+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11203
Latest: hadeaz84
New This Month: 132
New This Week: 8
New Today: 6
Stats
Total Posts: 450609
Total Topics: 7581
Most Online Today: 297
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 27
Guests: 243
Total: 270

Author Topic: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk  (Read 30638 times)

Offline Dieyna

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
    • Ruangku Berkongsi
Saya forumer baru kat sini, saya cuma nak tanya satu hal je tentang baby ni.. baby saya baru je usia 2bulan lebih.. saya sedikit pelik tentang suhu badan dia je, saya pegang kepala n badan dia rasa panas tapi bila saya pegang tangan n kaki dia sejuk plak... biasa ke baby mcm tu... risau gak ni..
« Last Edit: November 02, 2010, 09:41:35 PM by ummi »


Offline syahmi_sufiya

  • Nilam
  • *
  • Posts: 255
  • Suka? +3/-0
  • Mom of Syahmi Irsyad & Sufiya Irdina..
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #1 on: November 04, 2010, 08:52:49 AM »
saya pun tertnye masalah ni..kepala sufiya panas sgt smpai kene lumur dgn air asam tapi tgn & kaki semua sejuk sgt2...

ape perlu saya buat?bwk pg klinik doc just masukkn ubt kot bunt*t jek...
sila singgah & follow : www.nurul-izwa.blogspot.com

Offline Ummu

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +2/-0
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #2 on: November 04, 2010, 11:30:11 PM »
Salam Dieyna dan Izwa
berdasarkan pengalaman anak akak bila demam macam tu
akak sapukan minyak urut baby kat kaki dan urutkan kakinya
dengan minyak tu
alhamdulillah nampak OK sikit.
Buat semua Teman RH. Jom singgah ke blog saya, ye'Bicara Hati Ibu' Jom Jengah Blog Produk Muslim 'Produk Muslim Pilihan Anda'

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #3 on: November 05, 2010, 12:50:55 AM »
Saya forumer baru kat sini, saya cuma nak tanya satu hal je tentang baby ni.. baby saya baru je usia 2bulan lebih.. saya sedikit pelik tentang suhu badan dia je, saya pegang kepala n badan dia rasa panas tapi bila saya pegang tangan n kaki dia sejuk plak... biasa ke baby mcm tu... risau gak ni..

a'ah..mmg gtu.biasanya,kepala baby lebih panas dr tgn dan kaki..saya dulu risau gak..
tapi,sy ada termometer digital..sgt accurate.sy sarankan,belilah digital..
37.4 ke atas adalah demam!..

so,sy kalu nak tau,demam atau tak,saya check suhu badannya. kalu normal bawah 37.4..normal kepala baby lagi panas dr kaki dan tgn.

tapi,tak nafikan,kalu demam,mmg kaki tgn sejuk.so,better check suhu.dan le guna petua ummu kalu suhu tak tinggi.
« Last Edit: November 05, 2010, 12:53:17 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #4 on: November 05, 2010, 03:01:19 AM »
bila demam tapak kaki sejuk adalah bukn petanda baik...please sangat2 beri perhatian.
amek kain rendam dalam air sejuk,then letakkan pada kepala,belakang badan,ketiak
buat setiap jam.record suhu setiap jam.
harap2 membantu.


Offline Dieyna

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
    • Ruangku Berkongsi
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #5 on: November 05, 2010, 12:19:46 PM »
mmg kena beli gak lah termometer digital tu... thanks semua info2 ibu2 ye..

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #6 on: November 06, 2010, 01:09:59 PM »
mmg kena beli gak lah termometer digital tu... thanks semua info2 ibu2 ye..

belilah digital..hati kita runsing.
kalu setakat rasa2 je panas tak panas..nti kita tatau kita ni da lmbt ke blum nak bawa anak ke spital =)
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline Dieyna

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
    • Ruangku Berkongsi
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #7 on: November 08, 2010, 06:17:09 PM »
bru je beli termometer digital... hehe terus cek suhu badan hannah...
screen show 36.3.. normal ke untuk seorang baby?
« Last Edit: November 08, 2010, 06:18:52 PM by Dieyna »

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #8 on: November 09, 2010, 02:50:19 PM »
bru je beli termometer digital... hehe terus cek suhu badan hannah...
screen show 36.3.. normal ke untuk seorang baby?

a'ah..normal..36.9 pun c'hat lagi.
kalu 37.4 ke atas tu demam la tu..
kalu kepala panas2 suam..mmg gtu ar baby.saya dulu pun risau .mbr pun risau siap ty ok ke?anak kami sebaya la tu..nti umo da 9 bulan ke atas,setahun lebih..baru sekata kepanasan pala..
« Last Edit: November 09, 2010, 02:52:25 PM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline Dieyna

