+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11309
Latest: Eynaviva
New This Month: 89
New This Week: 2
New Today: 2
Stats
Total Posts: 452554
Total Topics: 7610
Most Online Today: 240
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 15
Guests: 223
Total: 238

Author Topic: Endometriosis  (Read 60552 times)

Offline azieda

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Endometriosis
« Reply #225 on: August 03, 2011, 03:48:12 PM »
salam..saya pn mengalami endometriosis.Pernah membuat operation sebanyak dua kali.Kali terakhir pada awal tahun 2010.saya dikesan mengalami penyakit ni pada tahun 2001 masa belajar di universiti.lepas kahwin tahun 2008 dikesan mengalami semula penyakit ni.setakat ni masih belum mempunyai zuriat. saya pernah membuat ivf pada bulan Februari yang lalu tetapi kandungan gugur pada hujung April yang lalu. tiada rezeki saya untuk mempunyai zuriat setakat ni..masih mencari ubatan untuk menghilangkan endometriosis kerana doktor kata saya tidak boleh membuat pembedahan lagi..harap ada sinar di bulan ramadhan yang mulia ni.


Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #226 on: August 05, 2011, 03:31:50 PM »
Salam azieda, bole cite agi detail tak? Awak endo stage brape sampai doktor kate  tak leh operate lagi?

cube la ikhtiar cara natural lak, macam amalkan diet2 yg bole elakkan endo (tapi kene tahu penyebab endo)

ataupon bole cube perubatan secara islam cam Darul syifa ke?

saya pon byk membaca website apsal endometriosis ni .. salah satu yg saya terbaca, punca endo adalah hormon oestrogen lebih, so diet yg sesuai kene kurangkan makanan yg memberi sumber oestrogen ke badan kite, then kene pastikan hati & usus kite berfungsi dengan baik..

this is just my 2sen ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline azieda

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Endometriosis
« Reply #227 on: August 07, 2011, 09:04:10 AM »
Linda: doktor tak bg tau pulak stage berapa.Doc maklumkan kalau operation lagi sekali takut ia mengganggu usus dan saluran air kencing.takut kena memakai tiub pulak.masa buat ivf hari tu saya dah ada endo tu.untuk mengandung secara normal memang sukar kerana saluran tiup folopio 'statik'. sy try biodex sekarang dan cuba kurangkan daging dalam pemakanan.

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Endometriosis
« Reply #228 on: August 07, 2011, 10:39:49 AM »
boleh tak sue nak tau siapa ada endo yang preggy tanpa operation?

ada sesiapa leh share dengan sue tak?sebab sue disahkan ada endo irregular..
dah kawin setahun..dan doktor ada kasi colsult suruh teruskan usaha sebab normally setahun kawin doctor tak suggest buat operation cuci itu dulu...

ada dgr ada je boleh preggy.....

so ada sesiapa ada endo dan boleh preggy?share kat sini :o

Saya pun ada endo juga dulu...Dikesan pada bulan Mac2008,doktor nasihatkan suruh mengandung dalam masa 6 bulan,kalau tak mengandung juga,doktor suruh operate..Tapi saya masih tidak mengandung lagi dalam tempoh tu,so walaupun doktor suruh operate,saya tetap tak nak,sebabnya saiz cyst tu statik je,pasti tak ada rasa sakit yang melampau.(hnaya period pain yang masih boleh saya tahan)..
Hujung tahun 2009 saya pergi mencuba rawatan di LPPKN (mula-mula Lppkn taknak terima saya,sebab usia perkahwinan tak sampai setahun,tapi bila bagitahu ada endo,mereka terimaa) Cuma saya mula rawatan sepenuhnya (semua procedure) di LPPKN awal ke pertengahan tahun 2010.. Bila buat rawatan melalui HSG doktor kata saya tak perlu dibedah untuk.buang cyst sebab cyst tak ganggu saya unyuk haml,semua saluran Alhamdulillah clear,tambahan pula cyst tu saiznya statik dan tidak menyakitkan saya...So,saya hanya diberi makan ubat subur je lah,namun tak preg juga..

