Forum > Keguguran

TANDA-TANDA GUGUR..

<< < (33/39) > >>

cahaya11:
mungkin tanda-tanda gugur terbesar pada cahaya ialah bleeding... bila dirujuk pada hospital pun dinamakan threatened miscarriage..

jadi sesiapa yang mengalami tanda-tanda pendarahan, jangan sesekali ambil ringan..... perlu diberi perhatian yang serius...

**
yup miza, bila baca dugaan kawan-kawan yang lain, kita akan dapat rasa, ujian mereka lebih berat... bila kehilangan baby yang dah besar dalam kandungan, baby yang dah lahir tapi meninggal, ujian kita tidak seberat itu lagi...

insyaAllah miza, bila dah pernah keguguran, orang kata cepat lekat.... Allah nak ganti dengan yang lebih baik...

miza boleh kongsi perasaan di kelab ibu keguguran atau thread keguguran... lama-lama kat sini kita ot pula... banyak yang kita boleh kongsi bersama-sama, kita perlukan semangat dari orang yang pernah mengaaminya...

marmar:
salam..marmar prnah alami pendarahan mse kandungan 10week..mse tu hari rye pertame bru2 ni..marmar trpkse rye kt hospital..bile doktor scan baby sht  n jantung ade denyutan lg..marmar pn dibnarkan keluar wad..lepas tu dh xde darah kuar lg..marmar risau adkah tu tande kuguguran?dan skg kandung dh cecah 16weeks..baby still lg ok n sht

Yuyu:
Tanda keguguran yang saya alami.
1) cramp perut mcm sengugut n sakit pinggang
2) rasa letih sgt
3) keluar spotting brown n ketul2 kecik. Dah start nangis n then keluar pulak darah fresh bila dicalit.
4) direct pegi gynae n check, doc cakap x nampak apa melalui ultrasound sbb kandungan baru 4 weeks mcm tu
5) doc minta balik rumah n see apa nak jd dulu. Dia xbg duphaston tp bg gestrenol
6) dalam masa tu doc dah bg motivasi kt saya dan hubby- kalau mmg baby ni baby u, then mmg baby u.apapun kita try n save the baby first.
7) balik nangis mcm apa ja. Takut n mcm2 ada perasaan
8) tiba2 motivation naik balik kot2 itu cuma implamantation bleeding tp sbb sakit , so jd psycho balik.
9) sedih teramat sampailah 2 hari lepas tu sakit yg amat sgt keluar blood clots setiap kali gi pee-pee. Adala 5-6 rasanya.pastu keluar stain je
10) tahan tak pergi balik hospital sbb xdak sapa nak bawa. Esoknya keluar paling besar rasanya dalam saiz 50sen, mcm hati ayam sikit2. Agaknya uri kot eh yg tu?
11) baru g gynae kt hospital, scan ultrasound, n transvagina scan tu n doc ckp there's nothing inside
12) lapisan darah pun nipis . Kalau nak kata pregnant kena tebal lg n kalau period biasa tak senipis ni
13 ) doc bgtau , k awak dah complete miscarriage, xperlu d&c , cuma bg ubat unt biar darah tu turun sendiri

Itulah kisahnya. Sedih yg teramat sgt sbb takpernah ada experience terdekat dlm family yg miscarriage untuk 1st pregnancy. Tp in the same time rasa bersalah kat dri sendiri sbb mama baby ni x boleh jaga baby baik2 masa dalam perut mama. Mungkin faktor makanan, pergerakan n perjalanan jauh ke tempat kerja buatkan baby xdapat diselamatkan. Skrg dalam pantang. Malam2 xlena tidur sbb berangin badan. Mc doc bg 4 hari, minggu ni extend sbbb masih xbermaya, mlm takdapat tidur.

lieza:
sy pn tgh isau jgk ni...ari tu doc sah sy pregnt tp 1 line terang satu lg xterang.esoknya pula sy cirit birit n demam kmudian sy chek upt semula tp 1 line je ms tu sy g klinik lain.sy xdtg period tp ari ni sy kuar coklat tp sikit je...adakah itu tanda gugur?

feruz:
As Salam kawan Rh semua...

saya pon tak tau saya ni di klasifikasikan sebagai miscarriage atau period..

2 last week masa period day saya sepatutnya dtg, keluar browish...ingatkan dah period, tapi tak bnyk, sikit je..mlm keluar sekali, esok nya keluar sikit...pastu takde dah..
sebab saya ni buat pregnancy treatment ngan my gynea (amik clomid), so, saya col my gynea nak tnya bila saya start boleh mkn clomid for the 2nd cycle....tapi saya bgtau jugak yang saya period tapi keluar darah sikit kaler browish mcm tu..then my gynea kata, kalau nak boleh buat urine test sendiri..mana tau kalau betul pregnant..

masa balik keje tu trus buat urine and dapat result +ve...then saya buat 3x lagi urine kat umah smua +ve...siap buat buat digital urine keluar pregnant 1-2 week lagi..
then gi check up kat gynea pon +ve jugak..this time dah 4wk 2dy mcm tu..

after 3 hari, keluar pulak spotting berlarutan smpai 6 hari...sangat sikit mcm calit2 mcm tu...
then, pagi tadi genap 6wk, bangun pagi darah kuar browish tapi bnyk dari spotting selalu tu...
masa gi gynea tu darah kuar bnyk lagi mcm darah period...tapi tak sakit perot pon...
gynea check & siap seluk nak tau pintu rahim terbuka atau tak..
sebab katanya kalau pintu rahim terbuka tanda gugur, tapi pintu rahim saya tertutup..
my gynea pon pelik kes saya ni sebab scan tak nmpk kantung tapi cuma rahim tebal...

so, my gynea bg mc seminggu suruh rehat kat umah..sebab kalau sakit perot sangat2 kena dtg cepat2 jumpa dia...
then next week, cek up again nak tgk perkembangan sama ada gugur atau tak...
tapi my gynea cakap saya takde masalah lain mcm cyst @ pregnant luar rahim...

pelik sungguh...
ada tak kawan2 yang alami mcm ni...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version