+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10736
Latest: elysha69
New This Month: 100
New This Week: 29
New Today: 4
Stats
Total Posts: 443520
Total Topics: 7391
Most Online Today: 140
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 47
Total: 55

Author Topic: Hospital Putrajaya  (Read 48176 times)

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Hospital Putrajaya
« on: October 29, 2010, 08:59:18 PM »
Emm..dulu thread ni da ade. tapi,tggu punye tggu,blum ada yang bukak..

hehe.
nak tanyalah..kalu saya di luar kawasan putrajaya,bersalin kena under private wing ek. under FPP (full payment patient)?

dengarnya,kalu kita luar kawasan,amik yang biasanye wing,dorang tolak ke hospital lain.macam kes member kepada member saya.sorang kena tolak ke hospital serdang.sorang lagi kena kena tolak sampai ke pilah..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   


krsty

  • Guest
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #1 on: October 29, 2010, 09:05:59 PM »
tatau la eks..tapi kite dulu ada la buat booking dulu..
masa dah preg 7 months..
alhamdulillah bila sampai masa,dia accept saja..
payment melahirkan Mawar RM350..normal..

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #2 on: October 29, 2010, 09:14:14 PM »
ashra..
masa i duduk putrajaya dulu (2009 - awal 2010)
memang kalau ibu pregnant nak daftar kat sana kene bagi address putrajaya..
tapi pernah juga borak2 dgn sorang preggy moms ni..
dia dari Serdang,daftar kat situ..
ada yang diorang terima..
hospital putrajaya kalau bukan gomen kene bayar mcm private ke?
dia semi gomen je kan..rsa tak mahal macam private..
tapi memang agak sesak klinik kesihatan nya..
kalau u daftar under private wing..rasanya terus kat gynea yg dekat hospital tu..

anyway..i kalau masih diputrajya..memang compom tak pandang private..
facilities sana..tip top!!  ;D

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #3 on: October 29, 2010, 09:54:21 PM »
tak tau lah sekarang..
dulu, ada dengar juga hospital putrajaya tak terima orang kawasan luar.
tapi, bila call, diorang kata, datang je bila2 nak bersalin...
jadi, terus je lah bersalin kat sana.
sorang kawan yang bersalin tahun lepas pun bersalin kat situ.
bukan apa, kat tempat kitorang ni ada hospital, tapi tak macam hospital....
harap, tahun depan dapat bersalin kat sana lagi....
sebab layanan memang ada kelas... :)
bayar guna GL je....
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #4 on: October 30, 2010, 09:35:48 AM »
thanks krsty,sasha n sya..

tu la,baru2 ni mbr ada kate,dorang da tak nak terima org di luar kawasan lg.sbb skang org yang duk Putrajaya pun da ramai. mgkn ikut luck kot ek..kalu time kita nak register bersalin nti,ada kosong,mgkn dorang le terima.

Saya Dec ni da duk Putra Height...sebelah je dgn Putrajaya.Mmg plan nak ke sana. Ingat nti da 7 bulan,nak try ty trus ke spital putrajaya tu. hehe.

Kalu dorang tak terima org di luar kawasan,kena lah amik FPP..ni je la hospital plg dekat and affordable berhampiran putra height. Semi gov lagi murah dr fully private.
Next terdekat, Sime Darby Medical centre,Subang Jaya..normal je da rm4000..perghh.
kalu csect le cecah rm8000.serius ni..
(bukan I yang pengsan,hubby yang pengsan..keke)
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   


Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #5 on: October 30, 2010, 10:36:08 AM »
harap2 ashlia dapat bersalin dekat sana...
nanti, bolehlah tolong tanyakan samaada orang area luar putrajaya boleh atau tak bersalin dekat sana lagi... hehe
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline cumi

  • Nilam
  • *
  • Posts: 350
  • Suka? +1/-0
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #6 on: October 30, 2010, 10:44:12 AM »
hai semua...

cumi pun nak bersalin kat hospital putrajaya juga...kawan cumi cakap kalau yang luar kawasan kena booking paling awal 7 bulan atau 8 bulan peknen baru tak kena tolak2 masa nak bersalin nanti...sebab cumi tinggal di nilai ikutnya kena bersalin kat seremban  tapi  jauh sangat cumi nak pi sampai seremban...