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
    • Ruangku Berkongsi
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #9 on: November 09, 2010, 02:57:32 PM »
lega... risau gak kan.. bila dah jadi ibu ni... mcm2  kena amik tau

Offline Iryani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 78
  • Suka? +0/-0
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #10 on: November 09, 2010, 03:13:09 PM »
a'ah..mmg gtu.biasanya,kepala baby lebih panas dr tgn dan kaki..saya dulu risau gak..
tapi,sy ada termometer digital..sgt accurate.sy sarankan,belilah digital..
37.4 ke atas adalah demam!..

so,sy kalu nak tau,demam atau tak,saya check suhu badannya. kalu normal bawah 37.4..normal kepala baby lagi panas dr kaki dan tgn.

tapi,tak nafikan,kalu demam,mmg kaki tgn sejuk.so,better check suhu.dan le guna petua ummu kalu suhu tak tinggi.

owh mmg mcm tu ekk..
ptt la haritu sofia demam kaki die sejuk sgt..
btw boleh tepek cool fever kn??
ada org cakap tak elok pakai tu, sebab takut haba tu xleh nak keluar
jom jenguk blog mummy sofia
http://anglelady.blogspot.com/

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #11 on: November 09, 2010, 03:34:01 PM »
owh mmg mcm tu ekk..
ptt la haritu sofia demam kaki die sejuk sgt..
btw boleh tepek cool fever kn??
ada org cakap tak elok pakai tu, sebab takut haba tu xleh nak keluar

owhh ye ke?tah ek..cam saya kan angle lady.. (sy??hehe,jgn gelak!)
mmg guna kool fever ni.pernah aleesya  demam panas smpi 38 degree,pakai semalaman,jel tu yang panas..bdn die beransur sejuk.

agak boleh percaya la..kalu tak nk,letak tuala sejuk je..lap2 kan seluruh badan.pakai longgar2.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline siti7677

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +1/-0
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #12 on: November 12, 2010, 09:16:21 AM »


masa anak saya 2 bulan ++ ada bawak gi jumpa paed coz rasa mcm dedar je.tapi suhu tak melebihi 36.6 la...so masa tu tanya mcm2 termasuk la napa pala anak saya mcm  panas skit...dia kata kalau rasa pala panas, badan panas dan cek suhu melebihi 36.6 demam la tu..tapi kalau pala mcm dedar tapi badan, kaki tak..normal.otak dia tengah 'bekerja', berfikir, try menyerap segala yang ada disekeliling dia..dia buat test, bagi satu mainan warna merah pekat, mcm bola tapi ada bunyi.dia suruh rasa sebelum, semasa dan selepas..

so ...jangan risau..kalau dah cek suhu ok...

Offline Dieyna

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
    • Ruangku Berkongsi
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #13 on: November 12, 2010, 10:58:42 PM »
maaf siti.. ada beberapa istilah yang saya tak faham laa... paed, dedar tu apa???

Offline siti7677

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +1/-0
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #14 on: November 16, 2010, 01:25:32 PM »
maaf siti.. ada beberapa istilah yang saya tak faham laa... paed, dedar tu apa???

paed 2 singkatan utk paediatric doctor n dedar 2 cam panas skit jer

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #15 on: November 16, 2010, 02:12:14 PM »

masa anak saya 2 bulan ++ ada bawak gi jumpa paed coz rasa mcm dedar je.tapi suhu tak melebihi 36.6 la...so masa tu tanya mcm2 termasuk la napa pala anak saya mcm  panas skit...dia kata kalau rasa pala panas, badan panas dan cek suhu melebihi 36.6 demam la tu..tapi kalau pala mcm dedar tapi badan, kaki tak..normal.otak dia tengah 'bekerja', berfikir, try menyerap segala yang ada disekeliling dia..dia buat test, bagi satu mainan warna merah pekat, mcm bola tapi ada bunyi.dia suruh rasa sebelum, semasa dan selepas..

so ...jangan risau..kalau dah cek suhu ok...

good info la siti.tq2 4 sharing.ayesha pagi td rasa kepala dia dedar tp kaki tangan biasa je.check temperature ok.risau gak sampai bg gak kat pengasuh ubat demam tp takut dia demam.wah bagus la info ni!! tq2


Offline mirza

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 233
  • Suka? +0/-0
  • Moga kebahagiaan Kita Kekal Selamanya..
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #16 on: November 16, 2010, 02:36:17 PM »
ku pon baru baca neh
amsyar selalu macam tu kepala rasa macam dedar2
check suhu ok jerk
tangan kaki semua sejuk je
pagi tadi pon sama....ku da bagi ubat demam gak kat bs dia



