collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil  (Read 204064 times)

Offline wit wit

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #575 on: November 11, 2013, 10:28:02 AM »
As salam semua.....

Just nk gtau sye br je keguguran stelah penantian slame 3thn lbih...Tuhan hanye pinjmkn rase bagaimana mjdi ibu hamil tu cme 7minggu je...
Skrg tgh bpantang n mc 2minggu..doa kn sye dpt hamil lg yer kwn2 .... :-(







assalam...tabahkan hati  k...semua ni ujian dari yang Esa...last year saya pun pernah jadi mcm sue..tambahan plak time tulagi 2 hari nak raya...memang perit...org lain tengah bersuka ria beli baju raya n buat persiapan ..saya terpaksa lalui ujian ni..tpi ingat sue apa yang jadi biarkan jadi pedoman untuk masa depan.. mudah-mudahan sue akan berjaya menjadi ibu tak lama lgi..yang penting jgn putus berdoa pada Allah..

Offline sue82

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 113
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #576 on: November 11, 2013, 10:35:38 AM »
In sha Allah....

Tq wit wit.....Amin Amin.... Ya Rabbal Alamin.....

Offline ariesgirlz

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1866
  • Suka? +3/-0
  • Allah telah merancang yg terbaik buat hambaNya.
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #577 on: November 11, 2013, 10:43:20 AM »
Sue,
take care n jaga pemakanan. Nanti akan ada rezeki lg. InsyaAllah.

Offline sue82

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 113
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #578 on: November 11, 2013, 11:22:37 AM »
Tq ariesgirlz.....
Sye bpantang gugur cme 2minggu je..dh naik kje dh pun....hrp2 lps ni sng la mlekat...

Offline Umi AAlya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1657
  • Suka? +5/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #579 on: November 14, 2013, 03:02:40 PM »
nak share: usha daku :) :)

JAN :  BEAUTY UMAIRAH + LUMINGLOW
FEB:   BEAUTY UMAIRAH+LUMINGLOW+SUSU KAMBING+KURMA
MAC:  DAUN BUNGA RAYA+JAMU
APRIL: JAMU+LUMINGLOW+SUSU KAMBING
JUN:EKF+EPO+SUSU KAMBING
JULAI:EKF+MADU
OGOS:URUT+GLA
SEPT:GLA+ESP+JUS PRAWAN------>ALHAMDULILLAH CONCIEVE :)

Offline sue82

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 113
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #580 on: November 14, 2013, 05:11:26 PM »
tahniah Umi......

amik beauty umairah pun still xbjaya jgk yerk..mhl kn product tu??
sye rase mybe because of gla & susu kambing & jus perawan tu kot yg m'buatkan awak melekat.

anyway jage kandungan k...dh preggy jgn mkn gla lg tau.....

Offline ainnul iffah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 315
  • Suka? +1/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #581 on: November 14, 2013, 08:21:04 PM »
As salam semua.....

Just nk gtau sye br je keguguran stelah penantian slame 3thn lbih...Tuhan hanye pinjmkn rase bagaimana mjdi ibu hamil tu cme 7minggu je...
Skrg tgh bpantang n mc 2minggu..doa kn sye dpt hamil lg yer kwn2 .... :-(

Baru terbaca pasal sue mc.. Tabah ye sue.. Jangan sedih2.. Sekurang2 nye sue tahu sue boleh hamil.. Macam saya ni.. Umur da nak masuk 31 tapi belum ada tanda hamil pun.. Orang keliling kata macam2.. Tapi tahan je la..

Selalu mohon pada Allah diberi rezeki dalam bentuk lain..

