+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10795
Latest: hulkice
New This Month: 16
New This Week: 18
New Today: 12
Stats
Total Posts: 444106
Total Topics: 7404
Most Online Today: 177
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 90
Total: 98

Author Topic: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)  (Read 43463 times)

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 424
  • Suka? +3/-0
Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« on: November 25, 2010, 08:02:59 AM »
Salam kawan-kawan,

Sesiapa yg ada pengalaman bersalin atau check up di PPUM kongsi2 la cerita..

Saya mulakan dulu ya....saya skrg pregnant anak yg ke 3 dh masuk 36 weeks ni, masa first 5 months check up di DEMC tp disbbkan rasa kos semakin mahal di DEMC saya tukar ke PPUM itupun slps tanya kawan2 dan review forum pasal PPUM ni br berani register di sini. Saya akan bersalin ceaserian sbb tu kena budget kosnya wpun dulu bersalin 7 thn lps di DEMC kosnya RM5k, tp skrg hospital baru so kosnya jd RM6k-RM9k. Lg pun skrg dh FTHW duit kena simpan.

Bayaran yg dikenakan masa register ialah RM31, dah tu kena letak deposit RM500. Tp kalu kerja kerajaan lg murah. Check up di PPUM setakat ni Alhamdullilah ok, wpun setiap kali check up akan jumpa gynae yg berlainan tp penerangan yg diberikan jelas dan gynae pun friendly. Jika di swasta setiap kali check up akan di scan tp di PPUM kena ada appointment utk scan, setakat dh 5 kali check up ni sekali je scan hr tu wpun dh buat detail scan di DEMC.

Rutin lain mcm biasa check bp, air kencing dan berat akan dibuat oleh nurse. Cuma masa mula2 check up di PPUM sampel darah kita akan diambil. Dan kita juga akan dipanggil utk taklimat pasal penyusuan ibu, PPUM adalah hospital rakan bayi.

InsyaAllah 10/12 ni dh buat appointment utk ceaserian, mudah2an selamat dan dipermudahkan semuanya...
« Last Edit: November 25, 2010, 08:06:31 AM by arnisya »
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5525
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #1 on: November 25, 2010, 09:19:42 AM »
PPUM, UMMC adalah hospital rakan bayi. Mereka sangat menyokong penyusuan ssusu ibu. Suka :-)

Saya pernah 2 kali ke PPUM. Tapi bukan utk bersalin, yang ni ambil darah/ check darah je... Setakat yang tu, ok. Cuma parking susah sikit.

Kita tunggulah feedback kawan2 lain ye.

Offline nuyue

  • Moderator (Board)
  • Delima
  • *
  • Posts: 691
  • Suka? +3/-0
    • http://nuyue22.blogspot.com/
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #2 on: November 25, 2010, 10:38:47 AM »
pernah menjadi penghuni PPUM masa pregnent darwish
tapi darwish tak mahu keluar  kat situ...
duduk kat situ dalam 2 hari jugaklaaa
tentang bayaran ..nuyue tak pasti..
yang nuyue tahu deposit rm 500.00...selebihnyer nuyue tak pasti...lagipun hubby pakai GL...
layanan kat situ ok...makanan pun sedap...
kalau waktu siang hari ni asyik dikacau oleh student laaa
tanya tuuu,tanya ni...tang ni jer laa yang tak selesa..yang lain semua ok..






jangan malu,jangan segan..jom klik
http://nuyue22.blogspot.com/

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #3 on: November 25, 2010, 11:32:39 AM »
plan juga nak bersalin kat sini kalau emergency sangat..sebab ofis kat bangunan amcorp ni, kot2 la emergency sangat dah bersalin time ofis hour, maunye kene lari ke PPUM...kena booking dulu ke? kalau main terjah bawak buku merah boleh tak ye?

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 424
  • Suka? +3/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #4 on: November 26, 2010, 07:25:43 AM »
plan juga nak bersalin kat sini kalau emergency sangat..sebab ofis kat bangunan amcorp ni, kot2 la emergency sangat dah bersalin time ofis hour, maunye kene lari ke PPUM...kena booking dulu ke? kalau main terjah bawak buku merah boleh tak ye?

