+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11029
Latest: sheeda
New This Month: 110
New This Week: 24
New Today: 2
Stats
Total Posts: 447617
Total Topics: 7502
Most Online Today: 216
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 187
Total: 195

Author Topic: Tanda tanda penghidap Cyst  (Read 12508 times)

Offline BeeZ_LovE

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Tanda tanda penghidap Cyst
« on: September 19, 2013, 03:42:12 PM »
Salam
Sy ade pertanyaan. Ada tak mommy2 kat sini yang pernah alami cyst? Apa tanda2 yg seseorang tu menghidap cyst? Sejak kebelakangan ni sy sering sakit dibahagian kiri Rahim. Rasa macam dicucuk2. Lepas bersame Hubby, sy akan rase macam angin menarik2 di bahagian ari ari.. Period pon kerap lewat smp seminggu or 2 minggu. Kuantiti period pon sgt sedikit. Adakah ni tanda pengidap cyst? Sy dah berkahwin 1 thn 8 bulan & masih belum dikurniakan anak. Pernah keguguran pada Nov thn lepas ketika kandungan masuk 3 bulan.. Mohon share pendapat ye mommy2 yg pernah alami macam ni...Thanks..
;)


Offline ainnul iffah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 315
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #1 on: September 19, 2013, 03:44:48 PM »
Saya pun nak tau.. Beberapa bulan ni, kiri saya sakit.. Pernah dapatkn rawatan doktor.. Dia kata kencing kotor tapi bila buat urine test, tak pulak.. Saya hanya tampal koyok n sapu minyak angin kalo sakit.. Boleh la kurang sikit..

Offline BeeZ_LovE

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #2 on: September 19, 2013, 04:02:13 PM »
Salam Ainnul..

Sy pernah check kat klinik, doctor pon kata sy kena kencing kotor. Tp x buat arine test, just rase guna tgn atas perut je. Tp da 4 bulan sakit nya masih ade. Sekarang ni sy mula suspect yg sy ni ade cyst.

Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #3 on: September 19, 2013, 04:15:10 PM »
assalam..kemungkinan rase sakit tu adalah ovari bengkak, dan drag ke pcos..
mintak scan kat doc untuk tengok keadaan ovari awak
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline umi-abah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #4 on: September 19, 2013, 04:36:11 PM »
umi pun ada sakit kat ari2 n belakang,rasa sakit sgat2. umi dah g jumpa doc n doc kate kencing kotor umi dah mkn ubat antibiotic yg diberi oleh doc still rasa sakit lg....sekejap ia rasa sakit sekejap x, umi bimbang ia akan bg effect pd kandungan umi..ari tu masa buat urine test, doc kate result upt umi +ve, adakah itu tanda umi ada CYST or kencing kotor....umi takut sangat...ni pun masih rasa sakit lagi....


Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #5 on: September 19, 2013, 04:48:58 PM »
umi pun ada sakit kat ari2 n belakang,rasa sakit sgat2. umi dah g jumpa doc n doc kate kencing kotor umi dah mkn ubat antibiotic yg diberi oleh doc still rasa sakit lg....sekejap ia rasa sakit sekejap x, umi bimbang ia akan bg effect pd kandungan umi..ari tu masa buat urine test, doc kate result upt umi +ve, adakah itu tanda umi ada CYST or kencing kotor....umi takut sangat...ni pun masih rasa sakit lagi....
tengah preggy ye? tahniah..tapi selalunya org preggy mudah kena jangkitan kencing kotor..kerap kencing tapi sikit2 dan sakit, tu kencing kotor..ada macam tu?
banyakkan minum air masak..atau kalau rajin buat air barli, minum..

tak pun mungkin sebab belly awak nak membesar je
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline Moms Avenue

  • Topaz
  • *
  • Posts: 79
  • Suka? +0/-0
    • Rahsia Sihat Menawan
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #6 on: September 19, 2013, 05:18:53 PM »
Antara tanda-tanda cyst, pertambahan berat badan, sakit masa bersama suami, sakit pada pinggang, haid tak menentu.. kalau dah sampai sakit loya, muntah2, better check dgn doktor.. Saya ada post kat page saya hari tu, tapi tak jumpa dah..

