapi yt xcuba lagi..
Lamar punye period ok x? Yt sejak kguguran, period jadi awal 5hr-7hr dari tarikh due. Jadi cm yt, bulan lepas 18/1, bulan ni yt kena tolak 5hr ke lamar?

Skrg memag xrase cam nak dtg period..atau bulan ni dh jadi ckup 30hr cycle..

Offline yati ty

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 125
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #9 on: February 12, 2013, 05:20:41 PM »
samalah ngn yt pasal ceri beri..hehe..
Memag xleh nak tido bila ia dtg..tapi masuk je tandas hilag. Yt duk fikir gak takut ada salah makan,tapi xde..cume makan duku n sikit asam. Org cakap duku xbagus utk org yg badan berangin sebab sejuk..
Skrg yt byk pakai sweater kalau rase cm angin nak masuk badan..
Pedih ulu hati masih ada wlaupun dah kurang..yt minum susu + oat sampai jadi pekat susu tu yt letak oat..

Offline mawarcullen9

  • Delima
  • *
  • Posts: 1026
  • Suka? +1/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #10 on: February 12, 2013, 05:50:40 PM »
awak mmg rancang mau baby kah? huhu..kalau 18 Jan period lbh kurang saya je..saya 22 Jan..

sy punya period da haywire..hehe..br bulan ni nk tgk cycle camne br amik ubat doc bulan lepas..da 3 bulan period stop tp x peknen..doc kata maybe sbb stress kot..kalau ikut cycle lama punya 28 hari..

saya punya period on 22 Jan tu..tgk based on ovulation test saya nyer  jatuh on hari ke 12-13 aka on 2-3 Feb lepas..ade kuar double line on strips ...n cervical mucus kuar ms pee pee pagi  2 Feb tu..so time tu..mmg ada bersama suami..

awak punya pun maybe between 27 Jan - 3 feb tu kot hari subur? ada bersama between these dates? kalau ada, maybe sign ni tanda2 awal peknen gak..huhu..kalah doc saya punya analisis kan..hehe..

tgk kat tenet..16 tanda2 awal..da ada a few kene kat saya..except takde muntah2 n loya2 lg la..tp badan berangin is 1 of the symptoms jugak..

tatau la samada betul da lekat or just body tricks sbb otak betul2 nak this thing happen kan..

Offline mawarcullen9

  • Delima
  • *
  • Posts: 1026
  • Suka? +1/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #11 on: February 12, 2013, 05:55:22 PM »
cer try gugel 16 tanda awal kehamilan..pastu wat upt test..tgk +ve tak? *wink*wink*

saya punya lambat lg..due next period on 20-22hb camtu..ada seminggu lg lbh kurang n sgt azab menunggu nak wat test..

clearblue leh detect seawal 4 hari bfore period due..try beli digital test n yg normal punya lines tu..

Offline lamar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 142
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #12 on: February 12, 2013, 07:19:19 PM »
cer try gugel 16 tanda awal kehamilan..pastu wat upt test..tgk +ve tak? *wink*wink*

dh gugel tp blum wt upt test :-) due period arini tp nk tnggu smpai esok dtg x.baru ade keyakinan nk test sbb bese period xprnah lmbat.tgh dub dab ni tnggu mlm ni n esok.takut2 ade tetamu bulanan nk smpai:-)

Offline lamar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 142
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #13 on: February 12, 2013, 07:27:15 PM »
o, lamar bese sapu minyak angin ke..
Pagi2 lagi mak coll yt tnya pasal cirit..masuk hari ni dah 6hari..mak suh cari buah pir untuk jadikn ubat hilangkn cirit. Katanya tengok dlm buku..tapi yt xcuba lagi..
Lamar punye period ok x? Yt sejak kguguran, period jadi awal 5hr-7hr dari tarikh due. Jadi cm yt, bulan lepas 18/1, bulan ni yt kena tolak 5hr ke lamar?

bese lamar sapu minyak angin je tp tu pn bhagian uluhati,xberani nk sapu kt bwh pusat.yati,sama la kita..lamar pn penah gugur,lps gugur..1cycle ting tong n lps tu dh ok.lps 2bulan gugur,lekat smula tp xtau pregnant sbb period cm bese.bile perut nmpk besa,p scan..rupanya ade twin tp dh terencat tumbesaran.jd doc bg ubat turunkn sume,alhmdulillah kantung sume turun n xkena d&c

Offline lamar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 142
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #14 on: February 12, 2013, 07:33:14 PM »
yati,mgkin jgk cycle yati dh jd pendek lps gugur.klu mcm lamar,cycle akn brtukar pd bulan pose.cth klu bulan pose tu period 8hari,jd spnjang bulan2 akn dtg period dlm 8hari smpai ramadhan akn dtg plak sama ada dh jd makin lama@pendek..