Offline Umi AAlya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1657
  • Suka? +5/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #582 on: November 15, 2013, 08:32:35 AM »
tahniah Umi......

amik beauty umairah pun still xbjaya jgk yerk..mhl kn product tu??
sye rase mybe because of gla & susu kambing & jus perawan tu kot yg m'buatkan awak melekat.

anyway jage kandungan k...dh preggy jgn mkn gla lg tau.....

tq sue nanti awk plak ye.In syaa Allah..gla trus stop bla da confirm pregy.baby dust :-* :-*

Offline rose78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #583 on: November 15, 2013, 11:33:55 AM »
Salam semua,

Saya dah ada anak sebelum ni dan x pernah ada masalah hamil ( hamil normal). Cuma saya try hamil semula pada tahun 2011 sebab anak ke2 dah nak masuk 3 tahun lebih. Bermula dari situ macam susah pula nak hamil macam sebelumnya. Kalau dulu x pernah kira pun waktu subur terus lekat. tapi semenjak susah hamil, banyak info saya kena belajar macam waktu subur dan petua2 lain. period saya ok sbb dating setiap bulan. cuma semenjak cuba hamil anak ke 3, period saya x heavy sangat i.e hari ke 3-4 dah x heavy dan kadang2 darah keluar pun warna coklat pekat. tahun 2012 baru g check dgn O&G dan dr scan rahim saya terbaliklah pulak. Dan saya google Rahim terbalik antara punca susah hamil. Dr cuba bagi pil clomid (sebelum ni x tahu pun pil ni) so saya makan sebiji (patutnya kena telan 2 bijikan) bulan 7 or 8 /12 (x ingat) amik dlm period d2-d6. tapi bulan seterusnya period :(  sedihnya. So lepas tu dah x makan. bulan 10/12 (rasanya) saya x dating period. lupa berapa hari delay (rasanya 7 hari kot) buat UPT, naiklah 2 line. Then pergi O&G scan ada 2 kantung. Saya x alami alahan seperti kehamilan sebelumnya ( dua2 alahan teruk, anak lelaki). cuma setiap kali scan x nampak hb, cuma kantung je (dr suspek kembar). Dalam 11 weeks gitu, dr advise next week amik darah HSG kot rasanya. x sempat tunggu, saya keguguran pada 11 weeks aka 01/2013 ( sakit jugak gugur ni sebenarnya, huhuhu).  Dr suspek blighted ovum & dapat MC 2 minggu :). Bulan 6/13 amik clomid secara sendiri sebiji utk d2-d6. Bulan 7/13 period jugak :( then bulan 8/13 x datang period tunggu 7 hr jugak buat UPT dan naik 2 line. Perasaan saya takut, berdebar sbb alahan pun x ada sangat just pening, perut cepat kembung, x de muntah sangat. week 6 g scan klinik biasa, nampak dot saja, weeks 8 g scan lagi nampak kelip2 macam hb kot. weeks 12 baru g O&G scan dan nampak ada baby kecik dalam tummy saya :) . Hari ni kandungan saya dah 18 minggu. moga2 Allah lindungi anak ini hingga selamat melahirkan. Ini kandungan ke 4 anak ke 3 sbb kandungan ke 3 gugur. itulah pengalaman saya cuba hamil semula selama lebih kurang 2-3 tahun. Wallahuaaklam.

Offline mamaikram

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 203
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #584 on: November 15, 2013, 12:24:59 PM »
Salam semua,