Offline wanieta

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 148
  • Suka? +0/-0
  • Jangan berhenti Berharap
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #7 on: September 19, 2013, 05:22:46 PM »
ok..ketakutan mula melanda bila baca post2 kat cni.. dekat 2 minggu sy sakit belah kiri,pinggang,menyucuk2..mmg gase cam ovari bengkak..aritu doc suspect cyst,tp dia soh refer blk,sbb nk kompom kan..so scared..huhu

Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #8 on: September 19, 2013, 05:26:17 PM »
ok..ketakutan mula melanda bila baca post2 kat cni.. dekat 2 minggu sy sakit belah kiri,pinggang,menyucuk2..mmg gase cam ovari bengkak..aritu doc suspect cyst,tp dia soh refer blk,sbb nk kompom kan..so scared..huhu
period ok?
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline wanieta

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 148
  • Suka? +0/-0
  • Jangan berhenti Berharap
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #9 on: September 19, 2013, 05:30:10 PM »
period ok?

period regular..cuma cycle xtentu..bln ni delay dh 4 ari..last month g cek time period,so doc xleh detect samada tu telur @ cyst..sebab besar..so dia sok dtg blk seminggu pas period..tp masalahnya smpai skrg cik p xmuncul tiba..

Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #10 on: September 19, 2013, 05:34:04 PM »
period regular..cuma cycle xtentu..bln ni delay dh 4 ari..last month g cek time period,so doc xleh detect samada tu telur @ cyst..sebab besar..so dia sok dtg blk seminggu pas period..tp masalahnya smpai skrg cik p xmuncul tiba..
takde test progesteron untuk tentukan telur keluar?
macamane ye..takkan doc tak boleh detect tu telur or bukan..awak nampak macamne?
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline BeeZ_LovE

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #11 on: September 19, 2013, 05:43:19 PM »
tanda2 cyst byk yg mcm sy alami.. Next week ade appointment dgn Pakar sakit Puan. baru boleh confirm kan cyst or x.. wanieta da pernah pregnant ke?

Offline ainnul iffah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 315
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #12 on: September 19, 2013, 06:07:40 PM »
Mual ade.. Sakit pinggang ade tapi tak heavy.. Bila bersama dengan hubby, tak sakit.. Ni patut period semalam tapi lom muncul.. Sejak kawen, cycle period jadi tak tentu.. Kadang 30 hari.. Paling lama 35 hari.. Sampai harini terasa sakit cuma da tak seteruk dulu..

Ni semua tanda cyst ke? Saya g klinik gomen dan swasta.. Just buat urine n blood test.. Hermmm takutnye cyst..

>>Berat saya 60kg (bertambah 20kg) sejak tunang.. Now da turun sikit sebab kurangkan makan nasi..

Offline Rita

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1611
  • Suka? +2/-0
  • "Ya Allah makbulkanlah doa kami memiliki zuriat.."
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #13 on: September 19, 2013, 10:36:19 PM »
.rita ade simptom2 kat bawah ni Dari bulan 4 sampai skang...
Angin satu badan pastu belah kiri slalu rase nyucuk2 angin kat perut...kadang2 sampai ulu hati angin tu...selalu sakit or lenguh pinggang belah kiri...kalo Jalan or diri lama2 mesti sakit pinggang belah kiri...kalo nak dekat2 period skang ni slalu muntah and sengungut pastu mcm sakit kat belah kiri dr first day period sampai hari ke 8...risau jugak..kenapa ye?
Code snippet: PseudoHTML, UBBCodeâ„¢ and BBCode. Used on most forums.

