collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Mengandung atau tak?  (Read 2336 times)

Offline Myra wahid

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Mengandung atau tak?
« on: August 18, 2016, 01:48:46 PM »
Assalamualaikum..ada sesiapa pernah alami situasi macam saya x?? Jangkaan tepat tiap2 bulan saya period 12 haribulan..sebelum 12 hari bulan td badan saya terasa macam pening,muntah,dan terasa senak kt bwah perut ( saya x pernah alami situasi senak perut ni dari muda smpai sekarang ). Lalu saya buat upt untuk pastikan,naik double line.. Tp samar2..saya xpuas hati, saya beli lg upt untuk pastikan , saya buat dari 8 haribulan smpai 12.semua samar2 tapi makin terang.disebab kan hari sy test tu jumaat petang,sy pon tggu la hari isnin sbb nk g klinik kerajaan.. ..hari isnin tu sy pon dengan excited pergi klinik untuk buat buku merah..tp bila buat negatif.. Doktor sruh tggu lagi 2 mnggu.disebabkan rase geram sy beli upt untk pastikan sendiri,tp upt sy pon jd double line tp smar yg hmpir pudar..xmcm sblm ni..tetiba mlm tu perut saya senak sngt,pergi tandas keluar darah..x bnyk sngt.. Slalu klau period mesti saya akan guna 2-3 pad sehari.ni x smpai 1 pad pon sy pkai dan lgsung x skit mcm period slalu..darah yg keluar tu lendir campur warna merah fresh tu.adakah sy mengandung atau x??pening sangat2!!!

Offline dal0203

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #1 on: August 18, 2016, 02:54:36 PM »
kemungkinan chemical pregnancy..

Offline Myra wahid

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #2 on: August 18, 2016, 03:05:59 PM »
kemungkinan chemical pregnancy..
yeke?? Sedih nye mcm ni... :'(

Offline balqisidros

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #3 on: August 18, 2016, 09:28:47 PM »
Hye asalamualaikum. Saya newbie kat sni. Nak tanya saya ada alami cramp di perot yg teruk. Nak makn x lalu nk baring sakit .. kat area belly stomach. Pastu mcm kuar cecair putih susu. Dahlah period bulan lepas mcm tingtong 3 hari jah kuar skit sgt. Suka panas dalam nk check upt selalu negatif. Even preggy disebabkan x tahu dah 2 kali saya gugur,usg pon last2 minit baru tahu. Saya nih dahlah buas makan pom suketi. Last tanya dr senangnya dia jawab maybe baru nak jadi. Skrg pon badan saya masih panas.. tarikh period sepatutnya 30 hb klau nk sengugut pom awal sangat deh.. ada sapa2 x penah melalui keadaam cmnih,n ada chances ke nak dapat baby xde harap sgt xp klau ada nak jaga2 elok2 kali nih .. need a advice..

Offline yayarin

  • Nilam
  • *
  • Posts: 259
  • Suka? +0/-0
  • ~Semua Untuk Mu~
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #4 on: August 19, 2016, 08:59:55 AM »
Hye asalamualaikum. Saya newbie kat sni. Nak tanya saya ada alami cramp di perot yg teruk. Nak makn x lalu nk baring sakit .. kat area belly stomach. Pastu mcm kuar cecair putih susu. Dahlah period bulan lepas mcm tingtong 3 hari jah kuar skit sgt. Suka panas dalam nk check upt selalu negatif. Even preggy disebabkan x tahu dah 2 kali saya gugur,usg pon last2 minit baru tahu. Saya nih dahlah buas makan pom suketi. Last tanya dr senangnya dia jawab maybe baru nak jadi. Skrg pon badan saya masih panas.. tarikh period sepatutnya 30 hb klau nk sengugut pom awal sangat deh.. ada sapa2 x penah melalui keadaam cmnih,n ada chances ke nak dapat baby xde harap sgt xp klau ada nak jaga2 elok2 kali nih .. need a advice..

mungkin itu simptom selepas Ovulation... selalu lepas O badan kita memang akan rasa panas membahang...
kalau ada baby nak jaga elok2 tu pada saya bkn dah tau preggy baru nak berjaga2... kita sepatotnya sedari awal lagi perlu jaga diri dan pemakanan jika hendak mengandung/mempunyai anak... bermula dari sekarang supaya awk tak menyesal...  :)



