+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10618
Latest: wahijaja
New This Month: 87
New This Week: 10
New Today: 3
Stats
Total Posts: 441535
Total Topics: 7323
Most Online Today: 264
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 12
Guests: 150
Total: 162

Author Topic: Siapa boleh kongsi pengalaman hamil selepas keguguran ? [saya baru lepas gugur]  (Read 5151 times)

Offline mastura anuar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
  • you are my everything .. love u my Hubby ^.^
Salam alaik rakan2 semua.. saya baru berkahwin Januari lepas.. dan bunting pelamin.. dalam bulan mac saya checkup rupanya dah pregnant dalam 6w.. kemudian buat buku pink..
     
      Buat buku pink : 5/3/2013
      Bleeding start  : 7/3/2013
      bedrest atas nasihat doc utk 2minggu
      Complete miscariage: 15/3/2012
      Darah last stop: 22/3/2013


nak tanya.. adakah kwn2 yg ada pengalaman yg hamil semula dgn cepat.. dah apa petua atau nasihat agar kita terus sihat dan berfikiran positiv dalam merancang kehamilan ni ye...?


Offline aienhakim

  • Topaz
  • *
  • Posts: 72
  • Suka? +0/-0
Salam alaik rakan2 semua.. saya baru berkahwin Januari lepas.. dan bunting pelamin.. dalam bulan mac saya checkup rupanya dah pregnant dalam 6w.. kemudian buat buku pink..
     
      Buat buku pink : 5/3/2013
      Bleeding start  : 7/3/2013
      bedrest atas nasihat doc utk 2minggu
      Complete miscariage: 15/3/2012
      Darah last stop: 22/3/2013


nak tanya.. adakah kwn2 yg ada pengalaman yg hamil semula dgn cepat.. dah apa petua atau nasihat agar kita terus sihat dan berfikiran positiv dalam merancang kehamilan ni ye...?

Hai mastura..sy pn baru lepas keguguran 9/3/13..bleeding stop 14/3/2013..sejak bleeding stop sy da mula bersama...harap2 la sebelum cik P dtg da lekat..Mastura berpantang ke..gugur kandungan da berapa week..

Offline mastura anuar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
  • you are my everything .. love u my Hubby ^.^
masa gugur dalam 7w...  pantang biasa2 je.. sbb badan rase byk angin...
sama la.. dah mula bersama.. kita doa sama2 ye,,, mana tahu rezeki kita xlama lagi.. miss P mmg lom dtg ni.. hehe

Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Dear rujuk kelab ibu pernah keguguran KIPK...ramai yg share kt situ tmsk sy..


Offline mastura anuar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
  • you are my everything .. love u my Hubby ^.^
 ;) thanks.. ade jg.... hope ada rezeki sbb ramai yg sama pengalaman...


Offline nadeera

  • Topaz
  • *
  • Posts: 36
  • Suka? +0/-0
Assalam,

saya penah keguguran bulan mei 2012, sebab janin xjadi tinggal kantung je. masa tu usia kandungan 13 week, baru 2 minggu buat buku pink tu, ade bleeding sikit baru pergi scan, sebelum tu xpenah pegi scan pun, just pakai upt je, memang sedih bila doktor scan dan tgk kantung kosong, langsung xde baby,

terus pegi buat suction &curretage kat hospital pakar, lepas buat tu nangis2, tapi time nangis tu jiwa tgh mamai2 lg kesan ubat bius.. doktor nasihatkan rehat 2bulan jangan pregnent dulu.. doktor bagi keputusan cek darah, die cakap darah ok xde masalah..

habis 2 bulan kami mencuba lg untuk pregnent, asal datang miss P jer husband sedih, time tu hormon x stabil, miss P menjengah lambat2.. lepas tu lama plak tu sampai berminggu2, pergila cek kat hospital pakar lg, byr mahal2 tu cume untuk dengar doktor cakap, rahim awak sihat xde masalah, lepas tu die bg ubat hormon,

searching kat internet, ada yg tulis ubat hormon just nak cantikkan period je, jd ubat tu saya makan sikit je, time2 diperlukan, selebihnye saya cube makanan yg ade estrogen lebih mcm soya dan tempei..hr2 mesti mkn tempei, Miss P pun beransur2 normal, lepas tu ade la beli vit C makan, sebab nak cun kononye..

