+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11032
Latest: Sherry11
New This Month: 113
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 447622
Total Topics: 7505
Most Online Today: 195
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 136
Total: 142

Author Topic: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang  (Read 4708 times)

Offline iez214

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 217
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #50 on: April 07, 2013, 03:56:56 PM »
saya pun rasa saya mengalami masalah yang sama..
period regular tapi telur tak matang..
nanti this month kalau period datang, next month saya nak p buat tvs hari ke 14 and 15..
bdw, kawan2 kalau on clomid, ovulation kita still on c14 or c15 ke dia akan delay sikit date nya?


Offline pink purple

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #51 on: April 07, 2013, 08:05:50 PM »
saya pun rasa saya mengalami masalah yang sama..
period regular tapi telur tak matang..
nanti this month kalau period datang, next month saya nak p buat tvs hari ke 14 and 15..
bdw, kawan2 kalau on clomid, ovulation kita still on c14 or c15 ke dia akan delay sikit date nya?
Kalau ambil clomid mesti melalui gynea. Mkn cd2 period. Nanti cd12 jumpa gynea utk scan telur besar ke x. Kalau x besar mungkin x de harapan. Next circle gynea akan tambah dos clomid. Tp kalau telur besar dia bg 2 pilihan nak pecahkan by injection or semulajadi. Tu pengalaman sya ambil clomid la. Sya tunggu next circle utk dua biji clomid.

Offline iez214

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 217
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #52 on: April 08, 2013, 11:23:24 AM »
Kalau ambil clomid mesti melalui gynea. Mkn cd2 period. Nanti cd12 jumpa gynea utk scan telur besar ke x. Kalau x besar mungkin x de harapan. Next circle gynea akan tambah dos clomid. Tp kalau telur besar dia bg 2 pilihan nak pecahkan by injection or semulajadi. Tu pengalaman sya ambil clomid la. Sya tunggu next circle utk dua biji clomid.

oh..macam tu rupenya..
tq pink purple for sharing =)

Offline mama to be

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #53 on: July 16, 2013, 12:49:30 PM »
assalamualaikum, sy dh 9 bln kawen..nk tnye kwn2, klu sy pegi jmpa dr untuk check rahim masa period ni boleh ke?period sy teratur cuma lately ni ada lewat skit..mula2 ingat dh preggy..tp cik P dtg..tu yang ingat nk pegi scan rahim..mana2 poliklinik boleh pegi ke?

Offline ummyskandar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 30
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #54 on: July 16, 2013, 09:34:21 PM »
haritu sy jmpe gynae...dia suh makan clomis start day1-5..5hari setiap sebelum tido malam.. period sy regular...dia nk tgk pembesaran telur antara day 12-14...tp sy x makan la lagi sb bln posa nnti kna guna scan tvs kan...
cycle period lari tak? risau nak makan sebenarnya...husband kta tak payah.huhu


Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #55 on: July 16, 2013, 10:05:44 PM »
tvs tak batas pose.tapi seeloknya elak dibuat dibuat pada bulan pose
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline ariesgirlz

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1856
  • Suka? +3/-0
  • Allah telah merancang yg terbaik buat hambaNya.
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #56 on: July 17, 2013, 12:03:48 PM »
Doc xkan buat tvs masa puasa. Klau gi mlm dia buat la. Masa aries aritu, doc scan atas perut je la sbb puasa. Tp nmpk telur gak.

Offline mentari

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1275
  • Suka? +1/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #57 on: July 17, 2013, 12:25:22 PM »
Doc xkan buat tvs masa puasa. Klau gi mlm dia buat la. Masa aries aritu, doc scan atas perut je la sbb puasa. Tp nmpk telur gak.

scan dr atas nmpak telur ka??
sy nmpak gelap ja scan tuh...
pastu nmpak putih sbb rahim menebal..

Offline ariesgirlz

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1856
  • Suka? +3/-0
  • Allah telah merancang yg terbaik buat hambaNya.
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #58 on: July 17, 2013, 12:44:47 PM »
Nmpk. Kebetulan masa tu mmg telur dah matang. Tu yg nmpk bulat kecik je. Aries ada simpan lg pic scan tu. Cuma scan atas perut xleh ukur saiz la. Aries pun terkejut doc ckp ada telur dah matang masa scan atas perut. Klau telur matang mmg besar dlm 2cm ke atas.