Dalam bulan 6-7 saya dah berhenti seketika makan ubat subur...Namun,Alhamdulillah,akhirnya saya preg juga secara semulajadi pada bulan 9(dapat tau masa bulan 10 sebab period tak datang)...

Masa bersalin bulan mei 2011, saya kena czer,so bila saya tanya doktor keadaan cyst saya,doktor kata tak ada pun... Yang ada cuma endometeiosis spot je... saya sebenarnya keliru,apakah yang sebenarnya terjadi kepada cyst saya? Bila tanya doktor,diorang cakap cyst tu hilang sendiri... Tapi kalau dah hilang kenapa ada spot? Tak bahaya ke spot tu? Adakah cyst tu akan datang balik? Sebab saya nak kena conceive balik sebab saya punya baby hari tu dah meninggal dalam kandungan... Risau pulak bila dengar ceriya kengkawan yang cyst nya datang balik walaupun dah operate buang..camna la nasib saya..


Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #229 on: August 08, 2011, 08:41:50 AM »
Linda: doktor tak bg tau pulak stage berapa.Doc maklumkan kalau operation lagi sekali takut ia mengganggu usus dan saluran air kencing.takut kena memakai tiub pulak.masa buat ivf hari tu saya dah ada endo tu.untuk mengandung secara normal memang sukar kerana saluran tiup folopio 'statik'. sy try biodex sekarang dan cuba kurangkan daging dalam pemakanan.
azieda, saya agak dari penerangan awak ni .. endo awak stage 3 to 4,cam saya 4.. sebab dia da mengganggu mengganggu organ2 lain .. masa saya operate ari tu .. Doctor nampak endo saya dah melekat kat usus.. so dia terpaksa buat c-ser utk pisahkan endo & usus .. kalo bace kat internet, byk makanan yg kene elakkan utk elakkan endo ni or cyst membesar. Antaranya:-
1. Gandum
2. Makanan segera @ diproces
3. Daging merah cth daging kambing,lembu
4. Sumber Tenusu
5. White sugar (mungkin gula arr kot)
6. Minum bercafein tinggi

byk gak tau .. saya x ingat semua .. :)
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"



Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #230 on: August 08, 2011, 08:50:50 AM »
farhah, saya simpati dgn kehilangan awak .. ternyata awak sgt kuat ..
saya nak terangkan sikit sebyk yg saya tahu pasal endo ni .. saya dapat membantu awak ..

Endo ada sejenis cyst yg mengandungi darah koto aka darah period (puncanya masih menjadi tanda tnya & ubatnya masih belum ketahui). Doc kata endo awak sudah tinggal spot sebab sepanjang tempoh mengandung awak x period so endometriosis tu kecut sendiri umpama x dapat makanan.. sebab tu dia jadi spot. Doctor cakap salah 1 care nak ilangkan endo adala dengan mengandung. sebab tu saya ada baca artikel, selepas operation if patient x dapat pegnen dalam tempoh 2tahun kemungkinan risiko utk cyst tu dtg balik adala sgt tinggi.

sebab awak penah pegnen, so saya ase x jadi masalah utk awak pegnen agi dengan izin Allah .. insyallah kite doa same2 .. sume kat sini memangg ingin mempunyai zuriat sendiri ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline wawa

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 216
  • Suka? +0/-0
Re: Endometriosis
« Reply #231 on: August 25, 2011, 01:25:00 PM »
Salam kawan2...saya nk tanye..endo ni ade name lain tak??cthnye endometrioma/endotriotic cyst??sbb saya pun mengalaminya....

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #232 on: September 05, 2011, 09:59:57 AM »
wawa .. ada macam2 nama utk endometriosis.. bergantung di mana endo tu berada.

macam saya, saya kena endo di bahagian ovari atau dikenali sebagai coklat cysts (ada lagi nama dia, saya pon x ingat)

Awak bole google, jika mahu tahu lebih lanjut ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Endometriosis
« Reply #233 on: September 05, 2011, 01:00:47 PM »
farhah, saya simpati dgn kehilangan awak .. ternyata awak sgt kuat ..
saya nak terangkan sikit sebyk yg saya tahu pasal endo ni .. saya dapat membantu awak ..

