Forum > Bersalin & Dalam Pantang

Episotomi

<< < (15/24) > >>

shazie80:
zie just guna air sireh ja cuci letak ubat luka makin bengkak luka nya  :'( :'( dah la 2 kali kena jahit mmg seksa last sekali letak ja ubat geliga sejuk ja

mamaorang:
Nak tanye kepada yg berpengalaman..

Saya baru bersalin 2nd bby..tp tak kena epi kali ni..cuma de luka..so kena gak la jahit..

Nk tanye penjagaan tempat luka agar cepat baik..saya ni jenis luka lambat baik..

Yg 1st pun cam2..skang ni saya tgh jaga betul2 tempat luka 2..sebab pantang kali ni saya pantang sorang2..uruskan 2 anak..anak sulung xleh jalan lg..so kali ni pun saya agak lasak sket..jahitan tempat luka dah agak renggang..tp bkn terbuka..benang pun x tanggal lg..

Saya ada beli kapsul pati haruan..tp x brani nak makan sbb bby still de jaundis..de effect pape ke kalo makan kapsul 2 pd bby??

Riso..takut jahitan terbukak.. :(

umirara:
mamaorang...pengalaman sy bersalin dulu memang banyk jahit sampai ke punggung...sbb bersalin guna forcep....hosp tak bg apa2 ubat...cara ieda 2x sehari basuh ngan daun inai yg direbus....
pastu sblm bersalin ieda dah spare siap2 krim utk sapu kat tempat luka jahit tu...krim tu beli kat klinik panel kak ipar ieda...rasa kat mana2 klinik pun ada...rupa dia warna nak putih air n nak berminyak skit...alhamdullillah setiap kali mandi ieda akan sapu ubat tu....fungsi dia utk bg luka cepat bercantum ngan isi tau...
dulu kak ipar ieda pun pernah tercabut benang n luka terbuka...dokt bagi ubat tu la...harga lebih kurang rm13.00 ja...

Ashila:
sya, nak luka cepat baik pastikan luka tu sentiase kering..
lepas gi toilet mandi ke buang air ke pastikan tekap2 ngan tisu toilet..
beli yang paling lembut..heheheh
sapu krim mcm ieda cakap pon ok..sapu ubat luka pon cepat kering gak...

mamaorang:
Asyieda..yeke..pe nama krim 2...nak cari gak la..nak makan ubat bleh je..tp takut kuning anak makin tinggi..sbb my bby 2 dh kira prolonged jaundisnye..iskk..nk makan ubt pn x brani..

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version