collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: sunat bayi perempuan  (Read 37219 times)

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3448
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #75 on: April 05, 2013, 11:22:35 AM »
mak iman bidan kampung..
ada la jugak org2 datang umh tuk sunat kan baby gurl cara kampung..
iman sendiri xpasti nk sunat klinik atau cara kampung tapi yg PASTI sunat mana2 pun iman xnk pgg atau tgk baby..
seriau n takut

Haha jgn la takut. Saya masa baby saya disunatkan, saya dan hubby masuk bilik sekali. doc suruh saya pegang tangan baby. Nurse pulak pegang kaki baby dlm keadaan kangkang. Doc pun sunatkan. Saya tak tengok dia sunatkan tapi tengok muka baby je haha. Tau2 je dah siap. kejap sgt tak sempat nak tengok pun.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2834
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #76 on: April 05, 2013, 11:27:16 AM »
Haha jgn la takut. Saya masa baby saya disunatkan, saya dan hubby masuk bilik sekali. doc suruh saya pegang tangan baby. Nurse pulak pegang kaki baby dlm keadaan kangkang. Doc pun sunatkan. Saya tak tengok dia sunatkan tapi tengok muka baby je haha. Tau2 je dah siap. kejap sgt tak sempat nak tengok pun.
waahh.. berani2 takut..
pastu kalu cukur botak kepala baby pun iman xnk tgk..
sbb tkt kulit pale baby luka..
iyer la cukur botak pkai pisau.
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  Pembekal Barang Termurah

whatapp : 011 26874 861

Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 747
  • Suka? +5/-0
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #77 on: April 05, 2013, 11:40:07 AM »
kejap je sunat ni..zass sesaat je tetiba dah siap..saya tak sempat nak tengok pon..lol. anak pon nangis time kena gunting tu je pastu senyap.

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3448
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #78 on: April 05, 2013, 11:42:07 AM »
kejap je sunat ni..zass sesaat je tetiba dah siap..saya tak sempat nak tengok pon..lol. anak pon nangis time kena gunting tu je pastu senyap.

Betul la. Sekejap sgt. Cuma sebelum tu ada letak bius, sapu ubat la bukan suntik. Tunggu dlm setengah jam baru sunat.

Offline mamateh

  • pengedar produk anugerah, shaklee, susuk dara dan barangan bayi dan kanak-kanak
  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5105
  • Suka? +3/-0
  • Nur Abbasy-Cahaya Kerajinan Berusaha
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #79 on: April 05, 2013, 01:25:56 PM »
wah bestnyer korang dah sunatkan bby..x sabar nk bawak zara minggu depan..

seimura : jannah nangis x? bnyk darah x? risau plak..x de pengalaman lagi kan...

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3448
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #80 on: April 05, 2013, 01:34:16 PM »
wah bestnyer korang dah sunatkan bby..x sabar nk bawak zara minggu depan..

seimura : jannah nangis x? bnyk darah x? risau plak..x de pengalaman lagi kan...

Tak nangis pun mamateh, bunyi 'hek' macam nak nangis, tu je sekali pastu senyap. Sebelum tu mulutnya memang dah sumbat p*t*ng hehe. Sikit je darah keluar macam setitik dua gitu. Tak payah risau lah. Sakit sikit je kejap je plak tu.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2834
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #81 on: April 05, 2013, 01:46:00 PM »
wah bestnyer korang dah sunatkan bby..x sabar nk bawak zara minggu depan..

seimura : jannah nangis x? bnyk darah x? risau plak..x de pengalaman lagi kan...
mamateh, nama anak akk apa?
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  Pembekal Barang Termurah

whatapp : 011 26874 861

Offline mamateh

  • pengedar produk anugerah, shaklee, susuk dara dan barangan bayi dan kanak-kanak
  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5105
  • Suka? +3/-0
  • Nur Abbasy-Cahaya Kerajinan Berusaha
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #82 on: April 06, 2013, 11:19:42 PM »
mamateh, nama anak akk apa?

nama anak mamateh seperti yg tertera pada ticker...Nur Izara Arissa

Offline ezura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #83 on: April 07, 2013, 03:56:39 PM »
salam..ai sy mama yang baru join..em umur baby brp bln ek baru bleh sunat?

