+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11204
Latest: HazelEye
New This Month: 133
New This Week: 9
New Today: 5
Stats
Total Posts: 450644
Total Topics: 7581
Most Online Today: 320
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 11
Guests: 206
Total: 217

Author Topic: 5 sintom hamil sebelum lewat period  (Read 59546 times)

lydianajihah

  • Guest
5 sintom hamil sebelum lewat period
« on: February 10, 2012, 02:02:34 PM »
1. elevated basal body temparature

2. breasts tenderness, nipple enlargement, and increased breasts size

3. nausea and vomitting

4. constipation

5. fatigue and exhaustion

http://prettymomguide.com/5-very-early-symptoms-of-pregnancy-before-a-missed-period.


Offline tilasha

  • Nilam
  • *
  • Posts: 288
  • Suka? +1/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #1 on: February 10, 2012, 02:24:24 PM »
sedihnye..sy xsedar pun de ke tak simptom2 ni masa belum tau preggy dulu..hilang nikmat tertanya2 saya nak period ke preggy..yang tau cume rasa senggugut je..setiap hari kat opis,pukul 1 je sibuk ajak kawan gi solat,takut period xsempat solat..sebab rasa senggugut kuat sangat...tau2 seminggu lepas tu pun still tak period,eat UPT nampak 2line...

lydianajihah

  • Guest
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #2 on: February 10, 2012, 04:11:15 PM »
ada juga kes upt positif sebelum due period.
selalu terjadi untuk kes mengandung kembar.

tilasha,
alhamdullilah...

Offline riey82

  • Topaz
  • *
  • Posts: 40
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #3 on: February 12, 2012, 12:02:29 AM »
saya upt +ve beberapa hari sebelum haid...semggu sebelum haid sya rasa senggugut & keletihan yg amat sgt... tp saya x pregnant kembar.. cuma perut je besar smpai org igt kembar..heehee

Offline bbfarah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #4 on: February 12, 2012, 10:56:26 AM »
farah pun sama... 2 hari sebelum period test UPT dapat result samar2... tapi, tanda2 x da cume kelaparan yang lebih je.. after seminggu delay, cek semula dapat +ve yang terang... :)






lydianajihah

  • Guest
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #5 on: February 12, 2012, 11:09:29 AM »
bagi yang ada buat bbt tu senang nak tengok part nombor 1 tu kan..
itu tanda paling ketara.

Offline tilasha

  • Nilam
  • *
  • Posts: 288
  • Suka? +1/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #6 on: February 13, 2012, 08:22:58 AM »
saya pun same mcm bbfarah..asyik lapar je...masa tu dah la balik rumah mertua..kejap2 nak makan..takut jugak mak mertua cakap pe plk..menantu balik keje mengabiskan makanan..tapi makan jugak la..lapar sangat..tu je kot tanda yang saya rasa..

Offline Diyana1987

  • Nilam
  • *
  • Posts: 291
  • Suka? +1/-0
  • DIA yg menentukan segalanye...
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #7 on: February 13, 2012, 08:48:57 AM »
saya pun same mcm bbfarah..asyik lapar je...masa tu dah la balik rumah mertua..kejap2 nak makan..takut jugak mak mertua cakap pe plk..menantu balik keje mengabiskan makanan..tapi makan jugak la..lapar sangat..tu je kot tanda yang saya rasa..


same la ngan ana bile balik umah mentua mulut ni asyik nak makan je,
perut x reti2 plak nak kenyang..
bila makan nasi ramai2 segan je nak tambah..
tapi perut punya pasal,hentam je...hehehehe
ana buat upt pagi tadi,dapat faint line...
periot sepatutnya 3-4 ari lagi...

Offline tilasha

  • Nilam
  • *
  • Posts: 288
  • Suka? +1/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #8 on: February 13, 2012, 10:39:33 AM »

same la ngan ana bile balik umah mentua mulut ni asyik nak makan je,
perut x reti2 plak nak kenyang..
bila makan nasi ramai2 segan je nak tambah..
tapi perut punya pasal,hentam je...hehehehe
ana buat upt pagi tadi,dapat faint line...
periot sepatutnya 3-4 ari lagi...

faint line..insyaallah..de 2...

Offline mrs hannan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #9 on: February 13, 2012, 12:51:38 PM »

1. elevated basal body temparature

2. breasts tenderness, nipple enlargement, and increased breasts size

3. nausea and vomitting

4. constipation

5. fatigue and exhaustion

http://prettymomguide.com/5-very-early-symptoms-of-pregnancy-before-a-missed-period.


Salam...
Simptom 2,4 dan 5 ada alami skrg...period irregular, so ssh nk pastikan...tahniah pada yg dh preggy, jga diri baik2..

