+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10874
Latest: maz jamal
New This Month: 96
New This Week: 29
New Today: 1
Stats
Total Posts: 445267
Total Topics: 7434
Most Online Today: 204
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 11
Guests: 173
Total: 184

Author Topic: Cara pengendalian susu ibu  (Read 37310 times)

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #25 on: December 02, 2010, 11:50:54 AM »
nak tanya,kalau EBM yang camne dikatakan rosak atau basi?
leh tunjuk ajar?
sebab kan,kadang2 bila dah expressed tu,bila dipanaskan,rasa macam busyuk jek susu ni..hahaha..
ke perasaan?

yup ada.tp selalunya klu chill ebm dipanaskan xde bau bucuk 2.tp kalau frozen ebm, thaw dan dipanaskan mmg ada sikit bau xbest.

salam semua.. wahhh... da byk info.. hehe... suka suka..  ;D ;D
skrg dok mendalami ilmu memperbanyakkan susu. stock takde langsung ni. huhu...

nak tahu gak.. kalo dlm freezer tu ada daging, ayam dan ikan. bau2 bahan2 ni akan masuk dlm susu ke? huhu... nik da suruh hubby letak je susu tu kat chiller je tapi dia berkeras nak letak kat freezer sebab babysitter tu tak kesah kalo kasi yg beku punya. huhu...

nik, ye kalau letak dekat dgn bahan2 basah mcm ikan daging mmg bau 2 akan serap masuk kat ebm.cara yana hantar kat BS mmg letak dlm cooler bag n support ngn ice brite+ice pack.xkonfiden nk letak dlm peti ais BS.

tp kalau xde choice boleh letak botol ebm ni dlm bekas bertutup utk elak bau2 2.



Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #26 on: December 02, 2010, 11:55:12 AM »
oic.... mmg meresap ek. hmm.. nik letak bahan2 basah dlm bekas rasa cam ok sket kot. tapi kat umah bs ni takde lak tgk apa ada dlm peti dia. nnt nak kene beli la bekas taruk ebm ni.

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #27 on: December 02, 2010, 12:17:49 PM »
oic.... mmg meresap ek. hmm.. nik letak bahan2 basah dlm bekas rasa cam ok sket kot. tapi kat umah bs ni takde lak tgk apa ada dlm peti dia. nnt nak kene beli la bekas taruk ebm ni.

a'aa letak ikan suma dlm bekas bertutup gak xpe.dulu dalam pantang simpan stok kat umah mak mmg ebm letak satu bekas, ikan2 daging2 letak dlm bekas gak


krsty

  • Guest
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #28 on: December 02, 2010, 12:22:44 PM »
berasa nak beli deep freezer tu jek..hahaha~
so takdelah campur dengan susu kan?

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #29 on: December 02, 2010, 04:18:50 PM »
hahaha.... kalo beli deep freezer umah nik yg cinonet ni tak de tempat nak letak daaaa... mau letak kat ruang tamu. hehehe.... stok pon tak de berangan betul nak ada DP. :D :D


krsty

  • Guest
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #30 on: December 02, 2010, 04:32:59 PM »
rasanya utk deep freezer tak mahal kan harganya?

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #31 on: December 03, 2010, 01:08:53 PM »
hmm... mcm tak mahal. hehehe... tak tau pon :P
bole la pasang cita2 nak beli DP lak. stock kene buat dulu. rini kene pegi umah BS sbb stock xcukup. huhu... cian bb.

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #32 on: December 03, 2010, 01:12:28 PM »
rasanya utk deep freezer tak mahal kan harganya?

DF xmahal la.dalam RM600 dh bule dapat dh.

hmm... mcm tak mahal. hehehe... tak tau pon :P
bole la pasang cita2 nak beli DP lak. stock kene buat dulu. rini kene pegi umah BS sbb stock xcukup. huhu... cian bb.

nik tinggal stok kat BS byk mana sehari?


