+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10777
Latest: azwa_nor
New This Month: 141
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 444027
Total Topics: 7401
Most Online Today: 140
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 136
Total: 139

Author Topic: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang  (Read 27213 times)

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« on: November 25, 2010, 08:07:29 PM »
Salam..

 saya pasti semua forumer yg dh bersalin ada makanan tertentu yang perlu dipantangkan.. Macam saya org utara Laksa, mee, jambu batu, air kelapa, dan benda2 yg sejukla pantang.. Laksa n mee selama dua thn..  ;) adat berpantang berbeza ikot negeri masing2kan..  ::)

Org dulu2 xbg mkn n suruh kita berpantang pasti ada sbb tertentukn so kalau boleh kasi tau sbb2 knp xboleh mkn jugak ye..

thanx..




Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5525
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #1 on: November 25, 2010, 08:14:34 PM »
uminaufal, lama jugak tu ye sampai 2 tahun

saya ingat dulu masuk kerja lepas pantang, nak beli jambu batu, makcik jual buah dari kedah tu terus sound saya dgn baik2 le.. katanya buah jambu batu dan laksa...

tapi saya makan jugak sikit2 le.. tak le beli kat makcik kedah tu :)

yang saya pantang lebih kepada untuk jaga sebab menyusu anak... elak kembung/ pedas sgt mula2 tu... tapi lepas 6 bulan dah kira makan semua la...

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #2 on: November 25, 2010, 08:25:56 PM »
saya xkuat sangat pantang..paling lama pun setahun je.mcm rebung,nangka,keladi,air tebu..laksa 6 bulan je sbb saya ni sangat suka laksa..mcm mi tu,habis pantang pun dah start makan dah...
setakat ni xde apa2 masalah sbb saya makan herba.kalau ikutkan mak,memang dia marahla.banyak benda kena pantang.katanya sekarang memang tak sakit.nanti umur baru masuk 40 an dah sakit2 badan...

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #3 on: November 25, 2010, 09:25:47 PM »
knp tak blh mkn laksa ek ??? ??? family zie bab  mkn dia org tak bagi pantang psl nak cepat pulih kan badan tapi zie pantang sendiri



Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #4 on: November 25, 2010, 10:52:45 PM »
Itulah pasal... pantang laksa yg sy xboleh terima... Feveret tu.. Kalau ikotkn laksa tu sama je mcm bihun..  Tp oleh sbb fikir utk long life and hubby pn galakkan suruh berpantang..




Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #5 on: November 25, 2010, 10:55:11 PM »
knp tak blh mkn laksa ek ??? ??? family zie bab  mkn dia org tak bagi pantang psl nak cepat pulih kan badan tapi zie pantang sendiri

sbb laksa tu benda masak 2kali..sejuk.takut nanti kembang urat kata mak..lgpun bunga kantan ngan daun kesum dlm kuah laksa tu,buatkan sakit badan..

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #6 on: November 25, 2010, 11:27:01 PM »
sbb laksa tu benda masak 2kali..sejuk.takut nanti kembang urat kata mak..lgpun bunga kantan ngan daun kesum dlm kuah laksa tu,buatkan sakit badan..

saya dengar macam tu jugakla.. ermm teh pn sy pantang coz angin la..



Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #7 on: November 25, 2010, 11:32:27 PM »
saya dengar macam tu jugakla.. ermm teh pn sy pantang coz angin la..

yup..minuman berkafein pun..takut anak kembung plak bila nyusu..