Offline AllyAloy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 279
  • Suka? +0/-0
  • "with eyes u can see the truth"
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #10 on: February 13, 2012, 04:33:35 PM »
2. breasts tenderness, nipple enlargement, and increased breasts size

3. nausea and vomitting

4. constipation

5. fatigue and exhaustion

dulu selalu rasa semua ni... tapi period irregular..
after masuk wad bulan 9... terus tak berapa sgt.. klu tak pepagi mesti muntah2

Offline putri jawa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #11 on: February 13, 2012, 07:13:32 PM »
aah mmg lapar..nak makan je..huhu...
denyutan nadi 80-90/minit,
mcm nak demam tp x demam..
cepat penat...

Offline salies

  • Topaz
  • *
  • Posts: 32
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #12 on: February 14, 2012, 09:32:45 AM »
lis punya due period 17 hb ni...tapi sekarang tengah mengalami:
- kuat makan yang amat
- petang2 je msti letih yang amat mcm kerja jadi buruh je  ;D
- aorela jadi gelap ( X perasan sangat tapi hubby yg tegurlah)
- rasa pitam n loya ( terutama waktu petang )

adakah ini tanda nak period or pregnant...tak taulah coz haritu my gynea ada scan telur dia kata semua comel2 aja... ;D

Offline aileen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #13 on: February 14, 2012, 05:07:42 PM »
no. 5 tu yer...mmg skang cepat letih & cepat angin...baru delay 6 hari dr hari due period...tak tau nak test upt ke tak... ???

nazura01

  • Guest
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #14 on: February 14, 2012, 10:07:01 PM »
bila nk period msti sakit breast, kuat mkn, perut byk angin dgn perut kembung, muka jerawat....tanda pregnnt cuma sakit breast n delay period je....alhamdulillah setakat ni, xde alahan, nk msuk 8mgu da.... =)

Offline lieza

  • Delima
  • *
  • Posts: 1101
  • Suka? +2/-0
  • nur alisha maisarah
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #15 on: February 15, 2012, 04:29:44 PM »
hrp2 rezeki sy de..ni da delay 6 hari

Offline putrisakura (Nadia)

  • Delima
  • *
  • Posts: 773
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #16 on: February 19, 2012, 06:20:42 PM »
saya alami tanda yang pertama tu je sebab memang buat BBT. So even belum tiba waktu period, saya da ble agak pregnant, n bila wat upt memang +ve even sangat pudar. badan memang rasa panas je tai bukan sebab demam. maybe sebab perubahan hormon. kawan2 yang dok pegang tangan saya sume kata panasnya. lain2 tanda tadak sampaila minggu ke-6 baru start muntah, pening dan lemah badan sume.

Offline nagisa_sofea

  • Delima
  • *
  • Posts: 574
  • Suka? +4/-0
  • Untukmu ibu sanggup berkorban ape sahaja....
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #17 on: February 20, 2012, 08:44:45 AM »
bila nk period msti sakit breast, kuat mkn, perut byk angin dgn perut kembung, muka jerawat....tanda pregnnt cuma sakit breast n delay period je....alhamdulillah setakat ni, xde alahan, nk msuk 8mgu da.... =)

nazura: sama dgn nagisa, tanda hamil sama cam tanda nak period. Sakit breast dan delay period. Bile dah delay baru ade sembelit,  asyik nak kencing, sakit belakang & gigi pun rasa ngilu2 je.


[url=http:/

Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #18 on: February 20, 2012, 09:51:50 AM »
suhu bdn jdi tinggi selalu yer waktu ptg....hani alami sembelit tu sebelom delay period..skrang dh kurang....rse pning n loya je...mmg kerap....tp x de la smpai muntah2....pastu bdn mmg rse letih sngt2 even bgn pgi.....huhu....dn sekarang ni...mkn cm x pnah cuku[p....asyik nk mkn je memanjang....hihi.... ;D

Offline nhafiza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 27
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #19 on: February 20, 2012, 11:01:15 AM »
period fiza due dlm 1,2 hari lagi.. tapi symptom2 ni fiza tgh alami skrg..

1) ini dah seminggu lebih fiza rase - sakit kat ari2, mcm nk senggugut tp lagi tajam dari senggugut.. tiap2 hari sure kene.. ngan lenguh kat peha.. 
2) loya tekak, tapi x muntah..
3) kadang2 badan rase panas mcm nk demam tp x demam, kadang sejuk sgt..
4) kdg2 rase denyut kt bawah perut..
5) kencing kerap jugak..smpi dua tiga hari ni.. kerap bangun malam..
6) smlm rase sakit gusi.. x tau la.. ini tanda ape pulak..

ape tanda2 ni eekk.. mmg mencurigakan la.. tapi x nk bagi harapan tinggi sgt.. sebb peyed x delay gi..

Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #20 on: February 20, 2012, 12:38:35 PM »
period fiza due dlm 1,2 hari lagi.. tapi symptom2 ni fiza tgh alami skrg..

1) ini dah seminggu lebih fiza rase - sakit kat ari2, mcm nk senggugut tp lagi tajam dari senggugut.. tiap2 hari sure kene.. ngan lenguh kat peha.. 
2) loya tekak, tapi x muntah..
3) kadang2 badan rase panas mcm nk demam tp x demam, kadang sejuk sgt..
4) kdg2 rase denyut kt bawah perut..
5) kencing kerap jugak..smpi dua tiga hari ni.. kerap bangun malam..
6) smlm rase sakit gusi.. x tau la.. ini tanda ape pulak..

ape tanda2 ni eekk.. mmg mencurigakan la.. tapi x nk bagi harapan tinggi sgt.. sebb peyed x delay gi..
hani dulu pon sblm due period ade jg rse cm tu.....smpai la dh delay 10 ari ttp cm tu....wt upt -ve....nk tnggu lg...klu x period jg....wt lg..

Offline cokodok08

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 141
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #21 on: February 20, 2012, 12:43:48 PM »
period fiza due dlm 1,2 hari lagi.. tapi symptom2 ni fiza tgh alami skrg..

1) ini dah seminggu lebih fiza rase - sakit kat ari2, mcm nk senggugut tp lagi tajam dari senggugut.. tiap2 hari sure kene.. ngan lenguh kat peha.. 
2) loya tekak, tapi x muntah..
3) kadang2 badan rase panas mcm nk demam tp x demam, kadang sejuk sgt..
4) kdg2 rase denyut kt bawah perut..
5) kencing kerap jugak..smpi dua tiga hari ni.. kerap bangun malam..
6) smlm rase sakit gusi.. x tau la.. ini tanda ape pulak..

ape tanda2 ni eekk.. mmg mencurigakan la.. tapi x nk bagi harapan tinggi sgt.. sebb peyed x delay gi..

dulu masa period lewat, saya pon slalu kene cmni tapi sebenarnya tak pregnent pon..lastlly, baru-baru ni saya (+) preggy..tapi takde laa tanda2 cmni..sebelum saya buat upt, saya cuma rasa tak sedap badan and then saya rasa cepat mengah..bayangkan g tandas pun mengah..pastu selalu buang air kecil..masa tu belum lewat period lagi sebab dalam tempoh tunggu nak perid.tapi sebab saya rasalain macam, saya buat je upt and then alhamdulillah (+)..tapi saya pernah baca, setiap orang tak sama tanda2 kehamilan dia.insyaallah, mana tau kali ni rezeki fiza..

Offline nhafiza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 27
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #22 on: February 20, 2012, 01:16:42 PM »
fiza pun berharap sgt rezeki fiza ade bulan ni..

Offline yunsan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 66
  • Suka? +0/-0
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #23 on: February 24, 2012, 09:39:05 AM »
Salam, nak tanya, klu air liur rase pahit tanda gakker? Sy skang 9dpo. Rase pahit tu dari 7dpo lagi. Salu kalau minum mineral water ok je. Kali ni ngan air mineral rase pahit sgt.

Offline firdaushanim

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +1/-0
    • Cantik Itu Indah
Re: 5 sintom hamil sebelum lewat period
« Reply #24 on: February 26, 2012, 10:49:02 AM »
period fiza due dlm 1,2 hari lagi.. tapi symptom2 ni fiza tgh alami skrg..

1) ini dah seminggu lebih fiza rase - sakit kat ari2, mcm nk senggugut tp lagi tajam dari senggugut.. tiap2 hari sure kene.. ngan lenguh kat peha.. 
2) loya tekak, tapi x muntah..
3) kadang2 badan rase panas mcm nk demam tp x demam, kadang sejuk sgt..
4) kdg2 rase denyut kt bawah perut..
5) kencing kerap jugak..smpi dua tiga hari ni.. kerap bangun malam..
6) smlm rase sakit gusi.. x tau la.. ini tanda ape pulak..

ape tanda2 ni eekk.. mmg mencurigakan la.. tapi x nk bagi harapan tinggi sgt.. sebb peyed x delay gi..


 saya dah delay hampir 12 hari.. dan adasemua tanda2 kat atas tu..  skrg rasa mcm pening2 dan  kalau bangun dari duduk atau tidur cepat2 mesti rasa huyung

 

Powered by EzPortal