Offline zachmia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +0/-0
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #7 on: October 30, 2010, 11:29:17 AM »
salam semua..saya bersalin anak sulung di hospital putrajaya tahun 2005.masa bersalin anak kedua tahun 2007..nasib baik hospital serdang dah siap.erm...masa 2 boleh jer kalau nak bersalin di hospital putrajaya pasal dibenarkan kerana saya dah ada rekod di sana..tapi saya amat serik dengan pengalaman bersalinkan anak sulung saya di sana >:( >:( >:(.nasib baik anak saya dipanjangkan umur..alhamdulilah.

setahu saya...semenjak hospital serdang siap,hanya orang dari putrajaya saja dibenarkan bersalin di sana.penduduk sekitar..kena refer pada hospital serdang..kalau hospital serdang dah penuh..akan refer pada hospital kajang.ni baru jer terjadi pada jiran saya 2 hari sudah.ops..lupa cakap..saya tinggal di puchong.

hospital putrajaya bukan besar pun..tapi kemudahan memang kelas..compare dengan hospital gomen lain..dia semi government.masa bersalin anak sulung,adam secara c-zer..saya kena bayar RM500+RM300++(NICU 1 bulan).x silap saya kalau normal dalam RM300++.


Adam,Mia,Micah....Thank u Allah,my life is complete

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #8 on: October 30, 2010, 11:31:16 AM »
konfius la....Hospital Putrajaya ni under gomen ke, private? ::)
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #9 on: October 30, 2010, 11:34:30 AM »
umisofie, under gomen..
tapi, kalau tanpa GL, memang bayarannya sedikit mahal.
biasa kalau staf gomen nak dapatkan perkhidmatan kat situ,
baru bayarannya belas2 ringgit je...
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #10 on: October 30, 2010, 09:43:32 PM »
a'ah..btul ckp sya.
Hospital Putrajaya ni semi gov.ada GL, ada private wing.

apa yang saya tau la..skang ni dgrnya tak le org di luar kaw bersalin di GL. tapi,saya tak sure seconfirm mana.

kalu private wing,kena amik FPP (full payment patient).Bayar rm 3000 sebagai pendahuluan. tapi kalu bersalin normal,yang saya dengar la..ada pengalaman org,bayar rm1400..plg mahal pun rm2000. tatau la,private wing ni sesapa le masuk ke idak..tau je lakan,putrajaya ni gov territory.hehe. tapi,saya masih blum btul2 dapat kepastian sepenuhnya kedua2 GL dan Private wing ni.

kalu dapat info yang sahih,saya bitau sini ye..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #11 on: October 31, 2010, 01:16:23 AM »
mahal kan nak bersalin.
hari tu bayar bersalin kat Hosp. Sg. Buloh RM0...
Gl cik suami...
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #12 on: October 31, 2010, 08:01:50 PM »
mahal kan nak bersalin.
hari tu bayar bersalin kat Hosp. Sg. Buloh RM0...
Gl cik suami...

hehe.saya masuk thread peince court medical centre..normal je rm9000..(kalu saya,wat renovate rumah la...hahahaha)
hehe.tu mmg kes duit banyak agaknya kan,tatau guna kat mana kot kan.hehe..

~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #13 on: November 01, 2010, 02:52:40 PM »
saya besalin kat hospital putrajaya pada 31 Jan 2008..sepanjang tempoh mengandung mmg chekup kat klinik pakar situ...InsyaAllah ujung bln 12/2010 nie akan besalin kat situ jugak...masih lg chekup kat situ...x penah lg chekup kat KK..hospital putrajaya nie semi gov so saya plak pekerja swasta...besalin normal dlm RM600 + charge bilik dll...setiap kali dtg chekup kn byr RM5..walaupun saya dok kat kajang, saya prefer kat hospital nie sbb selese..ramei gak yg suh gie serdang tp rasenya x kot..rekod perubatan saya mmg kat sptal nie so sng kalu ape2 hal sok...:) :)