Offline mamaiqa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #84 on: April 07, 2013, 04:33:18 PM »
nak cerita gak..dulu anak, abahnye yang igt bila nak bawak baby pompuan dia pegi bersunat..mama dia buat2 igt lupa..tapi disebabkan sibuk dan asyik tertunda, baby dlm 2-3 bulan tak silap baru bawak g besunat..cari klinik yang doc pompuan boleh sunatkan...igtkan nangis melalak..upenye prosedur tak sampai 10 min pun..nangis pun xsampai 10min...bagi nenen senyap terus..masa kat umah tukar pampers baby pun tak nangis ape..xsakit pun..sikit sesangat je pun yg kene gunting tu...alhamdulillah

[http://sihatmacamyaya.blogspot.com/2013/04/cara-tingkatkan-antibodi-dengan.html]

Offline ezura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #85 on: April 07, 2013, 04:44:43 PM »
em tkut nk bw p klnik..skr dh 4 bln lbh kra dh bleh bw p la ye..tp anak sy prem..bersalin 35 mgu..

Offline imanmutiara

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3574
  • Suka? +18/-0
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #86 on: April 07, 2013, 07:00:23 PM »
anak sulung iman boy blm sunat lg..mmg niat nak sunat ms kecik pas lahir tp xjumpa tpt yg bileh sunatkan..npak gaya tggu faham2 skit dulu la.skangni tgh lasak br 2thn lebih...yg 2nd girl dah sunat ms 1bln dgn bidan kampung..alhamdulillah xnangis pun.iman berdua ja ngan bidan kg tu kat bilik ms sunat hayfa.sblm sunat tu bidan tu suh iman df kan baby...jd time kena sunat tu mmg mcm dia rs sakit jg tp xterlawan dgn keenakkan yot yot B. ..hehe..kuar setitik 2 je darah...kt bidan tu dah beratus2 baby dia sunat ni la 1st time xnangis...:)

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3448
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #87 on: April 07, 2013, 07:44:54 PM »
em tkut nk bw p klnik..skr dh 4 bln lbh kra dh bleh bw p la ye..tp anak sy prem..bersalin 35 mgu..

Jangan la takut. 4 bulan masih kecil lg dia tak meronta sangat. Mak saya bgtau, saya masa baby dulu, masih dalam hari (dlm pantang) lagi dah sunat dah. anak saya umur 47 hari sunat.

Offline mamateh

  • pengedar produk anugerah, shaklee, susuk dara dan barangan bayi dan kanak-kanak
  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5105
  • Suka? +3/-0
  • Nur Abbasy-Cahaya Kerajinan Berusaha
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #88 on: May 06, 2013, 09:42:48 AM »
alhamdulillah..zara pun dah selamat di sunatkan masa umur 72 hari.. a.k.a 2 bulan ++..nangis tekejut je..pastu sambung tdo..lalalalala gud girl ;)

Offline lydaidyl

  • Delima
  • *
  • Posts: 627
  • Suka? +0/-0
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #89 on: May 10, 2013, 10:51:33 AM »
anak mateh dah sunat ye, ingat nak sunat ptg ni. doc plak shift pagi. tnggu minggu depan sunatkan zara, nk buat hari Jumaat atleast boleh jaga zara weekend.



Offline mamateh

  • pengedar produk anugerah, shaklee, susuk dara dan barangan bayi dan kanak-kanak
  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5105
  • Suka? +3/-0
  • Nur Abbasy-Cahaya Kerajinan Berusaha
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #90 on: May 10, 2013, 11:03:22 AM »
haah..selamat dah di zasss kan..hehehehe..x de darah pun lyda...

