+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11028
Latest: SayaGina
New This Month: 109
New This Week: 23
New Today: 3
Stats
Total Posts: 447605
Total Topics: 7501
Most Online Today: 173
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 147
Total: 153

Author Topic: HUBUNGAN SEKS SUAMI ISTERI ADALAH AMANAH - rahsia yg tidak boleh disebarkan  (Read 918 times)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
HUBUNGAN SEKS SUAMI ISTERI ADALAH AMANAH - rahsia yg tidak boleh disebarkan.

Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud: "Sesungguhnya amanah yg paling besar di sisi Allah adalah suami dan isteri yg saling melampiaskan berahi mereka kemudian setelah selesai, membicarakannya kepada orang lain mengenai rahsia yg terjadi." hadis riwayat Muslim dan Abu Daud - petikan muka surat 190, buku Memperbaiki Kemuliaan Diri Menggilap Kemurnian Hati oleh Amru Khalid... (",)

MENYEBARKAN RAHSIA KAMAR

Amat jelik sekali akhlak mereka yang mendedahkan rahsia kamar tidur antara suami isteri kepada orang luar walau kepada ibu bapa sendiri sekalipun. Dalam hadis menyatakan:

إن من شر الناس منزلة الرجل يفضي إلى المرأة وتفضي إليه، ثم يصبح يتحدث بما جرى بينهما

Maksudnya: “Sesungguhnya seteruk-teruk manusia kedudukannya adalah seorang lelaki yang menyetubhi isterinya kemudian dia menceritakannya pada waktu paginya”. [Muslim].

Maka haram hukumnya menyebarkan rahsia kamar tidur kecuali dengan tujuan perubatan atau memohon fatwa dan seumpamanya daripada maslahat yang mendesak. [Maza Taf'al Lailatal Bina', 28].

Sumber -
facebook Puan Suzana Ghazali
Kesalahan-kesalahan Dalam Hubungan Suami Isteri



Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Salam. Kenapa sabda rasulullah saw: "Sesungguhnya amanah yg paling besar di sisi Allah adalah suami dan isteri yg saling melampiaskan berahi mereka kemudian setelah selesai, membicarakannya kepada orang lain mengenai rahsia yg terjadi." ..mcm ada one word yg tertinggal??
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
apa dia yg tertinggal itu nirikays? silalah betulkan jika ada kesalahan
ni gambar daripd fb

Offline mawar biru

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +1/-0
HUBUNGAN SEKS SUAMI ISTERI ADALAH AMANAH - rahsia yg tidak boleh disebarkan.

Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud: "Sesungguhnya amanah yg paling besar di sisi Allah adalah suami dan isteri yg saling melampiaskan berahi mereka kemudian setelah selesai, membicarakannya kepada orang lain mengenai rahsia yg terjadi." hadis riwayat Muslim dan Abu Daud - petikan muka surat 190, buku Memperbaiki Kemuliaan Diri Menggilap Kemurnian Hati oleh Amru Khalid... (",)

MENYEBARKAN RAHSIA KAMAR

Amat jelik sekali akhlak mereka yang mendedahkan rahsia kamar tidur antara suami isteri kepada orang luar walau kepada ibu bapa sendiri sekalipun. Dalam hadis menyatakan:

إن من شر الناس منزلة الرجل يفضي إلى المرأة وتفضي إليه، ثم يصبح يتحدث بما جرى بينهما

Maksudnya: “Sesungguhnya seteruk-teruk manusia kedudukannya adalah seorang lelaki yang menyetubhi isterinya kemudian dia menceritakannya pada waktu paginya”. [Muslim].

Maka haram hukumnya menyebarkan rahsia kamar tidur kecuali dengan tujuan perubatan atau memohon fatwa dan seumpamanya daripada maslahat yang mendesak. [Maza Taf'al Lailatal Bina', 28].

Sumber -
facebook Puan Suzana Ghazali
Kesalahan-kesalahan Dalam Hubungan Suami Isteri


macam mana kalau rahsia dalam kamar tu terbongkar pabila ada orang yang mengusik orang yang latah. mawar pernah tengok situasi yang macam ni. kadang2 kesian dengan orang yang diusik tu.


Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
ummi, ia rahsia yg perlu dijaga,jadi adanya word ...TIDAK membicarakan...
Atau adakah sy salah?
Kalau ikut dari yg dishare, pemahaman itu akan jadi: tak jadi rahsia,boleh dicerita pd org laen.

Mawar,jika begitu,menjadi tugas org laen utk menegur org yg mengusik tu.jgn same2 ketawa or tgk je.selalu latah ne dia akan sebut apa yg diusik,apa yg 'dicucuk'. org yg melatah tu mmg agak payah nk dikawal,jd org mengusik dgn topik apa tu yg salah.yg tak patut..
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline mawar biru

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +1/-0
ummi, ia rahsia yg perlu dijaga,jadi adanya word ...TIDAK membicarakan...
Atau adakah sy salah?
Kalau ikut dari yg dishare, pemahaman itu akan jadi: tak jadi rahsia,boleh dicerita pd org laen.

Mawar,jika begitu,menjadi tugas org laen utk menegur org yg mengusik tu.jgn same2 ketawa or tgk je.selalu latah ne dia akan sebut apa yg diusik,apa yg 'dicucuk'. org yg melatah tu mmg agak payah nk dikawal,jd org mengusik dgn topik apa tu yg salah.yg tak patut..

masalahnya bila kita tegur tu diorang berhentilah sekejap, lepastu diorang sambung balik.

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
ummi, ia rahsia yg perlu dijaga,jadi adanya word ...TIDAK membicarakan...
Atau adakah sy salah?
Kalau ikut dari yg dishare, pemahaman itu akan jadi: tak jadi rahsia,boleh dicerita pd org laen.

nirikays, pandai bahsa arab tak? kalau pandai cuba translate kan daripada bahasa arab... sebab kadang2 translation drp bahasa arab ke bahasa melayu ni kurang tepat  juga... nak tag shasuria boleh? mintak tolong heheee

mengenai tercerita masa latah tu, org yang latah semasa latahnya (yg tak dibuat2 la) dia dikira tak waras masa tu. Hukum dosa pahala atas org yg waras. Jadi siapa yang mengusik dgn niat dan cara yang sampai membuatkan org latah itu bercerita tentang hal dalam kelambu, mungkinkah dia yang jadi dosa pula? 

Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
boleh je,x perlu mintak izin kot.bukan thread sy.lgpun sy pun suka nak tau.
Tak kesah sape2 yg tau,arif, boleh share.kann...
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

 

Powered by EzPortal