+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11290
Latest: karipapkentang
New This Month: 70
New This Week: 14
New Today: 4
Stats
Total Posts: 452241
Total Topics: 7601
Most Online Today: 175
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 10
Guests: 125
Total: 135

Author Topic: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun  (Read 13149 times)

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« on: November 23, 2010, 10:14:33 PM »
saya dapat resepi ni di 'discussion board' di Kongsi Resepi - satu fanpage di facebook. kek ni gebu sangat, bila makan rasa cair di mulut. lagi satu yang membuatkan saya tertarik untuk mencubanya adalah disebabkan kuantiti bahan yang sedikit.



inspired by sis Zaharah Omar. original recipe from RMS Benhadria (FB - http://www.facebook.com/profile.php?id=100000650701763). Link to the recipe - http://www.facebook.com/topic.php?uid=113696645313805&topic=855&start=0&hash=302c79493eeea4f98ab344d0c93078a9).

4-5 keping cheddar cheese
200ml susu segar (ganti dengan susu cair)
4 biji telur
70gm gula halus
70gm tepong kek (ganti dengan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder)
70gm butter
masa penyediaan: 20min
masa membakar: 1jam

Cara-caranya:

1. koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. masak dgn api perlahan, kacau selalu. masukkan butter,tutup api.*

2. asingkan telur putih dan merah. pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. kemudian pukul telur merah hingga kembang, masukkan dlm adunan ciz tadi ( 1 ).

3. masukkan tepong sikit demi sedikit, kacau perlahan. sekiranya berketul boleh di tapis. kemudian masukkan adunan meringue tadi. kaup dan sebatikan adunan.

4. lapik acuan 7x3 inci loyang bulat (atau boleh juga sapukan sedikit mentega & taburkan tepung). tuang adunan kedalam acuan.

5. letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.

teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar.



* Ku blend je semua yang bertanda * ni termasuk kuning telur & tepung yang telah diayak dengan baking powder (1 sudu kecil). Kes tak de tepung kek la ni... kehkehkeh. Kan dah kata... mesti nak derhaka jugak :P. Pastu tak masak dah atas api plak tu. Tapi kalau tak yakin, jangan cuba caraku ini.

* Untuk mengelakkan kek mengecut tiba-tiba, biarkan ia berada dalam oven selepas masak untuk seketika (dalam 20 minit). Biarkan pintu oven terbuka sedikit. Kek ini akan masak sekiranya ia lekang dari loyang.

* Kek ni pun tricky di bahagian meringue dia. Kalau tak jadi kat meringue tu, kek takkan gebu.
« Last Edit: November 24, 2010, 08:28:11 AM by suealeen »
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #1 on: November 23, 2010, 10:31:12 PM »
sue, tepung tu, kalau cap kunci jadi tak agaknya?

Offline hot mama (Eyta)

  • Topaz
  • *
  • Posts: 30
  • Suka? +0/-0
    • Corat-Coret Kehidupan
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #2 on: November 23, 2010, 10:41:07 PM »
suka makan cheesecake..sedap...

dalam gambar tu pun nampak sedap jer..

nampak bahan2 dan cara memasak mcm senang je ye K.Sue..
lepas ni boleh la eyta cuba buat..minta izin copy resepi ye Kak Sue.. :)

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #3 on: November 23, 2010, 11:13:36 PM »
sue, tepung tu, kalau cap kunci jadi tak agaknya?

cap kunci tu tepung apa?
kalau tepung gandum on je, kak Ummi

suka makan cheesecake..sedap...

dalam gambar tu pun nampak sedap jer..

nampak bahan2 dan cara memasak mcm senang je ye K.Sue..
lepas ni boleh la eyta cuba buat..minta izin copy resepi ye Kak Sue.. :)

ni ntah versi ke berapa dah akak cuba ni
tapi yang ni antara yang best la...
masuk dalam mulut terus hilang je :)
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline nuyue

