collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk  (Read 35731 times)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« on: January 13, 2011, 01:55:20 PM »
Rasanya ni antara batuk paling teruk saya kena. Saya biarkan je, sampai le 2 hari lepas, tekak sakit sangat2. Telan air liur pun sakit. Berikut petua yang saya dapat daripd kawan2 di FB dan juga hasil google.

1) Lemon/ limau nipis + madu
2) Gula2 fisherman's friend makan satu demi satu secara berturut2 sebnyak 3 biji.
3) Limau kasturi + gula batu
4) Madu
5) Air limau nipis suam
6) Bunga lawang

Saya try selama 2 hari ni:
air limau nipis suam + madu biobarakah
madu biobarakah ni keluaran biosirih, dia campurkan pati minyak habbatus sauda.
dan pagi ni saya tambahkan ramuan gula batu juga.
Alhamdulillah, ni beransur baik.

Boleh ye cuba...
Air suam + limau nipis + madu + gula batu

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #1 on: January 13, 2011, 01:56:04 PM »
lagi satu pernah dapat petua jugak, kicap.
utk petua atas tu, kredit kepada hasrisa, dan encik nizam

Offline izh_na

  • Delima
  • *
  • Posts: 795
  • Suka? +4/-0
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #2 on: January 13, 2011, 02:08:57 PM »
limau kasturi + kicap minum 2sudu....Pernah try cara nie..Kawan yang bagi petua..

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #3 on: January 13, 2011, 02:40:39 PM »
batuk ni penyakit yang sebelum ni kalau dapat susah beno nak baik
pernah makan berbulan

tahun lepas kena sekali
sepanjang seminggu tido asing dengan suami & anak-anak
asal menjelang pagi je terjaga-jaga ke bilik air & muntah
segala-mala petua den cubo antaranya:
1. limau kasturi + kicap
2. limau + madu
3. minum air rebusan epal merah
sudahnya lepas seminggu tu baik terus sebab amalkan petua ke 3 tu
tu pun dah tak rebus, makan mentah je setiap pagi
almaklumlah terlebih rajin...
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline izh_na

  • Delima
  • *
  • Posts: 795
  • Suka? +4/-0
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #4 on: January 13, 2011, 02:49:02 PM »
membaca semua petua kat sini pastu nak print.Minta izin ye.Kakak cleaner office nie dah masuk 2mgu batuk sian tengok dia..

Offline LoveZahra

  • Peniaga
  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
    • more about me
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #5 on: January 13, 2011, 03:15:13 PM »
LZ masa kecik2 dulu bila batuk mmg susah nak baik..sampaikan doktor pun kesian sebab bg ubat smua xjalan..penyudahnya doktor ni bg resipi ubat batuk traditional-home made..baik doktor ni;

Bahan:
1) Limau Kasturi - 1 biji (kalau limau nipis yg jenis byk air tu sehiris pun dah cukup)
2) Madu Lebah Asli
3) Halia 1 Inci

Cara:
- Tumbuk halia sampai lumat, kemudian ambik jus nya
- Campurkan dengan madu & perahkan limau
- Campurkan semua dan minum

Cubalah.. :D
modern with traditional values
http://lovezahra.blogspot.com

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #6 on: January 13, 2011, 03:34:47 PM »
suealeen, nanie, lovezahra, terima kasih
ubat batuk homemade ni mmg biasanya sesuai dgn ibu mengandung atau kanak2 kan..

Jangan lupa, banyakkan minum air kosong

utk ubat batuk yg natural, boleh gak try ubat  batuk HPA & biosirih (bio barakah - madu + habbatus sauda)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #7 on: January 13, 2011, 03:45:59 PM »
satu lagi petua
makan sirih + madu

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #8 on: January 13, 2011, 03:48:40 PM »
kak ummi kicap ngn air limau 2 works miracle 4 me!! batuk kong2 amau nk lega punya la lama.try mkn 2 3 kali ja trus lega x batuk lansung


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #9 on: January 13, 2011, 04:13:07 PM »
yana, kicap tu byk mana? limaunya byk mana? ke main taram je 50-50?