Lepas tu hormon terus stabil, walaupun kitar haid panjang sikit, tp xpelah, asalkan Miss P tu x sampai berminggu2, xlebih 15 hari mcm sebelum ni.. masa tu cycle:35 hari,

lepas tu search tenet lagi untuk cari waktu subur, ok dah dapat time bile subur tanda kat kelender..disebabkan husband terlalu penat keje sebab bz sgt kat opis.. jd merancang time yg sehari ditanda kat kelender tu je lah..

Dan dengan izinNya 25 Dis 2012 disahkan hamil 6 minggu melalui scan, dah x ikut upt saja, upt kat rumah dan pegi klinik scan terus, hari2 x tinggal vit doktor bagi tu.. dan Ujian tak sampai situ sahaja, semasa usia kehamilan sampai 2bulan, tibe2 heavy bleeding siap berketul2, puncanya saya makan pulut, dan angkat barang berat2..

sebab masa tu adek perempuan kawen, hati punye risau.. hati husband apetah lg, masa tu hari jumaat, bleeding masa orang pegi sembahyang jumaat, jd kene tunggu husband balik br check klinik..petang tu adek nikah kat masjid pulak, sedeyh jer..

Doktor scan, tgk jantung baby berdegup lg, die comel je, ade kaki tangan, doktor cakap, kalau ada2 lah, kalau xde rezki die akan kelua sendiri.. SABO jelah doktor ni, bukan nak kasi semangat ke ape. dia bagi ubat kuat rahim, tp lain pulak namenye bukan yang duphaston tu. ubat murah kut, maklumla klinik kampung je

balik rumah parents rest, terbaring dalam bilik, org sibuk kenduri, kite jadi orang sakit.. hari Ahad tu balik semula rumah sendiri kat Bangi, husband ajak pergi klinik dekat dgn rumah, doktor bg duphaston, lepastu rest, dah ade kerja pun terus berhenti..

Tp sekarang, my baby da menendang2 dalam perut ni(umur baby da 20minggu), rasa syukur sangat..hehe.. oopss, story panjang pulak... Sowiiii~~ ;D

Offline sweet_16

  • Topaz
  • *
  • Posts: 82
  • Suka? +0/-0
best baca cerita nadeera. hanya org yg pernah gugur je tahu mcm mana perasaannya. inshallah sama2 kita doa baby kita semua kuat n sihat. amin

Offline Mira Hisham

  • Nilam
  • *
  • Posts: 385
  • Suka? +0/-0
  • ya khaliq ya bari ya musawwir............
hye semua, saya gugur 24 feb 2013....... kemarin 4 april 2013 bru period...alhamdulillah..... bersyukur sgt.... tapi rasa berbeza sgat dari sebelum ni,pas seminggu gugur terus amal jamu mak dara ,stop makan sebelum delay period... then bila period kali ni rasa selesa,senggugut pun x teruk... keluar lancar aja... mungkin sebab kita berpantang sama , sebab saya sampai sekarang memang jaga makan minum... insyalah akn berttc start hari ke 11 sampai hr ke 18 pas period.... mungkin betul kata orang,pas period mmg period akan sedikit lari dari waktu yang sebenar sebelum ni.... pa pun,rasa lebih selesa kalu pas period kita berttc,kurang sikit bimbang... :D

Offline syuha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
haah..... pegi forum KIPK... ctu banyak cite pasal kwn2 kite yg mc...
syuha pun sama jgk. mcm korg semua kejap je kan darah nifas tue... syuha start bleeding 8.12.12.... then stop 22.1.12...haa...lama kan?almost 2 mnths...sbbnye ada la tissue tertgl...bl darah da kering internal scan da xde.