Offline Mrs. Futai

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #5 on: August 19, 2016, 09:55:04 AM »
Salam semua..
Sy pun skarang tgh confius, sbb dr awal bulan nie smpai sekarang mula2 saya sakit breast & cramp perut. lepas tu saya alami demam malam selama 3 hari. demam tu mula dari petang sampai mlm, siang ok.. Lpas dah abis demam, bangun tido sy start loya, loya2 manja gitu. Loya tu sampai skarang ada tp tak teruk still boleh control lag.. harini due date period saya.. Ntah la confius tanda pregnant ke or tanda period..
 :-\ :-\ :-\

Offline yayarin

  • Nilam
  • *
  • Posts: 259
  • Suka? +0/-0
  • ~Semua Untuk Mu~
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #6 on: August 19, 2016, 02:14:42 PM »
Salam semua..
Sy pun skarang tgh confius, sbb dr awal bulan nie smpai sekarang mula2 saya sakit breast & cramp perut. lepas tu saya alami demam malam selama 3 hari. demam tu mula dari petang sampai mlm, siang ok.. Lpas dah abis demam, bangun tido sy start loya, loya2 manja gitu. Loya tu sampai skarang ada tp tak teruk still boleh control lag.. harini due date period saya.. Ntah la confius tanda pregnant ke or tanda period..
 :-\ :-\ :-\

senang jek nak hilangkan keconfiusan awak tu... buat la upt... klu -ve dan masih belum period boleh ulang lagi upt seminggu/2 minggu kemudian...



Offline balqisidros

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #7 on: August 20, 2016, 10:08:38 AM »
Thnks yayarin ya tahu berjaga2 mean lagi berjaga sebab tkut sgt sejarah keguguran..... :) :)

Offline cik bunga suci

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #8 on: August 26, 2016, 12:25:17 PM »
salam...
adakah ni tanda2 org preggy???..rasa mual...nk muntah tpi x muntah....selalu meludah smpaui x larat nk ulang alik pegi toilet...sekarang pulak rasa sakit sgt pada breast..rasa x selesa bila pakai bra..pinggang pulak rasa sakit....cepat letih ( dlu sy ni jenis hyperaktif )....kuat makan..emosi mmg x stabil....sikit2 nk nangis...adakah ini tnda org mengandung atau hormon shja?
last period sy...30 julai...lau ikut perkiraan, mggu depan dah due period sy....berdebar pulak..

Offline rafidah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #9 on: August 29, 2016, 03:30:30 PM »
Mcm nak demam dan sakit tekak dah 3 haeri
Cramp pinggang dan perut
Perut mcm rasa something
Gerak hati kuat kata aku dah ada isi
Mata ngantok sejak2 petang ni
Tapi baru abis period

Offline cicipo2806

  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #10 on: December 21, 2016, 03:49:47 PM »
seronok baca simptom2 korg..kalau berjaya pregnant announce la kat sini..baby saya baru 7 bulan..teringin nak mengandung lagi sbb 1st pregnancy tak banyak alahan so rasa cam seronok..cuma saya szer before ni..xberani nak pregnant lagi

Offline angah_ainie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #11 on: January 21, 2017, 09:04:04 AM »
assalam,

saya newbie komen tapi bertahun dah jadi silent reader..hehehe... seronok baca kisah2 yang dah pregnant, nak pregnant dan plan for pregnant. angah pernah keguguran 5weeks oktober 2016. semenjak tu period dari cycle 26 hari, berubah jadi 30-31hari.. dua bulan macam tu. tapi alhamdulillah bulan ni dah kembali ke 25 hari. cuma perut ni sejak mc hari tu selalu rasa mengeras padahal doc kata kalau ikut upt memang dah negatif dah. doc tak scan just detect negatif from upt.

angah detect preggy selepas 2weeks period so, mmg tak delay. check pun sebab perut tak sedap, selera makan out.gi klinik, then, positif. tapi tak buat buku sebab masih awal lagi. after 3 weeks, keluar darah tapi just darah merah la mmg beza ngan period. gi klinik, upt dah pudar. selepas seminggu lagi check upt mmg negatif so, doc mmg consider dah totally keluar. cuma sampai sekarang rasa perut ni berat, sometimes mengeras-mengeras cam sebelum mc hari tu padahal baru habis period.

mhm...takleh nak pikir.