Saya dah ada anak sebelum ni dan x pernah ada masalah hamil ( hamil normal). Cuma saya try hamil semula pada tahun 2011 sebab anak ke2 dah nak masuk 3 tahun lebih. Bermula dari situ macam susah pula nak hamil macam sebelumnya. Kalau dulu x pernah kira pun waktu subur terus lekat. tapi semenjak susah hamil, banyak info saya kena belajar macam waktu subur dan petua2 lain. period saya ok sbb dating setiap bulan. cuma semenjak cuba hamil anak ke 3, period saya x heavy sangat i.e hari ke 3-4 dah x heavy dan kadang2 darah keluar pun warna coklat pekat. tahun 2012 baru g check dgn O&G dan dr scan rahim saya terbaliklah pulak. Dan saya google Rahim terbalik antara punca susah hamil. Dr cuba bagi pil clomid (sebelum ni x tahu pun pil ni) so saya makan sebiji (patutnya kena telan 2 bijikan) bulan 7 or 8 /12 (x ingat) amik dlm period d2-d6. tapi bulan seterusnya period :(  sedihnya. So lepas tu dah x makan. bulan 10/12 (rasanya) saya x dating period. lupa berapa hari delay (rasanya 7 hari kot) buat UPT, naiklah 2 line. Then pergi O&G scan ada 2 kantung. Saya x alami alahan seperti kehamilan sebelumnya ( dua2 alahan teruk, anak lelaki). cuma setiap kali scan x nampak hb, cuma kantung je (dr suspek kembar). Dalam 11 weeks gitu, dr advise next week amik darah HSG kot rasanya. x sempat tunggu, saya keguguran pada 11 weeks aka 01/2013 ( sakit jugak gugur ni sebenarnya, huhuhu).  Dr suspek blighted ovum & dapat MC 2 minggu :). Bulan 6/13 amik clomid secara sendiri sebiji utk d2-d6. Bulan 7/13 period jugak :( then bulan 8/13 x datang period tunggu 7 hr jugak buat UPT dan naik 2 line. Perasaan saya takut, berdebar sbb alahan pun x ada sangat just pening, perut cepat kembung, x de muntah sangat. week 6 g scan klinik biasa, nampak dot saja, weeks 8 g scan lagi nampak kelip2 macam hb kot. weeks 12 baru g O&G scan dan nampak ada baby kecik dalam tummy saya :) . Hari ni kandungan saya dah 18 minggu. moga2 Allah lindungi anak ini hingga selamat melahirkan. Ini kandungan ke 4 anak ke 3 sbb kandungan ke 3 gugur. itulah pengalaman saya cuba hamil semula selama lebih kurang 2-3 tahun. Wallahuaaklam.

thanks for sharing.... maknanya rose just amik clomid bulan 6/13 kan.. amik berapa biji? bulan 7/13 tu pulak rose takde amik apa-apa ker?
1st preg : 11 weeks (Feb 2009)
2nd preg : 22 weeks (Nov 2011)
1st baby boy : 24 Feb 2015 Alhamdulillah..

Offline sue82

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 113
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #585 on: November 15, 2013, 02:24:33 PM »
Baru terbaca pasal sue mc.. Tabah ye sue.. Jangan sedih2.. Sekurang2 nye sue tahu sue boleh hamil.. Macam saya ni.. Umur da nak masuk 31 tapi belum ada tanda hamil pun.. Orang keliling kata macam2.. Tapi tahan je la..

Selalu mohon pada Allah diberi rezeki dalam bentuk lain..

TQ ainnul......

In sha Allah sye tabah & redha dgn ujian drNye....mule2 tu mmg la sedih, tp skrg dh ok dah...Die lbih mngetahui mane yg terbaik utk hambanye.
In sha Allah ade la tu rezki ainnul. cume cepat & lambat je. sabar yerk....
(ekh..kite ni cm sebaya je....)

Umi> In Sha Allah....Aminnnn.........

Offline rose78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #586 on: November 15, 2013, 03:32:26 PM »
thanks for sharing.... maknanya rose just amik clomid bulan 6/13 kan.. amik berapa biji? bulan 7/13 tu pulak rose takde amik apa-apa ker?


salam,

saya x amik apa2 kak mamaikram masa period bulan 7/13 tu. Saya rasa saya x subur kot maklumlah umur dah 35thn. kawin umur 27, dapat anak 1st umur 28 thn, pastu 2nd 30thn. Minta2 ada kudrat masa bersalin nnt.

Offline naina

  • Nilam
  • *
  • Posts: 498
  • Suka? +0/-0
  • ya musawwir,ya baari,ya khaliq..
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #587 on: November 18, 2013, 01:33:08 PM »
Salam..naina nk share atr usaha naina sebelum lekat ni

Dr segi keagamaan naina amalkan:
Zikir ya musawwir, ya baari, ya khaliq 40x lepas solat
ayat seribu dinar lps solat atau dimana shj bila resah
doa nabi zakaria 3x lps solat
bykkn derma, beri mkn haiwan n niat smg dpercptkan zuriat.