Kalu tak silap rasanya boleh kalu dah emergency sgt, sbb masa register hr tu nurse kt situ ada gak tanya pasal buku merah since saya sblm tu check up di DEMC so takde la buku merah dia terima jugak report dr DEMC.
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik


Offline farahrahim

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #5 on: November 26, 2010, 11:21:11 PM »
Saya pun plan c-sect kt PPUM, tp belum dapat tarikh since last check up 10/12
So far puas hati dengan layanan PPUM
Sebelum ni bersalin kat Pantai...banyak nk dekat 10k tapi service lebih kurang je.

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 424
  • Suka? +3/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #6 on: December 19, 2010, 01:22:10 PM »
Alhamdullilah dah selamat bersalin di PPUM pada 10/12/2010 tinggal di wad selama 4 hr, layanan yang diberikan oleh doktor dan nurse amat memuaskan.

Walaupun bersalin secara ceaserian nurse2 byk membantu terutamanya semasa nk menyusukan baby pada hr pertama even dlm bilik pembedahan semasa doktor sedang menjahit rahim, baby dh diberikan susu ibu.
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

Offline noorshafila

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
    • me-hachi
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #7 on: March 03, 2011, 10:12:46 AM »
Tapi ada nurse yang senyap2 bg FM pada bayi. Ini yang di beritahu sendiri oleh isteri rakan pejabat sya. Dia bersalin secara ceaserian. Bila baby di serahkan padanya dan dia nak susukan, Baby langsung tak mahu hisap dan nak tidur je.
Bila dia cakap pada nurse, nurse tu bagi tahu yang diorang dah kasi FM sebelum tu.

Bukan nak kondem PPUM. Ku sendiri kerja di FPUM.

Mmmm....

Offline hai_riny

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #8 on: April 18, 2011, 02:44:03 PM »
Nak tanya..sy baru sebulan mengandung n plan nk bersalin kt ppum nih. mcmana prosedur nya n bila saya patut pergi ke ctu utk buat pre natal checkup? n nak tanya, ppum provide epidural x?

Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #9 on: July 22, 2011, 02:15:51 PM »
Antenatal Clinic PPUM dah tukar bangunan baru.
best sbb baru.. semua nampak chantik je.
pehtu lagi besar dan teratur je semua.



Offline Nurulsue

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #10 on: August 11, 2011, 03:02:53 PM »
Miumiu, LR plak cane? dule mmbr kate hubby xleh msuk..coz pkai tirai2 je..skng dh ade bilik2 x? hubby bleh msuk?

Offline que

  • Topaz
  • *
  • Posts: 85
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #11 on: August 15, 2011, 03:51:04 PM »
hi...nk share cite pasal check up kat PPUM...alhamdulillah setakat nie da 2kali check up kt situ...doc kt gynae pun ok...nk tnya skit kat sape2 yg ade pengalaman kt PPUM nie mase bersalin....hubby leh masuk skali ke mase nak bersalin tu???

Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #12 on: August 15, 2011, 04:03:08 PM »
nurulsue, que.
nurse kat situ bgtau saya, wad bersalin yang baru ni suami boleh masuk untuk kelahiran normal, sebab satu bilik satu patient, bangunan lama satu bilik 2 patient.



Offline que

  • Topaz
  • *
  • Posts: 85
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #13 on: August 15, 2011, 04:13:17 PM »
nurulsue, que.
nurse kat situ bgtau saya, wad bersalin yang baru ni suami boleh masuk untuk kelahiran normal, sebab satu bilik satu patient, bangunan lama satu bilik 2 patient.


owh ye ke...ok la klau hubby leh masuk...yg sy pergi nie tak tau lah bangunan lama ke baru...agak nye lama kot...takpe la...hope layanan ok je kat sane...sebab hubby yg soh que bersalin kat PPUM...so ikutkan je la... ;)

Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #14 on: August 17, 2011, 07:30:01 AM »
que.
bangunan lama dah kosong kalau tak silap, sebab bergelap je..
cume nye, tiap kali check-up dapat dokte lain-lain, kalau nak dokte same kene request..
hehe.. memang macam tu, kalau tak request tak dapat lah, kalau request diorg ikutkan aje..



Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #15 on: August 23, 2011, 12:52:20 PM »
salam. saya baru bersalin di PPUM, tapi suami belum boleh masuk ke labor room, belum start lagi katanye..



Offline que

  • Topaz
  • *
  • Posts: 85
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #16 on: September 06, 2011, 10:43:32 AM »
owh ok la...nanti ape2 info n dapat layanan yg camne leh la share...
hope sangat kat PPUM ok.. ;)

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 424
  • Suka? +3/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #17 on: September 13, 2011, 12:43:47 PM »
PPUM ok, nurse n doktor pun ok. Tapi takde pengalaman di labour room sbb pegi sana mmg bersalin ceaserian.
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

Offline babyaiman

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #18 on: October 04, 2011, 06:01:34 PM »
assalamualaikum..
kalau monthly chek-up macamana pulak...lama x...saya sekarang dah nak masuk 7 bulan minggu depan...buat masa nie chek-up kat DEMC....bulan depan baru nak g PPUM...lama x masa yg diambil untuk chek-up....kalau x lama boleh habis dalam pukul 11pg x yah la saya mohon cuti....ada berapa org dokter dalam satu hari masa kita chek-up tu.....

TQ

Offline nad_hafiz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #19 on: November 04, 2011, 04:23:21 PM »
hi semua.....  rasa2nya husband dh boleh masuk tak masa isteri bersalin... saya dah 30minggu... agak2nya dah masa ke untuk daftar bersalin kat PPUM?

Offline anggerik

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #20 on: November 04, 2011, 09:48:37 PM »
salam semua, berapa kos kalau bersaliln secara c-sect kat ppum? klu takde GL agaknya berapa sbb sy suami isteri bukan gomen .....
harap-harap ada yg leh  bg feedback yer...

Offline mamasha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 33
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #21 on: November 05, 2011, 09:23:27 AM »
hi semua.....  rasa2nya husband dh boleh masuk tak masa isteri bersalin... saya dah 30minggu... agak2nya dah masa ke untuk daftar bersalin kat PPUM?

Husband masih tk boleh mask labour room lg..dh 30 minggu dh boleh register kt plum...

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 424
  • Suka? +3/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #22 on: November 12, 2011, 11:34:14 AM »
salam semua, berapa kos kalau bersaliln secara c-sect kat ppum? klu takde GL agaknya berapa sbb sy suami isteri bukan gomen .....
harap-harap ada yg leh  bg feedback yer...

Kos bersalin dlm RM1k, mcm akak hr tu 10/12/10 RM995, deposit byr RM500 masa mula2 check up, stay kt wad 4 hr
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

Offline daddycool

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #23 on: November 25, 2011, 12:42:05 PM »
Salam smua, sy ni tgh tlg mncari utk wifey sy. Kemungkinan besar czer la kot sbb anak pertama then bile scan hari tu dpt kembar pulak. So agak2 mahal n costly x? Mula2 plan bersalin kat ampang puteri je sbb company kaver dlm 2k. Tp bila dpt tau baby twins plak riso lahir xcukup bulan n kene tahan wad kemudian. Any info? Tqtqtqtq

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 424
  • Suka? +3/-0
Re: Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)
« Reply #24 on: November 25, 2011, 01:07:43 PM »
Salam smua, sy ni tgh tlg mncari utk wifey sy. Kemungkinan besar czer la kot sbb anak pertama then bile scan hari tu dpt kembar pulak. So agak2 mahal n costly x? Mula2 plan bersalin kat ampang puteri je sbb company kaver dlm 2k. Tp bila dpt tau baby twins plak riso lahir xcukup bulan n kene tahan wad kemudian. Any info? Tqtqtqtq

Rasanya PPUM is the best place utk bersalin kembar sbb PPUM ramai pakar. Masa saing dgn akak last year ada sorang ni tgh tunggu utk bersalin kembar 3, dia ckp kalu di Sunway Medical centre kosnya dlm RM30k, so dia decide utk bersalin di PPUM kosnya lebih murah dan ramai pakar in case ada masalah masa bersalin dan selepas melahirkan kembar 3
« Last Edit: November 25, 2011, 01:09:27 PM by arnisya »
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

 

Powered by EzPortal