collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: bayi sedu  (Read 12763 times)

Offline nukilanida

  • Delima
  • *
  • Posts: 1164
  • Suka? +5/-0
    • My Sport Blog
Re: bayi sedu
« Reply #25 on: June 22, 2012, 03:50:59 PM »
Assalamualaikum wbt
Sy setuju dgn kebanyakan org, iaitu klu baby sedu 'bg dia bf'. Tp klu letak tisu basah hilang sedu sy bkn sekadar xsetuju, malah sy membangkang. Sebagai seorg islam, klu dipandang dr sudut tauhid dan aqidah islamiah, ianya amat bertentangan dengan kepercayaan bahawa sgl yg berlaku adalah dibawah kekuasaan Allah. Klu sampai kita mempercayai bhw dgn meletakkan tisu bsh bayi hilang sedu, ia dibimbangi boleh tergelincir aqidah kita. Islam tidak melarang berikhtiar, tp apa releven nya tisu bsh dgn sedu. Dlm kata lain, tdk slh mengikut adat lama, tp jgn sampai melibatkan iman kpd tauhid uluhiyah dan rububiyyah. Sbnarnya bnyk jugak adat lama yg sdh bertukar menjadi ibadat dlm masyarakat kita, dr cara menguruskan uri, sehinggalah sampai meletak ayat2  quran sptri yassin dan sbgainya, quran tmptnya bkn dbwh bdn, betapa kita merendahkan martabat quran, dan ada juga yg meletakkan benda tajam bwh tilam, bkn kah semua itu kepercayaan karut yg tidak berlandaskan al quran dan sunnah. Semoga menjadi renungan bersama. Akhir kalam, yg baik itu dr Allah dan yg terkurang itu dr kelemmahan dr kita sendiri.

Setuju juga pandangan ini..
Pd sy baby sedu sbb compression pada saraf vagus.. Disbbkan mayb gumpalan susu nak lalu dari esophagus ke perut..itu secara medical
Secara praktikalnya bila baby sedu sy tau dia dah kenyang..n dah sampai tahapnya..
My baby very pelembut.. Dia kenkadang boleh tersedak n sedu dgn air liur dia sendiri..
Tapi alhamdulillah dia mudah nak burp n mudah nak ilang sedu bila kita pegang dia upright tegak 90 degree n gosok2 belakang dia or more on belah kanan badannya..

Isu bagi air.. Alhamdulillah awal2 tu semua nak tunjuk bijak.. Sy pun terpaksa ikotkan tapi sy tak bg air masak... Sy bagi air zakfaran iaitu terdiri dari air zam2..
Last2 bila kuning baby sampai 400++ terus warded n terus semua org tak berani dah..
Ada jugak suruh letak benda kat dahi.. Sy tak buat n hub pun tak pecaya..
Sy heran kengkadang bayi baru lahir dipakaikan tali etc kat leher or pinggang.. Mybaby tak pakai apa2 pun n sy tak sabar nakpakaikan gelang emas or rantai emas jerr:)

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3448
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: bayi sedu
« Reply #26 on: April 11, 2013, 12:17:27 PM »
Kalau mak mertua saya pun letak benang kat dahi baby untuk hilangkan sedu dia. Tapi tengok baby masih sedu lagi. Saya pun tak suka dgn petua gitu kononnya boleh hilangkan sedu, takut jatuh syirik pulak. Nasib baik mak saya tak buat gitu.

Saya biarkan je anak saya sedu sebab sedu tu akan hilang sendiri. Dan sedu pun tak jejaskan kesihatan baby.

Offline darkswan294

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 160
  • Suka? +2/-0
Re: bayi sedu
« Reply #27 on: April 11, 2013, 09:25:32 PM »
masa bby dd kena tahan wad sbb jaundis,ada bby someone ni tSEdu.dtg 1 nurse marah.dia ckp bby ni tsedu sbb x dikasi sendawakn (burp) jd dia agkat ltak kt bahu dia gsok blkg dia bwk ke atas.lpastu hlang sedu.kdang sedu sbb sjuk.

Offline nadia_luffy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +1/-0
Re: bayi sedu
« Reply #28 on: May 13, 2013, 11:34:01 PM »
salam momies2,bby saya skung da 2 bulan,dari umo die 1 hari dye dah start sedu..mak ckp sebab sejuk..saya pon x tahu betol ke x..mak mertua ajar sruh letak kertas or tisu kt dahi,tp sy x stuju ngan cara dye..tp sbb nak sdp kn hati dye sy rela kn je la...skung bila bby sedu sy agah dye sampai dye senyum,trus ilang sedu..hihihi

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3448
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: bayi sedu
« Reply #29 on: May 14, 2013, 06:30:45 AM »
Harap ibu-ibu semua dapat kurangkan bahasa sms ye. :)

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2834
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: bayi sedu
« Reply #30 on: August 06, 2013, 04:36:31 PM »
assalamualaikum untuk semua ibu2 RH..

fara nak tanye..kadang2 baby fara ni kalau pas bf, dia sedu2..kuat gak la dia sedu..kalau kite sedu pun sakit n letih, baby lagi la sakit n letih kan..? MIL suruh bagi minum air masak dalam botol..tapi fara angguk je la, watnye tak..sebab fara memang fully bf..

sekarang ni pe yang fara wat, pas dia nyusu kalau sedu, fara bagi dia nyusu lagi sikit..sampai la ilang sedu tu..betul ke macam tu ek..? ade orang kate lak, bia kan aje, dia nak membesa..tapi sedu dia lame, sian tengok..takkan nak biar kan aje dia sedu2.. :(

ibu2 ade care lain ke yang leh membantu masalah sedu baby saye ni..?
bila baby iman sedu,
mak iman ckp nk membesar
petua yg mak iman bagi amik secebis kertas pastu kita jilat sikit selawat n tampal kan kawasan diantara mata mcm "nandek"
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  Pembekal Barang Termurah

whatapp : 011 26874 861

Offline carsturiā„¢

  • Topaz
  • *
  • Posts: 95
  • Suka? +2/-0
  • Abahnya Siti Nur Tsuraya dan Siti Nur Tihany
Re: bayi sedu
« Reply #31 on: February 24, 2017, 12:10:09 PM »
bagi sy, sedu budak ni tanda dia nk membesar, sy biarkan aje, sembang dgn dia, oo sedu ye dik, nk beso ni dik..haha..nanti lelama hilangla sedu dia tu..
Quote from: Michael Josephson
Creating a child takes no love or skill; being a parent requires lots of both.
It's me at BabyCenter.com

 


IKLAN

IKLAN PENAJA