Dr segi pemakanan:
2 cycle naina amalkan epo 3 bji sehari
2 cycle naina amalkan jus perawan d herbs
last cycle naina bykkn makn kacang badam dan cmpuran kcg lain lepas period kering smpi hr subur,
rebus kentang bersama kulit 2,3 bji buat sarapan then bila empuk trus msuk air suhu biasa spy xcepat hlng khasiat n sng kupas.
mnum madu sehari 2,3 kali ni pon lepas period kering.

Opk positif cd21 and dpo 14 naina dpt upt positif.alhamdulillah
smg kwn2 ratuhati juga dpercepatkn rezeki yer..aminn.

Offline Janna

  • Nilam
  • *
  • Posts: 386
  • Suka? +2/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #588 on: November 18, 2013, 03:34:22 PM »
bestnyeeeee....
bila fikir ujian.. mmg terasa berat kan..
tapi bila Allah dah bagi nikmat...
hilang semua kesedihan...
moga kawan2 TTC spt saye akan dpt merasa mcm kawan2 yg dah berjaye..
 :-* :-* :-*

eieeie

  • Guest
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #589 on: February 17, 2014, 09:25:18 PM »
assalamualaikum...
eie baru lagi kat sini.. nak jugak share story dgn u alls..
-dah kawen 1 tahun 2 bulan
-doc sahkan ada PCOS
-pernah try
...Maajum Anggun Bistari (utk normalkan period)
...Clomid (3 cycles)
...norcutin (utk turun haid bila dh lama sgt tak turun)
...duphastone-diane 35-folic asid (doc columbia yg bagi)
suplement (Jus adinda, hubby Jus kekanda)
...buah zuriat direbus minum 44 hari
...sekarang ambik habbatus Sauda Minsyam (yg ni buat period tetiba turun tanpa ubt, berterabur sikit period masa ni)

sampai skrg tak concive lagi... banyak membaca pengalaman dalam google..sedih juga kadang2.. tapi yakin, perancangan Allah sangat hebat..

Offline zeeya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #590 on: February 20, 2014, 01:00:36 PM »
Salam.. Sy baru join..
sy dah 1thn 3bln kawin, masih belum ada rezki lg...
On ttc. Check doc, doc ckp tlur sy kecik.. perlu makan clomid...
ada cara lain x slain clomid? period sy teratur...
tp masih blum ada rezeki...
ada pape product yg dicadangkan bole membantu...
ada try mkn GLa, jus delima...

Offline maaturina

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #591 on: August 30, 2016, 12:18:07 AM »
Sye pulak
Cd 1 hingga cd 12

Susu kambing + kurma + badam+ kismis
(blendder minum dengan epo sebelum sarapan )

Tengahari : jus epal hijau + lobak merah + tomato (blendder )

Malam :susu kambing ,vitamin e

Opk positive pada cd 15 so sye stop Epo
Tak sampai sebulan amalkan sye disahkn pregnant ..

Sye jnis period x teratur ..and penghidap pcos

Offline Puan AA

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #592 on: September 05, 2016, 04:16:33 PM »
assalamualaikum..

doakan saya juga ye kawan2, sy pun baru check kat Dr Hamid, scan dan disyaki ada PCOS.. risaunya.. dan rahim pun retroverted.. huhu doakan ada rezeki saya.. sbb kwn saya ada yg rahim terbalik dan mcm2 problem pun alhamdulillah ada rezeki dia.. :)

Offline Mrs Ameen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #593 on: September 21, 2016, 12:40:00 PM »
Assalamualaikum

Kes saya Doc sahkan Tiub Fallopio tersumbat. Apa yg saya cuba:

- Makan buah nenas, betik dan minum air limau suam (usaha utk buka tiub fallopio)

- Bersama dengan husband everyday sepanjang waktu subur. Suami dan isteri solat sunat dahulu sblm bersama.

- Makan ubat Homeopathy both suami dan isteri.