Offline haniharith

  • Delima
  • *
  • Posts: 675
  • Suka? +4/-0
  • mencorak kehidupan yg lebih baik
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #8 on: November 26, 2010, 12:45:12 AM »
oh,teh xbleh ye?
nescafe pun dah ku minum..erk..

pernah haritu tak tau makan or minum apa,lupe sungguh,,ainuddin kembung,tp xmenangis pun,cool je die tu,cuma perut tu bulat skit dr biasa..

mungkin sebab nescafe  kut..kecian ainuddin..isk2

Offline ainiyah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 309
  • Suka? +1/-0
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #9 on: November 26, 2010, 12:53:59 AM »
mcm2 dah kene pantang kali ni.
anak dara ni perot manje asik kembong je

makan timun pon die kembung.
tumpang bace

Offline Iryani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 78
  • Suka? +0/-0
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #10 on: November 26, 2010, 07:51:55 AM »
owh baru tau laksa kena pantang...
mcm saya, smua saya makan...
kecuali yg sejuk2 macam timun.. minuman berais..
jom jenguk blog mummy sofia
http://anglelady.blogspot.com/

krsty

  • Guest
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #11 on: November 26, 2010, 09:56:49 AM »
ye eks laksa kena pantang?
sebab gatal2 ke apa?
ku ni dahla hantu laksa...adoiii~

tapi saya pantang macam bese..
ingatkan lepas abis tempoh,leh bedal..
tapi idak la semua saya bedal..
mak saya pesan,amik sket2..

sebab dia kata,takut nanti lansung takleh makan..
ada orang sebab pantang lama sangat2,tetiba dia makan jadi alahan plaks..

Offline faraija

  • Nilam
  • *
  • Posts: 250
  • Suka? +1/-0
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #12 on: November 26, 2010, 10:08:04 AM »
Kalau ikut bidan yg jaga saya tu semua makanan berangin mcm timun, pucuk paku,pucuk ubi petola dia suh pantang sampai setahun. Kalau air kelapa,laksa tu pantang sampai pregant balik.

Tapi saya tak ikut sgt,pantang laksa sampai 6 bln jer. Tu pun try sikit dulu,kalau tak demam tu ok lah. Mcm makanan sejuk tu saya pantang sampai 6 bln jer...Cuma air kelapa yg saya tak minum lagi.

Offline umiDee

  • Nilam
  • *
  • Posts: 264
  • Suka? +1/-0
    • Coretan Umi
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #13 on: November 26, 2010, 10:10:42 AM »
sekarang nih Danisha dah setahun 3 bulan ++
tapi ku masih lagi berpantang
tak makan Nenas, Timun, pucuk paku, lengkuas, betik
air plak tak boleh minum air buah kundur

nenas sebab panas & boleh kembalikan sakit2 lama
timun, pucuk paku & betik tuh sejuk..boleh sakit2 tulang kalau mkn gak
lengkuas & betik tuh jugak tak bagus utk yg ada Keputihan/pek tay
air kundur pun sejuk

itu pantang dr nenek moyang sebelah mak
pantang seumur hidup plak..ikan Patin  ???
tak tau naper
Ku pegang amanahMu Tuhanku..mendidik anak2 ku jd insan cemerlang dunia & akhirat..permudahkanlah segala urusanku,


krsty

  • Guest
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #14 on: November 26, 2010, 10:19:15 AM »
aiyooo..pantang seumur hidup tu..

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5525
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #15 on: November 26, 2010, 10:20:53 AM »
ye eks laksa kena pantang?
sebab gatal2 ke apa?
ku ni dahla hantu laksa...adoiii~


krsty baca jawapan ibualya..
http://ratuhati.com/forum/index.php?topic=835.msg31406#msg31406

itu pantang dr nenek moyang sebelah mak
pantang seumur hidup plak..ikan Patin  ???
tak tau naper


banyak juga ye dee.. gigih ah dee pantang.. patut le awet muda :D

Offline umibaihaqi

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 228
  • Suka? +0/-0
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #16 on: November 26, 2010, 10:21:20 AM »
pantang seumur hidup tu start selepas bersalin ke umidee

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #17 on: November 26, 2010, 10:26:00 AM »
saya time pantang.. mmg pantang.. tapi bila anak umo 3 bulan
dah start merasa itu ini sikit2..  bila anak masuk setahun
bedal sampai kenyang.  tapi ikutkan org tua2 punya petua
sebenarnya kena pantang selagi tak mengandung.. kalau
ngandung boleh makan apa saja.  tapi kalau lepas pantang terus
lekat tu kira mcm mana yer??  boleh makan juga atau terus
pantang gak ke??  anybody know?