Offline fatiNiyaz

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +1/-0
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #33 on: December 03, 2010, 01:13:48 PM »
waaa
byk info yg sy dapat ttg pemgurusan EBM

makin kuat semangat utk trus memerah
skang ni sy byk bg yg chill utk baby
frozen sy akan wat utk perahan hr jumaat
sbb hr isnin br baby nak guna kan

krsty

  • Guest
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #34 on: December 03, 2010, 01:33:26 PM »
DF xmahal la.dalam RM600 dh bule dapat dh.

nik tinggal stok kat BS byk mana sehari?

not bad eks RM600..tu kalo baru eks?

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #35 on: December 03, 2010, 01:38:45 PM »
not bad eks RM600..tu kalo baru eks?

ha baru la.cap faber kot tgk hari 2.cap ayam sikit la.tp ok la kan RM600 je.yana aim yg bertingkat2 ada drawer 2.best!


krsty

  • Guest
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #36 on: December 03, 2010, 01:57:06 PM »
ha baru la.cap faber kot tgk hari 2.cap ayam sikit la.tp ok la kan RM600 je.yana aim yg bertingkat2 ada drawer 2.best!

sebab nak sumbat dalam freezer macam tak muat jek..
dulu bolehla sebab jarang masak di rumah..
so paham2 jekla,freezer tu kosong..
now dah ada peti ais 2 pintu ni,dah mula isi dengan daging,ayam semua..
kang berbau plaks dengan ebm tu..

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #37 on: December 03, 2010, 05:31:14 PM »
DF xmahal la.dalam RM600 dh bule dapat dh.

nik tinggal stok kat BS byk mana sehari?

yana... bb nik demand tak tetap.. first day 6 botol je. 2nd day tu plak 8 botol. huhu... rini nik anta awal pagi 7 botol. lunch time pegi td anta lagi 2. itu pon sampai td da tinggal 1 botol je. huhu... kuat betul bb nik menyusu. kalo dgn nik mmg dia on je. kadang2 tu xsampai sejam nak nyusu da. rini ada kije lak. kene ot. huhu.... da suh en.somi bawak bb dtg sini.

nik mmg kene cari milk booster la. susu nik merudum lepas stress dlm seminggu sampai sini. huhu... mcm2 masalah dlm seminggu tu + bb batuk dan selsema lak. haih... harap2 bole la naikkan amount dia. skrg hari2 buat power pumping. sehari sampai 3 kali buat. berdoa je la lepas ni. dlm peti tu xde stock langsung. ada yg tak le nak minum tu ada la. tak mo la kasi kat bb.

krsty

  • Guest
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #38 on: December 03, 2010, 05:39:04 PM »
power pumping sama macam double pumping tak?
pehtu kalau takde susu pun,still pump?

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #39 on: December 03, 2010, 05:57:51 PM »
skrg hari2 buat power pumping. sehari sampai 3 kali buat. berdoa je la lepas ni. dlm peti tu xde stock langsung. ada yg tak le nak minum tu ada la. tak mo la kasi kat bb.

nik setahu yana power pumping 2 boleh buat sehari sekali je tau.buat secara tetap pada waktu yg sama selama seminggu.so sehari sejam je.ada drawback jugak kalau buat byk kali kalau xsilap.

power pumping sama macam double pumping tak?
pehtu kalau takde susu pun,still pump?

tak krsty double pumping pum 2 B serentak.power pumping ni hyperstimulation bila milk supply merudum.pum rehat,pum rehat.ada elaboration dia ada dalam thread jadual pam susu 2.


Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #40 on: December 03, 2010, 08:02:16 PM »
oooo... ye ke.. tak tau lak. sbb mula2 pum tu pon ada akak tu ckp nak pum kene wat cam tu. nik xtau pon tu power pumping. huhu... da tau tu nik just follow rutin. hmmm... kene wat sekali sehari je ek?? ermmm.... nik pon baru plan nak wat sekali. xpe la.. start esok wat sekali je la. anyway... tq ye.. rini nik da nampak ada sedikit penambahan production. sangat happyyyyy.... :D :D :D

nik maybe kene pegi kije kat tmpt client. so xde la peti sejuk. huhu... ice pack yg medela tu yg ada 3 sudut bole tahan sampai 12 jam ek? tak ku sangka baru je masuk opis da kene anto p onsite. kl nun disana lak tu.

Offline yuhanayunus

  • ~Proud Mother of 3~
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 136
  • Suka? +1/-0
  • ~Proud Mother of 3~
    • Breastfeeding, Babywearing, Cloth-Diapering and such..
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #41 on: December 03, 2010, 09:17:40 PM »
nik ceema... kalau saya kena outstation tanpa baby, saya akan bawak bekas sytrofoam kecik yg tempat org simpan ikan tu.. then pegi 7e beli ais... kalau ade coleman lg bagus.. kalau nak harap ice pack dalam 8 jam je tahan..

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #42 on: December 04, 2010, 02:19:38 AM »
not bad eks RM600..tu kalo baru eks?

krsty,

ayu punya DF cap BERJAYA
178 liter rm 650


compare dengan lain2 DF,
cth : elba ke panasonic ke, 110 liter harga lebih kurang rm 6++ @ ada yg sampai rm 7++

so kalau nak cari DF ni, kena survey2 dulu..cari kat tempat org jual peralatan barang2 restoran...


power pumping sama macam double pumping tak?
pehtu kalau takde susu pun,still pump?

power pumping tak sama ngan double pumping ye dear..
bak kata yana, power pumping ni elok buat at least 2-3 kali seminggu..
tujuannya nak built up stok n utk upkan production..

caranya:

pum 20 minit, rehat 10 minit, pam 20 minit lagi, rehat 10 minit..
buat sampai cukup sejam

tapi ada juga yg buat,

pam 10 minit, rehat 10 minit, pam 10 minit, rehat lagi 10 minit..

ikut dengan kesesuaian diri n badan..

kalau guna breast pump manual, pun boleh buat juga, cuma kena USAHA lebih sikit..^_^

Offline aan1512

  • Nilam
  • *
  • Posts: 319
  • Suka? +0/-0
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #43 on: December 04, 2010, 07:47:40 AM »
er...nak tnya.daku ni blur lg..hrp bleh tlg jwb ek:
1. Masa dlm pntg,kt kg.n bila nk lik umah sndri tu mcm mana nk handle susu yg kita dah wat stok tu ek?nk smpn dlm pe?pastu dah smpi umh trus letak dlm freezr ke chill?jarak kg-umh dlm 3,4 jam gitu...
2.agak2 daku yg bkerja as chekgu ni...kena bnyk ke susu frozen?coz anta ank kat umh m.metua yg frozen nyer pnuh ngn daging,ayam,n sumer2...ptg dah leh bg direct...
3. Sehari agak2 kwn2 ada brapa stok?yg beku n chill?

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #44 on: December 04, 2010, 06:22:44 PM »
er...nak tnya.daku ni blur lg..hrp bleh tlg jwb ek:
1. Masa dlm pntg,kt kg.n bila nk lik umah sndri tu mcm mana nk handle susu yg kita dah wat stok tu ek?nk smpn dlm pe?pastu dah smpi umh trus letak dlm freezr ke chill?jarak kg-umh dlm 3,4 jam gitu...
2.agak2 daku yg bkerja as chekgu ni...kena bnyk ke susu frozen?coz anta ank kat umh m.metua yg frozen nyer pnuh ngn daging,ayam,n sumer2...ptg dah leh bg direct...
3. Sehari agak2 kwn2 ada brapa stok?yg beku n chill?


aan,

nak tolong jawab boleh tak ^_^
kalau ada yang nak tambah sila2kan ye..