Offline my5412

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #59 on: July 17, 2013, 05:10:44 PM »
saya ni cuma tinggal satu tiub je sbb ectopic june aritu..

skrg mengharapkan seblah kiri je..period so far regular..kadang kadang bile stress je ting tong skit...

huwaaaa....takutla seblah kiri ni takde yang matang....huhuhu

Offline eli

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #60 on: July 20, 2013, 12:15:23 PM »
Doc xkan buat tvs masa puasa. Klau gi mlm dia buat la. Masa aries aritu, doc scan atas perut je la sbb puasa. Tp nmpk telur gak.

lain doc lain pendapat kot.saya dah tanya pada gynea pasal tvs masa puasa.doc kata x batal..tu based on info yg doc tu dapat  drpd ustaz2 yg ada phd, dan xda phd..bila doc cakap macam tu, saya tadah je laaa..hehe..buat masa ni saya xda keraguan kat situ..

Offline guitarnurul

  • Topaz
  • *
  • Posts: 14
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #61 on: July 30, 2013, 04:06:49 PM »
Salam semua. Saya pun ade masalah macam ni. Period ada tiap2 bulan, cuma cycle panjang sikit 32-35 days. pegi cek up doc ckp telur besar, tp x pecah sbb hormon progesteron rendah. Tiap2 bulan jumpa egg white tu. Egg white tanda subur kan? Maknanya saya ni x subur lah kan sbb xde telur??

Offline iez214

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 217
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #62 on: July 31, 2013, 08:02:11 AM »
Salam semua. Saya pun ade masalah macam ni. Period ada tiap2 bulan, cuma cycle panjang sikit 32-35 days. pegi cek up doc ckp telur besar, tp x pecah sbb hormon progesteron rendah. Tiap2 bulan jumpa egg white tu. Egg white tanda subur kan? Maknanya saya ni x subur lah kan sbb xde telur??

salam, saya pun mengalami masalah yg sama cycle saya dlm 30-33 days..
hormon progesterone saya kat borderline je pada cd21 (30.2)...so, doc consider it low..
doc bagi saya metformin dan minta saya kurangkan berat badan...

saya pun tetiap bulan ade eggwhite tu...tp doc ckp tak semestinya bila ade egg white tu telur pon akan release...sbb eggwhite tu die bergantung pada hormon LH...walaupun LH ok, tp progesterone low, telur susah nk menempel or keluar dari kantungnya...
saya sekarang tgh try lumiglow sbb dia ade extract dr keladi (source of progesterone) dan salah sorg mber RH ada suggest supaya saya makan byk ubi bit (ubi yg warna purple tu)...
jom la kita try sesama...  ;)

Offline guitarnurul

  • Topaz
  • *
  • Posts: 14
  • Suka? +0/-0
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #63 on: August 01, 2013, 01:03:30 PM »
salam, saya pun mengalami masalah yg sama cycle saya dlm 30-33 days..
hormon progesterone saya kat borderline je pada cd21 (30.2)...so, doc consider it low..
doc bagi saya metformin dan minta saya kurangkan berat badan...

saya pun tetiap bulan ade eggwhite tu...tp doc ckp tak semestinya bila ade egg white tu telur pon akan release...sbb eggwhite tu die bergantung pada hormon LH...walaupun LH ok, tp progesterone low, telur susah nk menempel or keluar dari kantungnya...
saya sekarang tgh try lumiglow sbb dia ade extract dr keladi (source of progesterone) dan salah sorg mber RH ada suggest supaya saya makan byk ubi bit (ubi yg warna purple tu)...
jom la kita try sesama...  ;)

Insya'allah.. Saya pun pnh try lumiglow. Skrg ni baru nk try vitex. Semoga usaha kite berhasil.. Amin...

Offline naina

  • Nilam
  • *
  • Posts: 469
  • Suka? +0/-0
  • ya musawwir,ya baari,ya khaliq..
Re: Ada kemungkinan tak, haid yang teratur tapi telur masih tak matang
« Reply #64 on: August 01, 2013, 10:10:56 PM »
That why ada certain case doktor akan injection kita klu tlur dh matang tp x release..bila dok dh injec tu mknanya kita kena bersama dlm msa 24h.naina br ni opk positif dan bersama suami tiap hr.klu x brjaya kmgkinan tlur xmtg,jd next cycle naina nk try inject plak time opk positif.

 

Powered by EzPortal