collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan  (Read 8819 times)

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« on: September 07, 2011, 10:14:25 AM »
ada tak sapa2 yang pernah ada pengalaman ketika ngandung,baby dalam kandungan terbelit tali pusat?ida nak sangat tahu sbb baby ida sekarang ni tali pusatnya berbelit kat leher tapi masih lagi dalam keadaan longgar...rasa risaula..agak2 tali pusat tu boleh keluar dr lehernya tak?

Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #1 on: September 07, 2011, 10:39:25 AM »
salam ida..sy xde la pengalaman ni tp kakak sy dlu ank dia tbelit tali pusing,tp Allah sy ank kakak sy,meniggal dlm perut sbb tali usat dh terbelit dileher.apa2 awk rujuk la doktr..

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #2 on: September 07, 2011, 10:47:08 AM »
Sekarang kandungan dah berapa bulan?

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #3 on: September 07, 2011, 10:50:05 AM »
huhuhu...tu yg takut..ni kena pantau dia gerak..dan selang sehari kena cek tekanan darah...ida baru masuk 7bln..nak jumpa doktr lmbt lagi appoimentnya..dah citer kat nurse tp  dia tak ckppun nak terus rujuk pd doktr secepat mungkin..

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +17/-0
  • Mummy Myra
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #4 on: September 07, 2011, 10:51:33 AM »
kwn sy ade pengalaman mcm nie tapi die tau mase kandungan dh cukup bulan...
die dah turun tanda darah mase nak bersalin tapi baby jauh lg dari pintu rahim
doctor scan patutla lehernye terbelit tali pusat so buat emergency cser..alhamdulillah baby selamat dh setahun pon sekarang umonye..
ida rujukla ke doktor pakar ape perlu dibuat yer



lydianajihah

  • Guest
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #5 on: September 07, 2011, 11:03:55 AM »
ida,
doktor pantau juga kan..
insyaAllah dipermudahkan ya..
pengalaman tak ada hal2 gini.

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #6 on: September 07, 2011, 11:06:19 AM »
ida ada g berurut ke masa preggy ni? org kata bahaya kalo berurut masa preggy boleh sbbkan tali pusat terbelit. betul ke?

lydianajihah

  • Guest
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #7 on: September 07, 2011, 11:07:07 AM »
ain,
pernah dengar gak tu.
kalau urut2 terutama bahagian perut boleh menyebabkan tali pusat berbelit.


Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #8 on: September 07, 2011, 11:11:23 AM »
ni pengalaman kawan yana..bersalin kat annur bangi..baby dia sgt aktif tp dh full term dh..masa deliver 2 gynae dia istighfar panjang..sbb tali pusat dh terbelit dh..gynae dia kata sikit je lagi..mmg masa keluar dh lebam sikit leher budak 2..tp alhamdulillah semua selamat..

xpe ida..doa byk2 bg oke semua ye..at least ida n gynae dh tau awal kan..so diorang boleh pantau..nnti bila rasa baby x aktif sgt pun ida jaga2 la ye..n kalau dia aktif sgt pun ida jaga jugak.biar dia sedang2 ja..mcm kawan yana 2 gynae dia kata baby aktif bkn hepi ke apa tp dia dh start lemas tali pusat 2 lilit leher dia..meronta la kot..

xpe kita doa agar semua selamat dan baik2 belaka ye..nnti cek up mintak gynae cek lg kedudukan tali pusat 2..selalunya kalau dorang nmpk dh serious dorang akan emergency c-sect..dorang x biar la..jgn risau2 sgt ye..insyaallah yana doakan semua selamat..


Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +17/-0
  • Mummy Myra
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #9 on: September 07, 2011, 11:19:03 AM »
setuju ngan yana
lagipun tali pusat masih longgar kan di bahagian leher baby...
doktor mesti akan pantau...jangan stress sangat yer, bahaya jugak trlalu stress si akhir2 kehamilan nih...
doa banyak2 semoga semuanye selamat



Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #10 on: September 07, 2011, 11:27:17 AM »
masa ida cakap ngan nurse pasal tali terbelit, nurse cakap ape ye?
moga semua ok.
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #11 on: September 07, 2011, 11:37:48 AM »
ain;ida tak pernah urutpun sepanjang ngandung...
yana:kalau nak tau mak ida ckp time dia lahirkan ida tali pusat idapun dok belit kat leher ida..patut ida kuar tak nangis2 rupanya tali pusat dok lilit kat leher..bila mak longgarkan barula ida nangis..ida dpt tau tali pusat berbelit nipun sbb time wat 4D scan kat klinik swasta di sabah..dia tunjukkanla lingkaran tali pusat tu kat leher bby..tu yg doktr tu pesan,balik semenanjung bg tau pd doktor sana..diapun takut makin ketat tali pusat tu...

lady:nurse terkejut..dia takut makin ketat tu yg setiap selang sehari ida kena ambik tekanan darah dan pantau pergerakan bby...risau..rasa nak col je pakar kat putrajaya..

