+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11016
Latest: Mrs. Sya
New This Month: 97
New This Week: 11
New Today: 4
Stats
Total Posts: 447463
Total Topics: 7497
Most Online Today: 194
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 14
Guests: 178
Total: 192

Author Topic: tanda hamil anak lelaki atau perempuan  (Read 137350 times)

Offline mrs_sept

  • Topaz
  • *
  • Posts: 40
  • Suka? +0/-0
tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« on: April 04, 2012, 09:12:47 PM »
share la pngalaman pregnant..ape tanda pregnant baby boy or girl.slain scan kata org tgok perut atau pmakanan..tol ke?
« Last Edit: April 05, 2012, 08:11:24 AM by lydianajihah »


Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: tanda pregnant baby boy @ girl
« Reply #1 on: April 04, 2012, 09:22:27 PM »
ada yang kata kalau pregnant anak perempuan, baby akan 'serap' kecantikan ibu masa mengandung..  :D

nazura01

  • Guest
Re: tanda pregnant baby boy @ girl
« Reply #2 on: April 04, 2012, 10:31:00 PM »
my mom kata if nipple tu x gelap sgt...maka girl....if sgt gelap maka boy....mom kata dah 5 kali pregnant 1 kali je nipple sgt gelap maka dpt 1 boy, yg len girl.....

Offline mrs_sept

  • Topaz
  • *
  • Posts: 40
  • Suka? +0/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #3 on: April 05, 2012, 12:45:23 PM »
ade seorang makcik belah mak dia mmg pandai dalam teka baby..awal pregnant dah tau..xtau la cmne mcak cik tue dapat tau..mata scan kot..hihi

fazlina4284

  • Guest
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #4 on: April 05, 2012, 01:29:19 PM »
ada yang kata kalau pregnant anak perempuan, baby akan 'serap' kecantikan ibu masa mengandung..  :D

salam cahaya,

Maknanya kalau mengandung baby girl, maknya akan nampak tak berseri ke. Sebab org kata lagi suka bermekap kalau mengandung girl ni. Betul ke. Tolong komen sapoe yg dah ada bay girl tu. TQ.


Offline umi_sayang

  • Delima
  • *
  • Posts: 1125
  • Suka? +6/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #5 on: April 05, 2012, 02:13:04 PM »
dulu masa baru pas bersalin akak katil sebelah saya cakap cuba tengok peha anak kita, kalo ade 2line maknanya nak dapat adik pmpuan, kalo 1line/garis mungkin boy pulak....

taktau la betul ke idak, saya pun bukan kisah sangat, yang penting baby jadi anak yang soleh/solehah....[nak pujuk hati if tak dapat pe nak] :D

Offline paefaizah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 85
  • Suka? +0/-0
  • i love my family
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #6 on: April 05, 2012, 02:59:31 PM »
yang first dulu sy suka sgt mekup,yang keluar gegirl.. yg ni memang sy simple jer,kuar umah xpakai bedak pun xpe.. ramai yang kata boboy,tp xtahu larr coz x scan lagi.. semuanya kuasa tuhan,terima dgn hati yg terbuka.. yang penting semuanya selamat..

Offline puspawangi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #7 on: April 05, 2012, 03:06:47 PM »
ini ape yg puspa ada terbaca semalam..

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. (Masa saya mengandungkan Rayyan dulu, ada member opis tegur.."perut ko ni akak tengok sekejap macam anak pompuan..sekejap macam anak lelaki pulak.." hehe..pandai sungguh perut ku ini mengaburi pandangan mata orang.. saje nak bagi orang pening meneka-neka)

2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe... (Nipple Rayyan..unik skit. Sebelah timbul dan yang sebelah pulak terbelah. Atok dia kompius skit nak teka..adik dia lelaki ke pompuan..hehehe.. Yang Rania pulak nipple dia terbelah. Masa umur sebulan wat check up kat klinik kesihatan..nurse yang check tu siap cakap lagi yang adik Rania ni nanti pompuan.. Hhuhu..sperm ngan ovum blum jumpa lagi dia dah tahu kromosom mana yang menang ye..)

3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.

4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. (Masa pregnenkan Rania dulu.. saya tak la suka bersolek..sebab bukan jenis yang suka bersolek. Pakai pelembab dengan bedak je. Pun bukan jenis yang bergaya. Cuma berkenan kat kaler pink. saya beli maternity dress kaler pink. Blouse pun kaler pink. Masa pregnenkan Rayyan..takde langsung beli kaler pink. Encik asben siap cakap kat Rayyan..nampak gayanya adik Rayyan pompuan la ni..hehe..)

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..