Haah.... nadeera...acaner awk blh lekat erk..hehe...syuha nk buang jauh2 stress nk baby...tp yela... setakat mana la kite nie mampu kan nak buang stress tue. Skrg nie syuha nk pk +ve je... cycle day syuha alhamdulillah... ok... yg paling rs ok lpas gugur nie, period pain da xde lgsg. Sbb b4 kawen syuha mang glamour amek mc tiap bulan sbb period pain yg teruk. Huu....

Syuha baru period 3 april nie...sedih..ingt kan lekat..sbb da bersama ngn husband time subur tue. Siap pakai ovulation kit. Hehe... tapi xde rezeki..mungkin terlalu berharap kot. Ada lg OPK tue lam laci, tapi mls la nk pakai bulan nie. Nti bile pakai berharap pulak. Tgk la nti. Huu... Padahal ms pregnant dlu ok je xperlu pun pakai OPK tue. Hee....

Syuha dulu kosong sebulan je lepas kawen. period skali then mang ber body dance habis ngn suami sbb nk baby. Alhamdulillah...Allah maha Mendengar... Tapi dia bagi pinjam kejap je utk syuha. 9wks je merasa baby lam perut. Moga dia menunggu mama n papa dia di syurga.Ameen

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2155
  • Suka? +7/-0
Salam alaik rakan2 semua.. saya baru berkahwin Januari lepas.. dan bunting pelamin.. dalam bulan mac saya checkup rupanya dah pregnant dalam 6w.. kemudian buat buku pink..
     
      Buat buku pink : 5/3/2013
      Bleeding start  : 7/3/2013
      bedrest atas nasihat doc utk 2minggu
      Complete miscariage: 15/3/2012
      Darah last stop: 22/3/2013


nak tanya.. adakah kwn2 yg ada pengalaman yg hamil semula dgn cepat.. dah apa petua atau nasihat agar kita terus sihat dan berfikiran positiv dalam merancang kehamilan ni ye...?

pertama, terima ketentuan Allah dengan redha...
kedua, sentiasalah positif...
ketiga, jaga kesihatan, macam saya dulu, diet dan senaman..
keempat, amik supplement yang sesuai..
kelima, enjoy setiap masa dengan suami... tanpa terlalu push diri untuk dapat baby...

Offline rini_hamiza

  • Delima
  • *
  • Posts: 693
  • Suka? +3/-0
    • BBT CHART
assalam sis..

saya pun baru pas keguguran.. kalo ikut tarik LMP dah 14 minggu..tp,sy irregular period..last scan,baby 7w3d..xde rezeki..2 hari bleeding,dia kuar sendiri ngan kantung2 tu skali on 26/04/2013...darah keluar 14hari..gembira sangat dapat solat,maklum la..kite kan tengah bersedih ni,nk solat xleh,nk mengadu ngan tuhan..

pantang 2 minggu sepanjang darah keluar tu..skang dh melepasi,so,pantang makan je la skang..dah start bettc dengan suami..tp,saya PJJ lak ngan suami..hari2 berdoa,semoga dikurniakan zuriat..semoga kite semua mendapat rezeki yg tu xlame lagi..  ;D ..jangan stress,nikmati mase2 berdating ber2 ni..hehehe..