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #14 on: November 01, 2010, 03:44:29 PM »
saya besalin kat hospital putrajaya pada 31 Jan 2008..sepanjang tempoh mengandung mmg chekup kat klinik pakar situ...InsyaAllah ujung bln 12/2010 nie akan besalin kat situ jugak...masih lg chekup kat situ...x penah lg chekup kat KK..hospital putrajaya nie semi gov so saya plak pekerja swasta...besalin normal dlm RM600 + charge bilik dll...setiap kali dtg chekup kn byr RM5..walaupun saya dok kat kajang, saya prefer kat hospital nie sbb selese..ramei gak yg suh gie serdang tp rasenya x kot..rekod perubatan saya mmg kat sptal nie so sng kalu ape2 hal sok...:) :)

maaf ye.saya confuse lagi la..
ni kira bahagian hospital gov la ek..bukan yang private wing tu kan.kena book gak ke?
ape beza ek,dr segi bilik bagai ek dgn yang FPP tu ek?nape kalu under FPP (full payment patient) lagi mahal.dgr kalu normal le cecah rm1500?
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #15 on: November 01, 2010, 05:18:39 PM »
ooo..nie yg biase ..bkn private wing tue..kalu private wing saya x sure..mmg yg saya dgr private wing tue under FPP..kn booking dulu dlm RM3000 kalu x silap..bezanya private wing nie, husband @ family bleh dtg bile2 jea...bleh temankan sbb 1 bilik 1 katil...kalu wad biase (tgkt 2) kn masuk ikut waktu melawat...

rasenya kalu nak besalin kat hospital nie (wad biase) kn booking gak..kira cam dtg register/chekup sblm besalin..sbb die nak tgk rekod..selalunya bile saya dtg chekup mesti ade jea ibu2 yg baru dtg nak booking..janji bwk buku merah & surat reference dr mane2 klinik...

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #16 on: November 01, 2010, 05:40:49 PM »
maaf ye.saya confuse lagi la..
ni kira bahagian hospital gov la ek..bukan yang private wing tu kan.kena book gak ke?
ape beza ek,dr segi bilik bagai ek dgn yang FPP tu ek?nape kalu under FPP (full payment patient) lagi mahal.dgr kalu normal le cecah rm1500?

ashlia,
sebenarnya tak tau pun ada private wing kat putrajaya...
sebab, ari tu duk bilik first class bilik berdua... pun dah rasa ok dah...
try lah call... untuk confirmkan....
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #17 on: November 02, 2010, 08:03:50 AM »
ooo..nie yg biase ..bkn private wing tue..kalu private wing saya x sure..mmg yg saya dgr private wing tue under FPP..kn booking dulu dlm RM3000 kalu x silap..bezanya private wing nie, husband @ family bleh dtg bile2 jea...bleh temankan sbb 1 bilik 1 katil...kalu wad biase (tgkt 2) kn masuk ikut waktu melawat...

rasenya kalu nak besalin kat hospital nie (wad biase) kn booking gak..kira cam dtg register/chekup sblm besalin..sbb die nak tgk rekod..selalunya bile saya dtg chekup mesti ade jea ibu2 yg baru dtg nak booking..janji bwk buku merah & surat reference dr mane2 klinik...

owhh..thanks adzra.faham2..
tu la..confuse bila ada semi gov ni.tatau yang mana satu.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #18 on: November 02, 2010, 08:05:19 AM »
ashlia,
sebenarnya tak tau pun ada private wing kat putrajaya...
sebab, ari tu duk bilik first class bilik berdua... pun dah rasa ok dah...
try lah call... untuk confirmkan....

a'ah sya.mmg plan nak call..
tapi,pas settle pindah umah nov ni,akan di call..hehe.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline noorshafila

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
    • me-hachi
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #19 on: November 02, 2010, 08:36:40 AM »
ku bersalin tahun lepas kat hospital putrajaya secara normal.
gynaeku buat ref letter ke putrajaya sbb ku nak bersalin di sana.
Booking masa preggy 8 bulan. Sakit je terus pergi.
Alhamdulillah, semuanya ok. Guna GL so tak payah nak keluar duit.

Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #20 on: November 02, 2010, 10:46:24 AM »
kalu sape2 ade GL tue lg sng sbb x yah byr byk2..untung kan..;) ;)

tahun nie 2 kali saya kn admit wad sebab drh tggi...meraselah dok bilik 2 katil (1 mlm) & bilik 4 katil (1 mlm)..mase nak besalin dulu pun penah dok bilik 1 katil (kejap jea sbb mtk tukar bilik)..semuanya selese..tp sekarang bile nak msk wad kn byr deposit RM800...memule hari tue terkejut gak sbb sblm nie RM400-Rm500 jea...nurse semua pun baik2 jea..Alhamdulillah, x de masalah..

penah gak melawat kwn yg besalin kat private wing tue..mmg lg selese sbb 1 bilik 1 katil..bleh dtg melawat bile2 & yg penting suami bleh teman setiap mase..:)

krsty

  • Guest
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #21 on: November 02, 2010, 11:09:51 AM »
salam semua..saya bersalin anak sulung di hospital putrajaya tahun 2005.masa bersalin anak kedua tahun 2007..nasib baik hospital serdang dah siap.erm...masa 2 boleh jer kalau nak bersalin di hospital putrajaya pasal dibenarkan kerana saya dah ada rekod di sana..tapi saya amat serik dengan pengalaman bersalinkan anak sulung saya di sana >:( >:( >:(.nasib baik anak saya dipanjangkan umur..alhamdulilah.

setahu saya...semenjak hospital serdang siap,hanya orang dari putrajaya saja dibenarkan bersalin di sana.penduduk sekitar..kena refer pada hospital serdang..kalau hospital serdang dah penuh..akan refer pada hospital kajang.ni baru jer terjadi pada jiran saya 2 hari sudah.ops..lupa cakap..saya tinggal di puchong.

hospital putrajaya bukan besar pun..tapi kemudahan memang kelas..compare dengan hospital gomen lain..dia semi government.masa bersalin anak sulung,adam secara c-zer..saya kena bayar RM500+RM300++(NICU 1 bulan).x silap saya kalau normal dalam RM300++.




jap nak tanya,kalau kita pernah melahirkan anak pertama di situ,anak ke dua,dia tetap terima tak?
sebab kan kita ada rekod di situ?

krsty

  • Guest
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #22 on: November 02, 2010, 11:11:54 AM »
thanks krsty,sasha n sya..

tu la,baru2 ni mbr ada kate,dorang da tak nak terima org di luar kawasan lg.sbb skang org yang duk Putrajaya pun da ramai. mgkn ikut luck kot ek..kalu time kita nak register bersalin nti,ada kosong,mgkn dorang le terima.

Saya Dec ni da duk Putra Height...sebelah je dgn Putrajaya.Mmg plan nak ke sana. Ingat nti da 7 bulan,nak try ty trus ke spital putrajaya tu. hehe.

Kalu dorang tak terima org di luar kawasan,kena lah amik FPP..ni je la hospital plg dekat and affordable berhampiran putra height. Semi gov lagi murah dr fully private.
Next terdekat, Sime Darby Medical centre,Subang Jaya..normal je da rm4000..perghh.
kalu csect le cecah rm8000.serius ni..
(bukan I yang pengsan,hubby yang pengsan..keke)

anda ni tinggal dekat sungguh dengan saya ye...
saya kat tmn alam megah,next to putra height...hehehe

Offline zachmia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +0/-0
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #23 on: November 02, 2010, 11:58:00 AM »
jap nak tanya,kalau kita pernah melahirkan anak pertama di situ,anak ke dua,dia tetap terima tak?
sebab kan kita ada rekod di situ?

krysty...setahu saya kalau ada rekod memang boleh jer bersalin kt sini,kira dia bagi privillaged gitu :D.tapi masa anak kedua saya yang tak nak,saya pilih hospital serdang
Adam,Mia,Micah....Thank u Allah,my life is complete

Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Re: Hospital Putrajaya
« Reply #24 on: November 02, 2010, 12:04:09 PM »
jap nak tanya,kalau kita pernah melahirkan anak pertama di situ,anak ke dua,dia tetap terima tak?
sebab kan kita ada rekod di situ?

rasenya die terima..die akan mtk buku temujanji tue sbb nak tgk ref name kita...tp kn bwk surat ref dr doc gak la kalu chekup kat tmpt lain..cume prosesnya mudah skit..

 

Powered by EzPortal