Offline Yayahj

  • Topaz
  • *
  • Posts: 85
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #15 on: February 13, 2013, 08:49:16 AM »
Salam..yati cirit birit sejurus selepas makan ke?mungkin juga tanda tanda gastrik..

Offline yati ty

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 125
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #16 on: February 14, 2013, 07:43:30 PM »
mawar,
tapi mawar yt xtahu bila due P sebab ikut yg lepas P datang makin awal..jadi bulan ni rase confuse pulak nak kata dah delay..lgpun yt xde tanda2 lain dah selain lapar, jadi takut kecewa lak kalau buat upt..
sekarang ni yt dah xcirit lagi..cume pedih ulu hati, badan berangin n cepat lapar..

lamar,
erm..samalah kisah kite ek lamar. yt pun bulan 9.2012 preggy twin..memang perut mase 2bulan org cakap nampak cam nak masuk 4bulan..tahu2 twin pun masa MC bila kuar 2ketul daging.. :'( kata MIL tu yg nak jadik bby..dan bila scan kt spital pulak, doc cakap nampak sarung je, n kata doc lagi nak jadi twin tapi dah kecut..
(ye lah, janin dah kuar dulu, tapi yt xbawak pi spital sebab husband tanamkan terus kat umah).

agak2 lamar, bila ek due P yt datang? hari ni dah 14hb..

yayahj,
yt kena cirit tiba2 je..nak kata salah makan, xde pulak..tapi memang adelah makan duku 2biji n asam masin ckit..hehe..terliur tengok budak beli.. :-X pastu besoknya terus jadi cirit..makan pun xlalu, tapi still lagi jadi, sampai dah abis benda perut proses..itupun yt paksa gak makan oat + susu..
tapi yayahj, yt dah ok dah hari ni..alhamdulillah..cume pedih ulu hati still ade..tapi mujur selera makan dah ok.

Offline mawarcullen9

  • Delima
  • *
  • Posts: 1026
  • Suka? +1/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #17 on: February 14, 2013, 11:34:40 PM »
lg 4 hari kan..cer beli tester yg murah2 dulu tgk..test la..kalau da lepas 18hb br try clearblue..yg penting jgn putus asa..hehe

sy pun sbnrnya..pandai ckp n bg nasihat je..bila kene btg idung sendiri..takut hopeless jugak :P..lg 2hari ckup 14hari dr tarikh subur..lg 4 hari period due..mmg bila makin dekat..makin rasa tak konfiden nak test..

sbb takut -ve kan..tp kalu x test..mcm mana nk tau ade ke takde? harap byk2 bersabar..and cuba lg..insya allah..1 day pasti ada..kalau kene betul2 hari nya n both husband n wife sihat..insya allah ada..tp awak penah peknen kan..supposedly da xde mslh la..

cuma rezeki la tatau bila..

Offline lamar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 142
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #18 on: February 15, 2013, 08:19:46 AM »
yati pn preggy twin ke.sedih sgt2 kan.lamar lps mkn ubat doc bg,jatuh 2kantung baby.lamar pn mgkin dlm sept 2012 kot twin xjd sbb mse nov p jmpa doc nk scan tu,nmpk kantung tp bile cek darah xde hcg.jd mgkin dlm 2bulan keatas sblum tu.
lamar dh period pn ni.xpenah delay period sblum ni.kali ni delay 3hari.masih belum rezeki..

Offline mawarcullen9

  • Delima
  • *
  • Posts: 1026
  • Suka? +1/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #19 on: February 15, 2013, 08:41:00 AM »
apa lg lamar..pi beli ovulation test kit cepat sementara tgh period ni..cari kat FB je..nama supplier dia Happy to be pregnant..tester ni ade yg rm23 je..ade yg rm90..dpt 3 months supplies..try cari dr hari ke 10 pas abis period smpi hari ke 20..tgk 2 line nye jatuh hari apa..mcm sy hari ke 12-13..org lain tak tahu bila..

bila da 2 line kuar..apa lg..cepat2 la on..mana tau kot2 rezeki...

note : sy xdpt komisen pun..bkn sy yg jual tester tu yer..sy pun pembeli :)..just nak inform kwn2 yg nak try peknen gak..sbb kat farmasi punya mahal..pastu sbtg je plak tu..yg ni murah cket..ade 10 sticks..leh la try hari2 sepjg mggu subur..

good luck!

Offline lamar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 142
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #20 on: February 16, 2013, 01:27:54 PM »
Tq mawar information
sgt2 tringin nk beli tp lamar kt madinah sbnrnye.kena tnggu knalan dtg umrah ke,bleh kirim.nk beli bnyk bnde tp trbatas.huhu
slalu dok jenguk2 jgk page2 cmni tp xtau bile nk dpt.
smlm beli pregnancy test simpan siap2,dlm rm20.mahal kan.kt msia penah beli jgk,dlm rm10 je.ke ikut jenis kot.