Offline niasara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3328
  • Suka? +4/-0
  • Muhammad Adam Mukhlis...pelengkap hidup papa&mama
Assalamualaikum... :)
Actually sy ada jgk share cite sy kat KIPK tp tu short story je la...sy berkawin pd bln jun 2009 dan sepjg berkawin tu sy pjj dgn suami.bab anak ni mmg berserah dan tawakal je.pada mac 2012 sy disahkan pregnnt 5w++.ms tu hanya Allah saja yg tau betapa gmbiranya hati sy.bila usia kandungan dah msk 4 bln,baru la sy dpt ddk sekali dgn suami.tp rzki yg Allah bg tu hanya pinjaman sementara.pada 21/7/12 bersamaan 1 ramadhan,ms tu usia kandungan sy 23w++,sy bersalin awal.baby cuma survive 17 jam saja.sedih mmg sedih,tp sy x blh ikutkan perasaan sgt.nifas sy cuma dtg 24 hr je.hr ke 41 sy berpantang,period pertama sy dtg.dan sjk itu sy cuba berTTC semula.sy mkn epo dgn acid folic dgn konsisten,minum susu HL setiap hr.Setelah 9 bln si kecik tgglkan sy,pada 30/4/13 br ni sy disahkan preggy 6w++ anak kedua.skali lagi Allah ingin menguji sy.6/5/13 suhu sy pada hr tu drop sgt2.sy dh mula syak sesuatu.tgh hr tu sy dah start bleeding,ptg tu ms sy mandi,sy tgk seketul daging keluar.mmg dah tersurat yg rzki sy blm smp.bila sy gi klinik,doc sahkan mmg sy gugur.darah keluar cuma 5 hr je.skrg ni sy cuma pantang mkn dan pegi berurut.in shaa Allah akan start berTTC semula.suami pun dh mula cuit2 sbb kene 'puasa' br2 ni,hehehe... ;D

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2155
  • Suka? +7/-0
Takziah buat kawan-kawan.. dan tahniah sebab positif... cahaya pun pernah gugur bulan mei tahun lepas.. masa tu baby 13 minggu dalam kandungan.. lepas gugur cahaya berpantang 2 minggu... masa berpantang cahaya amik jus perawan... lepas dah sihat cahaya banyakkan bersenam untuk kuruskan badan sikit... lepas tu cahaya amik pati delima gulsan...

cahaya gugur bulan 5, sempat period 2 kali pastu pregnant balik... bulan 5 tahun ni dapat baby..

masa pregnant kali kedua ni, cahaya mc 3 minggu masa baby 2 bulan lebih sebab bleeding... bleeding yang keluar darah macam hati ayam... betul2 ingat akan kehilangan dia... alhamdulillah atas doa semua, lepas amik injection 2 kali kat swasta, bleeding berhenti... baby selamat.... doktor kata cahaya bleeding sbb hormon tak cukup kuat..... jadi inject utk tambah hormon...


Offline rini_hamiza

  • Delima
  • *
  • Posts: 693
  • Suka? +3/-0
    • BBT CHART
Takziah buat kawan-kawan.. dan tahniah sebab positif... cahaya pun pernah gugur bulan mei tahun lepas.. masa tu baby 13 minggu dalam kandungan.. lepas gugur cahaya berpantang 2 minggu... masa berpantang cahaya amik jus perawan... lepas dah sihat cahaya banyakkan bersenam untuk kuruskan badan sikit... lepas tu cahaya amik pati delima gulsan...

cahaya gugur bulan 5, sempat period 2 kali pastu pregnant balik... bulan 5 tahun ni dapat baby..

masa pregnant kali kedua ni, cahaya mc 3 minggu masa baby 2 bulan lebih sebab bleeding... bleeding yang keluar darah macam hati ayam... betul2 ingat akan kehilangan dia... alhamdulillah atas doa semua, lepas amik injection 2 kali kat swasta, bleeding berhenti... baby selamat.... doktor kata cahaya bleeding sbb hormon tak cukup kuat..... jadi inject utk tambah hormon...

alhamdulillah..rezeki cahaya walaupun mengalami dugaan yg hebat...mesti mase tu cahaya dah redha dengan ketentuan nya kan..tp,kalo dh rezeki,dugaan macam mana pun,tetap rezeki tu milik cahaya..hari2 saya berdoa agar dikurniakan zuriat...positif,tp kesedihan tu masih belum hilang...usaha!!..  ;D