1. macam mana nak transfer stok ebm dari kg ke rumah sendiri??
boleh refer ke entri ayu ni,

http://ezurin.blogspot.com/2010/11/macam-mana-nak-transfer-ebm-ketika.html

2. bergantung kepada situasi perkerjaan aan, tengok mcm mana.... lagipun masa hantar anak ke rumah mak mentua aan, susu perahan utk anak utk seharian tak perlu la simpan ke dalam freezer yg beku..juz letak kat bhgn chiller dah mencukupi unless la kalau aan  mmg ada simpan stok beku kat rumah mak mentua..

3. tu pun bergantung kepada hasil perahan n keperluan anak..contohnya la kan, katakan kalau baby tu baru lepas hbs pantang, selalunya awal2 tu tak la minum terlalu banyak..ada yg 2oz sekali minum n ada juga yg lebih dari tu..tu kita sbg mak kena tengok anak minum banyak mana..(boleh cuba dalam ketika dah nak hujung2 pantang atau sebelum masuk kerja balik)...

mcm ayu, danial dulu minum 2.5 oz , so hantar ke rumah pengasuh
2.5oz x 5 botol = 12.5 oz,
katakan hari tu pam kat ofis n rumah dapat 20 oz , so guna untuk hantar ke rumah pengasuh utk keesokkan hari nya 2.5 oz x 4 botol susu fresh & 1 stok frozen 2.5oz, so balance 20oz - 10oz = 10oz tu terus simpan sebagai stok..agak2 boleh faham tak penerangan ni..

kalau kawan2 lain ada idea lagi, sila2 kan..^_^

Offline aan1512

  • Nilam
  • *
  • Posts: 319
  • Suka? +0/-0
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #45 on: December 04, 2010, 11:00:06 PM »
ayu..thanx...sgt fhm...:) nant apepe sy refer ayu ek...:)tp ada 1 soklan yg xterjwb...huhu..pas smpi ke umh dr kg..stok susu tu nk letak mana?kna beku kan smula?

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #46 on: December 05, 2010, 04:05:35 PM »
ayu..thanx...sgt fhm...:) nant apepe sy refer ayu ek...:)tp ada 1 soklan yg xterjwb...huhu..pas smpi ke umh dr kg..stok susu tu nk letak mana?kna beku kan smula?

opss..
sori aan, tak perasan plak soalan tu..
stok2 beku tu bila dah sampai rumah, kena letak kat freezer balik la..
make sure stok2 tu tak ada yg cair..kalau ada yg cair, tak boleh bekukan balik n make sure kena habiskan dalam masa 24 jam..

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #47 on: December 05, 2010, 05:50:57 PM »
nik pon byk refer pd ayu.. rini pegi beli coleman.. huhu..

Offline aan1512

  • Nilam
  • *
  • Posts: 319
  • Suka? +0/-0
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #48 on: December 05, 2010, 09:44:26 PM »
thanx ayu.......:)

oo..meaning..mmg xleh cair langsung la ya....er..mmg xkan cair ke??

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Re: Cara pengendalian susu ibu
« Reply #49 on: December 05, 2010, 11:27:09 PM »
thanx ayu.......:)

oo..meaning..mmg xleh cair langsung la ya....er..mmg xkan cair ke??

pengalaman ayu transfer stok ebm ketika dalam pantang dari taiping ke KL yg ambil masa dalam 3-4 jam, memang tak cair..dua kali perjalanan,mula2 tu suami travel sorang2 dari taiping ke kl time malam..so, mmg tak cair.. kali kedua travel bersama2 ayu n anak2 plak awal pagi..alhamdulillah, walaupun sampai kl agak nak tengahari sikit, tapi stok2 masih tak cair..
« Last Edit: December 05, 2010, 11:28:51 PM by ayu »

 

Powered by EzPortal