Forum > Masalah Fertiliti dan Rawatan

Polip

<< < (3/4) > >>

subline_gal:
salam..sy dah 7 bulan kahwin.masih belum ade rezeki untuk menjadi ibu.bulan ke 4 perkahwinan,saje pegi cek doc pakar.die scan, then die kate ade'something' dekat rahim.maybe polips tapi die tak sure.die suh datang skali lagi lepas abis period akan datang.2nd time datang scan,doc cakap rahim sy tak normal.macam mengecut tapi die xterang lebih detail.die still lagi tak sure samada polips atau ketulan darah beku atau benda lain.tapi memang ade something dekat tempat telur nak senyawa.so,telur tak dapat nak senyawa selagi 'benda' tu ade kat situ.die suh datang scan lagi skali.(lagi skali suh datang scan..huhuhu)..die cakap kalu betul polips,die nk cuci rahim.skali tanye harga rm800..mak aihhh..gaji bukannye besar.huhu..buat appointment kat spital kerajaan,bulan 2 ni baru boleh jumpe doc.lepas kahwin,period trus tak stabil.sebelum kawin,period stabil 25 hari cycle.lepas kawin,mule2 lambat 1 hari.next month, lambat 2 hari.pastu last month lewat 4 hari.ingatkan dah lekat,skali ari ke 5 adatang period.sedih tu tak yah cakap la.sebab sangat2 mengharap.tapi tau ni seme rezeki tuhan yang bagi.so,redha la.ade sape2 ade experience tak pasal bende ni??kongsi dengan sy.slain cuci rahim,ade lagi tak kaedah laen untuk buang polips tu??

fatehah:
salam subline_gal...saya tak pasti lah ni salah satu cara utk menghilangkan polips secara sendiri...tp kena cuba byk kali lah..smp berkesan..amalkan minum propolis lebah tu...yg botol kecik tu....kena amalkan smp hilang polips tu..itu yg saya tahu lah..sbb dpt dr kwn2 jugak ni..insyAllah kena yakin lah..cara2 nak gunakan nya ada  disertakan bila beli propolis tu... ;)

subline_gal:
salam..sy dah 7 bulan kahwin.masih belum ade rezeki untuk menjadi ibu.bulan ke 4 perkahwinan,saje pegi cek doc pakar.die scan, then die kate ade'something' dekat rahim.maybe polips tapi die tak sure.die suh datang skali lagi lepas abis period akan datang.2nd time datang scan,doc cakap rahim sy tak normal.macam mengecut tapi die xterang lebih detail.die still lagi tak sure samada polips atau ketulan darah beku atau benda lain.tapi memang ade something dekat tempat telur nak senyawa.so,telur tak dapat nak senyawa selagi 'benda' tu ade kat situ.die suh datang scan lagi skali.(lagi skali suh datang scan..huhuhu)..die cakap kalu betul polips,die nk cuci rahim.skali tanye harga rm800..mak aihhh..gaji bukannye besar.huhu..buat appointment kat spital kerajaan,bulan 2 ni baru boleh jumpe doc.lepas kahwin,period trus tak stabil.sebelum kawin,period stabil 25 hari cycle.lepas kawin,mule2 lambat 1 hari.next month, lambat 2 hari.pastu last month lewat 4 hari.ingatkan dah lekat,skali ari ke 5 adatang period.sedih tu tak yah cakap la.sebab sangat2 mengharap.tapi tau ni seme rezeki tuhan yang bagi.so,redha la.ade sape2 ade experience tak pasal bende ni??kongsi dengan sy.slain cuci rahim,ade lagi tak kaedah laen untuk buang polips tu??

nEa:
Polips ni mcm lebihan isi yg terbentuk di permukaan serviks..nea pn alaminya..mula2 pi KPJ doktor akui nea ada fibriod kecik & polips tp dia x buang pn sbb doktor tanya ada pendarahan ke x setiap kali bersama suami. Nea jawab xde..so doktor assume polips nea x bahaya..tp kalau nk buang pn bagus..nea tanya kos kat KPJ utk buang polips kena siap gak dlm below 2k.huhuh..so nea biar je dlu.

Then nea try check up kat Pearl Maternity Hospital, Penang..doktor Rosita btau mmg nea ada fibriod tp x x dlm stage bahaya lg sbb baru dlm size 2.8..klo size 5.0 br doktor advice utk operate. Then doktor Rosita pn check2..then dia ckp dia nk buang polips tu..sekejap sgt doktor Rosita buang polips..x rasa apa2 pn..serius! Jgn takut pd kawan2 yg ada polips..nea advice better buang sbb ia blh menganggu proses persenyawaan utk sperm smpi ke telur kita. Tak sakit langsung!! serius!! ++ kos di Pearl jauh lebih murah..xyh operate bagai...kosnye : consultancy doctor+buang polip+scan+clomid = RM227. Affordable laa tu berbanding KPJ nk operate la bagai sedangkn polips tu doktor rosita buang cmtu je tanpa ada rasa..

umi at:
polips ni seperti lebihan isi2 yg tergantung/menempel di dalam dinding rahim..jika terlalu banyak doc kata sukar untuk berlaku penempelan telur yang dah disenyawakan atau kalau dia menempel juga di dinding rahim berkemungkinan tidak kuat (sbb kehadiran polips tu menggangu utk proses implantasi)..doc kata itu juga salah satu punca berlaku keguguran..dan juga mungkin salah satu punca infertility..telur mungkin dah disenyawakan tapi sampai ke ruang rahim tak dpt menempel dan ia juga akan gugur bersama-sama darah period (lapisan endometrium)..wallahua'lam.

pemakanan zaman sekarang ni antara penyebab utama masalah sakit puan ni juga..terutamanya fast food..esp ayam yg disuntik hormon tu :( 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version