Offline niasara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3328
  • Suka? +4/-0
  • Muhammad Adam Mukhlis...pelengkap hidup papa&mama
Sape2 yg pnh rs kehilangan,mental dan fizikal kene kuat.tmbh2 lagi klu usia kandungan tu dh membentuk  rupa yg cukup sifat...seawal kehilangan si kecil,tiap2 mlm sy seakan2 masih terdengar2 suara rengekan dia...tp sy x blh terlalu ikut perasaan...mmg berat nk menghadapi ujian camni memandangkan selama 3 thn sy menunggu kehadiran dia...tp sy kene fikirkan suami sy...sy share mslh dgn kwn2 yg senasib dgn sy...Alhamdulillah...sy mampu harungi keadaan tu...sy lalui kehidupan sy dgn suami spt biasa...cuma rs rindu pada dia tu x pnh pdm...sjk 9 bln lalu,tiap2 mggu sy msti akan ziarah dia utk ubat rs rindu tu... :(

Offline azza indah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
salam semua..semoga tabah dengan ujian Nya...sy gugur 4.1.2013 usia kndungan 12w..sampai skrg blum ada rezki lg..lg pun sy pjj ngan suami..masa gugur ari tu, suami ada kat borneo..sedih sgt2...setiap bulan suami balik dan setiap bulan juga sy mengahrpkan sy preggy semula..tp Allah blm izinkan...sy cuba nk fikir positif tetapi fikiran sy sntiasa memikirkan pasal baby..setiap bulan sy akan stress menunggu sama ada saya akan period atau pun pregnat..tolong kawan2..camne nk kurangkan stress..

Offline niasara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3328
  • Suka? +4/-0
  • Muhammad Adam Mukhlis...pelengkap hidup papa&mama
salam semua..semoga tabah dengan ujian Nya...sy gugur 4.1.2013 usia kndungan 12w..sampai skrg blum ada rezki lg..lg pun sy pjj ngan suami..masa gugur ari tu, suami ada kat borneo..sedih sgt2...setiap bulan suami balik dan setiap bulan juga sy mengahrpkan sy preggy semula..tp Allah blm izinkan...sy cuba nk fikir positif tetapi fikiran sy sntiasa memikirkan pasal baby..setiap bulan sy akan stress menunggu sama ada saya akan period atau pun pregnat..tolong kawan2..camne nk kurangkan stress..

azza,
sy fhm perasaan awk yg berjauhan dgn suami.ditmbh plk awk gugur masa dia tiada kat sisi awk.sy jugak pernah pjj dgn suami sy selama 3 thn.selama berjauhan tu la Allah bg peluang sy utk mengandung.tp bila slps sebulan suami ddk dgn sy,sy gugur masa usia kandungan sy 23w++.awk jgn terlalu memaksa diri awk memikirkan bila awk nak mengandung semula.bila awk mula stress,awk akan ssh utk menghayati kehangatan moment ketika bersama suami awk.awk kene enjoy dgn kehidupan awk.ini bkn pengakhiran kpd kehidupan kita.Rzki kita tu Allah dah tetapkan waktu dan ketikanya.cuma antara cpt dgn lmbt je.selepas keguguran yg pertama,baru2 ni saya disahkan pregnnt semula.tp rzki sy tetap belum memihak kpd sy.sy keguguran sekali lagi pada usia kandungan 6w++.sy dan suami terima berita ni dgn lapang dada dan redha sbb kami tau ada lagi rzki yg lbh baik sdg menanti kami pd masa akan dtg.awk kene kuat semangat.org di sekeliling mgkn xkan fhm mslh awk sbb mereka x berada dan x pernah merasa situasi mcm awk.awk blh luahkan segala keresahan hati awk dgn kwn2 yg senasib dgn awk.itu la yg sy lakukan masa awal2 kehilangan anak sulung dulu.x salah awk menangis sbb itu mmg fitrah kita sbg prmpuan.kita menangis bkn sbb kita lemah tp kita menangis sbb itu naluri seorang ibu.awk jgn ambik peduli apa yg org nk ckp,cuma mtk mereka doakan saja utk awk dan suami supaya diberi peluang sekali lagi utk memiliki anak sndiri. ;)

Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Azzaa indah,kisah kiter terbalik,time keguguran saya ade kat borneo suami kat semenanjung,menangis sorang2 bile tgk orang lain kat wad ditemani suami tersayang...saya faham ape yang awak rase...sabar yer,in sya Allah kalu ade rezeki xkemana...saya sendiripun xsangka,xsampai 1bulan gugur,da ngandung balik,xsempatpun period,anak sulung saya sekarang nak masuk 1y7m,n sekarang saya ngandung lagi,alhamdulillah moga2 sihat mcm abg long die...n masih berjauhan dengan suami,jauh jugak dgn keluarga,saya faham ape awak rase....huhu


Offline ana far

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 145
  • Suka? +0/-0
salam saya baru kaT SINI.

SAYA PUN BARU LEPAS GUGUR.

Offline ana far

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 145
  • Suka? +0/-0
Saya gugur pada  1/4/2013  ....
alkisahnya.......
sebenarnya saya tak sangka pun saya akan hamil  .....walaupun  hakikatnya umur saya ni dah  masuk 32 tahun..........
maklumlah saya kahwin lewat ujung tahun 2011.....tambahan pulak suami PJJ......tapi lani suami dah duk sama ......

intro sikit je tuu.
pengalaman  gugur bayak mengajar saya erti sebuah kehidupan......kehilangan anak dalam perut saya ni ....memberi kesan dalam hati saya sebenarnya..........mungkin lepas ni .....jika rezeki saya untuk dapat baby  diperkenan kan oleh Allah .......saya akan berhati-hati dan berusaha menjaganya sebaik mungkin..........
sesungguhnya apa yang berlaku  satu hikmah kepa kita hambaNYA....

Buat suami saya ........pohon maaf atas perbuatan saya ...........

Offline azza indah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
terima kasih niasara dan hani...rupanya ada juga kengkawan yang senasib ngan saya..memang org luar tidak memahami perasaan kita kan..masa gugur tu walaupun famili ada bersama tp sy tetap nak kan suami berada di sisi..saya asyik menangis dan untuk menjadi sekuat hari ini..sy selalu muhasabah diri sy..dan selalu ingat Allah...terima kasih kerana selepas membaca post kawan2..sy lebih bersemangat..sy terima dengan redha ketentuan ilahi..kadang-kadang apa yang kita fikir yang terbaik untuk kita bukanlah yang terbaik sebenarnya..Allah lebih mengetahui.

Offline niasara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3328
  • Suka? +4/-0
  • Muhammad Adam Mukhlis...pelengkap hidup papa&mama
Kita semua mengalami perkara yg sama,cuma dalam situasi dan keadaan yg berbeza...pengalaman menjadi panduan hidup kita pada masa akan dtg.perancangan Allah tu adalah yg terbaik.apa yg menimpa kita semua ni ada himah tersembunyi.janji Allah itu pasti.
Azza,ana...
skalipun kita x berpeluang utk mendidik dan menjaga anak kita smp bsr,sekurang2nya kita dah diberi peluang utk merasai pengalaman mengandung.in shaa Allah,satu hari nnt Allah akan bagi peluang skali lagi kpd kita utk merasai pengalaman bila seseorang memanggil kita 'mama','ibu,'umi'... ;)

Offline rini_hamiza

  • Delima
  • *
  • Posts: 693
  • Suka? +3/-0
    • BBT CHART
ye niasara..memang sy xsabar nk dipanggil ibu...tp,rezeki,hidup,mati,jodoh,allah yg tentukan...

hari 1st bleeding lagi,sy dan suami dah redha dengan ketentuan allah swt...tp,kesedihan tu,mmg xleh ditahan..menangis je la,itu fitrah naluri keibuan kite..suami,sepanjang sy menangis,sy xpernah nmpak die menitik kan air mata..mungkin die kene paksa diri utk jadi kuat..kalo 22 menangis,sepe nk pujuk kan..hehehe...

