+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11199
Latest: Chajielaa
New This Month: 128
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 450494
Total Topics: 7579
Most Online Today: 180
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 1
Guests: 114
Total: 115

Author Topic: Membaca Kaedah Fonetik  (Read 10327 times)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Membaca Kaedah Fonetik
« on: October 27, 2010, 12:53:59 PM »
betul tu...
sama saya juga...sistem fonetik mmg berkesan mengajar anak membaca cepat.
bidang saya masa kat U dulu, bidang fonologi.
so, nak ajar anak kt rumah, jadi mudah bila ilmu tu ada.

anak sulong saya juga saya ajar usia 3 tahun. alhamdulillah, mmg berkesan.
mcm2 jenis buku ada sekarang... "Bacalah Anakku", "Bacalah Sayang"....macam2lah....
kalau pandai buat sistem sendiri pun ok!. tapi, saya malas, beli je buku, then ajar.

lain anak, lain cara, lain perangai.
saya masih gagal utk terapkan pada anak no2 saya....
dia masih dgn suku kata lagi..... belum berapa lancar, sekadar, bolehlah....
« Last Edit: March 26, 2011, 03:39:20 PM by umisofie »
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/


Offline fisa

  • Delima
  • *
  • Posts: 770
  • Suka? +5/-0
    • My life...begins with my Journey
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #1 on: October 27, 2010, 01:14:56 PM »
boleh terangkan pasal sistem fonetik tak..?
nak tahu juga mana la tahu leh apply kat irfan plak... ;)

Offline roseaz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 51
  • Suka? +0/-0
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #2 on: October 27, 2010, 01:39:27 PM »
ha tu dia..dh ade pakar fonologi..bole rujuk kt umisofie...
kpd fisa..bule rujuk web ni...http://www.readnetwork.com/..mmg bagus sungguh utk parents yg x tahu ape2 ttg fonetik ni...
satu set buku dia klau bahasa melayu dia x smpi rm 50.00 pun..samala set b.i..and ade set al-furqan..set buku tu smpi pandai baca tau..pas tu ade buku latihan dia utk mperkukuhkan penulisan dia pulak...all start from basic gak..
dia ade anjurkan kursus, klau kita x confident nk start dr mana..
Sbg parents kita aje kena komited lakukan...Insya Allah dlm 3 bulan dia akan bule mbaca...
ye la kita bukanla blumba2 nk jdkan ank kita ni genius pun...cuma at least ank2 kita sudah ada asas bila mmasuki alam psekolahan..

Offline fisa

  • Delima
  • *
  • Posts: 770
  • Suka? +5/-0
    • My life...begins with my Journey
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #3 on: October 27, 2010, 04:05:41 PM »
ha tu dia..dh ade pakar fonologi..bole rujuk kt umisofie...
kpd fisa..bule rujuk web ni...http://www.readnetwork.com/..mmg bagus sungguh utk parents yg x tahu ape2 ttg fonetik ni...
satu set buku dia klau bahasa melayu dia x smpi rm 50.00 pun..samala set b.i..and ade set al-furqan..set buku tu smpi pandai baca tau..pas tu ade buku latihan dia utk mperkukuhkan penulisan dia pulak...all start from basic gak..
dia ade anjurkan kursus, klau kita x confident nk start dr mana..
Sbg parents kita aje kena komited lakukan...Insya Allah dlm 3 bulan dia akan bule mbaca...
ye la kita bukanla blumba2 nk jdkan ank kita ni genius pun...cuma at least ank2 kita sudah ada asas bila mmasuki alam psekolahan..


thanx a lot roseaz!!!