Offline mutiara3

  • Nilam
  • *
  • Posts: 355
  • Suka? +0/-0
  • Selagi matahari masih terbit, selagi itu berusaha!
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #14 on: September 19, 2013, 10:48:29 PM »
kawan2, nak ty cyst tu apa sebenarnya? saya kurang faham... boleh tolong jelaskan x?

tetiba baca thread rasa ingin tahu lebih plak sebab rasa sblh kiri menyucuk kadang2, dah jumpa doktor bagi antiobiotik tapi still sama je elok lepas 0 cycle br nie...
semoga dipermudahkan rezeki zuriat-Mu kepada ku... amin

<a href="http://www.fertilityfriend.com/home/mutiara3" style="font-size:smaller;" >


 My Ovulation Chart[/url]

Offline Moms Avenue

  • Topaz
  • *
  • Posts: 79
  • Suka? +0/-0
    • Rahsia Sihat Menawan
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #15 on: September 19, 2013, 11:41:20 PM »
Sejak kawen, cycle period jadi tak tentu.. Kadang 30 hari.. Paling lama 35 hari.. Sampai harini terasa sakit cuma da tak seteruk dulu..


Kalau period consistent datang 30 / 35 hari setiap bulan, kira normal la tu.. lewat dalam 3-4hari kira biasa.. sbb kadang2 faktor sekeliling pun mempengaruhi kitaran haid kita.. cam stress, sakit, berat badan naik, etc

Offline Azifiza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 74
  • Suka? +0/-0
  • Rezeki Itu Anugerah Allah
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #16 on: September 20, 2013, 06:24:32 AM »
Assalam....azi pun sama...sakit menyucuk sebelah kiri ni start dari tahun lepas....merata dah azi pergi...hospital n pakar sakit puan tapi derang kata xde masalah apa2...scan dah, pap smear pun dah...yang peliknya belah kiri jer...jalan pun rasa sakit...dah 2 kali gugur jumpa bidan ckp peranakan jatuh pulak....dah naik peranakan preggy semula sakit balik...last masa scan 11 minggu doc nampak fibroid pulak....60mm...lebihbesar dari janin...mcm2 yer masalah perempuan bila dah kawen...tawakkal jela...

Offline wanieta

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 148
  • Suka? +0/-0
  • Jangan berhenti Berharap
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #17 on: September 20, 2013, 08:25:49 AM »
takde test progesteron untuk tentukan telur keluar?
macamane ye..takkan doc tak boleh detect tu telur or bukan..awak nampak macamne?

sy nmpk seketul tak besa sgt,doc cek ade la dlm 4.23cm..dia xleh detect sbb time tu period pon nk last2,so dia nk pastikan dl yg tu telur @ cyst..dia mtk sy dtg blk seminggu pas period..dia xbg ubat pape pon..cuma dia ckp kalo betul cyst,cara nk ilangkan,kena pregnant la..tp prob nya,akak member sy dh 2 kali mc disebabkan cyst..

tanda2 cyst byk yg mcm sy alami.. Next week ade appointment dgn Pakar sakit Puan. baru boleh confirm kan cyst or x.. wanieta da pernah pregnant ke?

Beez,sy blm pernah pregnant lg..ape tanda2 yg awk alami?

Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #18 on: September 20, 2013, 08:36:54 AM »
nampak dot hitam ye..
mungkin la cyst..tapi ade cyst yang boleh hilang..ikut hormon..doc yg bagitau sy..dulu sy ade cyst..lepas tu dia hilang, sebab beberapa hari sebelum tu ada scan, kosong, bila dtg lagi, tengok ade pula, so doc kate tak perlu risau..memang hilang pun..sebab datang balik untuk scan tak takde.hihi.

memang ade cyst yg bahaya..takpe..next time awak check up awak tanya doc,
-ada cyst tak
- bahaya tak/ bole efek pregnant tak
- cyst yg macamnana, yg kancer or tak
- atau tanya je ape2 yg awak nak tau, walaupun awak ade tahu sikit dari pembacaan..