Endo ada sejenis cyst yg mengandungi darah koto aka darah period (puncanya masih menjadi tanda tnya & ubatnya masih belum ketahui). Doc kata endo awak sudah tinggal spot sebab sepanjang tempoh mengandung awak x period so endometriosis tu kecut sendiri umpama x dapat makanan.. sebab tu dia jadi spot. Doctor cakap salah 1 care nak ilangkan endo adala dengan mengandung. sebab tu saya ada baca artikel, selepas operation if patient x dapat pegnen dalam tempoh 2tahun kemungkinan risiko utk cyst tu dtg balik adala sgt tinggi.

sebab awak penah pegnen, so saya ase x jadi masalah utk awak pegnen agi dengan izin Allah .. insyallah kite doa same2 .. sume kat sini memangg ingin mempunyai zuriat sendiri ..


Thanks Linda... InsyaAllah,sama-samalah kita berdoa semua yang ada disini akan mendapat zuriat dalam masa terdekat..

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #234 on: September 05, 2011, 05:03:38 PM »
insyallah, farhah .. aminnnn ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline eija11

  • Topaz
  • *
  • Posts: 33
  • Suka? +0/-0
  • ya Allah makbulkan hajatku
Re: Endometriosis
« Reply #235 on: September 06, 2011, 10:51:15 PM »
azieda, saya agak dari penerangan awak ni .. endo awak stage 3 to 4,cam saya 4.. sebab dia da mengganggu mengganggu organ2 lain .. masa saya operate ari tu .. Doctor nampak endo saya dah melekat kat usus.. so dia terpaksa buat c-ser utk pisahkan endo & usus .. kalo bace kat internet, byk makanan yg kene elakkan utk elakkan endo ni or cyst membesar. Antaranya:-
1. Gandum
2. Makanan segera @ diproces
3. Daging merah cth daging kambing,lembu
4. Sumber Tenusu
5. White sugar (mungkin gula arr kot)
6. Minum bercafein tinggi

byk gak tau .. saya x ingat semua .. :)
linda..thanx for the info..smber tenusu pun x elok diambil oleh mrka yg ada endo ya..camna ya ..sya mesti mnum susu tiap2 hr..klau x lutut skit naik tangga..nak ganti ngan apa ya?

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #236 on: September 07, 2011, 08:42:21 AM »
eija, lutut sakit sebab kurang kalsium ke kurang pelincir antara sendi2?
saya rasa kat farmasi ada jual supplement utk kurang pelincir & pil kalsium

ataupon makan ikan bilis lebih sikit bersama tulangnya (sebab makan makanan sekali dengan tulangnya bole tambah kalsium).

then, kalo xnak ikut pantang2 tu pon xpe, yang penting (bak kata doktor saya) kita kena makan makanan yang seimbang. Jangan sampai ada bahagian2 yang terlebih mengikut piramid makanan. So lebihkan sayur & buah2 :)
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline eija11

  • Topaz
  • *
  • Posts: 33
  • Suka? +0/-0
  • ya Allah makbulkan hajatku
Re: Endometriosis
« Reply #237 on: September 07, 2011, 08:28:40 PM »
linda..best la dgar penerangan awak..bgus jd cegu ni...ok sya ikut nasihat linda..mmg skrag tiap2 hr sya mkan mlam ngan buah je x mkan nasi..hehe tp bla pgi perut sya lpar gila..

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: Endometriosis
« Reply #238 on: September 08, 2011, 02:52:54 PM »
salam... sue pon ada cyst.. 2 cm... doktor suruh sue makan pil perancang selama 2 bulan untuk bagi telur2 lain xmembiak n menolak cyst tue.. sbb sue ada cyst pada ovari kanan... tak tahu laa baru sebulan makan pil perancang nie... hope sume nye berjalan ng baik... sue pon ada ambik supplement biodex yg utk cyst tue.. Noni n Susu IGC, n sue juga amalkan pakai pad herba sbb ada byk kes yg pakai pad herba tue wat cyst mengecut,,, sue juga amalakan baca suruh Maryam, Al - Imran & Al- Anbiya sbb pernah terbaca kat web darul syifa ayat2 tersebut bagus utk sakit puan mcm cyst endo dh sebagainya... lain nya sue berserah agar xder yg teruk utk su... amin

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #239 on: September 09, 2011, 10:07:43 AM »
insyallah sue .. segala2ya datang dari Allah & kepada Allah juga kita serahkan segala2nya ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: Endometriosis
« Reply #240 on: September 09, 2011, 12:35:39 PM »
thanks linda .. inyallah ... kan..