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #4 on: October 27, 2010, 09:31:27 PM »
pada saya sistem fonetik ni mmg berkesan.
cepat anak boleh membaca. dlm BI pun saya gunakan sistem ini.

sistem fonetik ni sistem bunyi...kita tak kenalkan huruf pada anak, tapi bunyi pada huruf tu...
adeh, mcm mana nak kata yer...susah la pulak bila nak terangkan. kena rujuk nota balik ni...hehe...

roseaz,
saya bukanlah pakar pun, sekadar belajar je...hehe. :)
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/


Offline fisa

  • Delima
  • *
  • Posts: 770
  • Suka? +5/-0
    • My life...begins with my Journey
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #5 on: October 28, 2010, 12:03:18 PM »
pada saya sistem fonetik ni mmg berkesan.
cepat anak boleh membaca. dlm BI pun saya gunakan sistem ini.

sistem fonetik ni sistem bunyi...kita tak kenalkan huruf pada anak, tapi bunyi pada huruf tu...
adeh, mcm mana nak kata yer...susah la pulak bila nak terangkan. kena rujuk nota balik ni...hehe...

roseaz,
saya bukanlah pakar pun, sekadar belajar je...hehe. :)


semalam fisa try guna sistem fonetik ni dekat irfan...
hahahahaha memang berkesan bila bunyi kan a,e,i,o,u...
siap muncung2 lagi tu... ;D
bila kenal kan huruf dia macam bosan jek buat tak tahu... ;)
so mlm tadi dh discuss dgn en abg mengenai sistem fonetik ni...
dia pun setuju so weekend ni plan nak cari kan buku2 utk irfan... :P

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #6 on: October 28, 2010, 12:08:49 PM »
kak fisa,
bagus tu...
sistem ni mmg mudah.
pastu terus kepada sistem baca suku kata...
budak senang dapat, kalau dah kenal huruf lagi senang ajar. :)
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline fisa

  • Delima
  • *
  • Posts: 770
  • Suka? +5/-0
    • My life...begins with my Journey
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #7 on: October 28, 2010, 12:17:33 PM »
kak fisa,
bagus tu...
sistem ni mmg mudah.
pastu terus kepada sistem baca suku kata...
budak senang dapat, kalau dah kenal huruf lagi senang ajar. :)

tu laaa fiza...alhamdulillah ada RH ni kan...
so banyak gak la pengetahuan yang fisa dapat... :)
semalam bila fiza mention pasal sistem ni terus fisa buat search...
tu yang malam tadi apply terus kat dia..
alhamdulillah ada reaction dr irfan so makin seronok laa buat bunyi-bunyian tu... ;D

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #8 on: October 28, 2010, 12:29:23 PM »
hehehe...bijak Irfan.
lagipun sistem kat sekolah2 tadika semua dah tukar pada sitem fonetik ni.
semoga berjaya ye kak...
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline fisa

  • Delima
  • *
  • Posts: 770
  • Suka? +5/-0
    • My life...begins with my Journey
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #9 on: October 28, 2010, 12:30:28 PM »
hehehe...bijak Irfan.
lagipun sistem kat sekolah2 tadika semua dah tukar pada sitem fonetik ni.
semoga berjaya ye kak...


thanx fiza....kalau tidak kerana fiza ada mention kan sure sampai la ni ku tak tau...

lydianajihah

  • Guest
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #10 on: October 28, 2010, 02:48:42 PM »
kan kak..
baca dari blog, ibunya bukan surirumahtangga sepenuh masa pun..
ada bisnes, sibuk juga. malam je dapat ajar.

ha.. kaedah fonetik ni memang berkesan.
mengajar anak seawal mana pun rasanya boleh.
bergantung dengan komitmen kita sebagai ibu bapa.
bukan nak berebut2 untuk jadikan anak kita genius, tapi bagi najihah itu sudah tanggungjawab kita.
dan rebut peluang dimana fasa pembelajaran anak2 yang paling efektif (sedari dari lahir hingga umur 4tahun)

Offline ArOn

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2338
  • Suka? +16/-0
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #11 on: October 28, 2010, 02:52:17 PM »
kak fisa,
bagus tu...
sistem ni mmg mudah.
pastu terus kepada sistem baca suku kata...
budak senang dapat, kalau dah kenal huruf lagi senang ajar. :)

tu laaa fiza...alhamdulillah ada RH ni kan...
so banyak gak la pengetahuan yang fisa dapat... :)
semalam bila fiza mention pasal sistem ni terus fisa buat search...
tu yang malam tadi apply terus kat dia..
alhamdulillah ada reaction dr irfan so makin seronok laa buat bunyi-bunyian tu... ;D

