collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Butter Golden Churn disahkan TIDAK HALAL oleh Jabatan Agama Negeri Johor?  (Read 7565 times)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Saya dapat dari facebook
Siapa2 ada info lanjut?
----------------

Assalamualaikum...

Buat info rakan2...Minta tolon sebarkan...Butter Golden Churn disahkan TIDAK HALAL oleh Jabatan Agama Negeri Johor...

Linda baru telefon bahagian penyelidikan JAIJ pada 25/04/2011...lepas tepon terus share disini....

info dr staff JAIJ, diorg baru hantar report pd pihak JAKIM & pihak2 berkenaan utk tindakan...jd blum keluar dlm suratkhabar lagi...

asalnya diorg leh jumpa butter ni x halal, diorg check kes kopi kat kluang yg katanya ada bhn babi...

dari 3 sample yg diorg amik, rupanya pihak pengeluar kopi kluang ni goreng kopi guna butter golden churn...

kes ni baru dlm 2minggu lepas ditemui....

jika kwn2 rasa nk tahu lebih detail leh call direct no Jabatan Agama Islam Negeri Johor 07-2282900

Butter lain insyaallah blum ada sebarang masalah.....

sharing is caring....

nk share silakan....



Salah satu contoh butter Golden Churn

http://www.facebook.com/notes/yuslindhia-zamani/butter-golden-churn-tidak-halal/10150153416525998

« Last Edit: May 03, 2011, 04:06:04 PM by namasaya »

Offline nukilanida

  • Delima
  • *
  • Posts: 1164
  • Suka? +5/-0
    • My Sport Blog
sib baikkkkkkkkk tak pernah beli...
slalu beli buttercup ajer..

Offline nuyue

  • Moderator (Board)
  • Delima
  • *
  • Posts: 691
  • Suka? +3/-0
    • http://nuyue22.blogspot.com/
tak pernah beli
           &
tak pernah guna






jangan malu,jangan segan..jom klik
http://nuyue22.blogspot.com/

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
kek lapis sarawak kebanyakkannya guna golden churn ni tau.kawan yana aunty dia mmg pengusaha kek lapis sarawak yg besar gak la kat kuching 2.mmg pakai brand ni.. dia mahal sikit dari buttercup kan? sbb yana pernah tanya dia, dia kata antara sbb kek lapis sarawak mahal sbb guna golden churn.dia kata kalau guna buttercup x sedap..wallahualam..kalau mcm ni x rasa nk mkn kek lapis dh la..huhu


Offline nukilanida

  • Delima
  • *
  • Posts: 1164
  • Suka? +5/-0
    • My Sport Blog
kek lapis sarawak kebanyakkannya guna golden churn ni tau.kawan yana aunty dia mmg pengusaha kek lapis sarawak yg besar gak la kat kuching 2.mmg pakai brand ni.. dia mahal sikit dari buttercup kan? sbb yana pernah tanya dia, dia kata antara sbb kek lapis sarawak mahal sbb guna golden churn.dia kata kalau guna buttercup x sedap..wallahualam..kalau mcm ni x rasa nk mkn kek lapis dh la..huhu
menakutkan!!!!

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
yana, unsalted butter macam goldern churn ni mmg sedap daripada yg bergaram macam buttercup dan yg seangkatan dgnnya.

Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
lum pernah beli n guna

gud info tq dear
PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline ArOn

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2339
  • Suka? +16/-0
Fuuuhhh seb bek tk pernah beli, selalu ambil letak jer sbb rege dia yg costly, so far masih setia dgn farmcow dan buttercup, paling-2 koman anchor butter tu....

Offline Natrah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Butter Golden Churn: Kenyataan dari Ballantyne Foods-Australia
« Reply #8 on: May 03, 2011, 10:52:32 AM »
Assalamualaikum kepada Semua, berikut ialah kenyataan dari Ballantyne Foods Pty Ltd, Pengeluar Produk Golden Churn dari Australia. Sila hubungi organisasi ini dan organisasi Islam yang mengeluarkan produk Halal di Australia untuk mendapat pengesahan. Agar berhati-hati untuk menyebarkan perkara yang belum pasti kesahihannya. Produk Halal tersebut telah dikeluarkan oleh Organisasi: Islamic Coordinating Council of Victoria. Sila hubungi DEWAN MALAYSIA MELBOURNE,K4, High Street, Windsor,  VIC 3181, Tel :  +613 9529 4507 Fax : +613 9529 4509 untuk mendapat pengesahan ini.


Sila hubungi Mr Hemmat Nasrullah, selaku wakil dari Golden Churn di wilayah berikut:

For Malaysia, Brunei, Middle East, Northern Africa, Bangladesh, Sri Lanka, Maldives, Iran,Russia and Pakistan
Hemmat Nasrallah tel +61 (0) 3 9690 1766
email : hemmat.nasrallah@ballantyne.com.au
http://www.ballantyne.com.au/

Kenyataan dari Golden Churn:

Golden Churn is a Certified Halal Butter without doubt

29th April 2011,

Golden Churn Certified Halal Butter, It has been brought to my attention that there are false claims about our Golden Churn Certified, Halal butter brand originating from West Malaysia.

I can reassure all our valued customers and consumers that both Ballantyne factories in Australia, & New Zealand are Certified Halal by Halal certification authorities for all our butter brands we, produce and distribute.

It is important to understand that each delivery of butter out of Australia and New Zealand carries, mandatory quality standards from relevant Government Food Authorities including Food, Standards Australia New Zealand (FSANZ), the Australian Quarantine and Inspection Service, (AQIS) and the New Zealand Food Safety Authority (NZFSA) in additional to strict Halal, certification requirements. We confirm that our Golden Churn butter complies with the, requirements of these authorities.

Ballantyne only use high quality milk to make cream that is churned into butter. Ingredients are, Cows Milk , Milk solids (non fat), Moisture and 1.5-2% salt. No other additions, colours or, preservatives are permitted., We are seeking legal advice to put an end to these false claims.

I wish to again reassure our loyal customers that these claims are false and our products are of the, highest quality and Certified Halal.

Andrew Ballantyne
Executive Chairman
K.L.Ballantyne Pty Ltd
   
     
  Click here to download the official letter by Executive Chairman   
   

http://www.ballantyne.com.au/whatsnew.cfm?CID=15


http://www.facebook.com/pages/Golden-Churn-Australia-Pure-Butter/109925015422

SEkian, Wallahualam

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
iyer ker kak as, thanks for sharing.. patut pun gerak hati payah nak
sambar butter golden churn.. mungkin sebab mahal kot.. ambik
butter brand buttercup ajer la..

 

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
nanti boleh dapatkan senarai butter yg halal.
butter ni mmg tak pernah digunakan, tak pernah nampak dan tak pernah pun tahu kewujudan butter ni...
selalu guna buttercup atau farm cow jer...
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
selalunya butter jenis nih bersebelahan keju import gak.. kiranya
tgk dari segi packaging pun tahu produk luar..

 

 


IKLAN

IKLAN PENAJA