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #241 on: September 09, 2011, 03:39:33 PM »
:) betul ..

Semlm doktor saya pesan. Sekarang sakit endometriosis dah macam terlalu common. Sudah ramai perempuan menghidapinya.. So dia pesan, datang jumpa doktor awal2 terutama kalo ada period pain (tidak kira la teruk ke x), haid x normal(terlalu lama or terlalu sikit), if dah kahwin sakit waktu intercourse.
Kalo dikesan awal, lebih senang doktor nak tolong kita.

Namun utk kes saya, memang dah lewat sebab simtom2 di atas xde kat saya. Simtom saya betul2 lain daripada simtom biasa penghidap endometriosis.. :) xpe la .. saya istimewa gaknya utk merasai semua nie .. :) :) alhamdulillah .. semuga semuanya akan berakhir dengan kegembiraan kelak .. aminnn ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: Endometriosis
« Reply #242 on: September 09, 2011, 03:46:41 PM »
sue plak tergerak hati nak cheak bila wat BBT suhu asyik mendatar... dari situ ramai yg cakap kalu suhu mendatar mybe ada problem terus gie cheak nasib doktor cakap kecik lagi... n suruh makan je ubat pil perancang.. lagipon dia suruh makan yg bagus punya dlm pada masa yg sama akan betulkan hormon kita n akan betulkan kitaran haid.. dia cakap lps tue confirm leh preggy... kalu fikir2 balik logik juga sbb ramai kes yg makan pil terlupa atau terlewat makan senang je lekat.... tiba2 je lekat kan?

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: Endometriosis
« Reply #243 on: September 09, 2011, 03:47:59 PM »
tapi doktor ada nasihat juga makan pil nie jgn tunjuk2 kat org ntn org cakap doktor nie gila kot org nak preggy dia suruh makan ubat perancang plak.. dia cakap takot org2 tua nie suka salah paham... hehehhe

Offline vanillaven0m

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +0/-0
Re: Endometriosis
« Reply #244 on: September 14, 2011, 05:00:25 PM »
V nak tumpang tanya, sesiapa yg ada pengalaman dgn endometriosis, mcm mana 1st time doc detect endo? Melalui ultrasound,hsg atau laproscopy?

Lagi satu, V kadang2 time period kan, ada terasa mcm sakit kena cucuk between bahagian anus and faraj...huhu normal ke tu? Cam rasa sakit pula bila duduk atau berdiri, kena posing certain angle...tapi sakit pun cam 5 minutes je between 1-2 hari V period.

Offline rozelyn

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Endometriosis
« Reply #245 on: September 17, 2011, 11:36:51 AM »
asslm kawan2..saya baru kawen setahun..w.pun baru saya tergerak hati nak check..doc buat ultrasound je dah nampak endo tu..so refer pakar untuk buat laparoscopy..doc wat operation dan betulkam rahim sekali..lepas operate doc bg lucrin untuk 3 bulan..lepas je habis ubat period pulak jd xbetul..haih..nak kira hari subur pun dah susah..
ni tgh tunggu bulan ni tgk period on time ke tak n nak proceed dengan clomid..
semoga jadi kenyataan..insyaAllah..

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #246 on: September 19, 2011, 02:43:26 PM »
V nak tumpang tanya, sesiapa yg ada pengalaman dgn endometriosis, mcm mana 1st time doc detect endo? Melalui ultrasound,hsg atau laproscopy?

