+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10862
Latest: ashley2
New This Month: 85
New This Week: 18
New Today: 5
Stats
Total Posts: 445058
Total Topics: 7430
Most Online Today: 261
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 20
Guests: 254
Total: 274

Author Topic: jadual makan bayi  (Read 14061 times)

lydianajihah

  • Guest
jadual makan bayi
« on: November 27, 2010, 11:50:23 AM »
salam semua..
mari kongsi jadual makan bayi semua..
adakah sekali sehari?
2kali sehari?
bila2 masa, mana yang sempat??
pagi?
petang?
malam?


Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: jadual makan bayi
« Reply #1 on: November 27, 2010, 01:42:21 PM »
jadual makan anak saya time kerja konsisten..

kul 730 pagi - makan porridge
kul 1000 pagi - susu (tidur)
kul 1200 - makan porridge
kul 200 ptg - susu (tidur - kdg kul 3 baru tidur kata bs)
kul 530 ptg - porridge/biskut
kul 630 ptg - "teh tarik panas"...bf :P
kul 830 mlm - bf,biskut marie/roti gardenier cicah milo
*  mlm tidur fully bf.. ;)

tapi kalau time cuti - pagi saya suap kuih aje.. nanti lunch awal skit.
kul 11pagi makan porridge.. petang kdg tak mo makan..
merap buih, ajak pi jalan2..
« Last Edit: November 27, 2010, 01:45:03 PM by mamascorpio »

 

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Re: jadual makan bayi
« Reply #2 on: November 27, 2010, 03:45:35 PM »
salam semua..
mari kongsi jadual makan bayi semua..
adakah sekali sehari?
2kali sehari?
bila2 masa, mana yang sempat??
pagi?
petang?
malam?

masa danial 6bulan dulu, sekali sehari je makan..
tu pun puri je, (buah @ sayur)..
masuk 7 bulan, baru kenalkan bubur time lunch & puri time breakfast, so 2 kali makan je la..
masuk 8 bulan baru la 3 kali makan, (2 kali puri time breakfast & tea time) & bubur nasi time lunch..
tapi, kadang2 tu kalau tengok puri tu tak berapa dah dia nak makan, ganti bubur je utk 3 kali makan..
10  bulan baru la tambah lagi makan time malam plak..
roti, dah start setahun baru bagi makan, tu pun sebab gigi tak banyak lagi..
biskut baby plak, time 8 bulan dah bagi makan..tapi tengok juga, kadang2 dia nak makan, kadang2 tak..

cuma sekarang ni, dah 1 tahun 1 bulan lebih, makan 3 kali bubur (tapi ayam ke ikan ke & sayur2an still blend kasar sikit)..yang pasti susu dia maintain dari 6 bulan sampai sekarang still lagi 6 botol x 4 oz...^_^

lydianajihah

  • Guest
Re: jadual makan bayi
« Reply #3 on: November 27, 2010, 04:28:26 PM »
masa danial 6bulan dulu, sekali sehari je makan..
tu pun puri je, (buah @ sayur)..
masuk 7 bulan, baru kenalkan bubur time lunch & puri time breakfast, so 2 kali makan je la..
masuk 8 bulan baru la 3 kali makan, (2 kali puri time breakfast & tea time) & bubur nasi time lunch..
tapi, kadang2 tu kalau tengok puri tu tak berapa dah dia nak makan, ganti bubur je utk 3 kali makan..
10  bulan baru la tambah lagi makan time malam plak..
roti, dah start setahun baru bagi makan, tu pun sebab gigi tak banyak lagi..
biskut baby plak, time 8 bulan dah bagi makan..tapi tengok juga, kadang2 dia nak makan, kadang2 tak..

cuma sekarang ni, dah 1 tahun 1 bulan lebih, makan 3 kali bubur (tapi ayam ke ikan ke & sayur2an still blend kasar sikit)..yang pasti susu dia maintain dari 6 bulan sampai sekarang still lagi 6 botol x 4 oz...^_^

puri tu macam mana ya?

lydianajihah

  • Guest
Re: jadual makan bayi
« Reply #4 on: November 28, 2010, 10:01:37 PM »
kalau bayi yang pertama kali diperkenalkan dengan makanan, berapa kali sehari kena bagi makan ya?


Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: jadual makan bayi
« Reply #5 on: November 29, 2010, 02:28:15 PM »
kalau bayi yang pertama kali diperkenalkan dengan makanan, berapa kali sehari kena bagi makan ya?

jihah, puri 2 mcm buah yg dh d steam/rebus n blend.ada gambar puri yana buat kt thread resepi bubur bayi 2 yana letak.yana start ngn puree carrot, apple, labu, kurma.

baby start mkn cuma bg sekali je sehari.ayesha dulu nk small portion je sekali mkn.


Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: jadual makan bayi
« Reply #6 on: November 30, 2010, 03:13:56 PM »
For starting, makan sehari sekali jer. Biasanya lunch time.

 6 months- 1x (lunch)
7 bulan- 2x (breakfast, lunch)
8 bulan- 3x (breakfast, lunch, dinner)

Lepas 8 bulan tu nak bagi lebih pun takpa, tengok selera baby.



Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline faraija

  • Nilam
  • *
  • Posts: 250
  • Suka? +1/-0
Re: jadual makan bayi
« Reply #7 on: November 30, 2010, 04:24:10 PM »
Masa anak saya 6bln sekali jer sehari sbb baru perkenalkan solid food. Bg puri atau bubur. Skrg ni 7bln saya bg makan 2 kali sehari.

Offline nhniez

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
    • Meniti Hari
Re: jadual makan bayi
« Reply #8 on: December 09, 2010, 01:05:12 PM »
Masa baby 6 bulan bagi makan sekali je sehari tapi waktu malam je. Sebabnya, nak suap sendiri anak. hehehe. kemudian tambah jadi 2 kali sehari, tengah hari dan malam.

Sekarang masih bagi 2 kali sehari tapi pagi dan tengah hari. sebab ada baca macam tak elok sangat bagi makan malam. kalau bagi pun maybe ringan2 je
http://hanisamin.com/blog  --> INFO KEIBUBAPAAN DAN PENYUSUAN SUSU IBU
http://shaklee.hanisamin.com --> PRODUK KESIHATAN


Offline mama_iries

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 109
  • Suka? +1/-0
Re: jadual makan bayi
« Reply #9 on: December 30, 2010, 06:58:32 PM »
jihah, puri 2 mcm buah yg dh d steam/rebus n blend.ada gambar puri yana buat kt thread resepi bubur bayi 2 yana letak.yana start ngn puree carrot, apple, labu, kurma.

baby start mkn cuma bg sekali je sehari.ayesha dulu nk small portion je sekali mkn.

yana nak tanya yer puree tu sukatan die macamne untuk campur dalam bubur tu...

Offline sidah09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 217
  • Suka? +3/-0
  • anak ku
Re: jadual makan bayi
« Reply #10 on: August 08, 2011, 02:30:49 PM »
sebenarnye boleh ke kite bagi bb makan lewat petang sikit.dalam kul 5 - 6 ptg? ada orang kata tak boleh,masa sesuai dalam 3-4 ptg.. macam mana tu?
Selamat Datang ke blog saya... http://cdacomell.blogspot.com

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: jadual makan bayi
« Reply #11 on: August 09, 2011, 09:00:50 AM »
ermmm... nik pon nak tau sbb pernah kasi lewat gak kat bb. ada effect tak?

Offline BEE

  • Delima
  • *
  • Posts: 547
  • Suka? +0/-0
Re: jadual makan bayi
« Reply #12 on: August 09, 2011, 04:40:45 PM »
Ada efek ker? Bee takat ni bg sehari sejali. Tp tgk baby asik nk mkn je bile tgk bee mkn, bee bg 2 kali. Xper ker? Baby beebaru 6 buln 8 ari



lydianajihah

  • Guest
Re: jadual makan bayi
« Reply #13 on: March 03, 2012, 05:34:43 PM »
up

Offline Nia Hana

  • Topaz
  • *
  • Posts: 59
  • Suka? +1/-0
Re: jadual makan bayi
« Reply #14 on: March 05, 2012, 11:05:32 AM »
kalau baby dah start makan solid food susu akan minum kurang ke?
anak saya sekarang dari jam 8.00-6.00 BS bagi mimu,m 20oz susu
and tadi dia bgtau tak cukup and suruh tambah lagi.

 

Powered by EzPortal