collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: HB RENDAH :(  (Read 1842 times)

Offline Mrs.K

  • Topaz
  • *
  • Posts: 10
  • Suka? +0/-0
HB RENDAH :(
« on: January 29, 2016, 11:12:26 AM »
Salam sahabat semua. Sesiapa boleh bagi petua untuk naikan hb tak?

Offline sue13

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: HB RENDAH :(
« Reply #1 on: January 31, 2016, 07:44:25 AM »
Wslm mrs.k. saya dulu pun hb menurun masa pregnant. Lepas tu saya beli sendiri iberet folic acid kat farmasi, alhamdulillah lps tu hb dah tak jatuh bawah 11  :) klo utk pemakanan tu biasanya kena makan jugak kerang, bayam,jambu batu, and kurangkan minum teh, kopi dan minuman yg ada kafein sbb ia boleh kurangkan serapan zat besi..tu yg saya buat dulu..

Offline inaiyah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 102
  • Suka? +0/-0
Re: HB RENDAH :(
« Reply #2 on: January 31, 2016, 10:27:08 PM »
waalaikumusalam saya pula amalkan pati delima gulsan dan minyak kelapa dara.Alhamdulillah dengan izin Allah hb saya sentiasa normal walaupun kadang2 saya tak sempat nk breakfast terutamanya hari nk check up di KK dan jarang rasa  :) sakit kepala 

Offline Plimey

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: HB RENDAH :(
« Reply #3 on: February 03, 2016, 08:25:10 AM »
waalaikumusalam saya pula amalkan pati delima gulsan dan minyak kelapa dara.Alhamdulillah dengan izin Allah hb saya sentiasa normal walaupun kadang2 saya tak sempat nk breakfast terutamanya hari nk check up di KK dan jarang rasa  :) sakit kepala

saya pun ada mengamalkan pati delima gulsan tapi HB static je masih low. sis amalkan macamana ye, berapa sudu?

Offline inaiyah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 102
  • Suka? +0/-0
Re: HB RENDAH :(
« Reply #4 on: February 05, 2016, 12:13:24 AM »
saya minum 2 sudu waktu pagi lepas banggun tido sebelum gosok gigi dan air minum secukupnya.sebelum tido saya ambik 2 kapsul minyak kelapa dara

Offline Mrs.K

  • Topaz
  • *
  • Posts: 10
  • Suka? +0/-0
Re: HB RENDAH :(
« Reply #5 on: February 05, 2016, 02:22:11 PM »
terima kasih semua. saya dah beli dah pati delima tue. tunggu nanti 15hb check up ada perubahan tak. mintak ada laaa. hehe

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 738
  • Suka? +4/-0
Re: HB RENDAH :(
« Reply #6 on: February 07, 2016, 09:32:13 AM »
minum susu kambing pun ok juga untuk naikkan hb. cara yang sebetulnya makan yang betul 2 jam sebelum sarapan dan 2 jam selepas makan malam. kalau macam saya lebih suka ambil 4 jam selepas makan malam sebabnya kita memnag tak de ambil apa-apa makananan yang boleh menyerap kandungan zat besi.
[/url]

Offline miera.azmy

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +0/-0
    • BBT Chart
Re: HB RENDAH :(
« Reply #7 on: March 08, 2016, 04:52:49 PM »
Assalam,

Miera amalkan iberet folic 2x sehari (tenghari & malam), minum pati delima gulsan pun masih HB Low. Skrg tambah makan Iron pulak. Tak tahu lah nak naik ke tak. Makin lama rasa macam makin fedup plak. Bila buat thalasemia test, takde pun. Buat ujian macam2 dah sampai dah tak terlarat nak jumpa pakar zat makanan, jumpa nurse untuk ambik darah, jumpa doktor itu ini. Makan pun dah macam2, jambu batu, bayam bla bla bla.

Sabar je lah walaupun otak dah tepu jem sangat.  ;D ;D



Offline mash muzach

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +0/-0
Re: HB RENDAH :(
« Reply #8 on: May 24, 2017, 02:01:07 PM »
Assalam,

Miera amalkan iberet folic 2x sehari (tenghari & malam), minum pati delima gulsan pun masih HB Low. Skrg tambah makan Iron pulak. Tak tahu lah nak naik ke tak. Makin lama rasa macam makin fedup plak. Bila buat thalasemia test, takde pun. Buat ujian macam2 dah sampai dah tak terlarat nak jumpa pakar zat makanan, jumpa nurse untuk ambik darah, jumpa doktor itu ini. Makan pun dah macam2, jambu batu, bayam bla bla bla.

Sabar je lah walaupun otak dah tepu jem sangat.  ;D ;D

i pernah tanya doktor, boleh makan lebih dos tak (iberat sepatutnya sehari sekali), tp doktor tak kasi..
it same like me. dah makan iberat pun tak jalan (doktor ckp tu dah highest), dah buat test thalasemia (belom tau result), tp anak first dlu, rasanya -ve thalasemia. huhuhu. xtau dah nak buat apa lagi...

 


IKLAN

IKLAN PENAJA