Lagi satu, V kadang2 time period kan, ada terasa mcm sakit kena cucuk between bahagian anus and faraj...huhu normal ke tu? Cam rasa sakit pula bila duduk atau berdiri, kena posing certain angle...tapi sakit pun cam 5 minutes je between 1-2 hari V period.
saya disahkan endometriosis kat ovari @ dikenali dgn coklat cysts tahap 4. 1st detect melalu ultrasound je. Then terus proceed utk operate bulan 7 ari tu sebab terlalu beso sudah .. ..

endo saya ni xde simtom tu yg terus terjun tahap 4. Cume sebelum p scan saya ada bleeding selepas bersama. Then masa lutual phase or masa selepas ovulate, perut saya rasa penuh/bloated (macam simtom org pegnen). then ramai juga tego saya ingat saya pegnen sebab badan area bawah abdomen nampak berisi..

nasihat saya, if gerak ati ada rasa x sedap .. elokla p cek doktor awal2 .. biasa sakit endometriosis ni nama je same tapi simtomnye berbeza begitu juga rawatannya ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Endometriosis
« Reply #247 on: September 19, 2011, 03:01:48 PM »
asslm kawan2..saya baru kawen setahun..w.pun baru saya tergerak hati nak check..doc buat ultrasound je dah nampak endo tu..so refer pakar untuk buat laparoscopy..doc wat operation dan betulkam rahim sekali..lepas operate doc bg lucrin untuk 3 bulan..lepas je habis ubat period pulak jd xbetul..haih..nak kira hari subur pun dah susah..
ni tgh tunggu bulan ni tgk period on time ke tak n nak proceed dengan clomid..
semoga jadi kenyataan..insyaAllah..
setahu saya kalo dah amek lucrin memang tubuh kena amek masa juga utk kembali normal. sebab lucrin menghalang hormon estrogen dalam badan utk kawal tumbesaran telur2 kat ovari. so untuk seimbangkan balik hormon2 ni amek masa, tu punca period x menentu ..

tapi saya x pasti .. ini cume pndangan saya yg bukan dari bidang kedoktoran pon .. hehehe :D  saya pon on lucrin ni, bulan ni bulan ke 3. Doktor nasihatkan saya teruskan hingga bulan ke 6. Tapi tetap suruh saya buat pilihan utk stop now or another 3months

saya pon buntu, xtau nak pilih yang mana satu ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline vanillaven0m

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +0/-0
Re: Endometriosis
« Reply #248 on: September 19, 2011, 05:24:33 PM »
saya disahkan endometriosis kat ovari @ dikenali dgn coklat cysts tahap 4. 1st detect melalu ultrasound je. Then terus proceed utk operate bulan 7 ari tu sebab terlalu beso sudah .. ..

endo saya ni xde simtom tu yg terus terjun tahap 4. Cume sebelum p scan saya ada bleeding selepas bersama. Then masa lutual phase or masa selepas ovulate, perut saya rasa penuh/bloated (macam simtom org pegnen). then ramai juga tego saya ingat saya pegnen sebab badan area bawah abdomen nampak berisi..

nasihat saya, if gerak ati ada rasa x sedap .. elokla p cek doktor awal2 .. biasa sakit endometriosis ni nama je same tapi simtomnye berbeza begitu juga rawatannya ..

Thank you Linda, kongsi pengalaman...so far Alhamdullilah doc ada a few times ultrasound x de apa endo, tapi tu lah mmg dgr kata endo ni kadang2 x bagi simptom apa2 tu pasal kena trust instinct kalau rasa ada yg x kena.

Offline raihanberkat

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
  • RAIHAN BERKAT EDAR.. Kepuasan Anda Keutamaan Kam,
    • RAHSIA BABY PANDAI BACA
Re: Endometriosis
« Reply #249 on: September 19, 2011, 06:22:38 PM »
pemakanan sekarang mengakibatkan terjadinya endo, fib ..begitu juga dengan pemakaian pad yang xmenentu...pandai2lah kita memilih. ELAKKAN sardin..ini punca utama ke arah itu TANPA kita sedari...
1001 penyelesaian masaalah ada di sini..Insyaallah..

hbgi: 0139366353
 @ emel:
raihanberkat@yahoo.com
subjek: msaalah/ ratuhati

Raihan Berkat Edar
Kepuasan Anda, Keutamaan Kami,In

 

Powered by EzPortal