  • Moderator (Board)
  • Delima
  • *
  • Posts: 691
  • Suka? +3/-0
    • http://nuyue22.blogspot.com/
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #4 on: November 23, 2010, 11:15:36 PM »
alamak..ada cheese laaa
suka-suka...






jangan malu,jangan segan..jom klik
http://nuyue22.blogspot.com/


Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #5 on: November 23, 2010, 11:19:57 PM »
pakai cheddar cheese je, Nuyue
yang kraft's slices tu.. senang
kat mana pun boleh jumpa
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline nuyue

  • Moderator (Board)
  • Delima
  • *
  • Posts: 691
  • Suka? +3/-0
    • http://nuyue22.blogspot.com/
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #6 on: November 23, 2010, 11:24:09 PM »
pakai cheddar cheese je, Nuyue
yang kraft's slices tu.. senang
kat mana pun boleh jumpa

selalu ada stock kat dalam peti ais
adeehhh..sejak kebelakangan ni asyik buat kek jer
tukang makan tak ramai
mood rajin dah maiiii..hehhe






jangan malu,jangan segan..jom klik
http://nuyue22.blogspot.com/

Offline ArOn

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2338
  • Suka? +16/-0
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #7 on: November 23, 2010, 11:42:25 PM »
Wahhh gebunya, mcm apam pun ya kan, alahai ada meringue gak ker....semua bahan ada kecuali stand mixer sob sob....

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #8 on: November 23, 2010, 11:45:16 PM »
ha? kena pakai stand mixer ke? bukan pakai blender ke? heheee

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #9 on: November 23, 2010, 11:47:13 PM »
selalu ada stock kat dalam peti ais
adeehhh..sejak kebelakangan ni asyik buat kek jer
tukang makan tak ramai
mood rajin dah maiiii..hehhe

tu la... akak pun sama
angin rajin datang tapi kat rumah dah ramai yang surrender makan kek
tapi hati bergolak teringin

Wahhh gebunya, mcm apam pun ya kan, alahai ada meringue gak ker....semua bahan ada kecuali stand mixer sob sob....

kak Nora, entah-entah putih telur tu bleh buat meringue pakai tangan tak?
tak pernah cuba lagi... cuba try sebijik dulu...
tapi tangan gimok sebelah la jawabnya ;D
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #10 on: November 23, 2010, 11:47:49 PM »
ha? kena pakai stand mixer ke? bukan pakai blender ke? heheee

meringue biasanya orang buat pakai mixer la, kak Ummi
tak pernah dengar lagi orang buat pakai blender
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #11 on: November 23, 2010, 11:49:50 PM »
meringue biasanya orang buat pakai mixer la, kak Ummi
tak pernah dengar lagi orang buat pakai blender
eheee nak derhaka berpada2 la kan
kalau hand mixer tu pun boleh kan?

Offline ArOn

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2338
  • Suka? +16/-0
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #12 on: November 23, 2010, 11:51:31 PM »
tu la... akak pun sama
angin rajin datang tapi kat rumah dah ramai yang surrender makan kek
tapi hati bergolak teringin

kak Nora, entah-entah putih telur tu bleh buat meringue pakai tangan tak?
tak pernah cuba lagi... cuba try sebijik dulu...
tapi tangan gimok sebelah la jawabnya ;D

alamak tk terlarat rasanya, tp kan klu guna pemukul bahulu blh lah kot kan...sbb sama je modus operandi nk kasi naik buih...tp lupakan hasrat itu sbb tk sanggup hehehehe....kena beli gak nih owwhh kenwood....

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #13 on: November 24, 2010, 12:09:39 AM »
eheee nak derhaka berpada2 la kan
kalau hand mixer tu pun boleh kan?

saya pakai hand mixer la, kak Ummi

alamak tk terlarat rasanya, tp kan klu guna pemukul bahulu blh lah kot kan...sbb sama je modus operandi nk kasi naik buih...tp lupakan hasrat itu sbb tk sanggup hehehehe....kena beli gak nih owwhh kenwood....

saya punya pemukul bahulu cenonet je
alamat la tangan saya besar sebelah
terus naik segala muscle ni ekekeke
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline villiant (Siti Munirah)

