collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Resepi western Food..  (Read 14648 times)

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Resepi western Food..
« on: December 18, 2010, 01:04:12 AM »
Salam..

Nak mintak resipi segala2nya tentang western dari steak, lamb chop, chicken chop.. dan bermacam2 lagi tentang western food..



Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Resepi western Food..
« Reply #1 on: December 18, 2010, 04:57:58 AM »
suka2x....nak juga!
saya biasa buat steak, sosnya buat sendiri.... simple punya.
blackpapper sauce campur dgn mayonis,
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Resepi western Food..
« Reply #2 on: December 19, 2010, 12:49:42 AM »
Tula.. kak fiza.. Jom ramai2 kongsi resepi western food kat sini.. Boleh variasi sikit nak memasak ni..



Offline ZIK_nathalya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 209
  • Suka? +1/-0
  • YA Allah,tabahkan hatiku untuk harungi hidup ini..
Re: Resepi western Food..
« Reply #3 on: May 16, 2011, 11:24:36 PM »
sy penah buat chiken chop..
tapi tak tau pula macam mana nak susun ayat agar semua boleh faham..
ermmm..tapi sos chiken chop tu sy tak pasti mana nak cari..
sy dapat ari tu pun hubby yang bawa dari tempat kerja.
hihi manatau kawan2 kat dalam ni ada idea tuk modifite untuk buat chiken chop sauce..(mcm kak ummisoffie)


Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Resepi western Food..
« Reply #4 on: May 17, 2011, 06:50:48 AM »
suami saya buat sendiri sos chicken chop....
sedap sgt, setanding makan kedai....
nanti saya tanya dia cara membuatnya.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline umirara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 167
  • Suka? +0/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #5 on: May 17, 2011, 10:10:41 AM »
Sy suka sgt chicken chop...sosnya sy buat pakai brown sos ja...guna jenama knorr....pastu masukkan sikit barter, air dan lada sulah...dah siap sos simple je... :)

Offline ainaaten

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +0/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #6 on: July 16, 2011, 03:24:20 PM »
suka suka....lepas nie boleh try buat la......
nampak macam simple je buatnya..... ;)

Offline Mas_adelia

  • Nilam
  • *
  • Posts: 353
  • Suka? +0/-0
  • I Love My Family
Re: Resepi western Food..
« Reply #7 on: November 15, 2011, 03:10:26 PM »
chicken chop with mushroom sauce

bahan:
4 keping peha ayam"whole leg"
2 camb tepung berperisa adabi
1 biji telur
100g serbuk roti

Mushroom Sauce:
4 ulas bawang merah-dicincang
2 ulas bawang putih-dicincang
1 camb mentega
150g cendawan butang-hiris
lada sulah secukup rasa
garam
300 ml sos perang

sos perang:
30g tepung gandum
25g mentega
500ml stok perang(blh gnti kiub ayam)
10g tomato puri

1. Ayam dibuang tulang peha dan kulitnya. perap dengan sos Lea and Perrins.
2. Golekkan ayam dalam tepung berperisa, celupkn dengan telur dan golekkan dlm
    serbuk roti baru digoreng.                       
3. Menyediakan sos perang. Cairkan mentega dan masukkan tepung kacau hingga
    perang, masukkan tomato puri.
4. Angkat dari api dan masukkan stok sedikit demi sedikit, kacau sehingga licin.
5. Didihkan dan sesuaikan rasa.
6. Panaskan mentega, tumis bawang yg telah dicincang.
7. masukkan cendawan yang telah dihiris dan biarkan sebentar.
8. masukkan sos perang sesuaikan rs dan angkat.
9. letakkan peha ayam di dalam pinggan dan susun bersama pengiring.
10. curahkan sos ke atas ayam atau sos dihidangkan berasingan.


« Last Edit: November 17, 2011, 01:38:33 PM by adelia »

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1167
  • Suka? +7/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #8 on: November 15, 2011, 04:45:35 PM »
errr. sos perang tu ape ye?

Offline Mas_adelia

  • Nilam
  • *
  • Posts: 353
  • Suka? +0/-0
  • I Love My Family
Re: Resepi western Food..
« Reply #9 on: November 16, 2011, 02:07:42 PM »
errr. sos perang tu ape ye?

sarah sos perang tu slh satu bhn untuk dimasukkn dlm mushroom sauce..
lia bg asing sbb takut t ade yg keliru...

Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Resepi western Food..
« Reply #10 on: November 17, 2011, 11:42:15 AM »
wahh..nampak macam sedap..nak try la..

thanks lia..^_^


Offline Mas_adelia

  • Nilam
  • *
  • Posts: 353
  • Suka? +0/-0
  • I Love My Family
Re: Resepi western Food..
« Reply #11 on: November 17, 2011, 11:44:03 AM »
wahh..nampak macam sedap..nak try la..

thanks lia..^_^
mmg sedap..resepi nie dr buku masakan sekolah lia dulu..
 lia dh pernah buat... cube la.. good luck..  ;)

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Resepi western Food..
« Reply #12 on: November 17, 2011, 01:22:37 PM »
chicken chop with mushroom sauce

bahan:
4 keping peha ayam"whole leg"
2 camb tepung berperisa adabi
1 biji telur
100g serbuk roti

Mushroom Sauce:
4 ulas bawang merah-dicincang
2 ulas bawang putih-dicincang
1 camb mentega
150g cendawan butang-hiris
lada sulah secukup rasa
garam
300 ml sos perang

sos perang:
30g tepung gandum
25g mentega
500ml stok perang(blh gnti kiub ayam)
10g tomato puri





Cam best je,nak try la..tapi camna nak cari sos perang tu,ada panduan? Pastu sos tu masak camna?

Offline Mas_adelia

  • Nilam
  • *
  • Posts: 353
  • Suka? +0/-0
  • I Love My Family
Re: Resepi western Food..
« Reply #13 on: November 17, 2011, 01:25:16 PM »
myn.. t lia edit ea dgn panduan sekali.. hari tu mls nak menaip pnjg2.. huhuhuhuhu....

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #14 on: November 17, 2011, 02:21:33 PM »
chicken chop with mushroom sauce

bahan:
4 keping peha ayam"whole leg"
2 camb tepung berperisa adabi
1 biji telur
100g serbuk roti

Mushroom Sauce:
4 ulas bawang merah-dicincang
2 ulas bawang putih-dicincang
1 camb mentega
150g cendawan butang-hiris
lada sulah secukup rasa
garam
300 ml sos perang

sos perang:
30g tepung gandum
25g mentega
500ml stok perang(blh gnti kiub ayam)
10g tomato puri

1. Ayam dibuang tulang peha dan kulitnya. perap dengan sos Lea and Perrins.
2. Golekkan ayam dalam tepung berperisa, celupkn dengan telur dan golekkan dlm
    serbuk roti baru digoreng.                       
3. Menyediakan sos perang. Cairkan mentega dan masukkan tepung kacau hingga
    perang, masukkan tomato puri.
4. Angkat dari api dan masukkan stok sedikit demi sedikit, kacau sehingga licin.
5. Didihkan dan sesuaikan rasa.
6. Panaskan mentega, tumis bawang yg telah dicincang.
7. masukkan cendawan yang telah dihiris dan biarkan sebentar.
8. masukkan sos perang sesuaikan rs dan angkat.
9. letakkan peha ayam di dalam pinggan dan susun bersama pengiring.
10. curahkan sos ke atas ayam atau sos dihidangkan berasingan.




lia.. sos Lea and Perrins ni macam mane?? ade jual kat kedai eh?? macam cili sos tu ke?

Offline Mas_adelia

  • Nilam
  • *
  • Posts: 353
  • Suka? +0/-0
  • I Love My Family
Re: Resepi western Food..
« Reply #15 on: November 17, 2011, 02:24:22 PM »
ade jual kat pasaraya... die warna cerah2 sikit... die ade tulis lea and perrins..
 botol die lbh kurg mcm botol minyak bijan klu x silap lia...

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #16 on: November 17, 2011, 02:36:47 PM »
ade jual kat pasaraya... die warna cerah2 sikit... die ade tulis lea and perrins..
 botol die lbh kurg mcm botol minyak bijan klu x silap lia...

sos lea and perrins ni dia 1 ke?? atau sos lea lain.. perrins lain?? oowhh.. maaf.. saya budak baru belajar.. huhuhu..

Offline Mas_adelia

  • Nilam
  • *
  • Posts: 353
  • Suka? +0/-0
  • I Love My Family
Re: Resepi western Food..
« Reply #17 on: November 17, 2011, 02:40:39 PM »
sos lea and perrins ni dia 1 ke?? atau sos lea lain.. perrins lain?? oowhh.. maaf.. saya budak baru belajar.. huhuhu..

hehehe... x pe ina... name sos tu lea n perrins  die 1 je... ;) die cair je x mcm sos cili...

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #18 on: November 17, 2011, 02:43:39 PM »
hehehe... x pe ina... name sos tu lea n perrins  die 1 je... ;) die cair je x mcm sos cili...


ooOOo.. terima kasih banyak2 lia.. boleh la nanti gi beli barang dapo.. beli sekali sos ni... tengok resepi nye pun ringkas.. nak try la.. sebab nye saye suka makan ciken cop ni.. hehhehe...

Offline Mas_adelia

  • Nilam
  • *
  • Posts: 353
  • Suka? +0/-0
  • I Love My Family
Re: Resepi western Food..
« Reply #19 on: November 17, 2011, 02:45:58 PM »
ooOOo.. terima kasih banyak2 lia.. boleh la nanti gi beli barang dapo.. beli sekali sos ni... tengok resepi nye pun ringkas.. nak try la.. sebab nye saye suka makan ciken cop ni.. hehhehe...


same2 ina.. :) selamat mencuba.. nie lia letak gmbr sos lea and perrins tu..


