+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10769
Latest: yat118
New This Month: 133
New This Week: 30
New Today: 4
Stats
Total Posts: 443925
Total Topics: 7405
Most Online Today: 248
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 9
Guests: 151
Total: 160

Author Topic: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun  (Read 40281 times)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5524
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« on: November 29, 2010, 12:08:59 PM »
Bagi saya ini umur transition daripada makanan bayi kepada makanan dewasa...
Tidak semestinya bubur nasi yang biasa, ibu juga boleh beri anak pelbagai makanan lain. Boleh cuba dan tengok reaksi alahan. MAsa ni biasanya jika ada alahan akan berkurangan dan mula okay. Melainkan family yang alahannya teruk, itu boleh ketepikan dulu makanan yang dialahkan tu sehingga umur 2 tahun.

Antara makanannya:
Nasi goreng
bihun goreng
macaroni cheese
pasta dgn sup
roti/ sandwich
biskut yang kurang gula
buah-buahan yg lembut seperti betik
puding buah2 dgn susu

sila le kalian tambahkan

yang penting pemantauan semasa anak makan
galakkan anak makan sendiri juga ya puan-puan :-)

jgn bagi pedas dulu ye, kalau bagi pun sedikit rempah spt rempah kari tanpa cili, atau makanan yg dimasak dgn cili besar tu


Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #1 on: November 29, 2010, 03:43:00 PM »
kalau mcam Hijaz tu dah setahun 2 bulan, saya dah bagi nasi biasa lenyek2 kasar je. tak de la lembik sgt... sebab dia dah tak mo makan bubur.
kalau mee, pasta ke yg bersup dan berkrim, mmg laju je makannya.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #2 on: November 29, 2010, 04:14:10 PM »
so far, anak saya sekarang masih makan nasi bubur sebagai
makanan rujinya.. nasi biasa dia makan tapi tak banyak..

selalunya saya ada ayam masak kurma or kari ayam..
hari tu saya buat koew teow goreng.. rasa pedas sikit
dia tak mo makan.  next saya buat koew teow goreng kicap aje
la.  sabtu baru ni my hero jatuh tersembam.. alahai.. nangis sy..
berdarah byk dan bengkak.  so dia tak berapa lalu nak makan.
semalam ahad.. dia boleh habis kan 7 keping roti gardenier
dan beberapa keping biskut marie.  sib baik dia mo telan
mknn lain. lega hati nih. first time bagi minum milo & holicks kurang manis. sebab tak mo mkn nasi bubur.  nak bagi dia kenyang..

 

krsty

  • Guest
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #3 on: November 30, 2010, 10:43:03 AM »
mawar dah hampir 2 tahun..
food dia makan tu,seperti yang kak ummi bagitau..
fav dia nasi goreng..
but not the spicy one..
kalu biskut dia ske gaks..
cuma kalo betik tu,dia kurang gemar sebab bila terlalu lembik,dia tend untuk luakkan balik..
so buah dia minat makan epal,jambu batu..
walhal both tu agak keras..
tapi apa yang dia buat,dia geget sket2..
tapi pastu dia luakkan balik..
dapat ke nutrisi camtu?
dia cuma nak rasa sampai habis tinggal sepah,dia buang..

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #4 on: December 01, 2010, 11:27:03 AM »
kalau nak bagi anak umo setahun lebih makan roti canai sikit2, boleh,kan?
letak kuah dal banyak2 bagi lembut....
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/


Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #5 on: December 01, 2010, 11:54:50 AM »
danial baru 1 tahun 2 bulan,
sekarang ni kat rumah pengasuh still juga ayu sediakan bubur (tapi tak blend) , ayam @ ikan boleh lagi la carik sikit2, kalau daging memang blend ..
sayur2an plak, memang potong kecil2..
sekarang ni dalam usaha kenalkan finger food pada danial..
baru kenalkan semalam, bagi makan buah2an dulu, sosej & roti..ala2 western la plak..^_^
kalau kat rumah, suap juga nasi biasa pada danial, so far, dia memang ok je makan cuma lambat sikit la nak mengunyah tu..
tapi kalau bihun @ mee sup (yg tak pedas) nampak laju  je makan..

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #6 on: December 01, 2010, 12:33:54 PM »
kalau nak bagi anak umo setahun lebih makan roti canai sikit2, boleh,kan?
letak kuah dal banyak2 bagi lembut....

boleh dah umi.. anak saya suka roti canai..
tapi tak letak kuah pun..  sebab kuah roti canai yg dibeli
ada sambal ikan bilis.

