collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: perut mengeras...  (Read 67649 times)

Offline ida_88

  • Nilam
  • *
  • Posts: 363
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: perut mengeras...
« Reply #25 on: June 30, 2011, 11:51:44 AM »
kalau tak salah ida... perut mengeras di panggil braxton hicks....
kalau pada wal berlaku x kerap xde masalah sbb baby melakukan pergerakan.. tapi kalau berlaku kerap kita dinasihatkan pegi jumpa doctor...lebih baik...

Offline Cikpuan siti

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 245
  • Suka? +0/-0
Re: perut mengeras...
« Reply #26 on: July 06, 2011, 04:27:48 PM »
skrg saya pregnant 21weeks..tapi perut sgt kecil..memang org x pecaya pun saya mengandung...pastu pulak saya selalu rasa perut keras dan cekang selepas makan. hanya selepas makan. cekang sgt2 mcm nak pecah pun ada, mmg tak berani makan banyak. tabiat mkn saya x berubah langsung malah dulu mkn nasi 2 kali sehari, skrg nasi sekali je sehari, itupun kdg2 skip sebab xde selera mkn nasi.risau sgt2 kat baby
kalau masa perut cekang tu x rasa pun baby bergerak. err..baby bergerak tu rasa mcm angin je kan kat dlm perut?
tlg kwn2...ni bukan gejala baby mengeras kan?

Offline nf82

  • Topaz
  • *
  • Posts: 10
  • Suka? +0/-0
Re: perut mengeras...
« Reply #27 on: July 11, 2011, 12:47:10 PM »
skrg ni i'm having a braxton hicks. kadang2 rasa mcm nak ter...u..uuk..
rasa sakit sengugut pun ada. feel horibble. having this pain sincee 3 days ago.
esk i ada check up kt putrajaya hospital.hope everything will be fine.
[url=http://ww

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +17/-0
  • Mummy Myra
Re: perut mengeras...
« Reply #28 on: July 11, 2011, 01:10:26 PM »
skrg saya pregnant 21weeks..tapi perut sgt kecil..memang org x pecaya pun saya mengandung...pastu pulak saya selalu rasa perut keras dan cekang selepas makan. hanya selepas makan. cekang sgt2 mcm nak pecah pun ada, mmg tak berani makan banyak. tabiat mkn saya x berubah langsung malah dulu mkn nasi 2 kali sehari, skrg nasi sekali je sehari, itupun kdg2 skip sebab xde selera mkn nasi.risau sgt2 kat baby
kalau masa perut cekang tu x rasa pun baby bergerak. err..baby bergerak tu rasa mcm angin je kan kat dlm perut?
tlg kwn2...ni bukan gejala baby mengeras kan?

baby bergerak tu rase la die bergerak...bukan sekadar macam angin..
rase die berpusing, menendang-nendang, rasa die gerak sana-sini..



Offline Ros_Anwar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
Re: perut mengeras...
« Reply #29 on: July 21, 2011, 09:54:18 AM »
skrg ni i'm having a braxton hicks. kadang2 rasa mcm nak ter...u..uuk..
rasa sakit sengugut pun ada. feel horibble. having this pain sincee 3 days ago.
esk i ada check up kt putrajaya hospital.hope everything will be fine.

nf82,

masa u check up kat putrajaya hospital, ape diorang cakap? ros pernah gak jadi dalam 2 jam sekali perut mengeras...now dah 36w, tapi ros tak g hospital pun..masa check up kat klinik kesihatan putrajaya, inform doc, dia ckp normal perkara tu...btl ke? punya la susah hati kita tapi doc ckp normal lak...hehe

Offline Dee

  • Delima
  • *
  • Posts: 625
  • Suka? +3/-0
    • Rona kehidupan as PJJ
Re: perut mengeras...
« Reply #30 on: August 16, 2011, 12:08:41 PM »
salam, nak mengajukan soklan juga. harap ada sudi menjawab :)

dee pon ada rasa perut sakit sgt, mcm kena sedut2 dr dalam and tetiba die keras, kite pegang pon mmg rasa perut sgt keras. trus balik keje, gigil2 jugak kaki tu drive.huhu..

doc pon kata mcm simptom contraction jer, ada kemungkinana lahir awal. tapi kalo skrang dee baru 5 bulan nie. :(

ada tak cara utk elakkan early contraction nie? ada kata kalo awal sgt ni, kemungkinan kurangnye air. betol ker?