Uploaded with ImageShack.us

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #20 on: November 17, 2011, 02:49:07 PM »
Adelia : oOOOo.. yang ni yee.. ok2.. nak kene ingat betul2 ni.. mintak2 la ada jual kat tesco kajang tu nanti.. ehehehe... selalunye kalau cari barang2 ni susah nak jumpe.. hehehe,..

Offline Mas_adelia

  • Nilam
  • *
  • Posts: 353
  • Suka? +0/-0
  • I Love My Family
Re: Resepi western Food..
« Reply #21 on: November 17, 2011, 02:50:57 PM »
Adelia : oOOOo.. yang ni yee.. ok2.. nak kene ingat betul2 ni.. mintak2 la ada jual kat tesco kajang tu nanti.. ehehehe... selalunye kalau cari barang2 ni susah nak jumpe.. hehehe,..

ina, biase kat pasaraya mmg ade sos nie... tp x tau la klu tbe2 abis stok pulak.. hehehehe ;)

Offline nurul88

  • Delima
  • *
  • Posts: 511
  • Suka? +1/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #22 on: November 17, 2011, 04:10:42 PM »
hehe.. nurul nak share resepi pasta salad... salad ni senang disediakan..
lebih-lebih lagi resepi ni sangat menjimatkan masa, kenyang & sedap...
nurul akan hidangkan ni bagi tetamu yang suka datang mengejut!! hehehe... try laa mmang sangat sedap!!

Bahan2:-
1 paket  tricolor pasta spirals
2 labu bawang besar yang dihiris
10 ekor sotong - dipotong bulat nipis
10 ekor udang - dibuang kulit
1 tin tuna chunks in olive oil - Ayam brand (di carik2 isi)
sayur brocoli - dipotong kecil
1/2 btg carrot dipotong kecil
15 biji cili api - dihiris (optional-nurul tambah cili sebab nk bagi tak muak)
Daun Bawang - dipotong panjang2
Mayonis secukup nya.

Cara-cara:-

1. Kukus/rebus udang, sotong, brocoli & carrot. - (nurul suka kukus supaya rasa tak hilang & x berair..
    bagi yang rebus, toskan dulu ya)
2. Pasta spirals tu kita rebus dengan sedikit olive oil & sedikit garam. (law xde olive oil guna je minyak masak) rebus sampai lembut taw!
3. tos kan pasta spirals tadi.. kita bilas dengan air sejuk. Letak dalam mangkuk. gaulkan dengan semua bahan (termasuk bahan kukus tadi) kecuali daun bawang.
4. bila dah sebati semua taburkan daun bawang & gaul lagi sekali. siap! kalau tetamu belum sampai lagi boleh disimpan dalam peti ais. bila dorang sampai, just hidang je.. wallahh~

selamat mencuba!!



Offline lydianajihah

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 2201
  • Suka? +15/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #23 on: September 10, 2012, 02:51:38 PM »
hujung minggu ritu buat lamb chop..
pes time buat tu.. huhuhu...
ambik resepi dari kak hana, my resepi.

Bahan-bahan ( 2 org makan )

500gm daging slice/2 keping daging
2 sudu marjerin/butter
skit garam dan blackpepper

BHN SOS BLACK PEPPER
1/2 sudu black pepper
1 sudu mentega
1 kuib ayam
sebatang saderi-dicincang
sebiji bawang besar- dicincang
2 cwn air
2 sudu tepung gandum
2 sudu kicap 2 sudu sos tiram
garam skit

Kentang Putar
5 biji kentang - direbus dahulu dan lenyekkan
1/2 cwn susu segar - kurangkan klu tk nak lembik sgt. 2 sb butter, garam dan lada hitam sedikit
sos black pepper/gravy

Cara-cara

Gaulkan daging ngan skit garam dan blackpepper .perap sebentar kemudian grill la ngan marjerin/butter smpai masak.
.
Utk buat sos black pepper/gravy -
masukkan air, bwg,btg saderi,..rebus hingga didih dan toskan.Campurkan air rebusan td dgn mentega,kiub ayam,kicap,sos tiram,black pepper,garam dan tepung yg dicampur dgn sedikit air utk memekatkan sos.masak hingga didih dan pekat.

Tapi tak ikut sepenuhnya pula resepi tu..
ini linknya ya..
http://www.myresipi.com/top/detail/4426


Offline mylove

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
Re: Resepi western Food..
« Reply #24 on: May 29, 2017, 02:43:37 PM »
Bestnyeeee.. byk betul resepi western food  :P terima kasih ye pada yang berkongsi resepi  ;D

 


IKLAN

IKLAN PENAJA