 

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #7 on: December 01, 2010, 12:34:50 PM »
boleh dah umi.. anak saya suka roti canai..
tapi tak letak kuah pun..  sebab kuah roti canai yg dibeli
ada sambal ikan bilis.

hehe...
tadi suami beli roti canai, minta kuah dal lebih,
kasi kat Hijaz, amboi...bukan main suka dia.... ;D
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5524
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #8 on: December 01, 2010, 12:48:19 PM »
kalau nak bagi anak umo setahun lebih makan roti canai sikit2, boleh,kan?
letak kuah dal banyak2 bagi lembut....

boleh.. tapi untuk anak yang obes kena kawal berapa keping dia makan...  Ada anak yang babysitter jaga dulu, masa umur ni dia makan 2-3 eping sekali hadap. Berat dia jgn cakap la.. 3 tahun dah 25 kilo.

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #9 on: December 01, 2010, 12:59:07 PM »
boleh.. tapi untuk anak yang obes kena kawal berapa keping dia makan...  Ada anak yang babysitter jaga dulu, masa umur ni dia makan 2-3 eping sekali hadap. Berat dia jgn cakap la.. 3 tahun dah 25 kilo.


uuuuiiiiiwwwww....
begitu ker?
hehehe...dahsyat tu....Hijaz makan beberapa suap je kak.
sambil2 suap sofie setengah keping, suap jugak dak hijaz tu....lepas bg air, terus burp...kenyang la tu, alhamdulillah!
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

krsty

  • Guest
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #10 on: December 01, 2010, 01:39:22 PM »
boleh.. tapi untuk anak yang obes kena kawal berapa keping dia makan...  Ada anak yang babysitter jaga dulu, masa umur ni dia makan 2-3 eping sekali hadap. Berat dia jgn cakap la.. 3 tahun dah 25 kilo.


tu berat saya tu masa darjah 6...hahahaha!!!
dasat btol,baru 3 years..
Mawar pun makan roti canai..tp dia tak cicah kuah dal,dia suke nak cicah sambal or kari..
saya jek tak bagi..takut perut dia tak tahan..

umur bape leh tahan perut derang ni utk makan yang pedas ye?

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #11 on: December 01, 2010, 01:44:28 PM »
Kira makan mostly ape yang kami makan kecuali yang pedas la  :)

alhamdulilah so far xde alahan...boleh dikatakan senang nak bagi dia makan, tak memilih

Kak Fiza, Kira suka sangat makan roti canai...selalu sekeping je lah dia makan atau kdg

krsty

  • Guest
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #12 on: December 01, 2010, 01:50:19 PM »
Kira makan mostly ape yang kami makan kecuali yang pedas la  :)

alhamdulilah so far xde alahan...boleh dikatakan senang nak bagi dia makan, tak memilih

Kak Fiza, Kira suka sangat makan roti canai...selalu sekeping je lah dia makan atau kdg

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #13 on: December 01, 2010, 02:04:00 PM »
ok la tu krsty, mawar nak minum vitagen...

Kira nie ha susah betul nak bagi air berperisa...rasa sikit je buat muka macam nak muntah

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #14 on: December 01, 2010, 02:31:24 PM »
ok la tu krsty, mawar nak minum vitagen...

Kira nie ha susah betul nak bagi air berperisa...rasa sikit je buat muka macam nak muntah

bagus gak tu wina..minum air masak lg baik tu kesihatan.
aleesya ikut mood minum air masak ni..
kalu berperisa..mmg die suka..
pernah beli jus timun+seleri+ apple ijau..I tak le minum,die sedap je minum duk stroller.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #15 on: December 01, 2010, 02:34:06 PM »
tu berat saya tu masa darjah 6...hahahaha!!!
dasat btol,baru 3 years..
Mawar pun makan roti canai..tp dia tak cicah kuah dal,dia suke nak cicah sambal or kari..
saya jek tak bagi..takut perut dia tak tahan..

umur bape leh tahan perut derang ni utk makan yang pedas ye?

emm..aleesya tahan pedas.bukan la melampau cam kita mkn.tp,kalu mee hun ke kueh teow pedas sederhana tu,die tahan mkn.tak serik nak cuba..smpi nenek die heran..sbb 2 org cucu lagi tak mkn pedas lgsg.

tapi,sy tak galakan mkn pedas sgt..setakat rasa2 ok la..takut sakit perutkan.masih pantau2 gak apa die mkn.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #16 on: December 01, 2010, 02:35:14 PM »
Mawar suke air masak..leh katakan kadang tu melebihi susu..hahaha.
sket2 "abuuu..(ibu) airrrrr"..
macam org yang tak minum air 10 hari jek bunyinye..hahaha..
kalau vitagen pun dia suke..kitorang beli especially bila keluar ke shopping complex..
dia akan minum dalam troli shopping tu sndiri..hahaha~

bagus..doc pun galakan anak rajin minum air masak.sbb bagus tuk kesihatan.kita yg tua ni pun kena rajin minum air masak..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline aliza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 79
  • Suka? +0/-0
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #17 on: December 01, 2010, 02:45:25 PM »
Azri mkn ikut mood. skrg dia setahun 3 bln. kadang2 mkn nasi, kdg2 mkn bubur. tibe angin malas dia dtg, nak bubur yg blend lg.. tp mee sup mmg favourite dia. pastu dia x suka kuih yg lembik2 mcm seri muka atau agar2. raya dia makan maruku dr pg smpi ptg. biskut lak dia suka biskut beras. kdg2 pening nak bg dia mkn.. kalo la dia bole bgtau ape yg dia nak, kan senang..