usaha je la sementara itu je yg kite ade...sambil tu usaha untuk jadi isteri yg solehah,anak yg baik utk ibu bapa..kadang2,sy terpikir,ni dugaan utk saya...supaya sy berubah menjadi lebih baik,supaya sy lebih bersedia utk jadi ibu...start dengan,sy cube check bacaan solat dan maksud nye sekali..mungkin ade yg sy lalai sebelum ni..try jage aurat seboleh mungkin..nk pulak sy keje sebagai technician yg dikelilingi lelaki..

so sahabat,tiada yg mampu memahami perasaan kite,nak pulak kite baru2 je lagi keguguran ni..banyak kan berkongsi cerita dengan rakan senasib...sebab dieorg je yg mampu paham...usaha,doa,dan tawakal..  ;D


Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2155
  • Suka? +7/-0
alhamdulillah..rezeki cahaya walaupun mengalami dugaan yg hebat...mesti mase tu cahaya dah redha dengan ketentuan nya kan..tp,kalo dh rezeki,dugaan macam mana pun,tetap rezeki tu milik cahaya..hari2 saya berdoa agar dikurniakan zuriat...positif,tp kesedihan tu masih belum hilang...usaha!!..  ;D

betul2... memang sedih bila kehilangan anak... tak salah kalau bersedih. cuma jangan terlalu lama. bila dah move on, kena kuatkan semangat, positif dan happy selalu... yang pergi tetap akna jadi sebahagian daripada kita... kita usaha pula untuk adik dia...

bila badan dah sihat, masa untuk enjoy dengan suami... dont worry be happy...  :D

Offline niasara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3328
  • Suka? +4/-0
  • Muhammad Adam Mukhlis...pelengkap hidup papa&mama
betul2... memang sedih bila kehilangan anak... tak salah kalau bersedih. cuma jangan terlalu lama. bila dah move on, kena kuatkan semangat, positif dan happy selalu... yang pergi tetap akna jadi sebahagian daripada kita... kita usaha pula untuk adik dia...

bila badan dah sihat, masa untuk enjoy dengan suami... dont worry be happy...  :D
ye niasara..memang sy xsabar nk dipanggil ibu...tp,rezeki,hidup,mati,jodoh,allah yg tentukan...

hari 1st bleeding lagi,sy dan suami dah redha dengan ketentuan allah swt...tp,kesedihan tu,mmg xleh ditahan..menangis je la,itu fitrah naluri keibuan kite..suami,sepanjang sy menangis,sy xpernah nmpak die menitik kan air mata..mungkin die kene paksa diri utk jadi kuat..kalo 22 menangis,sepe nk pujuk kan..hehehe...

usaha je la sementara itu je yg kite ade...sambil tu usaha untuk jadi isteri yg solehah,anak yg baik utk ibu bapa..kadang2,sy terpikir,ni dugaan utk saya...supaya sy berubah menjadi lebih baik,supaya sy lebih bersedia utk jadi ibu...start dengan,sy cube check bacaan solat dan maksud nye sekali..mungkin ade yg sy lalai sebelum ni..try jage aurat seboleh mungkin..nk pulak sy keje sebagai technician yg dikelilingi lelaki..

so sahabat,tiada yg mampu memahami perasaan kite,nak pulak kite baru2 je lagi keguguran ni..banyak kan berkongsi cerita dengan rakan senasib...sebab dieorg je yg mampu paham...usaha,doa,dan tawakal..  ;D




org yg x mengalami keadaan seperti kita mungkin menganggap kita x pandai jaga kandungan kita...sbb tu la hanya kwn2 yg senasib je yg fhm apa yg kita lalui...masa saya mula2 kehilangan dulu pun,sy x kongsikan kesedihan saya dgn kwn2 ofis...saya lbh suka kongsikan cerita sy dgn kwn2 di alam maya...suami kita mgkn pada luarannya x nmpk sedih...tapi hati lelaki kita x tau...bila sy ddk sorang2 tgk gmbr anak,suami msti mrh2...dia x nk saya terus terbuai2 dgn kenangan silam...


 

Powered by EzPortal