Offline Mrs.Zuel

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 157
  • Suka? +0/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #8 on: April 05, 2012, 03:09:40 PM »
setakat ni semua yang teka, cakap saya dapat bb boy. sebabnya saya takde mabuk2 teruk, makan ok, masak ok, letih n loya sikit2 je.. lepas tu awal2 mengandung lebih selera pada makanan masin2 je...selalunya sup2 la.. sup kan masin2... lepas tu beralih makan kentang mcD, kentang KFC, kulit ayam... yang masin jugak...

lepas tu saya kurang makan masam2. mase mule2 mengandung tu, makan jugak asam kecut / asam boi tapi jarang. biasanya kalau nak rase yang masam, saya suke juice apple + asam boi, tom yam, nano2... gula2 plum... tapi tak sekerap saya makan yang masin2...

tunggu la nanti keluarnya ape...ehehe

Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 742
  • Suka? +5/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #9 on: April 05, 2012, 03:11:33 PM »
lagik satu nak tambah kalo gegirl tak suke makan seafood. kalau boy amatla suke makan seafood ( ni saya compare ngan membe tatau betul ke tak hehe)

Offline Mrs.Zuel

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 157
  • Suka? +0/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #10 on: April 05, 2012, 03:13:09 PM »
3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.

saya tido hari2 mengadap kanan sebab suami tido belah kanan...tapi bile dah lena tu, kalau dah tak selesa mengiring ke kanan, saya kalih ke kiri... tapi perut sy ni nampak tinggi sikit belah kanan dan kalau bergolek lasak sangat, otot perut kanan sy bole cramp / macam tersentak.

Offline puspawangi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #11 on: April 05, 2012, 05:16:38 PM »
macam puspa..semua btl..dari jalur kt perut..cara tido and gerakkan bby mmg blh kanan..dan doc pd bgtau awl2 lg mmg dpt bby boy..

Offline Yaya

  • Nilam
  • *
  • Posts: 379
  • Suka? +0/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #12 on: April 09, 2012, 12:25:58 PM »

3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.

4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. (Masa pregnenkan Rania dulu.. saya tak la suka bersolek..sebab bukan jenis yang suka bersolek. Pakai pelembab dengan bedak je. Pun bukan jenis yang bergaya. Cuma berkenan kat kaler pink. saya beli maternity dress kaler pink. Blouse pun kaler pink. Masa pregnenkan Rayyan..takde langsung beli kaler pink. Encik asben siap cakap kat Rayyan..nampak gayanya adik Rayyan pompuan la ni..hehe..)


salam,

haa..sy ni suka tidur menghadap sebelah kiri..husband tarik hadap ke kanan sy tetap pusing balik seblh kiri...hehhehe.. pastu sy ni suka sgt bersolek..pegi mkn kat kedai mamak pun nk bersolek...berharap sgt dpt baby Girl...tp kalau boy pun takpe...janji baby sihat... :D




Offline Mrs.Zuel

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 157
  • Suka? +0/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #13 on: April 09, 2012, 01:53:14 PM »
macam puspa..semua btl..dari jalur kt perut..cara tido and gerakkan bby mmg blh kanan..dan doc pd bgtau awl2 lg mmg dpt bby boy..
garisan tengah tu baru nak nampak... ^_^

Offline dila

  • Delima
  • *
  • Posts: 834
  • Suka? +5/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #14 on: April 09, 2012, 05:07:00 PM »
kawan dila ckp kalau ibunya malas je, asik nak tido je kemungkinan dpt boboy...tp kalau rajin semacam, nk dpt gegerl...

tapi dila ni, malas kemain lagi.balik keje je asikla nak tido..tp tang masak tu ok pulak. siap buat kek macam2 lagi..mmg malas nk bersolek. tido pun selesa mengiring ke kanan sambil peluk bantal...
harapan nya mmg nak lelaki utk yg sulung ni. tapi kalau dapat gegerl pun alhamdulillah. rezeki Allah.
tak sabar nak scan utk tau gender baby ni...:)


Offline mayazam (a_maya)

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 977
  • Suka? +2/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #15 on: April 10, 2012, 03:06:40 PM »
my mom kata if nipple tu x gelap sgt...maka girl....if sgt gelap maka boy....mom kata dah 5 kali pregnant 1 kali je nipple sgt gelap maka dpt 1 boy, yg len girl.....

erm..mungkin betul kot.maya dulu pun nipple itam giler..takut tgk...bila scan, mmg boy.



Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #16 on: April 10, 2012, 03:36:31 PM »
kakak ipar masa preggy anak ke 3 sume kata dia akan dpt baby girl termasuk bidan pun kata. tanda2 dpt baby girl memang dah terang lagi tersuluh kalo ikut pada tanda2 kat RH bagi kat dalam thread nie. dia pun suka la sebab anak dia yang lain sume lelaki. tp kuasa Allah yang lahir baby boy jugak.

