+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11210
Latest: nabila ganny
New This Month: 139
New This Week: 15
New Today: 3
Stats
Total Posts: 450846
Total Topics: 7585
Most Online Today: 172
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 9
Guests: 97
Total: 106

Author Topic: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?  (Read 3562 times)

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2807
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« on: August 29, 2013, 10:56:00 AM »
 :) salam semua..
 nak tanya ni
1. umur berapa bulan baby selalu tumbuh gigi?
2. demam ke masa tumbuh gigi?
3. dah tumbuh gigi, boleh berus gigi guna berus atau tuala?

baby iman baru je nk masuk 3 bulan pada 3.9 ni.
pengasuh kata zahraa nk mula mcm nk tumbuh gigi.
sbb gusi dah gatal n ada warna putih kat gusi nya..
tak terlalu awal ke gg nk tumbuh? :-\
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861


Online lydianajihah

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 2199
  • Suka? +15/-0
Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #1 on: August 29, 2013, 11:34:56 AM »

:) salam semua..
 nak tanya ni
1. umur berapa bulan baby selalu tumbuh gigi?
2. demam ke masa tumbuh gigi?
3. dah tumbuh gigi, boleh berus gigi guna berus atau tuala?

baby iman baru je nk masuk 3 bulan pada 3.9 ni.
pengasuh kata zahraa nk mula mcm nk tumbuh gigi.
sbb gusi dah gatal n ada warna putih kat gusi nya..
tak terlalu awal ke gg nk tumbuh? :-

wasalam..
1. berbeza ikut baby. anak najihah tumbuh gigi dlm 7-10 bulan.
2. anak najihah tak demam waktu setiap kali tumbuh gigi.
3. najihah mula gosok gigi anak agak lewat. lepas ia tumbuh penuh sebaris atas bawah baru beruskan gigi dia.

mungkin ada baby yg tumbuh gigi awal.
kalau baby mula tumbuh gigi tu, nampak putih kat gusi. bila pegang ia keras sebab yg putih tu gigi.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2807
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #2 on: August 29, 2013, 11:39:15 AM »
wasalam..
1. berbeza ikut baby. anak najihah tumbuh gigi dlm 7-10 bulan.
2. anak najihah tak demam waktu setiap kali tumbuh gigi.
3. najihah mula gosok gigi anak agak lewat. lepas ia tumbuh penuh sebaris atas bawah baru beruskan gigi dia.

mungkin ada baby yg tumbuh gigi awal.
kalau baby mula tumbuh gigi tu, nampak putih kat gusi. bila pegang ia keras sebab yg putih tu gigi.
iman xpasti tumbuh gg ke x..
iman rasa kat gusi keras..
pengasuh pun ckp mcm tu..
nty nk suoh org lama rasa plk..
bg iman terlalu awal sgt nk tumbuh gg..

xsemestinya gusi gatal,bermakna nk tumbuh gg kan
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #3 on: August 29, 2013, 11:52:56 AM »
cousin sy, baby 5 bulan dah tumbuh tunggul gigi. asyik nak gigit2 pemegang p*t*ng die je mase jumpe haritu :)
anak kawan dia, lahir2 dah ade tunggul gigi.

try cari silicon gum massager atau teether.

Online lydianajihah

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 2199
  • Suka? +15/-0
Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #4 on: August 29, 2013, 12:21:19 PM »
oh.. kalau setakat gusi keras tu tak tau pula.
cuma, gusi agak bengkak kalau gigi tu nak tumbuh.


Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #5 on: August 29, 2013, 12:27:20 PM »
my baby tumbuh gigi pertama usia 5 bulan. tak demam cuma dia keluarkan air liur banyak. maybe tak selesa. seingat ain ain start ajar dia berus gigi nak masuk setahun jugaklah hingga sekarang.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2807
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #6 on: August 29, 2013, 01:52:24 PM »
cousin sy, baby 5 bulan dah tumbuh tunggul gigi. asyik nak gigit2 pemegang p*t*ng die je mase jumpe haritu :)
anak kawan dia, lahir2 dah ade tunggul gigi.

try cari silicon gum massager atau teether.
LAHIR2 dah tumbuh gg?
masya allah, besarnye kekuasaan NYA.
iman xpernah tahu x dgr lg pasal lahir je dah tumbuh gg.
my baby tumbuh gigi pertama usia 5 bulan. tak demam cuma dia keluarkan air liur banyak. maybe tak selesa. seingat ain ain start ajar dia berus gigi nak masuk setahun jugaklah hingga sekarang.
yup bb iman ada tanda banyak kuarkan air liur..
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #7 on: August 29, 2013, 02:47:07 PM »
kalau mcm tu mungkin dia dah nak tumbuh gigi tu. biasa kalau kita rasa ngan jari kita boleh rasa kat gusi dia kesat2 gtu.. kalau betul iya lah tu nak tumbuh gigi

Offline mama_syahmie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 129
  • Suka? +0/-0
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #8 on: August 29, 2013, 02:57:18 PM »
Anak saya tumbuh gigi masa umur 5 bulan..sebelum tumbuh tu,meleleh je air liur dia..Skrg nie da ada 2 batang da gigi.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2807
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #9 on: August 29, 2013, 03:36:51 PM »
kalau mcm tu mungkin dia dah nak tumbuh gigi tu. biasa kalau kita rasa ngan jari kita boleh rasa kat gusi dia kesat2 gtu.. kalau betul iya lah tu nak tumbuh gigi
kesat2 ye..
balik ni kena check..
kena comfirmkan betul..
kalu betul habis la p*t*ng ku
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #10 on: August 29, 2013, 10:23:44 PM »
11 bulan, x demam, x gosok gigi

Offline annie_ann

  • Nilam
  • *
  • Posts: 437
  • Suka? +1/-0
Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #11 on: August 30, 2013, 01:18:47 AM »
Baby me,genap 9bulan,tersembul gigi,merengek juga,tp xdemam,bagi minum gripe water,bru nampak relax sikit,kalau ✗,memekap je atas riba,berpeluk dgn me,kejap2 agak nya terasa sakit,rengek balik,bila dh minum gripe water,boleh dh tdo tanpa meragam..2-3hari,gigi sebelah plak tersembul lg,maknanya,naik sekali 2gigi,sebelum gigi kluar tu,patut la,die byk merengek ngada2 sikit,tp skang dh msk 2minggu,dh okey dh mood dia.

Kakak sedara me,baby dia,msk umur 3bulan dh ade gigi,tapi itu je lah sebatang sampai msk umur 11bulan bru tumbuh yg lain,umur 6bulan mula melangkah meniti almari,tiang buai,mana2 boleh capai la..heran juga,cepat betol anak die ni..

Sharing is Caring

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #12 on: August 30, 2013, 08:19:42 AM »
kesat2 ye..
balik ni kena check..
kena comfirmkan betul..
kalu betul habis la p*t*ng ku

Baby ain tumbuh gg awal tak menggigit pon masa bf. Sampailah stop by 1y3m hr tu. B positif k. Jgn jadikan tumbuh gg sbg alasan xnak bf baby. Hihi

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2807
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #13 on: August 30, 2013, 08:47:52 AM »
Baby me,genap 9bulan,tersembul gigi,merengek juga,tp xdemam,bagi minum gripe water,bru nampak relax sikit,kalau ✗,memekap je atas riba,berpeluk dgn me,kejap2 agak nya terasa sakit,rengek balik,bila dh minum gripe water,boleh dh tdo tanpa meragam..2-3hari,gigi sebelah plak tersembul lg,maknanya,naik sekali 2gigi,sebelum gigi kluar tu,patut la,die byk merengek ngada2 sikit,tp skang dh msk 2minggu,dh okey dh mood dia.

Kakak sedara me,baby dia,msk umur 3bulan dh ade gigi,tapi itu je lah sebatang sampai msk umur 11bulan bru tumbuh yg lain,umur 6bulan mula melangkah meniti almari,tiang buai,mana2 boleh capai la..heran juga,cepat betol anak die ni..