cara sy camtulah, sy tanya sampai doc tu meluat kikiki.. lagi satu sy advise rajin2 minum air lemon/jus lemon..insyaa allah cyst boleh mengecil :)
« Last Edit: September 20, 2013, 08:42:09 AM by nirikays »
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline wanieta

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 148
  • Suka? +0/-0
  • Jangan berhenti Berharap
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #19 on: September 20, 2013, 09:22:47 AM »
nampak dot hitam ye..
mungkin la cyst..tapi ade cyst yang boleh hilang..ikut hormon..doc yg bagitau sy..dulu sy ade cyst..lepas tu dia hilang, sebab beberapa hari sebelum tu ada scan, kosong, bila dtg lagi, tengok ade pula, so doc kate tak perlu risau..memang hilang pun..sebab datang balik untuk scan tak takde.hihi.

memang ade cyst yg bahaya..takpe..next time awak check up awak tanya doc,
-ada cyst tak
- bahaya tak/ bole efek pregnant tak
- cyst yg macamnana, yg kancer or tak
- atau tanya je ape2 yg awak nak tau, walaupun awak ade tahu sikit dari pembacaan..

cara sy camtulah, sy tanya sampai doc tu meluat kikiki.. lagi satu sy advise rajin2 minum air lemon/jus lemon..insyaa allah cyst boleh mengecil :)

Nti pegi plk sy nak tya abis2..aritu sbb sy xsangka dia akn ckp cyst..bila dia ckp kemungkinan cyst,teros gase blur..bila dia ckp xbahaya,lg la sy xtya byk..hadoiii..
seb la ade forum ni,skurang2 kwn2 bg pendapat..kalo sy sengsorang,gase nti pegi cek,sy diam lg..hehe..

Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #20 on: September 20, 2013, 09:43:20 AM »
tnya jangan tak tanya hihi..
tanda2 cyst neh selalunya sakit bila bd, with or without bleeding..
period ting tong, 3 4 bulan baru ade..
period keluar sikit2..

kawan2, nak ty cyst tu apa sebenarnya? saya kurang faham... boleh tolong jelaskan x?

tetiba baca thread rasa ingin tahu lebih plak sebab rasa sblh kiri menyucuk kadang2, dah jumpa doktor bagi antiobiotik tapi still sama je elok lepas 0 cycle br nie...

cuba baca sini.. http://dradilah.blogspot.com/search?q=cyst 
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline ainnul iffah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 315
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #21 on: September 22, 2013, 05:22:11 PM »
Kalau period consistent datang 30 / 35 hari setiap bulan, kira normal la tu.. lewat dalam 3-4hari kira biasa.. sbb kadang2 faktor sekeliling pun mempengaruhi kitaran haid kita.. cam stress, sakit, berat badan naik, etc

Miss P datang today.. Bulan ni 32 hari.. Belah kiri memang sakit sangat.. Minta hubby urut belah kiri.. Tengahari bangun, nak tukar pad.. Tengok ada seketul darah sebesar ibu jari.. Perut n pinggang rasa lega.. Kalau tak... Menonggeng juga..

Offline Garthis_NieZa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 67
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #22 on: September 23, 2013, 12:44:25 PM »
As salam nk tnyla, kalau kita nk tgk ada cyst ke tak kita boleh scan yeh? Kalau scan mmg boleh nampak ke? Maafla sy kurang arif pasalni..

Offline Mami Mia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1338
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #23 on: September 23, 2013, 12:52:02 PM »
As salam nk tnyla, kalau kita nk tgk ada cyst ke tak kita boleh scan yeh? Kalau scan mmg boleh nampak ke? Maafla sy kurang arif pasalni..

Wsalam..boleh buat tvs...scan ikut bawah...kalo scan abdomen,,tak nampak...

Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3750
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: Tanda tanda penghidap Cyst
« Reply #24 on: September 23, 2013, 01:23:10 PM »
Scan atas pun nampak. Takde tak nampak. Sb sy dah buat.
Cuma tvs lebih terang.
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

 

Powered by EzPortal