Offline mawarcullen9

  • Delima
  • *
  • Posts: 1026
  • Suka? +1/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #21 on: February 16, 2013, 05:12:05 PM »
owh tggu balik la..takpun buat kat sana xleh ke?sebelum ni kalau duk buat selepas hari ke 14 xde..apa kata bulan ni try buat awal lak..yg penting cari la cervical mucus mcm putih telur tu..kalau da jumpa..on je..


or kalau x konfiden jumpa..elok abis je period tu 1-2 hari terus on ngan husband..kene konsisten la tapi :)..mcm sy tak konfiden sperm leh bertahan lama..tu pulun buat hari2 tu 2mggu lepas..terkehel la kejap..hehe..

tgh buat umrah yer..mintak tolong doakan saya yer..tlg doakan saya pregnant n kuatkan iman ckup lah :)..doa dpn kaabah ni salah satu doa tanpa hijab..harap2 cepat makbul lah..amin..

Offline lamar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 142
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #22 on: February 16, 2013, 07:53:09 PM »
in shaa Allah mawar,Amin

lamar mmg tinggal kt madinah ni,teman hubby study cni.mawar pm nma penuh ye.in shaa Allah bile2 lamar p mekah bleh doa.lamar jrg p mekah sbb hubby free weekend je.slalu weekend ade je aktiviti.in shaa allah kt madinah ade raudhah(dlm msjid nabi) sini pn antara tmpt doa makbul.

lamar yg beriya nk pregnant.hubby rilek je sbb die msh study kan.kdg2 trfikir,ke hubby doa biar abis study dulu baru ade ank n allah makbulkan doa die :-)

Offline mawarcullen9

  • Delima
  • *
  • Posts: 1026
  • Suka? +1/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #23 on: February 16, 2013, 09:06:07 PM »
saya dulu pun study jugak ms peknen anak sulung..mmg doa tak nak dulu..nk abiskan study..lgpun time tu..bkn sy je study..hubby pun..time tu sy 24, n dia 28..so bajet muda la kunun..tp last2 lekat plak..rezeki kot..

yg no 2 beriya berdoa nk tambah..xde plak..so, anak tu rezeki..biar la ade..mmg study tu 1 keperluan..tp anak pun keperluan jugak..sy dulu pun risau takut tgh study takut x sempat rehat..dgn umah pun xbeli lg..serba salah ngan baby time tu and opkos sy stress..tp Allah da tentukan segalanya kan..tiap2 anak tu bawa rezeki..

even sy n husband lum abis belaja pun..ngan anak kecik..Allah lorongkan jugak rezeki dpt beli umah..teres lg..tak terpk pun dpt beli tgh2 bandar ni..tp nsb baik dpt umah low market value..so, beli jela..segala deposit sume mark up loan..so, sy n husband byr duit lawyer je dlm 6k..sempat la menyimpan 2-3bulan bfore loan lulus tu..kira rezeki gak tu..kalu tak rasa risau je ngan anak ade..umur makin naik tp umah lum beli..sume ni sy anggap rezeki anak..

pas ni..walaupun hidup so-so je..sy da tak takut nk beranak lg..hehe..sy terima je..sbb mmg da nmpak rezeki anak sulung ni..mcm2 masuk..dulu yg duk riso sgt takut xleh fokus study bagai..da selamat dah pun..sy abis study dulu dgn pointer yg ok juga..bila da ada, kita automatic jd pandai manage masa n duit la mar..insya allah..

Offline lamar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 142
  • Suka? +0/-0
Re: badan berangin, cirit-birit § pedih ulu hati
« Reply #24 on: February 24, 2013, 09:23:34 PM »
Mawar,
Itula,lamar mmg yakin rezeki ank ni sbb mse 1st preggy..dlm 4w je pastu gugur.tp masa tu,rezeki melimpah2.dr mcm2 sumber tp tula..hubby nmpk mcm kurang brsedia lg.in shaa Allah klu dh rezeki,x kemana kan :-)

Mawar n yati ape cerita skrg.dh wt upt blum.lamar period baru ni lain dr biasa.darah merah kehitaman n heavy flow dlm 3hari je.pagi hari yg ke-5,dh bersih n mandi wajib.

Lps je x heavy,terus pening,mual,sakit B,cepat letih,sntiasa mebgantuk sume tu ada smula.ade kwn suro wt upt sbb bnyk simtom pregnant tp lamar xde kekuatan lg la nk wt sbb rse yg baru ni mmg period

 

Powered by EzPortal