Sharing is Caring
wter gripe iman guna bila perut zahraa kembung..kadang2 iman pun minum jugak..
awal nye dah nk berjalan..
skrg dah berckp lum?
Baby ain tumbuh gg awal tak menggigit pon masa bf. Sampailah stop by 1y3m hr tu. B positif k. Jgn jadikan tumbuh gg sbg alasan xnak bf baby. Hihi
xkan ku jadikan ia sebagai alasan nk stop bf
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

Offline annie_ann

  • Nilam
  • *
  • Posts: 437
  • Suka? +1/-0
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #14 on: August 30, 2013, 02:25:58 PM »
wter gripe iman guna bila perut zahraa kembung..kadang2 iman pun minum jugak..
awal nye dah nk berjalan..
skrg dah berckp lum?xkan ku jadikan ia sebagai alasan nk stop bf

Gripe water tu,mmg me igt mula2 utk kembung perut ja,tapi suggestion dr family angkat,depe kata,baik utk msa pertumbuhan gigi,bila belek2 kotak die,mmg ada tulis gitu,dan yg paling ✗ sangka,mslh sembelit yg berbulan2 xde penyelesaian,selesai dgn gripe water,juga me guna waktu,anak demam,die sebagai penyejuk badan.

Yg anak kak sedare tu,xcakap g,tapi umur die 9bulan dh berlari anak dh,klu nk g mandi,die pimpin tangan ibu die smbil menarik,nak pegi ke toilet,nampaknya anak me cakap dulu kot,mulut nya kecoh,suara besar,nyaring,ye la..9bulan,ciri2 nk merangkak pn xde lg..tp dh boleh ddk tegap,ni ada sikit mula,mengesot.

Tp kan,anak me,dh mula ade testing2 menggigit,peha baba nya dh kene test,nenen pn pernah ada cubaan..

Sharing is Caring

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2807
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #15 on: August 30, 2013, 04:49:04 PM »
Gripe water tu,mmg me igt mula2 utk kembung perut ja,tapi suggestion dr family angkat,depe kata,baik utk msa pertumbuhan gigi,bila belek2 kotak die,mmg ada tulis gitu,dan yg paling ✗ sangka,mslh sembelit yg berbulan2 xde penyelesaian,selesai dgn gripe water,juga me guna waktu,anak demam,die sebagai penyejuk badan.

Yg anak kak sedare tu,xcakap g,tapi umur die 9bulan dh berlari anak dh,klu nk g mandi,die pimpin tangan ibu die smbil menarik,nak pegi ke toilet,nampaknya anak me cakap dulu kot,mulut nya kecoh,suara besar,nyaring,ye la..9bulan,ciri2 nk merangkak pn xde lg..tp dh boleh ddk tegap,ni ada sikit mula,mengesot.

Tp kan,anak me,dh mula ade testing2 menggigit,peha baba nya dh kene test,nenen pn pernah ada cubaan..

Sharing is Caring
info yg bagus..time demam pun boleh gune yerk..
tu la ada baby kalu cepat jln lambat ckp..
cepat tu lambat ni....mcm2
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 746
  • Suka? +5/-0
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #16 on: August 30, 2013, 06:26:11 PM »
anak saya tumbuh gigi 4-5 bulan. Awal2 tu memang tak gosok. Pastu bila dia dah start makan 6 bulan (gigi dah 4-6 batang), saya belikan berus gigi khas untuk baby. Berus gigi tu macam getah. Beli kat JJ. Anak saya ada jugak demam kalo nak tumbuh gigi. Sekarang 2 tahun penuh dah pon gigi

p/s: jangan risau..baby tumbuh gigi dia takkan geget pon time bf. Cuma kita kena pandai keluarkan p***ng kita. Ada cara2 dia. Masukkan jari kelingking kita dalam mulut dia dulu pastu baru tarik pelan2. Kes geget tu selalunya sebab baby terkejut kita tarik tiba2 :)