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #12 on: September 07, 2011, 11:47:50 AM »
ida..kalau macam 2 yana advise call ja la pakar kat putrajaya 2..ida kat sabah skrg? mmg plan nk balik bersalin sendiri ey?


Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #13 on: September 07, 2011, 11:49:22 AM »
agree dengan yana, better consult dengan pakar.. since ida cakap next appointment lambat lagi kan..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline alkashah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 374
  • Suka? +1/-0
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #14 on: September 07, 2011, 11:53:59 AM »
stuju..ida jgn tunggu2..pie lah jmp pakar erk dear..

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #15 on: September 07, 2011, 12:11:30 PM »
yana:takla..ida dah kat jhr..hr tu raya kat sabah..td dah col..pihak sana minta col semula kul3 sbb skrg ngah ramai org..past kul2 tu dah tak ada appoiment jadi dah lengang sbb ida pernah dtg time ptg mmg lengang..tula..risau juga ni sbb td dr kul10pg dok nak kira2 pergerakan bby baru 2 kali yg agak kuatnya...

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #16 on: September 07, 2011, 12:33:56 PM »
ok2 xpe stay calm ye..insyaallah semua ok la..karang2 dh g jumpa gynae mintak advise dia ye..she knows better..jgn dengar cakap2 org..sbb semua pun bkn tau..yana doakan semua ok ye..xnak risau tau!


Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #17 on: September 07, 2011, 01:18:27 PM »
yana:terima kasih..tula..bila dgr2 kata org lagi buat hati tak tenteram..apapun nak tgk ptg ni cm ner..

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1339
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #18 on: September 07, 2011, 02:35:00 PM »
hai ida..
saya sendiri punya pengalaman bayi saya tali pusatnya melilit leher..
alhamdulillah, saya masih berpeluang bersalin normal, sihat sehingga hari ini. Gynea bgtau, puncanya, bayi saya terlalu aktif dalam perut...berpusing2 agaknya sampai melilit... ada banyak jenis lilit leher ni.. saya cuma satu lilitan saja.. ada kes sampai 3 lilitan.. itu yang bidan bgtau la..

simptom awal saya, minggu ke 36-38 bayi saya tak naik beratnya.. mgkin faktor lilit ni td la.. saya bersalin pun baby kecil je.. 2.5kg. saya bersalin awal..minggu ke 38..

apa pun, rujuk pada pakar la eh.. saya doakan awak selamat sampai melahirkan..amin

My Ovulation Chart


2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2
06.06.15 - DD2

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #19 on: September 09, 2011, 10:56:50 AM »
sery81:terima kasih byk2 yer..ida ni baru 7bln..tu yg risau..mungkinla bby aktif sgt..time scan kat hosp smlmpun doktor ckp bby awak ni aktif sgt...doktor kata selagi kita boleh rasa dia kick atau bergerak menandakan dia ok..bby idapun boy..agaknya boy ni aktif kot...mudah2an sihat dan selamatla dia dan lahir sampai masanya..

Offline nora yahya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +0/-0
  • my little one
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #20 on: September 09, 2011, 11:10:29 AM »
ida zara: salam perkenalan....semoga semuanyer selamat, insyA.......bby aktf sgt tu :D
NT, detaill n 3D/4D scan available in Klang Valley area...pls PM me

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #21 on: September 09, 2011, 11:18:53 AM »
nora:salam perkenalan...hehhe..tula,tiap kali scan kat mana2 klinikpun doktor mesti kata bby awak ni aktifla..harap2 dia terus aktif smpaila due nnti..kerana dah biasa dia aktif bila dia senyap je rasa risau..

Offline nora yahya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +0/-0
  • my little one
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #22 on: September 09, 2011, 11:21:29 AM »
dia senyap maksdnyer dia tido...hahaa

train dia aktf siang, supaya mlm dia tido :D
NT, detaill n 3D/4D scan available in Klang Valley area...pls PM me

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #23 on: September 09, 2011, 11:29:15 AM »
mmg dia aktif siang sbb tu kalau siang dia tak byk kick ida risau...alhamdulillah hr ni dia aktif...ida mmg dr awal ajar dia time mlm nak tido msti ckp ngan dia tido sama2...buat masa ni tak pernahla lagi terjaga dr tido gara2 dia aktif bergerak..

Offline Fajar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: tali pusat berbelit pada leher baby ketika dalam kandungan
« Reply #24 on: March 17, 2017, 08:23:31 AM »
Hai. Saya pregnant 25w sekarang. Semalam saya ada buat detail scan 3D/4D. Alhamdulillah Semua ok. Baby sangat aktif pusing kanan kiri sampai tak boleh nak print gambar muka.  ;D. Tp tali pusat melilit leher baby sekali lilit. Sempat ke kalau baby nak btulkan posisi supaya taki pusat tu x terbelit di leher baby?
« Last Edit: March 17, 2017, 06:17:21 PM by Fajar »

 


IKLAN

IKLAN PENAJA