sgt risau nie.my first baby. skrang ni dee amik rest je kat rumah.
My Journey, My Precious..
http://bantaltulang.blogspot.com


Offline Mummyrania

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: perut mengeras...
« Reply #31 on: April 10, 2012, 09:37:09 PM »
salam semua mommies..lama dh since last post ye..
Mummy skg 14wk tp slalu gak perut mengeras ni so cari punya cari mummy terjumpa kpd jawapan yg mummy cari2 selama ni..
What triggers braxton hicks contractions?
- if baby and mother are very active
- if someone touches mother's belly
- after sex
- if bladder full
- dehydration
info ni dpt dari american pregnancy association..lega sgt dh tau punca perut mengeras ni..Alhamdulillah


Offline Rani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 76
  • Suka? +0/-0
Re: perut mengeras...
« Reply #32 on: April 12, 2012, 09:30:08 AM »

Braxton hicks memang fenomena biasa terutama dalam trimester ketiga. Ada juga ibu2 yang dah mula rasa braxton hicks seawal trimester kedua. Seperti mummyrania post tu, itu antara penyebab kepada braxton hicks. Jadi, puncanya agak normal. Dan kalau tanya dr pun memang dr kata normal :-)

memang masa braxton hicks perut akan mengeras, dan rasa sangat tidak selesa. Masa mengeras tu selalunya baby memang tidak bergerak. Or at least baby akan diam seketika. Selepas braxton hicks baru baby bergerak semula. Anggaplah braxton hicks ini sebagai exercise untuk uterus mengalami contraction nanti. Uterus pun kena test dulu sebelum the 'real deal'.

Tapi kalau braxton hick menjadi kerap dan kuat serta berasa sakit, itu dah contraction ye, bukan braxton hicks lagi :-)

Offline nurulda

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 100
  • Suka? +0/-0
Re: perut mengeras...
« Reply #33 on: April 18, 2012, 10:31:08 PM »
Smlm first time rasa perut mengeras...(baru 25 weeks)..masa nak tido..
nak beralih posisi tidur lg terasa cam ada benda berat kt dlm perut...
kira normal lah yer...

Offline nuyuy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: perut mengeras...
« Reply #34 on: July 14, 2012, 06:03:08 AM »
saya da 32 weeks akhir2 ni memang selalu rasa mengeras...terutama bila lps buat keja or ms berjalan...tp sakitnya tertahan lg,dalam 5 minit hilanglah dia,kdg tidopun bole tejaga bila mengeras..kalo pose pula ms buka kdg jd jg suami kata dia da kebulur dr pg hehe,hope evrytg okey..

Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Re: perut mengeras...
« Reply #35 on: July 14, 2012, 06:12:15 AM »
saya pernah mendengar yang bukan perut mengeras tau rahim mengecut sikit2...betulkan saya kalu salah...saya pernah berlaku nih ketika pregnantkan raziq dalam 3bulan lebih....time tu ingatkan raziq yang mengeras...rupenya rahim mengecut...tapi cuaknyerrr takut sejarah berulang lagiiiii....huhuhuhu nasib baik le selamat sehingga bersalin.....alhamdulillah sekarang anak saya da nak masuk 9bulan...


Offline schasya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: perut mengeras...
« Reply #36 on: March 31, 2013, 12:25:27 PM »
Aslmkm.
Scha alami perut mengeras dr mengandung pertama. Ini sedang mengandung nk masuk 7bulan. Scha alami perut mengeras sejak 20minggu.. tp biasa2 je..cuma xselesa. Tp bermula minggu ke 23..dah xbleh tahan..smpi nangis2.  Plg teruk scha hampir pengsan time tgh shoping. Hubby bwk g hsptl dan kena tahan. 3 hari de hsptl. Scha bt ujian ecg dan echo.
Minggu ke 26 scha pengsan d tmpt keje..sblm pengsan  perut mengeras sgt. Dah trbaribg d lantai ofis. Hubby dtg amik sbb semua org da blk time tu..tiada siapa membantu. Scha kena tahan 3hari lg. Kalu ni construction brlaku..nurse sahkan mmg ada construction.  Tp sekali je hari tu. Sblm tu dua mlm berturut2 scha alami sakit yg sama d rumah.
Baru kuar hari jumaat..ahadnya scha masuk lg hsptl de kg pulak. Time tu blk kg..my sister kawen.
Scha saja ingin berkongsi pengalaman dan nk tau..ada x sahabat2 yg alami perkara yg sama atau blh bg pendapat. Scha actually sdg trtekan sbb nk tggung sakit dan trpaksa berdepan dgn majikan yg tak memahami dan taj blh terima scha mc..walaupun gov mc. Scha keje under gov. T.kasih..

