Forum > Kesihatan Umum

Sakit tumit kaki di awal pagi?????

<< < (4/4)

inas:
Ni experience saya sakit tumit kaki. Ianya menjad-jadi sejak takde maid.

Semasa ada maid, bila rasa sakit kaki bolehlah rehat sekejap, atau mintak sapa2 pijak atas tapak kaki. Dulu2 rendam dalam air panas, insya allah ok lepas tu.

Tapi selepas beberapa bulan tak de maid, sakit tapak kaki terutama belah kiri di hujung tumit belah dalam makin menjadi2. Bila bangun pagi tu, seriyau je nak pijak atas lantai. Slow-slow saya pijak sebab mmg sakit. Dalam setengah jam dia ok. Walaupun dalam keadaan duduk boleh terasa kengiluan sakit walaupun tak berpijak pun. Awalnya saya ignore je tapi lama-lama tak boleh tahan sebab efficiency kerja rumah bergantung pada saya. Kadang-kadang tu berjalan lama sikit dah sakit sampai dia mengakibatkan urat2 betis and paha pun sakit. Pernah sekali tu, setelah bershopping dekat 2 jam kat Sogo, saya nak balik ambik lrt di masjid jamek. Tapi perjalanan menapak saya ke lrt station tu mengambil masa hampir sejam. Punyalah sakit urat2 disebabkan dok menahan sakit tapak kaki. Rasa macam nak jatuh kalau tak menapak betul2.

Saya ambik keputusan jumpa pakar ortopedik. Dia xray, tanya pasal uric acid and segala simptom. Memang ada spur (tulang kecik) tapi katanya itu tak menyebabkan sakit, uric acid kemungkinan tapi saya nak immediate relief, dia classify sebagai plantar fascilitis. Plantar fasculitis ni keradangan otot di tapak kaki etc. Lepas inject tu, turun dari katil klinik terus boleh jalan normal.

2 minggu lepas tu jumpa lagi doctor untuk follow up. Saya komplen ada sakit sekali sekala tapi takdelah yg sakit sebelah pagi tu. Dia advise kontrol diet sebab beberapa tahun lepas masa cek darah uric acid tinggi sikit.

Sekarang ni on and off saya makan ubat anti inflammatory tu dan allopurinol (uric acid). Agak2 makan seafood byk saya ambik ler allopurinol.

Tapi secara amnya, saya tak rasa sakit macam dulu dah. Nak berdiri sepanjang hari pun dah tak de masalah dan taklah rasa nak rebah bila jalan jauh2.

ayu emily:
hai....saya pun mengalami sakit di tumit kaki...kalau bangun tidur ke....duduk lama sangat ke, mesti bile nak berdiri sakitnye Tuhan saje yg tahu...saya pergi buat reflexology & org urut tu kate ade tulang kecil tumbuh (sebesar sehelai rambut) sebab banyak acid...so die urut & tolak balik tulang tu gune kayu kecik...alhamdulillah, makin kurang sakitnye...cume kite kena kurangkan seafood.....insyaAllah ok..

winston_20:
Salam kwn2...isteri saya mengamali masalah PCOS...bila bgun pagi, jejak kaki kt lantai..rasa sakit sgt..tapi lepas cuna pati delima Gulsan alhamdulillah dah tak sakit lg...kwn2 lain boleh cuba insyaAllah...https://www.facebook.com/MakananSunnahPatiDelima, www.makanansunnah.co.cc

nolyza:
betul tu arnisya...sy pun ada dengar lau skit tumit dia awl pg nak2 bila bgn tdo tu mmg kata nya ada masalah peranakan.dulu sy selalu rasa sakit cm tu sekrg dh ok. sebab saya makan vitamin....

Miz Ekyn:
Salam...
Saya pn tgh mengalami sakit tumit kaki sblh kanan skrg nie..especially time br bngun tdo..utk makluman sy tgh preggy 36week skgni..ke sbb sy tgh preggy nie yg menyebabkn sy  mengalami sakit tumit kaki..maybe sbb berat bdn dh btmbh kot.. ??? ???

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version