  • Delima
  • *
  • Posts: 537
  • Suka? +2/-0
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #14 on: November 24, 2010, 08:07:32 AM »
wah kak sue amat menyelerakan..
yang sebelum nie pun tak buat lagi...he..he

insya allah dh buat nnti vill upload..
erm..nk kne cr cheddar dlu..he..he

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #15 on: November 24, 2010, 08:09:06 AM »
Vill, cheddar cheese ni senang cari kan...
kat kedi runcit pun ada...
lenkali akak nak buat kek ni je
tak yah cari cream cheese bagai lagi
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #16 on: November 24, 2010, 08:25:07 AM »
akak tau,kan fiza ni.... selagi tak ada oven yg betul2 sesuai, mmg le tgk je gambo akak ni...huhuhuh....
kalau boleh kukus, nak buat, sebab cheese cheddar ni senag sgt dapatnya.
fiza jenis tak berani nak cuba kukus sebab takut tak jadi, kang kena marah dgn cik somi....
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #17 on: November 24, 2010, 08:27:11 AM »
Fiza, akak punya oven tu sekang ni harga dia drop sampai RM129
ke murah lagi pun tak pasti la
dulu masa beli RM200 tu...

nanti akak try kukus... kalau jadi akak update
tapi bukan hari ni le
akak rasa resepi ni boleh kot
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline villiant (Siti Munirah)

  • Delima
  • *
  • Posts: 537
  • Suka? +2/-0
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #18 on: November 24, 2010, 08:28:15 AM »
Vill, cheddar cheese ni senang cari kan...
kat kedi runcit pun ada...
lenkali akak nak buat kek ni je
tak yah cari cream cheese bagai lagi

stuju kak..
he..he..
tpi vill skrg kat peti ais tu mmg ada je cream chese yang sekilo tu..
wat spare..
sng kalau tetibe mood msak kembali..he..he..

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #19 on: November 24, 2010, 08:29:15 AM »
mak aihhhh... sekilo tu boleh buat 4 biji kek tu
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline villiant (Siti Munirah)

  • Delima
  • *
  • Posts: 537
  • Suka? +2/-0
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #20 on: November 24, 2010, 08:30:01 AM »
akak tau,kan fiza ni.... selagi tak ada oven yg betul2 sesuai, mmg le tgk je gambo akak ni...huhuhuh....
kalau boleh kukus, nak buat, sebab cheese cheddar ni senag sgt dapatnya.
fiza jenis tak berani nak cuba kukus sebab takut tak jadi, kang kena marah dgn cik somi....

kak umisofie...
beli oven yang murah2 kecik je..
cm vill beli oven
main kutu oven namanya..
sebulan byar rm 60..he..he..5 kali byar je..
2 thun yg lepas...skrg lagi murahkan..

Offline villiant (Siti Munirah)

  • Delima
  • *
  • Posts: 537
  • Suka? +2/-0
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #21 on: November 24, 2010, 08:31:07 AM »
mak aihhhh... sekilo tu boleh buat 4 biji kek tu


chese tart ke kek chese ke.....he..he..sdap sambil tlan air liur..
mcam2 leh wat..

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #22 on: November 24, 2010, 08:31:40 AM »
kalau RM300 sekarang ni boleh dapat elba yang berapa liter tah
besar gak akak tengok ari tu
masa tu tak start balik baking ni sebab konon oven tu merajuk
bila try masak balik elok plak..
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #23 on: November 24, 2010, 08:32:46 AM »
chese tart ke kek chese ke.....he..he..sdap sambil tlan air liur..
mcam2 leh wat..

tu la.. semalam dah la sorang tu tag blueberry cheese tart..
kecik-kecik je... berkenan
tapi ku ni buat yang kecik ni macam tak sabar sket
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun
« Reply #24 on: November 24, 2010, 08:33:42 AM »
sue, akak tgh tunggu jusco call utk stok oven sampai, 42L, RM299
tak sabar
RM199 utk 30L, boleh tahan kan harganya

 

Powered by EzPortal