Offline MyraUjai

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #12 on: June 08, 2017, 05:07:01 PM »
Salam semua...mira nk tnya...sebelum ni period every month memg dtg..cume cycle dia xberapa cntik kdg2 36 days kdg2 40..tapi belum pernah tak dtg period...tapi utk tis year...kali terakhir sy period 11-22 april 2017..until now sy still not period..lbh kurg dah 17 hari missed period..tadi sy ke klinik swasta dan doc scan...xnmpak ape2 pun dan dia kata rahim tebal...adakah sya mngandung sb ikut kiraan tadi around 8 weeks..cuma dia sndiri xpasti smada saya akn period or preggy..sy dh try buat upt 2 days ago.but the result negatif..pendapat awak2 semua cmne.adakah terlalu awal sy scan..hope ade khabar gmbira.doakan sy

Offline Miss Volvo

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 194
  • Suka? +1/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #13 on: June 09, 2017, 08:59:09 AM »
Salam semua...mira nk tnya...sebelum ni period every month memg dtg..cume cycle dia xberapa cntik kdg2 36 days kdg2 40..tapi belum pernah tak dtg period...tapi utk tis year...kali terakhir sy period 11-22 april 2017..until now sy still not period..lbh kurg dah 17 hari missed period..tadi sy ke klinik swasta dan doc scan...xnmpak ape2 pun dan dia kata rahim tebal...adakah sya mngandung sb ikut kiraan tadi around 8 weeks..cuma dia sndiri xpasti smada saya akn period or preggy..sy dh try buat upt 2 days ago.but the result negatif..pendapat awak2 semua cmne.adakah terlalu awal sy scan..hope ade khabar gmbira.doakan sy

Kalau dah 17 hari missed period and UPT negative rasanya tak pregnant la kot? Biasanya kalau pregnant, period delayed sehari dua pun dah positive (bergantung tahap hcg masing2). rahim tebal tu pun menandakan nak period.

Hmm maybe hormone/stress kot sebab tu period lambat? apa2 pun awak take care je la. harap ada good news :)

Offline miesya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #14 on: June 09, 2017, 09:03:36 AM »
Assalamualaikum,


Saya pon nak share Jumaat lepas saya buat UPT positive tapi kabur , Sabtu saya pergi klinik doktor scan tapi tak nampak apa2 ..dok tak puas hati suruh buat UPT lagi dan positive juga tapi tetap blur...Doc advise buat ujian darah pulak dan keputusan memang positive tapi masih terlalu awal sebab tu tak nampak lagi bila scan. kalau ikut pengiraan last period 26.4.17 sepatutnya dah 5 minggu++ tp ujian darah tunjuk dalam 2@3 minggu....minggu depan nak scan lagi moga ada perkembangan yang positive dan boleh nampak kantung baby... kawan2 doakan ada rezki saya ye untuk kehamilan yang ketiga ni :) (1st baby boy = 5 tahun, 2nd baby boy = 3tahun)

Offline Miss Volvo

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 194
  • Suka? +1/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #15 on: June 12, 2017, 11:34:34 PM »
saya dah spotting dari CD18 hingga CD27. Period sy 15/6 ni.

Ada tak sesiapa pernah spotting brownish lama macam saya? saya dah naik risau dah ni  :'(

Offline chocolate-89

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #16 on: July 23, 2017, 11:30:41 PM »
Nak tanya lah kat sini..sape penah alami sakit pinggang belah kiri ..itu tanda hamil ker??

Offline Miss Volvo

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 194
  • Suka? +1/-0
Re: Mengandung atau tak?
« Reply #17 on: July 25, 2017, 03:39:37 PM »
Nak tanya lah kat sini..sape penah alami sakit pinggang belah kiri ..itu tanda hamil ker??

try upt. kalau pregnant jumpa doc, risau pregnant luar rahim.

 


IKLAN

IKLAN PENAJA