collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Kena racun plumbum  (Read 480 times)

Offline blaalaaa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #25 on: June 28, 2018, 11:32:21 PM »
Mmg lah tu, tambahan pula kalau ade masalah dlm purifier sendiri tu juga akan menyebabkan air minum tu tercemar dgn bahan2 toksik yg membahayakan kesihatan org, jadi ku lebih recommend jenama Coway tu, lebih selamat diguna.

kalau guna penapis, plumbum akan ditapis keluar ke atau tidak?

penapis tu tapis je brg kotor yg besar mcm batu atau bakteria dalam air pon boleh tapis?

Offline myraahmaad

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #26 on: June 29, 2018, 08:47:16 PM »
Anak ku yg berumur 3 tahun sakit minggu lalu dan lepas bawa ke klinik doktor kata yg dia kena keracunan plumbum, tapi ku x tau pun ade apa benda kat rumah yg  bolehmenyebabkan penyakit ni, ade apa pendapat x kalian?

OMGGG, dah ok ke sekarang ?? ade ape-ape kesan negatif ?? terkejut I ,first time dengar keracunan plumbum.

Offline myraahmaad

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #27 on: June 29, 2018, 08:48:10 PM »
sebab coway ada 6 layer penapis air jadi, nak terkena racun plumbum tu 98.9% tau.... coway tapis air sampai bersih dari kuman ke ape ke dalam air tu.... kalau penapis lain tu saya tak sure....

Nak terkena racun plumbum tu 98.9% ?? tinggi gila , maksudnye siapa guna coway dia mesti kena racun plumbun lah ? hehe ;D

Offline xiaoxiao

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #28 on: July 01, 2018, 10:36:25 PM »
betul tu so far sy guna water purifier tu kan, walaupun karat siket je, dorg dah tukar sbb bahaya kalau masuk dalam badan nak2 air tu serap ke dalam darah

Mcm kalau kaki luka sikit kerana kena benda berkarat perlu terus ke hospital utk rawat, boleh bawa maut tau kalau karat tu masuk ke badan kita. Jadi lebih baik pakai yg plastik punya lah dari Coway, lebih selamat tu kerana kadangkala bahagian yg berkarat tu x mudah utk dijumpa, tapi sudah kena air minum sudah.

Offline xiaoxiao

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #29 on: July 01, 2018, 10:40:36 PM »
Nak terkena racun plumbum tu 98.9% ?? tinggi gila , maksudnye siapa guna coway dia mesti kena racun plumbun lah ? hehe ;D

Rasa dia salah kata lah, maksud nya filter Coway tu boleh tapis sampai 98.9% bersih, jadi kecil lah chance nya masih ade sisa plumbum atau benda kotor lain yg tinggal dlm air minum tu, selamat utk diminum oleh semua golongan org x kira sama ade org tua atau kanak2, semua pun boleh.

Offline xiaoxiao

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #30 on: July 01, 2018, 10:49:10 PM »
kalau guna penapis, plumbum akan ditapis keluar ke atau tidak?

penapis tu tapis je brg kotor yg besar mcm batu atau bakteria dalam air pon boleh tapis?

Filter Coway tu ade 6 layer, dari besar hingga ke paling kecil mcm bakteria dan virus tu pun boleh tapis, jadi sisa plumbum tu tentu x ade masalah lah, x mungkin akan tinggal kat dlm air yg lepas tapis tu. Kalau pakai model Villaem tu boleh tapis sampai jadi "pure water", apa bau atau kotoran pun x ade punya.

Offline hodesiy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #31 on: July 01, 2018, 11:09:30 PM »
OMGGG, dah ok ke sekarang ?? ade ape-ape kesan negatif ?? terkejut I ,first time dengar keracunan plumbum.

Skrg keadaan sudah stabil, doktor kata lepas rawatan sepatutnya x kan ade sebarang kesan sampingan lah, nasib baik awal diberi rawatan, kalau serious boleh menyebabkan terencat akal tu, sgt berbahaya...

Offline hodesiy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #32 on: July 01, 2018, 11:11:14 PM »
Filter Coway tu ade 6 layer, dari besar hingga ke paling kecil mcm bakteria dan virus tu pun boleh tapis, jadi sisa plumbum tu tentu x ade masalah lah, x mungkin akan tinggal kat dlm air yg lepas tapis tu. Kalau pakai model Villaem tu boleh tapis sampai jadi "pure water", apa bau atau kotoran pun x ade punya.

Lepas ni ku juga akan beli satu water purifier juga lah, utk elakkan benda mcm ni berlaku lagi, juga dpt menjamin kesihatan ahli keluarga yg lain, mmg ade sedikit mahal dibeli tapi asalkan selamat boleh lah.

Offline BladeW

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Kena racun plumbum
« Reply #33 on: July 03, 2018, 10:04:53 PM »
cuckoo pun sy penah pakai jugak dulu tapi senang betul dalam mesin tu ade taik cicak byk dah lah dorang datang bersihkan 4 bulan sekali mmg lama nak tnggu....
so, pakai coway mesin tu pnye gap rapat so, susah siket cicak nak buat sarang

2 bulan and 4 bulan beza banyak, kamu sendiri fikir, filter dalam mesin air kalau tukar setiap 2 bulan banding dengan 4 bulan. Mana yang lebih baik untuk mendapatkan air yang qulity bagus, mesti lah dua bulan. 4 bulan tu terlalu lama.

 


IKLAN

IKLAN PENAJA