Offline ieraaziz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 55
  • Suka? +0/-0
  • Mama Aniq
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #17 on: November 27, 2010, 02:49:10 PM »
salam
aniq skrg ni pun cam panas je kepala n bdan tp check suhu 35.6 c..bimbang r..iera xbwak g klinik ag just lapkan dgn air sllu


Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #18 on: November 27, 2010, 03:54:10 PM »
my baby pun demam gak..mmg kpala n bdn panas, kaki n tangan sejuk...check ngn termometer mmg demam pun...pki bj singlet je cos senang nk lap n senang haba panas nk kuar..ni dr yg pesan pki bj tebal2...

Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #19 on: November 27, 2010, 03:54:58 PM »
eh silap lak.dr. pesan jgn pki bj tebal2....haba xkeluar..

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #20 on: November 29, 2010, 10:46:01 PM »
huhu...anak demam harini..dari sabtu lagi..malam mesti dia susah tidur..kaki pun sejuk..bawak jumpa doctor, suhu badan haritu 37.1 je n doctor kata demam.. bila bagi ubat demam, mesti malam2 dia muntah2 dan perut berangin..kembung...kesian pulak dia asek terjaga je...

lepas tu..pagi ni..hari ke-3 dia demam..mata pulak banyak kuar tahi mata banyak...kesian..kalau tidur lama, lagi banyak tahi mata tu..aduh..orang kata panas dalam ek..sebab pegang2 badan dia tak panas...ni first time dia camtu kuar tahi mata banyak..dua2 belah mata...

sesiapa ada pengalaman anak kuar banyak tahi mata ni, share la sini ye...kalau dulu dia baby2 boleh la letak susu ibu kat mata as ubat untuk sakit mata camtu...ni susu ibu sudah sikit...susah pulak nak titiskan..ada cara lain?

Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #21 on: November 29, 2010, 10:56:22 PM »
mmg klu bdk2 bertahi mata..mmg panas dlm..ieda letak ubat mata tulah..mmg susah sgt nk ltk susu ibu..kdg2 basuh tgn bersih n titiskankt jari n titis dlm mata lak..itu aje yg mampu..

Offline fatiNiyaz

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +1/-0
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #22 on: December 10, 2010, 10:33:57 AM »
baby niyaz baru baik dari demam

andai kata kaki tangan sejuk
nagn kepala n badan panas
better check
sbb baby mungkin demam
babay sy kalo demam suhu agak tinggi
boleh smpai 39
n dia admitted ward br ni
sbb prolong fever...

alhamdulillah skang dah baik
syukur alhamdulillah

Offline Aliahzakaria

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 786
  • Suka? +33/-0
  • Malu itu Separuh Daripada Iman
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #23 on: April 06, 2011, 11:11:37 AM »
Salam para Ibu2 semua,

Jika baby anda demam panas dan takut kalau2 ia akan mendapat efek yang lain pula,apa yang perlu dibuat adalah cuba menurunkan suhu badan baby dengan seberapa segera.kebanyakkan kita akan menggunakan kaedah menuam dengan air sejuk sehingga suhu badan baby menurun.Ini boleh dilakukan tetapi ia memakan masa yang lama untuk benar2 efektif.

Disini saya turunkan cara2 yang lebih efektif untuk membantu ibu2 yang kurang berpengalaman mengatasi masalah demam panas.Sebaik2nya cuba elakkan pengunaan antibiotik kepada baby,kesian baby kecil2 lagi dah dibelenggu masalah ini.

Ambil 2 kain/kertas yang tidak menyerap rendamkan didalam putih telur.tepekkan setiap satu kain yang lembab tersebut ke telapak kaki baby kemudian pakaikan setokin.Pastikan kain yang ditepek itu lembab dengan putih telur.Putih telur akan menyedut bahang kepanasan terus dari dalam badan dan suhu badan baby akan menurun dalam masa 20-30 minit sahaja.

Anda boleh lakukan kali kedua jika suhu masih belum turun sepenuhnya,cuma pastikan putih telur tadi masih lembab.Insya'Allah ini akan memberi anda kelegaan daripada merasa risau dan perlu terkejar2kan anak anda ke klinik untuk ubatan sintetik.

SELAMAT MENCUBA
« Last Edit: April 06, 2011, 11:13:47 AM by Aliahzakaria »

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: suhu kepala dan badan anak rasa panas, tapi tangan dan kaki sejuk
« Reply #24 on: April 06, 2011, 11:19:14 AM »
tq..first time baca petua mcm ni..

 

Powered by EzPortal