Fisa...nanti blh cari buku cahaya ku tak pun buku Xra, mmg elok utk fonik.....*kalau nak tahu antara buku-2 untuk mengajar anak-2 istimewa juga nih dan juga pelajar lembab pembacaan, tp mmg elok kita praktikkan utk toddler....

lydianajihah

  • Guest
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #12 on: November 04, 2010, 04:35:09 PM »
salam...
ada berbagai cara untuk mengajar anak2 membaca ni.
ada yang kenalkan abc dulu, ada yang teruskan dengan suku kata.
kalau yang kenalkan abc, rasanya elok kenalkan abc huruf kecil dan huruf besar.
tak ikut urutan pun tak apa, yang penting bagi anak kenal huruf.
lepas tu kenalkan dengan huruf vokal.
a e i o u.. dan kenalkan bunyi sekali. a sebutan aaaaa.. e pula sebutan ada e pepet ada sebutan e taling. dan seterusnya..
kalau dah ok untuk huruf vokal boleh teruskan ke suku kata. memperkenalkan huruf konsonan juga.
eja b.a=ba.. b.i=bi.. b.u=bu..
ca ci cu
da di du
dan seterusnya..

lydianajihah

  • Guest
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #13 on: November 05, 2010, 09:04:52 AM »
sambungan..

bila anak dah pandai eja suku kata, contoh.. ba bi bu..
boleh pula teruskan dengan mengeja satu perkataan penuh. contoh.. kaki, kuku, bubu, babu, cuci...
dah pandai eja dan baca satu perkataan tu, teruskan pula dengan ayat. contoh.. kuku kaki ku..

bbm boleh buar sendiri, taip je kat pc lepas tu print. letak gambar..
selalu, kami kena import untuk mengajar kelas pemulihan sebab sekolah tak ada guru pemulihan lagi. alhamdullilah, ok cara ni.
untuk pkbp, mana tahap yang boleh dididik juga menggunakan cara ini.

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #14 on: November 05, 2010, 11:44:40 AM »
bagus jiha....
mmg kena pada tempatnya...hehe
saya pun ajar anak cara tu jugak.
bunyikan huruf dan gunakan sistem suku kata.
lebih mudah dari cara kita dulu,kan?

kat sekolah jihah mesti jihah gunakan sistem tu,kan?
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

lydianajihah

  • Guest
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #15 on: November 05, 2010, 11:46:54 AM »
bagus jiha....
mmg kena pada tempatnya...hehe
saya pun ajar anak cara tu jugak.
bunyikan huruf dan gunakan sistem suku kata.
lebih mudah dari cara kita dulu,kan?

kat sekolah jihah mesti jihah gunakan sistem tu,kan?

ya.. guna sistem gitu je.
lagi mudah. bbm pun boleh buat sendiri.
kalau zaman saya sekolah dulu, kena eja satu2..
sekarang boleh kenalkan terus huruf dan sebutan vokal dan konsonan.
terus ke suku kata pula. hu.. besh..

Offline Rozy

  • Delima
  • *
  • Posts: 1103
  • Suka? +10/-0
  • Nice Knowing You!
    • R.U.M.A.H.K.A.M.I
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #16 on: November 06, 2010, 02:37:35 AM »
jiha,

bbm tu apa? ???
R.U.M.A.H.K.A.M.I - http://arryrozy.blogspot.com
Rozy - wifey to  Hazari and Ummi to Hadiff Raef (30.9.08) and Husna Raihannah (1.7.10)

lydianajihah

  • Guest
Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #17 on: November 06, 2010, 08:37:38 AM »
jiha,

bbm tu apa? ???

bahan bantu mangajar.
sori ya, terbiasa tulis bbm je.