Offline mawar amir

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 240
  • Suka? +1/-0
Re: perut mengeras...
« Reply #37 on: March 31, 2013, 12:50:29 PM »
Aslmkm.
Scha alami perut mengeras dr mengandung pertama. Ini sedang mengandung nk masuk 7bulan. Scha alami perut mengeras sejak 20minggu.. tp biasa2 je..cuma xselesa. Tp bermula minggu ke 23..dah xbleh tahan..smpi nangis2.  Plg teruk scha hampir pengsan time tgh shoping. Hubby bwk g hsptl dan kena tahan. 3 hari de hsptl. Scha bt ujian ecg dan echo.
Minggu ke 26 scha pengsan d tmpt keje..sblm pengsan  perut mengeras sgt. Dah trbaribg d lantai ofis. Hubby dtg amik sbb semua org da blk time tu..tiada siapa membantu. Scha kena tahan 3hari lg. Kalu ni construction brlaku..nurse sahkan mmg ada construction.  Tp sekali je hari tu. Sblm tu dua mlm berturut2 scha alami sakit yg sama d rumah.
Baru kuar hari jumaat..ahadnya scha masuk lg hsptl de kg pulak. Time tu blk kg..my sister kawen.
Scha saja ingin berkongsi pengalaman dan nk tau..ada x sahabat2 yg alami perkara yg sama atau blh bg pendapat. Scha actually sdg trtekan sbb nk tggung sakit dan trpaksa berdepan dgn majikan yg tak memahami dan taj blh terima scha mc..walaupun gov mc. Scha keje under gov. T.kasih..

scha tak cuba pergi bidan kampung ke? mawar biasa jugak alami anak mengeras masa anak sulung dulu. tapi taklah sampai pengsan. kata orang anak sulung biasalah dia mengeras sebab ruang rahim kita sempit lagi lainlah kalau anak yang seterusnya sebab rahim kita dah pernah kembang.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2834
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: perut mengeras...
« Reply #38 on: April 02, 2013, 10:56:08 AM »
salam..sama dengan saya..1st pregnancy n nak masuk 6 bulan..baby mmg suka 'mengeras' tapi tak pasti 'aktiviti' yg dibuat msa tu dan kita rasa tak selesa..selalunya tempat paling suka baby buat camtu ialah atas pada ari2..saya rasa semua ibu yang mengandung mengalami keadaan macam ni..senak perut dibuatnya terutama masa berjalan
betul..
iman dah 29 minggu..
selalu "zahraa" akan mengeras kat bahagian ari2..
sakit...
perut mcm tinggi sebelah
sekarang kat bwah breast sakit..
xselesa sanggat
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  Pembekal Barang Termurah

whatapp : 011 26874 861

Offline Miz Ekyn

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 213
  • Suka? +0/-0
  • kurniakan lah kami zuriat penyeri hidup..
Re: perut mengeras...
« Reply #39 on: May 22, 2014, 02:12:51 PM »
Salam...
Ekyn dh 8bln skgni,baby pn makin kerap mengeras...kdg2 sampai kite rasa x selesa dibuatnya...tp xpe at least kite tau baby kat perut tu tgh aktif... ;D
[url=http://www.pregnology.c

Offline sarah sepura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
    • kosmetik murah2
Re: perut mengeras...
« Reply #40 on: May 13, 2017, 05:37:48 PM »
Assalamualaikum..
nak tanya, saya sekarang ni hamil 17w..
dah terasa perut bdenyut + pedih.. ni sy pernah rs dulu.,
tapi yang jd kbimbangan, perut ni asyik mengeras je.,
normal ke masa 4 bulan ni rasa mcam tu?
bimbang la.. takut premature..
kelmarin family day mmg banyak aktiviti..

 


IKLAN

IKLAN PENAJA