krsty

  • Guest
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #18 on: December 01, 2010, 03:09:02 PM »
emm..aleesya tahan pedas.bukan la melampau cam kita mkn.tp,kalu mee hun ke kueh teow pedas sederhana tu,die tahan mkn.tak serik nak cuba..smpi nenek die heran..sbb 2 org cucu lagi tak mkn pedas lgsg.

tapi,sy tak galakan mkn pedas sgt..setakat rasa2 ok la..takut sakit perutkan.masih pantau2 gak apa die mkn.

mawar penah curik2 cicah dgn cili sos..
pehtu dia rasa pedas jek,nak air..
pehtu dia cicah lagi..pehtu air..
dia tak reti serik..

Offline layan

  • Peniaga
  • Topaz
  • *
  • Posts: 42
  • Suka? +0/-0
    • ~JoM ShOpPinG~
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #19 on: December 06, 2010, 05:23:10 PM »
vitagen dh boleh bagi tak yer???
tak de la kerap..
mungkin sekali seminggu cmtu?
umo setahun 2 bulan..
dia belasah je mkn pe...
smpaikan suap nasik lasuk smbal kita tengah mkn pn dia wat tatau...adeh...
tu saja je testing tengok...
sy x galakkan...
takot perot meragam tak tahan....
kita mkn asam pedas dia nak..
kita mkn kari dia nak..

tp mihun pasta dia tak suka....

tu kadang susah nk pelbagaikan menu....
« Last Edit: December 06, 2010, 05:24:46 PM by layan »

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5524
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #20 on: December 06, 2010, 06:08:49 PM »
layan, vitagen boleh, pilih yg kurang gula
tapi akak lagi suka bagi yakult masa umur2 dia org gini
tak pun buat sendiri, jus mangga + plain yogurt
kalau tengok anak tak serasi/ alahan, stop le ye... try lain kali

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #21 on: December 06, 2010, 06:27:11 PM »
Umur anak satu tahun dah boleh minum ribena ke? Hari tu gi klinik ada doktor tu suruh bagi bb naufal minum ribena.



Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #22 on: December 06, 2010, 07:29:02 PM »
layan, vitagen boleh, pilih yg kurang gula
tapi akak lagi suka bagi yakult masa umur2 dia org gini
tak pun buat sendiri, jus mangga + plain yogurt
kalau tengok anak tak serasi/ alahan, stop le ye... try lain kali

setuju kata k.ummi..

papepun,lebihkan dan latih anak minum air masak compare air bergula.ni doc nasihat kan sy la.hehe
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #23 on: December 06, 2010, 08:26:58 PM »
alya semua dia makan..yang pedas pun dia makan tapi  saya hadkan..takut sakit perut..kalau makan sosej or fries,nak jugak cicah sos...air masak memang minuman utama..sejak duk ngan pengasuh ni je minum air berperisa..dulu langsung taknak..nak air masak je..macam HUsna dulu,kalau gi rumah org,org angkat air teh ke apa2 ke,mesti dia mintak air masak..so,memang spare botol air kemana2 pun,.,

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Makanan untuk anak umur satu hingga 2 tahun
« Reply #24 on: December 06, 2010, 08:51:03 PM »
Firas nak masuk setahun 2 bulan, belum tumbuh gigi lagi,tapi berangan nak makan macam orang dah ada gigi penuh.

Sekarang ni pagi2 saya akan sediakan nasi yang dimasak lembut. Kalau kasar sikit, mesti sikit sangat dia makan.
Pastu buatlah sup ayam/daging/ikan, atau sup sayur.
kalau buat sup sayur, selalu letak ikan goreng atau telur goreng.
Itu menu lunch

Menu pagi, selalu bagi keledek rebus, atau oat+ tofu telur. (ni kira malas sikit)

Kalau kat rumah, mesti kena masak nasi lembut khas buat Firas. Lauk tu cubit2 jer lauk kita.. tapi kebanyakannya masih plain lagi, belum tambah perisa.

Buah feveret adalah pisang, epal, betik, tembikai.

Roti canai, saya selalu bagi yang bahagian dalam, tak cicah apa2. Roti memang dah pas, biskut kering pun dah pass. Hari tu bantai makan muruku, habis lak tu..
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

 

Powered by EzPortal