collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin  (Read 54384 times)

Offline Puan Noniey@hanim

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 243
  • Suka? +2/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #125 on: September 10, 2014, 02:21:03 PM »
Salam forumers.

Sebelum ni jd silent reader jek. Nk share cite saya.

Skang ni sy tgh peknen 7 minggu. Minggu ke 5 dr dpt kesan ade diabetics mase nk sahkan mengandung. Terus kena refer kt pakar. Warded seminggu. Mmg stress. So skang pakar bidan pon dok monitor sy.pakar diabetic pon monitor sy. Sejarah family mmg parents dedua ade diabetics.

Bacaan gula unstable. Mula2 kesan 13.8. Pastu turun sket 12. N now g dh kena insulin 4x sehari. Sy rs dos sy sgt tinggi. 26/28/24/34. N baru td pakar ckp ejas lg jadi 26/30/26/38. Tinggikan?

Bacaan gula stended pg sy mmg dlm 7-9. Ade skali tu ngidam nk mkn secret recipe mencanak la dia naik mlm tu jd 17.5.

Skang ni buntu. Xmenentu. Kdg2 mkn Mani's dia xnaik. Mkn roti wholemeal plak dia naik. Sy pon minum susu annum 2x sehari. Tp bile bc forum ni kena kurang la jd sekali jek.

Pe pon mmg sgt stress. Peknen sulung lak tu. Hope xde ape la..

Dear, memang susah sikit nak kawal pemakanan untuk orang2 GDM ni kan. Hanim masa 1st pregnancy dulu pun ada GDM. Tapi, on diet control lah.
Makan manis dan nasi memang kena kurangkan. benda2 goreng macam mee goreng, nasi lemak, roti canai memang kalau boleh elakkan. semua tu penyumbang kpd gula dalam badan.

Alhamdulillah 2nd pregnant ni takda GDM dah. Dari awal pregnant hanim makan Produk Shaklee. B-Complex dan Zink Complex.
B-Complex ni menukarkan makanan yg kita makan kepada tenaga. So, tidak akan diserap ke dalam
sistem badan.
Zink plak membantu merangsang pankreas menghasilkan hormon insulin. Hormon yang perlu menukarkan glukosa atau gula dalam darah.

kEpakarAn saya ialah MeMbaNtu MeNyeLeSAiKAN Hal WaniTA (MasaLAH DaLAman, IbU InGinkan ZURIAT, IbU HAMil meNgaLami ALahan dan HB RenDAH SeRTa Ibu MeNyuSu Yang KuRAng suSu, MahUkaN ANak BIjAK)

Ini kedai vitamin saya :
http://belogsupermama.blogspot.com
Ini PAGE saya :
http://

Offline ummie waiz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #126 on: December 24, 2014, 08:31:38 PM »
Assalam,

Nak tanya pengalaman sume ... bile de kencing manis nie pe risiko pada bayi yer... selalu di momokkan dgn cerita2 kecacatan pd bayi...

Sy mmg dh on insulin n pengalaman kedua semasa hamil de kencing manis. Pada sy selagi kita ikut nasihat doc n bacaan teratur sepatutnye tkde masalah kan.

Offline noraniza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
masalah kencing manis
« Reply #127 on: January 31, 2015, 03:53:30 PM »
Salam ...risau lah ada kencing manis...nak makan takut...bila keguguran lagi lah takut..bila nak kena cek smula sape tahu..kongsikan

Offline vdayyu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #128 on: March 16, 2016, 04:42:26 PM »
salam..sesiapa yang ada petua untuk menurunkan bacaan gula dalam darah (diabetes gestation) ketika hamil?

Offline inaiyah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 102
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #129 on: March 25, 2016, 04:44:06 PM »
mummy2 boleh la jadikan glycemic index diet sebagai panduan dlm pemilihan makanan terutamanya yg ada kencing manis ketika mengandung.saya pn kena on bsp juga sbb masa minum air gula kali pertama,gula saya 7.85..alhamdulillah saya try control makanan ikut GI diet tu,bacaan bsp saya sentiasa ok..boleh google di internet GI diet,dan tgk dibahagian images..byk carta akn keluar :)

selain dari tu saya try amalkan minyak kelapa dara dan jus delima,alhamdulillah terasa kesannya

Offline sarah sepura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
    • kosmetik murah2
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #130 on: May 13, 2017, 05:49:07 PM »
Assalamualaikum..
sy 1st pregnant ad gdm n on insulin..
skrg 2nf pregnant ad jgk gdm.. tp leh kontrol.. bacaan kali ptama je xcantik..
yg lps tu sume cantik sb doc dh ajar mcmn..
dia ckp pastijn sblm 2jam ambik drh tu kena mkn.. sb klu kurg dr 2jam kmungkinan akan naik tinggi..
so far ok la sume bwh 5..

Offline mash muzach

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #131 on: May 24, 2017, 02:14:40 PM »
Assalamualaikum..
sy 1st pregnant ad gdm n on insulin..
skrg 2nf pregnant ad jgk gdm.. tp leh kontrol.. bacaan kali ptama je xcantik..
yg lps tu sume cantik sb doc dh ajar mcmn..
dia ckp pastijn sblm 2jam ambik drh tu kena mkn.. sb klu kurg dr 2jam kmungkinan akan naik tinggi..
so far ok la sume bwh 5..

sama la kita. 1st pregnant on insulin. yg second ni on diet je...
huhuhu terasa seksa dok cucuk insulin. tu yg dah pandai kontrol sikit kot kali ni..  :P

 


IKLAN

IKLAN PENAJA