Offline pu3_2ah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 11
  • Suka? +0/-0
    • NATASHA CORNER
Re: Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #18 on: January 14, 2011, 07:41:57 AM »
saya pun ada menggunakan kaedah ini untuk pembelajaran awal - bacaan maryam. & saya ada tuliskan di blog. sila la singgah untuk pembacaan lanjut.

http://natashacorner.blogspot.com/2010/04/belajar-membaca-tanpa-mengeja.html
smile :)

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #19 on: February 02, 2011, 09:49:40 AM »
syukur ada Rh n kwn2...saya br je homeschooling anak2...terutama yg sulung dah 5 tahun..tp di tadika dia byk menulis,belum bab membaca..saya pn dah tensen dgn tadika itu..ramai kwn2 dah keluar p tadika n pasti sebab tadika itu byk bermain n mcm pusat jagaan( kurang guru ). sekarang saya btl2 tumpukn bab mbaca mgunakan kaedah fonetik..

anak saya keliru antara sebut abc (kenal huruf abc dengan papa nya masa 4 tahun) dan fonetik, saya tukar dgn fonetik skrg ini. .macammana yer nak bagi dia jelas dan faham. saya pn bukan pandai mgajar dan baru je kenal fonetik..huu

Offline fiza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +2/-0
Re: Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #20 on: March 04, 2011, 10:15:43 AM »
untuk anak2 saya pun kaedah fonetik ni mmg berkesan.
Masa mula2 nak ajar anak membaca, ada jugak pakai kaedah lain...
System tu dikenali sbg whole word approach.
Saya cuba almost 2 tahun tapi langsung tak berkesan pada anak saya,

Mmg frust, lagi pulak cuba lama.
Pastu baru kakak saya introduce kaedah fonetik ni kat saya,
Dia dah cuba pada anak2nya

Jadi, saya pun cuba, alhamdulillah, dua2 anak saya boleh ikut kaedah ni.
Dlm masa sama, memandangkan saya baru bertatih nak ajar anak2 membaca
saya join kursus yg di anjurkan readnetowrk utk ajar kanak2 membaca guna kaedah ni,

so far kaedah ni ok,
cuma susah skit nak bagi anak2 pandai blend bunyi,
peringkat nak bagi faham blending tu mmg makan masa,
tapi once diorang dah faham, pastu tak susah sgt

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #21 on: March 21, 2011, 12:44:09 AM »
saya sedikit terlewat ajar anak kedua saya membaca.
tapi, saya tak khuatir sgt, sebab ajar dgn kaedah fonetik ni, cepat... yg penting ibu kena konsisten dan tidak terlalu memaksa anak.
alhamdulillah, saya ambil masa 2 bulan untuk mengajar anak kedua saya tu membaca.  sekarang dah 5 tahun sebulan, dah semakin lancar membaca.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #22 on: March 21, 2011, 12:53:22 AM »
saya sedikit terlewat ajar anak kedua saya membaca.
tapi, saya tak khuatir sgt, sebab ajar dgn kaedah fonetik ni, cepat... yg penting ibu kena konsisten dan tidak terlalu memaksa anak.
alhamdulillah, saya ambil masa 2 bulan untuk mengajar anak kedua saya tu membaca.  sekarang dah 5 tahun sebulan, dah semakin lancar membaca.


kak fiza guna buku apa??sy adala beli buku bacalah anakku tu..saja bukak VCD dia bg alya dengar.memang dia suka ngikut..hehe

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #23 on: March 21, 2011, 12:58:59 AM »
akak gunakan buku bacalah anakku tu je...
tu pun guna versi lama punya, buku masa akak ajar Ikhwan dulu.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: Membaca Kaedah Fonetik
« Reply #24 on: March 21, 2011, 09:43:18 AM »
betul!

wina sendiri pnh mengajar phonetics kat kindie dulu...mmg berkesan & happy tgk anakĀ² murid cepat belajar  :D

 

Powered by EzPortal