Offline suzy85

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 101
  • Suka? +1/-0
  • newbies to mum's world...
    • my fb page
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #91 on: September 30, 2013, 12:27:41 AM »
Anak suzy pun dh sunat hr tuh 18 sept masa dia 2 bln ++.Alhamdulillah selamat dh...sunat kt klinik...kedua2 kami suami isteri dibenarkan masuk tmpt dia disunatkan...mula2 kena bius dulu tp bius yg ubat sapulah,bkn suntik. pas tuh doc tuh sunatkan.x ade keyakinan nk bg bidan kg utk sunatkan...tkt x hygiene...cukur rmbt botak pun dh.husband sndri yg botakkan rmbt baby.rmbt first dia tumbuh tuh x adelah dibuang.pg kdi emas pg timbang.berat rmbt dikali dgn hrga pasaran emas atau perak brlah dsedekah.Akikah je lg blm buat...mgkin next year sbb thn nhe mcm x smpt buat...adik sy kahwin hujung thn nhe.


Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1167
  • Suka? +7/-0
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #92 on: January 20, 2014, 02:35:38 PM »
Alhamdulillah dah sunatkan baby lepas habis pantang.
doktor just cucuk dengan jarum je, sebab dia ckp, syaratnya kene bagi darah je.
baby tak nangis sangat, nak jaga pun senang.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2834
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #93 on: January 20, 2014, 03:32:33 PM »
saya sunat bb time anak sy umur 5 bulan..
sunat dgn bidan kampung

mula2 dia baca ayat2 quran pada anak saya.
dihiris sket dgn pisau bg darah
kemudian mandi limau sambil selawat nabi..
lps sunat sy tgk anak saya "lain" mkin cerdik plk
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  Pembekal Barang Termurah

whatapp : 011 26874 861

Offline ifaidzwan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 97
  • Suka? +2/-0
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #94 on: January 23, 2014, 11:23:48 AM »
anak saya sunat umur 4.5 bulan..mmg terlupa abis..doc call,baru teringat, klu tak,sampai sudah tak sunat gamaknya..hehe..ingtkan ngeri sgt..rupanya skit je..bb tak nangis pun..ok olor, seram sejuk ibu dia..

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1339
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #95 on: January 23, 2014, 11:49:55 AM »
saya anak dah setahun setengah baru la pi sunat, ni sebab tertangguh2..
memang sekejap je.. anak jerit sikit, lepas tu senyap.. hehe..
cuma time dia nak kencing hari tu mengadu sikit la.. pedih kot.. tapi esoknya dah takde pape.. alhamdulillah...

My Ovulation Chart


2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2
06.06.15 - DD2

Offline azah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 49
  • Suka? +0/-0
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #96 on: May 09, 2014, 09:30:07 AM »
Alhamdullillah..
bb sy bsunat masa umur genap 2 bln. Lepas balik dari cucuk terus pergi klinik.
risau la kot demam tapi nampaknya elok je.
Seram jugak nak teman bb tapi takkan nak suruh hubby pulak yg pegang bb.
tpaksa la tengok.. rupenya doktor cuma hiris hujung tuh je. Pastu siap.
darah sikit je macam kena cucuk.

Offline carsturiā„¢

  • Topaz
  • *
  • Posts: 95
  • Suka? +2/-0
  • Abahnya Siti Nur Tsuraya dan Siti Nur Tihany
Re: sunat bayi perempuan
« Reply #97 on: February 24, 2017, 12:07:35 PM »
sy ada pengalaman bawa ank perempuan (sulung) gi sunat kat klinik Najihah Kapar Klang, doktor perempuan, waktu tu isteri sy bekerja, makanya Yaya jadi anak abah la kjap, sy yg bwk yaya gi check-up klinik 3 bulan, misi panggil anak, tkjut abah dia yg bawak, mana ibu dia? tanyanya.. ibu kje, hari ni yaya anak abah..haha..seronok jd hands-on-daddy, dh habis check-up trus sy bawak ke klinik utk sunat, sy pun masuk skali tgk proses dan prosedur mcm mana, doktot perempuan, pembantu dia pun perempuan, kejap je pun, tapi menangis tu normal lah..sy pujuk dia dlm 5minit jugaklah gendong berdodoi, nk bg nenen, mane sy ada..huhu..tapi papehal pun bab syariat, segerakan dan percepatkanlah, nanti sibuk itu ini, semua lupa..
Quote from: Michael Josephson
Creating a child takes no love or skill; being a parent requires lots of both.
It's me at BabyCenter.com

 


IKLAN

IKLAN PENAJA