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #10 on: January 13, 2011, 04:30:00 PM »
macam yana buat yana perah stgh biji limau dlm sudu besar n campur ngn kicap manis bg cukup 1 sudu 2 la.amik 1 sudu besar campuran kedua-dua.idak la sampai 1 cawan ye kak.hehe


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #11 on: January 13, 2011, 04:51:32 PM »
macam yana buat yana perah stgh biji limau dlm sudu besar n campur ngn kicap manis bg cukup 1 sudu 2 la.amik 1 sudu besar campuran kedua-dua.idak la sampai 1 cawan ye kak.hehe

1 caawan kalu, batuk elok, kencing manis, darah tinggi lak hinggap huuhuu mekasih yana
nanti kalau batuk lagi akak try, ni dah ok dah nampaknya

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #12 on: January 13, 2011, 04:55:33 PM »
saya pernah try  limau nipis + kicap... alhamdulillah baik.. tapi untuk sementara aje.. lepas tu kena amik ubat batuk jugak...



Offline LoveZahra

  • Peniaga
  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
    • more about me
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #13 on: January 13, 2011, 06:27:40 PM »
limau nipis + kicap...  simple jugak tu...wat cicah ikan pun sedap, tmbah bwg & cili api..nyum2... hihi
modern with traditional values
http://lovezahra.blogspot.com

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #14 on: January 13, 2011, 11:17:08 PM »
kena kat cili api tu batuk pun menyerang kembali hehe...
kalau amalkan petua ni kena la pantang sekali
untuk sementara waktu je...
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #15 on: January 13, 2011, 11:18:52 PM »
hehee.. ye betul kena pantang...
ok.. mari kita kongsi, apakah pantang bagi org batuk?

Offline LoveZahra

  • Peniaga
  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
    • more about me
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #16 on: January 14, 2011, 08:37:54 AM »
yg saya tahu
- minuman sejuk /ais
- air kopi
- gulai kari
- makanan beminyak

 
modern with traditional values
http://lovezahra.blogspot.com

Offline fatiNiyaz

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +1/-0
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #17 on: January 14, 2011, 09:36:22 AM »
sy klu batuk akn mkn or wat

- daun or ubi cekur ngn ns panas2
-bwg putih mentah n ns panas2
- bakar bwg putih n sapu kat dada
- cr daun kapal terbang, campur skit ngn kapur + air, gosok2 bg kuar buih n sapu kat leher n dada...

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #18 on: January 14, 2011, 09:52:37 AM »
luvly dear, terima kasih, petua yang berlainan daripada yg dah ada. kali pertama ni dengar daun kapal terbang. Agaknya bentuk dia macam kapalterbang kot?

lovezahra, terima kasih

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #19 on: January 14, 2011, 10:11:07 AM »
kalau yana xsilap daun kapal terbang ni yg ada org buat boh kat batu tungku 2 gak kot.daun dia gebu2 berbulu halus.eh yg 2 ke?


Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #20 on: January 17, 2011, 08:03:15 PM »
Saya pernah mengalami batuk berpanjangan selama sebulan lamanya... Hampir beberapa kali saya tukar ubat.. pergi GH dan akhirnya saya rujuk pada klinik panel saya (USM). Alhamdulillah saya pulih dengan sendirinya.. Menurut doktor tu batuk sebenarnya takde yang perlu dipantang sangat tetapi ikot pada diri sendiri.. Doktor tu cakap rugila kalau tak rasa nikmat makanan yang Allah kurniakan tu.. Jadi kita hanya perlu try and error aje.. Kalau rasa tak serasi dengan badan kita jadi kita elakkan dan sebaliknya. ;D



Offline AIMYMANJA

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #21 on: June 10, 2014, 02:20:06 PM »


sy pon batuk dah lebih sebulan...
mcm2 petua..

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 738
  • Suka? +4/-0
Re: Petua Batuk Tanpa Ubat Batuk
« Reply #22 on: June 11, 2014, 11:02:42 AM »
yang penting minum air masak tu banyak. sekurang-kurangnya lebih 2 liter sehari. amalkan madu setiap pagi. kalau boleh makanan yang kita makan tu banyakkan sup-sup. ni yang saya amalkan bila saya kerap alami tonsil dan batuk.
[/url]

 


IKLAN

IKLAN PENAJA