Offline mikamusz

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 164
  • Suka? +0/-0
  • Experiences the unforgettable journey in my life
    • Mission Possible with Premium Beautiful || The Unforgettable Journey In Our Life
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #17 on: April 10, 2012, 03:41:08 PM »
saya tak pandai nak teka sama ada anak lelaki atau perempuan.. seronok jugak baca.. mana yang boleh nampak dari mata kasar tu oklah kot... tapi kalau dalaman memang tak tahulah macam mana nak tengokkan
Hidup bukan untuk menipu.. jangan menipu untuk hidup

Offline MamaSempoi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 79
  • Suka? +2/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #18 on: April 10, 2012, 04:30:13 PM »
Kalau berdasarkan pengalaman mamasempoi, masa mengandung 3 anak perempuan dulu, awal2 pregnancy mama kuat muntah..makan sikit muntah..makan memilih sgt, sbb byk yg x tahan bau..

Tapi masa mengandungkan anak lelaki yg ke4, bab makan mmg x de masalah. Muntah pun tak de sgt, cumanya kerap pening kepala. Bila sakit kepala melampau sgt tu baru termuntah. Maknanya muntah tu pun bukan sbb loya bau makanan ke ape, tp muntah disbbkan sakit kepala yg sgt2.

Offline IBU_NURUL

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 162
  • Suka? +0/-0
  • HuBBy , lOvE U f0r thE rEst 0f my LifE. . .
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #19 on: April 10, 2012, 05:53:39 PM »
sye skrg preggy anak yg ke2. .masa preggy si kakak 6 tahun lepas memang suka sangat bersolek , rajin , preggy kali nie pulak berlawanan. .harap2 dpt baby b0y. . .InsyaAllah. . . ;)

Offline mrs_sept

  • Topaz
  • *
  • Posts: 40
  • Suka? +0/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #20 on: April 11, 2012, 11:27:49 AM »
nk sgt baby boy..hihi..

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #21 on: April 11, 2012, 11:38:14 AM »
cm ida pulak,kakak ida kata kalau boy biasa body tak lari maksudnya ada bentuk..nak tau kena minta org tgk dr belakang..kalau pempuan ni tak nmpk body sbb mengembang..time ida ngandung ramai kata laki sbb body tak lari past tu makcik kantin tiap2 hr suka tgk ida sbb dia kata tiap2 hr ida nmpk cantik..pd ida tak cantik manapun cuma suka pakai baju lawa2...

bab tidor pulak,abah ada kata nak anak laki past bersama tidur ke kanan,nak pempuan ke kiri...waaa...past ni nak test ke kiri lak la sbb dah dpt  boy...heheh..

Offline Sarina

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 492
  • Suka? +2/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #22 on: April 11, 2012, 12:00:43 PM »
Akak pun sedang menanti nak dapat baby boy. Dua anak sebelum ni girl. Ada juga cari petua-petua dan cuba jugakla praktikkan. Ayah dia kata ada baby boy boleh buat teman pi masjid.  Akak tak dapat agak boy atau girl sekarang, lagipun baru 11 weeks. awal lagi kan.. Masa bulan ke 2 sampai sekarang , ayah dia bacakan doa untuk dapat anak lelaki sambil usap perut.   Tunggu je la baby lahir esok keluarnya apa. Apa-apa pun bersyukur dapat boy atau girl, janji sihat ...
"Dan, Kami jadikan sebahagian kamu cubaan bagi sebahagian yang lain. Mahukah kamu bersabar? Dan adalah Tuhanmu Maha Melihat" (Al-Furqan : 20)

https://www.facebook.com/pages/Koleksi-Siti-Khadijah/113148155551571

Offline Noora

  • Delima
  • *
  • Posts: 776
  • Suka? +0/-0
  • Counting months
    • http://blissynoora.blogspot.com
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #23 on: April 13, 2012, 09:47:42 AM »
Akum,

Sy baru berkahwin 4 bln, tapi tinggal berasingan drp suami sy. Cume pada hujung minggu je kami berjumpa.
Period saya lewat 3 hari sbb period sy regular , kitaran 28 hari. Baru2 ni sy ade buat preg test tp -ve. Breast sy
dah terasa sakit, mood pn tak berapa nak betul. Dekat faraj sy kadang2 terasa sengal sikit dan ade keputihan. Adakah sy pregnant atau ni tanda sbb lambat haid ?  :o



Offline Mrs.Zuel

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 157
  • Suka? +0/-0
Re: tanda hamil anak lelaki atau perempuan
« Reply #24 on: April 13, 2012, 10:17:43 AM »
orang kata kalau kurang alahan dan tak berantu kat asam, mungkin baby boy...

ade sape2 yang dapat baby boy ade pengalaman camni?

kazen saya baru dapat baby 2 hari lepas, dia detect dia mengandung bile dah banyak minggu, sebab dia period memang tak regular, lepas tu takde ape2 alahan, steady & enjoy je pregnant, dan keluarnya baby boy... mase scan tak nampak, baby tu tak mo tunjuk... hehe

 

Powered by EzPortal