Alhamdulillah setelah hampir 5 tahun cuba utk dpt second baby, skrg sy dah delay period 4 hari dan buat upt 2 line. Hope ini rezeki dr Allah pada waktu yg tepat buat kami.

Psst: Husband tak tau lg sy dah buat UPT, tunggu besday die nnt nk bgtau. :)

Offline cicipo2806

  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #594 on: December 21, 2016, 04:26:23 PM »
Assalamualaikum,

Just nak share experience. Kami menunggu 6 tahun untuk dapat baby. Alhamdulillah, pada bulan anniversary kami yang ke 7, lahirlah seorang puteri dalam hidup kami. Kami PJJ sepanjang perkahwinan kami. So chances tu makin kurang.
Tapi saya punya period memang tak berapa regular. Bila sy stress, paling panjang cycle saya adalah 50 hari. Paling pendek tak kurang dari 30 hari. Apa yang saya amalkan:

1) Cuba bertenang. Kurangkan stress. Even bila lewat period dan kita harap sangat kita pregnant, kita bertenang. Jangan dok pikir, nak beli upt, nak check. JANGAN. Cuba rileks dan jangan fikirkan sangat pasal pregnant tu

2) Cuba regulatekan period dulu. Apa yang saya buat
Pertama: Saya try GLA. Saya tak ingat saya ambik brand apa. Tapi serius bukan brand Shaklee. Tapi makan sampai 2 minggu lepas period je. Jangan makan lebih dari tu sebab lepas 2 minggu, mungkin kita dah start subur dan GLA tak bagus untuk orang yang pregnant.
Kedua: Setiap kali period hari ke2, saya akan start makan sebijik nenas untuk tempoh period tu untuk memastikan darah period tu keluar habis. (try dulu makan sikit takut orang yang ada sengugut kuat tak boleh makan nenas) Tapi untuk kes saya, period saya memang rasa macam best keluar untuk tempoh 7 hari tu.
Ketiga: Cuba bersenam. Saya tau susah gak untuk buat ni. Saya selalu main squash dan naik bukit.

Lepas saya lakukan semua ini selama setahun, tempoh cycle agak normal 28-32 hari. Dannn lepas tu saya pregnant, tapi memang moment yang paling tak disangka. Maklumlah, dah kahwin 6 tahun. Macam tak berapa mengharap sgt. Tapi rezeki tu datang gak. Sekarang baby dah 7 bulan. Sangat active, saya bersyukur sangat dengan kelahiran dia.

Saya paham sangat dengan situasi orang yang lama berttc. Saya takkan cakap "cuba lagi, jangan putus asa". Pegang saja ni "WALAUPUN KITA MUNGKIN TIDAK BER REZEKI UNTUK MENGALAMI PENGALAMAN MENJADI IBU SEPERTI PEREMPUAN LAIN, PERCAYALAH. REZEKI ALLAH SWT BERBAGAI BENTUK DAN SANGAT LUAS. KALAU DIA TIDAK MEMBERI DALAM BENTUK ANAK, DIA AKAN BAGI DALAM BENTUK REZEKI LAIN"

Percaya itu dan anda akan lebih gembira dengan hidup anda suami isteri. Enjoy every moment berdua.  :)

Maaf jika ada ayat2 saya yang tersilap atau terkasar

« Last Edit: December 21, 2016, 04:34:12 PM by cicipo2806 »

Offline ainonono

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #595 on: February 07, 2017, 09:26:56 PM »
Nak share juga

1. Berurut dengan MIL pada hari subur (MIL memang tukang urut bidan dan biasa di Johor), katanya memang rahim agak ke kanan. Malam tu terus bersama dan mungkin sebab tu la menjadi. Alhamdulillah

2. Consume shaklee GLA Complex, herblax tuk detox, alfalfa dan bcomplex . (Saya tak berani cakap sebab saya consume saya pregnant, ikut masing2)

3. Minum jus delima gulsan (tak habis sebotol tak berani cakap adakah sebab ini)

Yang penting jangan putus asa. Teruskan usaha!

 


IKLAN

IKLAN PENAJA