 

krsty

  • Guest
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #18 on: November 26, 2010, 10:31:39 AM »
adakah kerana kita ni tak pantang sampai lama2 tu yang menyebabkan kita sakit2 badan?
tapi saya rasa obviously sakit badan ni sejak pregnant 2nd..

Offline nur fadhlina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 211
  • Suka? +0/-0
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #19 on: November 26, 2010, 10:43:38 AM »
yang ina tau,air batu kita kena terus pantang sampai 2 tahun.tapi ina sendiri tak leh nak ikut..hehe :D



Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #20 on: November 26, 2010, 10:44:31 AM »
adakah kerana kita ni tak pantang sampai lama2 tu yang menyebabkan kita sakit2 badan?
tapi saya rasa obviously sakit badan ni sejak pregnant 2nd..

ntah la.. nenek saya yg jenis pantang betul2 pun sakit urat jugak.
tapi nenek saya ni cantik, org kg bg gelaran nenek cantik..
dulu masa ngandung, saya sakit2 badan teruk jugak..
kdg2 tak leh tidur berhari2.. rasa tak selesa.

 

Offline izh_na

  • Delima
  • *
  • Posts: 795
  • Suka? +4/-0
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #21 on: November 26, 2010, 10:47:45 AM »
Kalau Nanie akan pantang selama 1thn jer lepas pantang 44hr tu..Makanan yang tak makan sayur yang sejuk2..macam timun tu,laksa,nasi sejuk(nasi smalam tak habis pastu panaskan balik-hari yang sama ok)air kelapa ini mak kata dah mengandung balik baru boleh minum(tapi lepas 1thn bedal dah)..hem apa lagi yek??ha jambu batu org kata tak leh makan gak tapi itu tak leh tahan rasa2 la jugak hehehe

Offline umibaihaqi

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 228
  • Suka? +0/-0
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #22 on: November 26, 2010, 10:52:23 AM »
saya baby dah setahun 2bulan....
makanan yang masih tak pantang cumanya laksa, air kelapa, nangka....yang lain rasanya semua dah makan
tak jaga pantang saya nih sebenarnya

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #23 on: November 26, 2010, 10:54:48 AM »
erk...kenapa la saya lepas habis tempoh berpantang, tak ada pulak kena terus berpantang...cuma sama macam kak ummi, pantang makanan pedas2, berangin2 sebab BF anak...lain2 tak da sangat...bedal je semua..sebab bila tnya mak, dia kata dia makan je semua lepas habis pantang..tapi slow2 n sikit2 la tengok baby ok ke tak dengan apa yang kita makan...lain tempat, lain pantangnya...kami orang jawa..tak banyak sangat pantang2 lepas tempoh berpantang..  ;D

Offline umiDee

  • Nilam
  • *
  • Posts: 264
  • Suka? +1/-0
    • Coretan Umi
Re: Makanan yang perlu terus dipantang selepas masa berpantang
« Reply #24 on: November 26, 2010, 10:55:34 AM »
takder lah awet muda pun ummi. tapi memang kena pantang jugak
pernah melanggar pantang, mkn pucuk paku masak lemak
aiyooo..sakit satu badan woo..

pantang seumur hidup tu start selepas bersalin ke umidee

seumur hidup tu sejak kecil lagi la umibaihaqi
memang pantang seisi keluarga
tapi tak nak tanya mak kenapa
rasanya cam rahsia turun temurun tuh
Ku pegang amanahMu Tuhanku..mendidik anak2 ku jd insan cemerlang dunia & akhirat..permudahkanlah segala urusanku,


 

Powered by EzPortal