Offline Umi Ryza

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 144
  • Suka? +0/-0
  • 1980-11-12
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #17 on: August 30, 2013, 11:40:27 PM »
Anak saya pun tumbuh gigi masa 4 bulan. 5 bulan dah 2 batang gigi. x demam tapi air liur meleleh aje.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2807
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #18 on: September 02, 2013, 08:24:27 AM »
anak saya tumbuh gigi 4-5 bulan. Awal2 tu memang tak gosok. Pastu bila dia dah start makan 6 bulan (gigi dah 4-6 batang), saya belikan berus gigi khas untuk baby. Berus gigi tu macam getah. Beli kat JJ. Anak saya ada jugak demam kalo nak tumbuh gigi. Sekarang 2 tahun penuh dah pon gigi

p/s: jangan risau..baby tumbuh gigi dia takkan geget pon time bf. Cuma kita kena pandai keluarkan p***ng kita. Ada cara2 dia. Masukkan jari kelingking kita dalam mulut dia dulu pastu baru tarik pelan2. Kes geget tu selalunya sebab baby terkejut kita tarik tiba2 :)
nasihat yg berguna..
terima kasih shaza
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

Offline khadeejah hasmad

  • Topaz
  • *
  • Posts: 50
  • Suka? +0/-0
    • Diary of Muhammad
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #19 on: September 14, 2013, 03:13:24 PM »
Anak pertama saya dlm umur 12 bulan tumbuh gigi. Siang sihat ok je, malam start demam panas. Lepas baik demam baru tumbuh 2 batang kat bawah.  :P

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 588
  • Suka? +4/-0
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #20 on: September 15, 2013, 09:36:42 AM »
anak kakak saya umur 4 bln dah tumbuh gigi.ada anak kawan saya 1 thn 2 bln baru tumbuh gigi..setiap anak itu tak sama..macam anak saya yang sulung gigi dia tumbuh masa 9 bln tp gigi dia yang kedua tu nak tumbuh balik masa umur dia 12 bln..anak kedua saya pulak jenis tumbuh gigi pasang-pasang.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2807
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #21 on: September 17, 2013, 08:40:04 AM »
anak kakak saya umur 4 bln dah tumbuh gigi.ada anak kawan saya 1 thn 2 bln baru tumbuh gigi..setiap anak itu tak sama..macam anak saya yang sulung gigi dia tumbuh masa 9 bln tp gigi dia yang kedua tu nak tumbuh balik masa umur dia 12 bln..anak kedua saya pulak jenis tumbuh gigi pasang-pasang.
gigi pasang2 tu mcm mana
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 588
  • Suka? +4/-0
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #22 on: September 17, 2013, 10:36:25 AM »
gigi pasang-pasang tu maksud saya tumbuh dua-dua.macam dua ats dua bawah..yang pasti semua gigi dia naik dua sekali gus..

Offline annie_ann

  • Nilam
  • *
  • Posts: 437
  • Suka? +1/-0
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #23 on: September 17, 2013, 02:11:27 PM »
gigi pasang-pasang tu maksud saya tumbuh dua-dua.macam dua ats dua bawah..yang pasti semua gigi dia naik dua sekali gus..

Owh ada gitu ye..anak me naik terus dua gigi nya..makna nya anak me pun jenis naik sepasang2 la ye..

ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ ๑ˆ⌣ˆ๑ ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇. Cepat le gitu penuh giginya..

Sharing is Caring

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2807
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Umur Berapa Bulan Bayi anda Tumbuh GIGI?
« Reply #24 on: September 17, 2013, 02:28:42 PM »
Owh ada gitu ye..anak me naik terus dua gigi nya..makna nya anak me pun jenis naik sepasang2 la ye..

ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ ๑ˆ⌣ˆ๑ ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇. Cepat le gitu penuh giginya..

Sharing is Caring
berapa bulan naik gg pasang2 ni..
org kata kalu gg naik dulu, lambat ckp ye
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

 

Powered by EzPortal